Carina 8 KMseoBIH wrote:Nemoj ga dovoditi u zabludu. Nemoj samo navidoti "carinu", vec mu dodaj sve ono sto ulazi u "carinu", a to su carina, pdv, takse. Kako god, nece ga izaci manje od 40KM.
Porez 15 KM
Uplatnice par KM
Moderator: anex
Carina 8 KMseoBIH wrote:Nemoj ga dovoditi u zabludu. Nemoj samo navidoti "carinu", vec mu dodaj sve ono sto ulazi u "carinu", a to su carina, pdv, takse. Kako god, nece ga izaci manje od 40KM.
imaju one takse 15-ak KM. Minimalno 39KM_Reds_ wrote:Carina 8 KMseoBIH wrote:Nemoj ga dovoditi u zabludu. Nemoj samo navidoti "carinu", vec mu dodaj sve ono sto ulazi u "carinu", a to su carina, pdv, takse. Kako god, nece ga izaci manje od 40KM.
Porez 15 KM
Uplatnice par KM
Jedno je praksa, drugo je realnost u BIH. Carinu i PDV si dobro izračunao, ali tu treba dodati fiksnu taksu od 10KM, 3,5KM za otvaranje i pregled pošiljke, te za uplatnice oko 2,5KM._Reds_ wrote:Carina 8 KMseoBIH wrote:Nemoj ga dovoditi u zabludu. Nemoj samo navidoti "carinu", vec mu dodaj sve ono sto ulazi u "carinu", a to su carina, pdv, takse. Kako god, nece ga izaci manje od 40KM.
Porez 15 KM
Uplatnice par KM
meni za 15-ak dana. Za 10 dana bude u BiHChuckie wrote:Koliko treba USPS Priority mailu da stigne paket iz Kalifornije do nas?
Mozes, i bit ce vjerovatnoEliasVeskot wrote:![]()
Satrah se trazeci, a ne mogu nista slicno naci. Dakle. drugarica mi salje aparat za kafu iz Usa, koristen. Mogu li ocekivati carinu na to ili sta? Plus ce biti nekih manjih djidja tipa odjece za bebu i sl.?
Zar Mađarska ima proizvodnju drvenog uglja?acuupo wrote:Zdravo
Potrebna mala pomoc oko uvoza ,da li slucajno neko zna kolika je carina na uvoz roba iz Madjarske ,prvenstveno milsim na preradjevine od drveta(drveni ugalj,pelet,briket ) .
Unaprijed zahvaljujem .
hvala na brzom odgovoru. mnogo uzimaju za svoje troškove- poslao sam poruku, da pokusaju poslati običnom poštom, ako ne sa običnom poštom otkazat ću kupovinu.seoBIH wrote:Hoce, procitaj temu sve je napisano. Ugrubo, samo troskovi DHL-a ce biti oko 60KM, te na to oko 30KM državi.-
hvala na brzom odgovoru. previše uzimaju za svoje troškove. poslao sam poruku da mi šalju običnom poštom. ako ne bude moglo tako, otkazat ću kupovinu.seoBIH wrote:Hoce, procitaj temu sve je napisano. Ugrubo, samo troskovi DHL-a ce biti oko 60KM, te na to oko 30KM državi.-
Zviz wrote:Mozel ko objasniti...
Zelim da uvezem u dozvoljenoj kolicini jednom covjeku kao zahvalu nesto belgiskog piva (limited zidanja), koju flasu skupljeg francuskog vina evt. i flasu konjaka te nekoliko havana cigara. Troje nas je u odraslih u autu pa koliko u kolicini mozemo unjeti a da se drzimo mjere
?
Zviz wrote:Mozel ko objasniti...
Zelim da uvezem u dozvoljenoj kolicini jednom covjeku kao zahvalu nesto belgiskog piva (limited zidanja), koju flasu skupljeg francuskog vina evt. i flasu konjaka te nekoliko havana cigara. Troje nas je u odraslih u autu pa koliko u kolicini mozemo unjeti a da se drzimo mjere
?
Nadam se da su ovo aktuelna pravila:Zviz wrote:Mozel ko objasniti...
?
Lični prtljag
Ukoliko putujete preko graničnih prelaza u BiH trebate biti upoznati sa sledećim pravima i obavezama koje imate kao fizička lica koja prelaze graničnu liniju.
Od plaćanja uvoznih dažbina oslobođena je roba koja je sadržana u "ličnom prtljagu" putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podleže bilo kakvim ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu komercijalnog karaktera.
Pod pojmom "lični prtljag" podrazumeva se sva roba nekomercijalnog karaktera za ličnu upotrebu putnika ili njegovog domaćinstva uključujući i predmete koji služe putniku za vreme putovanja, pod uslovom da se može pružiti dokaz da je prilikom polaska putnika zaveden kao prateći prtljag kod kompanije koja ga je prevezla u BiH iz zemlje polaska.
Pod robom nekomercijalnog karaktera, uključujući poklone i suvenire koji se nalaze u ličnom prtljagu putnika, podrazumeva se ona roba čija carinska vrednost nije veća od 200 KM.
1.Akcizna roba (duvan, alkohol, gorivo)
200 cigareta ili
100 cigarilosa ili
250 grama duvana
2. alkoholna pića:
2 litre stonog vina,
1 litar alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol. (ili 2 litre jačeg vina, pjenušca ili drugih pića);
Zviz wrote:Hvala na infomacijama.
Neko spomenu parfem za malduCovjeku je 60tak godina ...
Moguce je, 3 mjeseca imas fore da izneses robu iz hrvatske i da trazis povrat pdva. Carinici nisu duzni, niti ce prijaviti kolegama iz BiH za povrat pdva. To su obicne gluposti koje narod izmislja.cavern wrote:Ima li neko iskustva sa povratom PDV-a iz HR? Robu sam prenjeo već preko granice, ali nisam bio u mogućnosti ovjeriti obrazac na HR granici. Da li je moguće naknadno otići do granice i dobiti ovjeru? Takođe čuo sam da su HR carinici dužni prijaviti BH kolegama da neko traži povrat PDV-a ukoliko je račun veći od 2000HRK?
A šta kad izlaziš iz EU recimo sa Grčke granice, hoce li i Grci zvani nase carinikehablecina wrote:Moguce je, 3 mjeseca imas fore da izneses robu iz hrvatske i da trazis povrat pdva. Carinici nisu duzni, niti ce prijaviti kolegama iz BiH za povrat pdva. To su obicne gluposti koje narod izmislja.cavern wrote:Ima li neko iskustva sa povratom PDV-a iz HR? Robu sam prenjeo već preko granice, ali nisam bio u mogućnosti ovjeriti obrazac na HR granici. Da li je moguće naknadno otići do granice i dobiti ovjeru? Takođe čuo sam da su HR carinici dužni prijaviti BH kolegama da neko traži povrat PDV-a ukoliko je račun veći od 2000HRK?