CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_Reds_

#2726 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

seoBIH wrote:Nemoj ga dovoditi u zabludu. Nemoj samo navidoti "carinu", vec mu dodaj sve ono sto ulazi u "carinu", a to su carina, pdv, takse. Kako god, nece ga izaci manje od 40KM.
Carina 8 KM
Porez 15 KM
Uplatnice par KM
dinooh

#2727 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

_Reds_ wrote:
seoBIH wrote:Nemoj ga dovoditi u zabludu. Nemoj samo navidoti "carinu", vec mu dodaj sve ono sto ulazi u "carinu", a to su carina, pdv, takse. Kako god, nece ga izaci manje od 40KM.
Carina 8 KM
Porez 15 KM
Uplatnice par KM
imaju one takse 15-ak KM. Minimalno 39KM
seoBIH

#2728 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

_Reds_ wrote:
Carina 8 KM
Porez 15 KM
Uplatnice par KM
Jedno je praksa, drugo je realnost u BIH. Carinu i PDV si dobro izračunao, ali tu treba dodati fiksnu taksu od 10KM, 3,5KM za otvaranje i pregled pošiljke, te za uplatnice oko 2,5KM.
vješalica

#2729 Re: CARINA U BiH

Post by vješalica »

naručila sam pa šta bude
uostalom da to ima ovdje kupiti ne bi mi bilo žao platiti komplet sumu,ali kad je grad pun bofl robe i nekvaliteta onda đaba
da je makar granica 100KM za narudžbu pa hajde
ovako izgubiš cvaju za poštu i to ti nakalafete na cijelu sumu
dok su pojedinci privilegovani da državu zajebu za milione
a ja ne bi uspjela zajebat za 30-40KM :P
kazo

#2730 Re: CARINA U BiH

Post by kazo »

Da vas pozdravim, cestitam novu godinu i pozelim da nam bar smanje ovu carinu ako nista :D zna li neko kad pocinju raditi, u ponedjeljak ? Jucer mi je stigla obavijest da mi je mobitel stigao pa da im posaljem izvod s paypala.
Chuckie

#2731 Re: CARINA U BiH

Post by Chuckie »

Koliko treba USPS Priority mailu da stigne paket iz Kalifornije do nas?
dinooh

#2732 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Chuckie wrote:Koliko treba USPS Priority mailu da stigne paket iz Kalifornije do nas?
meni za 15-ak dana. Za 10 dana bude u BiH
acuupo

#2733 Re: CARINA U BiH

Post by acuupo »

Zdravo
Potrebna mala pomoc oko uvoza ,da li slucajno neko zna kolika je carina na uvoz roba iz Madjarske ,prvenstveno milsim na preradjevine od drveta(drveni ugalj,pelet,briket ) .
Unaprijed zahvaljujem .
EliasVeskot

#2734 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

:bih:
Satrah se trazeci, a ne mogu nista slicno naci. Dakle. drugarica mi salje aparat za kafu iz Usa, koristen. Mogu li ocekivati carinu na to ili sta? Plus ce biti nekih manjih djidja tipa odjece za bebu i sl.?
dinooh

#2735 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

EliasVeskot wrote::bih:
Satrah se trazeci, a ne mogu nista slicno naci. Dakle. drugarica mi salje aparat za kafu iz Usa, koristen. Mogu li ocekivati carinu na to ili sta? Plus ce biti nekih manjih djidja tipa odjece za bebu i sl.?
Mozes, i bit ce vjerovatno
EliasVeskot

#2736 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

Thank you Dinooh
Bar je mob prosao brz carine , a ovo sto narucujem nema nikako preko okeana ili je duplo skuplje u susjednoj hr.
homega

#2737 Re: CARINA U BiH

Post by homega »

acuupo wrote:Zdravo
Potrebna mala pomoc oko uvoza ,da li slucajno neko zna kolika je carina na uvoz roba iz Madjarske ,prvenstveno milsim na preradjevine od drveta(drveni ugalj,pelet,briket ) .
Unaprijed zahvaljujem .
Zar Mađarska ima proizvodnju drvenog uglja?
Zar je isplativo uvoziti pelet i briket s udaljenosti 600-1000 km pored kvalitetnijeg u BiH?
Zar nemaš špeditera?
tegav

#2738 Re: CARINA U BiH

Post by tegav »

zdravo društvo
danas sam naručio mobitel iz njemačke (porijeklom iz kine), cijena je bila 60 eura sa dostavom preko DHL-a. poznato mi je carinjenje preko obične pošte (10% carina, 17%PDV, 10KM taksa, 5,2 KM poštarina + uplatnice). zanima me dali će DHL imati neke dodatne takse i ako ima koliko iznose? hvala unaprijed
seoBIH

#2739 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Hoce, procitaj temu sve je napisano. Ugrubo, samo troskovi DHL-a ce biti oko 60KM, te na to oko 30KM državi.-
tegav

#2740 Re: CARINA U BiH

Post by tegav »

seoBIH wrote:Hoce, procitaj temu sve je napisano. Ugrubo, samo troskovi DHL-a ce biti oko 60KM, te na to oko 30KM državi.-
hvala na brzom odgovoru. mnogo uzimaju za svoje troškove- poslao sam poruku, da pokusaju poslati običnom poštom, ako ne sa običnom poštom otkazat ću kupovinu.
tegav

