To bjese back-hand.drugi profil wrote:To bjese sarkazam.
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citro
#2726 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
jefferson
#2727 Re: Dolazi zima - zimske gume
Presle na Skodi Octaviji 45,000km. Posao odradile super.citro wrote:Jeste prijatelju, ali su i to testovi koji se provode po idealnim uslovima. Sta se dogadja - stave gume i provozaju desetak kilometara testirajuci ih na testnoj stazi. Stoji da Conti ima vjerovatno najbolje rezultate ali to nije realan zivot. Volio bih kada bi te iste gume testirali nakon predjene kilometraze od mozda 20000 km. I kada bi testne staze bile Bosanske cestedrugi profil wrote:Evo vam Svajcarci.
http://www.tcs.ch/de/test-sicherheit/te ... reifen.php
Austrijanci:
http://www.oeamtc.at/media/download/201 ... 063774.pdf
-
citro
#2728 Re: Dolazi zima - zimske gume
Presle po 5000 do 10000 kod trojice mojih prijatelja i odvalile. Sta sada?jefferson wrote:Presle na Skodi Octaviji 45,000km. Posao odradile super.citro wrote:Jeste prijatelju, ali su i to testovi koji se provode po idealnim uslovima. Sta se dogadja - stave gume i provozaju desetak kilometara testirajuci ih na testnoj stazi. Stoji da Conti ima vjerovatno najbolje rezultate ali to nije realan zivot. Volio bih kada bi te iste gume testirali nakon predjene kilometraze od mozda 20000 km. I kada bi testne staze bile Bosanske cestedrugi profil wrote:Evo vam Svajcarci.
http://www.tcs.ch/de/test-sicherheit/te ... reifen.php
Austrijanci:
http://www.oeamtc.at/media/download/201 ... 063774.pdf
- drug_profi
#2729 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa evo odgovori koje su po tebi gume najbolje?
A reci cu ti zasto sam ja odbrao Conti. Mozda ima i boljih ili jeftinijih a jednako dobrih.
Vozio sam zimi na UG7. Zaista nenadjebive gume. Moras ih dobro ishandriti da bi osjetio zimske uslove na cesti. Medjutim, doslo vrijeme da se mijenja.
Na osnovu testova sa vise izvora presjecem i odlucim se za Semperit, Dunlop ili Conti. U finalnoj odluci je odlucivala cijena i ponasanje na suhom ili vlaznom bez snijega. Upitao sam se je li 15-20 maraka po gumi vrijedno toga da razmisljam da sam napravio kompromis i da ce mi mozda u jednom trenutku zafaliti to malo gripa.
medjutim po nekim osvrtima forumasa koji ne voze na Contiju stice se dojam da je to obicno smece, haman ko Tigar.
A reci cu ti zasto sam ja odbrao Conti. Mozda ima i boljih ili jeftinijih a jednako dobrih.
Vozio sam zimi na UG7. Zaista nenadjebive gume. Moras ih dobro ishandriti da bi osjetio zimske uslove na cesti. Medjutim, doslo vrijeme da se mijenja.
Na osnovu testova sa vise izvora presjecem i odlucim se za Semperit, Dunlop ili Conti. U finalnoj odluci je odlucivala cijena i ponasanje na suhom ili vlaznom bez snijega. Upitao sam se je li 15-20 maraka po gumi vrijedno toga da razmisljam da sam napravio kompromis i da ce mi mozda u jednom trenutku zafaliti to malo gripa.
medjutim po nekim osvrtima forumasa koji ne voze na Contiju stice se dojam da je to obicno smece, haman ko Tigar.
-
citro
#2730 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tesko je reci koja je guma najbolja kao sto je tesko reci i koji je auto najbolji. Sve prema potrebama i ukusima.drugi profil wrote:Pa evo odgovori koje su po tebi gume najbolje?
Da Conti najbolje drzi cestu ne sporim ni trenutka. Ali smatram da je rizicna guma (sto se i pokazalo) po pitanju pucanja bocnih stranica koje su vrlo osjetljive. U silnim testovima na to naravno nema osvrta. Meni je takva guma manje pouzdana od nekih drugih koje ne zelim da propagiram ovdje i jednostavno ne biram Conti kao opciju za kupovinu.
