Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#2726 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

ketronsd1 wrote:Sretnu novu i da vam pumpe sluze :-D :) :) od srca vam zelim
Hvala, takođe i od mene svim "pumpašima" :-D

Video-upozorenje na temu servisera klima:

Hajlac

#2727 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

maliq53 wrote:Valjda nam ne bude kakva kontra pa da bude -20 :D .Inače ovo vrijeme je najjače,potrošnja je u feninzima 8-)
Toga se i ja pribojavam - reprize februara 2012.

Evo već sredinom januara predviđaju -5 dnevnu uz -11C noćnu:
http://www.accuweather.com/en/ba/saraje ... ther/33028

Pravo suha zima do sad + nekakvo nenormalno otopljenje od +10C već x dana ne može na dobro izaći - klima je sve luđa...u Kanadi i SADu najhladnije u dvije decenije (do -40C) a u Australiji 2013. najtoplija godina ikad zabilježena...

P.S. Došao mi je račun za 12-i mjesec - 53KM. Na kraju zime opet ću lijepo uslikati različite račune plin-struja-Toplane transparentnosti radi :)

@Ally kakve su reakcije nadležnih/nadređenih za tu feleričnu Mitsubishi klimu? Pritišćeš li prodavače+servisere, da li si kontaktirala inspekciju i Udruženja za prava potrošača?
Sigurno nenormalno puno troši struje kad ne može na izlazu dati zrak na propisanih >40C - garant su veliki računi(?).
englbert

#2728 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by englbert »

Kakav je ovo zastoj u saobracaju sa klimama, nigdje nikoga? Nije valjda da jos slavite novu godinu, a dobro sace i pravoslavna pa jos traje pauza hehe :D .
Dady

#2729 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dady »

Vec duže vremena pratim ovu temu i zahvaljujem svima na zalaganju i pojašnjenjima. Moja zamjena klime će pričekati jer još ne vidim na tržištu nekih modela sa npr wifi konekcijom da se može spojiti na router za kućnu automatizaciju. Malo me ovo iznenađuje obzirom da je riječ sve o japanskim proizvođačima. Teško mi povjerovati da jedan kineski Haier bude prvi proizvođač koji ovo nudi na tržištu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
maliq53

#2730 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Mitsubishi ti posjeduje tu WiFi konekciju sa klimom tako da možeš kontrolisat rad klime preko PC-a ili mobitela.Naravno, plaća se dodatno za uređaj koji će ti to omogućiti.
Dady

#2731 Re: Odg: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dady »

maliq53 wrote:Mitsubishi ti posjeduje tu WiFi konekciju sa klimom tako da možeš kontrolisat rad klime preko PC-a ili mobitela.Naravno, plaća se dodatno za uređaj koji će ti to omogućiti.
Hvala puno. To mi je trebalo

ketronsd1

#2732 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Dady wrote:Vec duže vremena pratim ovu temu i zahvaljujem svima na zalaganju i pojašnjenjima. Moja zamjena klime će pričekati jer još ne vidim na tržištu nekih modela sa npr wifi konekcijom da se može spojiti na router za kućnu automatizaciju. Malo me ovo iznenađuje obzirom da je riječ sve o japanskim proizvođačima. Teško mi povjerovati da jedan kineski Haier bude prvi proizvođač koji ovo nudi na tržištu.

http://www.jula.se/gsm-fjarrstyrning-416106
http://www.elgiganten.se/product/hem-oc ... -varmepump
Evo samo dva primjera kod mene u Swe a ima ih masa razlicitih.Naravno kosta malo vise ali......
ami8

#2733 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ami8 »

Doš'o račun za struju za Decembar. Potrošeno ukupno 438 kwh ili 68,40 KM. Prije, kad smo se grijali na plin, potrošnja struje se u zimskim mjesecima kretala oko 160-180 kwh ili 35-38 KM(uvijek u tom rasponu). Da napomenem da je u pitanju Haier podna 12-ka, grije 40 m2 uspješno, doduše kad su magle i vlaga malo se bori sa defrostom :D , uglavnom, ja zadovoljan, grijali se čitav decembar za 30-35 KM a veći dio mjeseca konstantni minusi. Za plin nas sigurno stoja ne bi zakrpila :thumbup:
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2734 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Račun za Decembar, ukupno 35 dana (04.12-08.01) 150KM.
Kako kolega reče veći dio mjeseca su bili minusu, danas je tačno 2 mjeseca od puštanja u pogon i sama FH35 je potrošila nešto manje od 500 kw/h.
Znači ovih 150KM je ukupna potrošnja, već sam pisao o tome, što je i više nego odlično jer sam prošle zime za malo korištenje el. kotla dobijao 250KM.
Ovu Mitsu skoro da i ne gasim skoro 60 dana.
Sve u svemu odlično za sada, sveukupna potrošnja ne bi prelazila 100KM da nemam uljani radijator koji grije spavaću sobu, sam on potroši duplo više od Mitsu-a.

Long Live Japan :)
Ally71

#2735 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Ally71 »

Hajlac wrote:
maliq53 wrote:Valjda nam ne bude kakva kontra pa da bude -20 :D .Inače ovo vrijeme je najjače,potrošnja je u feninzima 8-)
Toga se i ja pribojavam - reprize februara 2012.

Evo već sredinom januara predviđaju -5 dnevnu uz -11C noćnu:
http://www.accuweather.com/en/ba/saraje ... ther/33028

Pravo suha zima do sad + nekakvo nenormalno otopljenje od +10C već x dana ne može na dobro izaći - klima je sve luđa...u Kanadi i SADu najhladnije u dvije decenije (do -40C) a u Australiji 2013. najtoplija godina ikad zabilježena...