#2741 Re: CARINA U BiH

Post by tegav »

seoBIH wrote:Hoce, procitaj temu sve je napisano. Ugrubo, samo troskovi DHL-a ce biti oko 60KM, te na to oko 30KM državi.-
hvala na brzom odgovoru. previše uzimaju za svoje troškove. poslao sam poruku da mi šalju običnom poštom. ako ne bude moglo tako, otkazat ću kupovinu.
zbrgbl

#2742 Re: CARINA U BiH

Post by zbrgbl »

pozdrav, zanima me sledece, naime kada je vrijednost robe koja se ne carini smanjena na 50km, cini mi se da je prije bila do 200km da se roba ne carini, negdje sam ovde nasao i dokument uprave za indirektno oporezivanje kada su smanjili to na 50km, ako neko ima neka mi okaci.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2743 Re: CARINA U BiH

Post by Zviz »

Mozel ko objasniti...

Zelim da uvezem u dozvoljenoj kolicini jednom covjeku kao zahvalu nesto belgiskog piva (limited zidanja), koju flasu skupljeg francuskog vina evt. i flasu konjaka te nekoliko havana cigara. Troje nas je u odraslih u autu pa koliko u kolicini mozemo unjeti a da se drzimo mjere

?
razonoda

#2744 Re: CARINA U BiH

Post by razonoda »

Zviz wrote:Mozel ko objasniti...

Zelim da uvezem u dozvoljenoj kolicini jednom covjeku kao zahvalu nesto belgiskog piva (limited zidanja), koju flasu skupljeg francuskog vina evt. i flasu konjaka te nekoliko havana cigara. Troje nas je u odraslih u autu pa koliko u kolicini mozemo unjeti a da se drzimo mjere

?
:-) Mozda i koji parfem---za zansku mu. :koluta: :chmoljava:
Pitarrr82

#2745 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

?

http://www.mhrr.gov.ba/iseljenistvo/pra ... ci_bih.pdf

Meni dosta jedna ta belgijska :mrgreen:
DON_eARL

#2746 Re: CARINA U BiH

Post by DON_eARL »

?
Nadam se da su ovo aktuelna pravila:

http://www.carina.rs/lat/Putnici/Strani ... e.aspx#bih
Lični prtljag

Ukoliko putujete preko graničnih prelaza u BiH trebate biti upoznati sa sledećim pravima i obavezama koje imate kao fizička lica koja prelaze graničnu liniju.
Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba koja je sadržana u "ličnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podleže bilo kakvim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.
Pod pojmom "lični prtljag" podrazumeva se sva roba nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vreme putovanja, pod uslovom da se može pružiti dokaz da je prilikom polaska putnika zaveden kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla u BiH iz zemlje polaska.
Pod robom nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, podrazumeva se ona roba čija carinska vrednost nije veća od 200 KM.

1.Akcizna roba (duvan, alkohol, gorivo)

200 cigareta ili
100 cigarilosa ili
250 grama duvana

2. alkoholna pića:

2 litre stonog vina,
1 litar alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol. (ili 2 litre jačeg vina, pjenušca ili drugih pića);
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2747 Re: CARINA U BiH

Post by Zviz »

Hvala na infomacijama.

Neko spomenu parfem za maldu :lol: Covjeku je 60tak godina ...
razonoda

#2748 Re: CARINA U BiH

Post by razonoda »

Zviz wrote:Hvala na infomacijama.

Neko spomenu parfem za maldu :lol: Covjeku je 60tak godina ...
:lol: najveci 'upaljenci ''samo gledaju :stasreko: ovakve-jake zenske. :-)
hablecina

#2749 Re: CARINA U BiH

Post by hablecina »

cavern wrote:Ima li neko iskustva sa povratom PDV-a iz HR? Robu sam prenjeo već preko granice, ali nisam bio u mogućnosti ovjeriti obrazac na HR granici. Da li je moguće naknadno otići do granice i dobiti ovjeru? Takođe čuo sam da su HR carinici dužni prijaviti BH kolegama da neko traži povrat PDV-a ukoliko je račun veći od 2000HRK?
Moguce je, 3 mjeseca imas fore da izneses robu iz hrvatske i da trazis povrat pdva. Carinici nisu duzni, niti ce prijaviti kolegama iz BiH za povrat pdva. To su obicne gluposti koje narod izmislja.
_Reds_

#2750 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

hablecina wrote:
cavern wrote:Ima li neko iskustva sa povratom PDV-a iz HR? Robu sam prenjeo već preko granice, ali nisam bio u mogućnosti ovjeriti obrazac na HR granici. Da li je moguće naknadno otići do granice i dobiti ovjeru? Takođe čuo sam da su HR carinici dužni prijaviti BH kolegama da neko traži povrat PDV-a ukoliko je račun veći od 2000HRK?
Moguce je, 3 mjeseca imas fore da izneses robu iz hrvatske i da trazis povrat pdva. Carinici nisu duzni, niti ce prijaviti kolegama iz BiH za povrat pdva. To su obicne gluposti koje narod izmislja.
A šta kad izlaziš iz EU recimo sa Grčke granice, hoce li i Grci zvani nase carinike :)
Post Reply