To je sve sto sam zelio da kazem cijelo vrijeme.
Sto se tice mojih licnih iskustava par puta sam dobio Conti na autu kao prvu ugradnju i oba puta su se "nabubrezile" za godinu do dvije eksploatacije. Mislim da je to neoprostivo jer sam sa Savama prelazio po 40000 do 50000 (zimskim) bez ikakvih mana takve vrste.
-
jefferson
#2731 Re: Dolazi zima - zimske gume
Presle na Skodi Octaviji 45,000km. Posao odradile super.
Nista. Nije egzaktna nauka, tako da dok se ne odluci covjek da uzme gumu nece znati.Presle po 5000 do 10000 kod trojice mojih prijatelja i odvalile. Sta sada?
Ja znam da Continental ima problema sa bocnim zidovima, ali eto, ja sam imao TS810, TS830 i TS850, kao i Conti Sportcontat 3 dva puta, i nikad problema nisam imao.
Sportcontact su se daleko bolje pokazale od Bridgestone Turanze E300.
S tim da ukupno gledajuci, posebno po utabanom i friskom snijegu kao i bljuzgi, niti ejdna guma za mene nije bila kao GY.
-
Tkanton
#2732 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve nesto kontam prica se o gripu, izdrzljivosti i raznim sitnicama kao da se vozi trka F1 a ne obicni putnicki auto.... brate valja kupit nove zimske gume svake 2-3 godine eventualno 4 i neces imat nikakvi problema, naravno uz normalnu voznju, a zimi je normalna voznja 50-70 kmh sto ces postic sa svakom zimskom gumom koja je stara do 3 g......drugi profil wrote:Pa evo odgovori koje su po tebi gume najbolje?
-
Selmir_Tz
#2733 Re: Dolazi zima - zimske gume
Preporučite neke zimske gume, moram da pripremim dvije za auto zbog posla, ne smijem da rizikujem jer je put nezgodan. Zaddnje zimske imam, trebaju mi dvije pravo dobre za naprijed.
-
jefferson
#2734 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne vozis zimi samo po snijegu i ledu.Tkanton wrote:Sve nesto kontam prica se o gripu, izdrzljivosti i raznim sitnicama kao da se vozi trka F1 a ne obicni putnicki auto.... brate valja kupit nove zimske gume svake 2-3 godine eventualno 4 i neces imat nikakvi problema, naravno uz normalnu voznju, a zimi je normalna voznja 50-70 kmh sto ces postic sa svakom zimskom gumom koja je stara do 3 g......drugi profil wrote:Pa evo odgovori koje su po tebi gume najbolje?
Sta kada je 15-20 stepeni? 50-70km/h na auto-putu?
Sta je sa udarnim rupama? Meni je vazno konkretno u BiH, da guma ima dobre osobine po sniejgu i ledu, ali odlicne po kisi, jer 70% vremena vozis po vlaznom kolovozu a ne po snijegu ili ledu.
I kada izadjes na auto-put a mokro je, sigurno ne vozis 50-70km/h, bar ne sa dobrim gumama i ispravnim autom.
-
citro
#2735 Re: Dolazi zima - zimske gume
I, na kraju zasto i to ne reci, subjektivizam igra veliku ulogu pri odabiru guma. Niti svi vozimo isto, niti po istim podlogama, niti smo svi isto pazljivi prema gumama (pritisak, voznja preko rupa, trotoari). Svako sebi neka probere za svoju lovu, ali ono sto bi trebali izbjegavati je stav: na testovima je guma XY najbolja pa samo nju treba kupovati.jefferson wrote:Presle na Skodi Octaviji 45,000km. Posao odradile super.Nista. Nije egzaktna nauka, tako da dok se ne odluci covjek da uzme gumu nece znati.Presle po 5000 do 10000 kod trojice mojih prijatelja i odvalile. Sta sada?
Ja znam da Continental ima problema sa bocnim zidovima, ali eto, ja sam imao TS810, TS830 i TS850, kao i Conti Sportcontat 3 dva puta, i nikad problema nisam imao.
S tim da ukupno gledajuci, posebno po utabanom i friskom snijegu kao i bljuzgi, niti ejdna guma za mene nije bila kao GY.
Smatram da testovi nisu relevantni u potpunosti, odlicni su da se izbace iz razmatranja lose gume i da se uporedi grip ali oni nista ne govore o trajnosti niti o osjetljivosti guma na ostecenja. Vrijeme i statistika pokazuju ostale faktore pa je uvijek dobro cuti iskustva drugih ljudi, a ovakvi forumi bi trebali sluziti upravo toj svrsi a ne da pocesto pozdravljamo majku jedni drugima.
Da rezimiramo - ni za jednu drugu poznatiju marku auto guma nisam cuo toliko problema sa pucanjima bocnog sloja kao za Conti. Sto se mene tice mogu je na F1 stavljati kako je dobra, ali za mene koji cijenim pouzdanost u BiH vukojebinama u pola noci kada se vracam kuci jednostavno ne igra.
- drug_profi
#2736 Re: Dolazi zima - zimske gume
Moze biti da ti tako gledas na stvar. GY UG7 sam vozio 6 godina. Osobine se nisu primjetno promijenile dok je god imala sare. Dva kompleta save su ipak skuplja i plus sto nemas gumu kako treba jer je Eskimo kritican na suhoj hladnoj podlozi ili na orosenom azfaltu. Za snijeg je ok. GY je recimo bio izvrstan cak i na projetnim temperaturama, kisi, snijegu, bljuzgi.Tkanton wrote:Sve nesto kontam prica se o gripu, izdrzljivosti i raznim sitnicama kao da se vozi trka F1 a ne obicni putnicki auto.... brate valja kupit nove zimske gume svake 2-3 godine eventualno 4 i neces imat nikakvi problema, naravno uz normalnu voznju, a zimi je normalna voznja 50-70 kmh sto ces postic sa svakom zimskom gumom koja je stara do 3 g......drugi profil wrote:Pa evo odgovori koje su po tebi gume najbolje?
Tako da izbor guma koje su iz te low budget klase ne bih nikom preporucio jer je po meni to kompromis na vlastitu stetu. Doduse ima ljudi ciji nacin voznje ne trazi nista bolje i to postujem, mada bih i njima preporucio radije malo skuplju gumu iz srednje klase kao semperit npr. jer nije grip samo drzanje ceste u okuci prilikom brze voznje vec je vazniji zaustavni put i upravljivost. X puta mi je tih metar ili pola metra znacilo sve.
...s tipfeler masine...
- Qler
#2737 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni je bilo bitno da je guma na mokrom i bljuzgi dobra, jer realno, slabo se vozi po samom snijegu. A ja kad krenem na put, necu da razmisljam hoce li proklizati na 40km/h... a trebaju mi dobre gume. Uvjerio sam se u vise prilika koliko znaci dobra guma, zato sad samo dobre gume. Zajebi. Kad prestanem da vozim koliko vozim i idem po drzavi svake sedmice, onda cu razmisljati o necemu losijem. Doduse sa privatnim i ne idem tako cesto, ali znas kako je kad se na mlijekom oprzis 
-
Teufik
#2738 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni se cini da su one tek izasle.bleee_sa wrote:Goodyear UG9 već drugu godinu, ja zadovoljan, ne mislim mjenjati.
-
jefferson
#2739 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa sve to stoji. S tim kada se guma pravi uzima se u obzir da ce vlasnik vozila odrzavati propisani minimalni pritisak gume, da je nece tretirati kao off-road gumu i slicno.citro wrote:I, na kraju zasto i to ne reci, subjektivizam igra veliku ulogu pri odabiru guma. Niti svi vozimo isto, niti po istim podlogama, niti smo svi isto pazljivi prema gumama (pritisak, voznja preko rupa, trotoari). Svako sebi neka probere za svoju lovu, ali ono sto bi trebali izbjegavati je stav: na testovima je guma XY najbolja pa samo nju treba kupovati.jefferson wrote:Presle na Skodi Octaviji 45,000km. Posao odradile super.Nista. Nije egzaktna nauka, tako da dok se ne odluci covjek da uzme gumu nece znati.Presle po 5000 do 10000 kod trojice mojih prijatelja i odvalile. Sta sada?
Smatram da testovi nisu relevantni u potpunosti, odlicni su da se izbace iz razmatranja lose gume i da se uporedi grip ali oni nista ne govore o trajnosti niti o osjetljivosti guma na ostecenja. Vrijeme i statistika pokazuju ostale faktore pa je uvijek dobro cuti iskustva drugih ljudi, a ovakvi forumi bi trebali sluziti upravo toj svrsi a ne da pocesto pozdravljamo majku jedni drugima.
Da rezimiramo - ni za jednu drugu poznatiju marku auto guma nisam cuo toliko problema sa pucanjima bocnog sloja kao za Conti. Sto se mene tice mogu je na F1 stavljati kako je dobra, ali za mene koji cijenim pouzdanost u BiH vukojebinama u pola noci kada se vracam kuci jednostavno ne igra.
Ja znam da Conti kod nekih ljudi ima problema, ali s obzirom da je kod mene koristena na vozilima koji sluze za posao, gdje se nekoliko vozaca mjenja u toku sedmice na autima i slicno, mogu reci da je za mene Conti vrhunska guma. Nikad nisu imale kvrgu, uvijek je potrebna minimalna tezina olova da bi se balansirale, vrlo su udobne itd.
To sad sto je Conti pravljen prvenstveno za EU a ne za BiH, to sto neko preko trotoara prelazi kao da je auto-put, jbg, slabo koja guma ce to izdrzati.
Isto tako, ja smatram kada su performans gume u pitanju da su Michelin najbolje. Ali sam imao jednom jedan set Michelinki, ne do bog nikom.
-
Spektakluk
#2740 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pozdrav svima,
zanima me da li je kod nas i dalje na snazi zakon po kojem je zimi (15.11-15-4) dozvoljeno na putnickom automobilu imati i ljetne pneumatike sa dubinom sare od min 4 mm i lancima u prtljazniku?
Prije par mjeseci sam kupio 4 nove gume (lafo kisne - rainexpert), pa mi se ne radi nova investicija ako ne moram. Zimi inace izbjegavam voziti (ako je snijeg, tada nikako), ali evo gledam po prognozama zima ce biti iznadprosjecno topla, pa mi se ne kupuje novi set zimskih guma.
Prema svemu sto sam nasao na netu, dovoljno je imati spremne lance i dubinu sare od 4 mm, ali ipak zelim biti siguran da nije doslo do promjene zakona.
Hvala unaprijed
zanima me da li je kod nas i dalje na snazi zakon po kojem je zimi (15.11-15-4) dozvoljeno na putnickom automobilu imati i ljetne pneumatike sa dubinom sare od min 4 mm i lancima u prtljazniku?
Prije par mjeseci sam kupio 4 nove gume (lafo kisne - rainexpert), pa mi se ne radi nova investicija ako ne moram. Zimi inace izbjegavam voziti (ako je snijeg, tada nikako), ali evo gledam po prognozama zima ce biti iznadprosjecno topla, pa mi se ne kupuje novi set zimskih guma.
Prema svemu sto sam nasao na netu, dovoljno je imati spremne lance i dubinu sare od 4 mm, ali ipak zelim biti siguran da nije doslo do promjene zakona.
Hvala unaprijed
-
citro
#2741 Re: Dolazi zima - zimske gume
Evo veceras stojim na semaforu i bezveze gledam u auto pored mene, da budem precizniji u njegove tockove i gume. Guma prednja je Conti, i pogodi, tri bubrega na njoj. Ono sto sam vidio, a sto nisam ???
Odron, majke mi.
Odron, majke mi.
-
jefferson
#2742 Re: Dolazi zima - zimske gume
citro wrote:Evo veceras stojim na semaforu i bezveze gledam u auto pored mene, da budem precizniji u njegove tockove i gume. Guma prednja je Conti, i pogodi, tri bubrega na njoj. Ono sto sam vidio, a sto nisam ???
Odron, majke mi.
I ja tako pogledam u svakog citroena i vazda uheravo stoje
- drug_profi
#2743 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mozes. Samo vec oko nule ako ima vlage u zraku tebi je zaustavni put daleko duzi. Oprezno.Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
Hvala unaprijed
-
jefferson
#2744 Re: Dolazi zima - zimske gume
Fazon sa zimskim gumama nije samo u tome da li su dobre po snijegu ili bljuzgavici.Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
Hvala unaprijed
Elem ovako stvari stoje, recimo temperatura je 2 stepena. Ne pada kisa, nego ona rosa jebena, n tamo ni vamo. E tu je caka. Temperatura asfalta je UVIJEK niza od temperature zraka za 3-4 stepena. Sto znaci ako ne pada snijeg, ne znaci da se ta kisica nece zalediti na toj temperaturi kada dodje u kontakt sa kolovozom.
Druga stavr, cak i da je suho, ali hladno, mjesavina na toj gumi ce se stvrdnuti jer je predvidjena za ljetne uslove voznje.
-
citro
#2745 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ti postao duhovit ?jefferson wrote:citro wrote:Evo veceras stojim na semaforu i bezveze gledam u auto pored mene, da budem precizniji u njegove tockove i gume. Guma prednja je Conti, i pogodi, tri bubrega na njoj. Ono sto sam vidio, a sto nisam ???
Odron, majke mi.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Oplakah od smijeha.
I ja tako pogledam Pasate, posebno one CC, 70% vozaca (da ipak ne pretjerujem sa procentima jer mi nije namjera vrijedjati) u njima su klocevi, fol neki zajebani tipovi, glOva im suplja i cetvrtasta strsi. Da je poneki Pasat nahero, nahero je takodjer.
Jesam li ja tebe barem malo nasmijao ?
-
jefferson
#2746 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nasmijao si ti mene vec sa pogledom na semaforu, nema potrebe daljecitro wrote:I ti postao duhovit ?jefferson wrote:citro wrote:Evo veceras stojim na semaforu i bezveze gledam u auto pored mene, da budem precizniji u njegove tockove i gume. Guma prednja je Conti, i pogodi, tri bubrega na njoj. Ono sto sam vidio, a sto nisam ???
Odron, majke mi.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Oplakah od smijeha.
I ja tako pogledam Pasate, posebno one CC, 70% vozaca (da ipak ne pretjerujem sa procentima jer mi nije namjera vrijedjati) u njima su klocevi, fol neki zajebani tipovi, glOva im suplja i cetvrtasta strsi. Da je poneki Pasat nahero, nahero je takodjer.
Jesam li ja tebe barem malo nasmijao ?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2747 Re: Dolazi zima - zimske gume
jeff evo nasmijacu te i ja ,ja gledam poderane diskove i plocice kroz fensi petokrake felge i vidim upaljenu rezervu na 90% ljutih auta ,posebno wau wau grupacije .o ćelston gumama da ne govorim...

- Qler
#2748 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sad ispade da mi je bilo bolje da sam Tigar gume kupio nego Conti...
-
sabanss
#2749 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne sikiraj se... Ljudi pricaju a ja vec drugi set zimskih guma mijenjamQler wrote:Sad ispade da mi je bilo bolje da sam Tigar gume kupio nego Conti...
Prije Continentala vozio Michelin Alpine - znam da ce mnogi reci da se razlika ne moze osjetiti, ali uvjeravam te da moze. Michelin skoro nikako nije trosio saru ali mi se vise puta desavalo proklizavanje. Inace sam zimi aktivan Igman - Bjelasnica tako da mi je zimska guma izlozena testiranju do granica: snijeg, magla - klizavo, blato, niske temperature...
- Qler
#2750 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma ja sam svaki vikend na Igmanu, imam neku vikendicu gore, pa mi je bitno da je guma dobra, i tom logikom sam i kupovao, da se ne zajebavam, i eto ti, nagrdise mi ljudi gumu
a do sada sam vozao GY UG7+ pa UG8 i sad ove Conti, reko da promijenim...