P.S. Došao mi je račun za 12-i mjesec - 53KM. Na kraju zime opet ću lijepo uslikati različite račune plin-struja-Toplane transparentnosti radi :)

@Ally kakve su reakcije nadležnih/nadređenih za tu feleričnu Mitsubishi klimu? Pritišćeš li prodavače+servisere, da li si kontaktirala inspekciju i Udruženja za prava potrošača?
Sigurno nenormalno puno troši struje kad ne može na izlazu dati zrak na propisanih >40C - garant su veliki računi(?).
nemam jos nista konkretno za 'prijaviti'..trenutno sam u nekim drugim projektima, pa se ne mogu baviti ovim problemom..otus je obecao doci da provjeri situaciju cim se dogovorimo oko termina...tako da cu svakako vas sve ovdje informisati, zbog cinjenica...svakako se nadam pozitivnom rjesenju....racuna za decembar jos nema pa ne znam stanje...javim se kad budem imala konkretne info :)
lovacs

#2736 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

Joj ovog vremena pa ko se grije na klime ustedio je u odnosu na ove sto koriste ugalj (bez spremnika) ili toplane toliko da moze komotno ljetos otici na odmor. Doduse ovi sto koriste ugalj i ne moraju ljetos nigdje jer su se svu zimu cvarili i po kuci hodali u sorcevima :D
Profil za pisanje

#2737 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Profil za pisanje »

Da li su vama stigli računi za struju za 12.2013.?

Kod mene ukupno 182 KM. U to je uračunata i grijalica koja se povremeno pali u kupatilu.

Uređaj: Nocria AWYZ 14
Prostror koji se grije: cca. 60 m2
Izolacija: vanjski stiropor 5 cm i plafon 5 cm stiropor
Prozori: drveni, ništa posebno, ali dihtuju

Mislim da mi je sama Nocria potrošila oko 100 KM.
lovacs

#2738 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

Profil za pisanje wrote:Da li su vama stigli računi za struju za 12.2013.?

Kod mene ukupno 182 KM. U to je uračunata i grijalica koja se povremeno pali u kupatilu.

Uređaj: Nocria AWYZ 14
Prostror koji se grije: cca. 60 m2
Izolacija: vanjski stiropor 5 cm i plafon 5 cm stiropor
Prozori: drveni, ništa posebno, ali dihtuju

Mislim da mi je sama Nocria potrošila oko 100 KM.
sta ti je na podu? ljudi cesto zanemare podnu izolaciju a kad su noge hladne moze ti u kuci biti i 30 stepeni neces se osjecat ugodno.
rovac13

#2739 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Za period 13.dec - 13.jan na 85 m2 stiropor 8cm zid,5cm pod,5cm plafon pvc prozori 6 komora sa low-e staklima + argon.

Potosnja: nocria 14 spojena na mjerac potrosila 38KM struje,lg 12 inverter ovaj mjesec jako malo radio,nije spojen na mjerac ali moja pretpostavka da obje klime nisu presle preko 50KM skupa.Ukupan racun za kucu je 90KM.

LG nije puno radio iz vise razloga,nije bas ni trebalo jer nema zime slabo,drugi razlog je sto moj LG nije bio uredu do sad.Ono malo zime sto je bilo on je bio okovan ledom.Pa sam je drzao vise ugasenu i suhu dok dodju serviseri da pregledaju.
Serviseri dosli,izbacili freon van,vakumirali,kad ono u kombiju nema freona r410 koji meni treba pa su dosli sutra ponovo,ja se nisam zalio jer je klima ostala vakumirana 24 h,sutra su dosli klima i dalje bila u vakumu,navodno ne pusta nigdje.Napunili freon tacno na vagu u gram kolko treba.I od tada LG inverter puno bolje grije nego proslih zima.Sad vanjska ledi po cijelom hladnjaku a ne samo po sredini.Defrost bolje odradjuje.I usput smo ugradili kabal grijac u tacnu od 3 metra sa termostatom.Grijac jos ne radi tek kad pocnu minusi udarat.Tako da sad cekam pravu zimu da vidim kolko je bolje nego do sad.

Nekoliko puta sam govorio da lg inverter moze grijati max do -5 ustvari izgleda da moj odavno nije bio ispravan.
Profil za pisanje

#2740 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:Za period 13.dec - 13.jan na 85 m2 stiropor 8cm zid,5cm pod,5cm plafon pvc prozori 6 komora sa low-e staklima + argon.

Potosnja: nocria 14 spojena na mjerac potrosila 38KM struje,lg 12 inverter ovaj mjesec jako malo radio,nije spojen na mjerac ali moja pretpostavka da obje klime nisu presle preko 50KM skupa.Ukupan racun za kucu je 90KM.
Pa to je super. 50 KM na 85 m2. Kako ti jedna Nocria uspije ovaj prostor ugrijati? Jesi li zadovoljan?
rovac13

#2741 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Meni je ovo vec druga zima sa nocriom,vec sam romane pisao,ali vise nemam toliko vremena za ovo.
U biti ona sama ne moze grijat toliki prostor zato imam dvije klime,ali kad nema minusa nema defrosta onda sama grije sve.
Nemojte nocriu drzat na super quite.Ja sam stavio svoju na super quite da probam,ugodno jest ne cuje se nista skoro,ali potrosnja struje je skoro ista kao i kad duva jace,a puno vise grije kad duva jace,znaci da je iskoristivost veca.
Fujitsu ionako koju god brzinu da stavis on automatski smanji kad postigne temp. sto mu ja zamjerim.Zar nisu mogli postavit jednu automatsku a ostale fixne.Ja svoju drzim na maximumu iako skoro nikad ne duva maximalno samo poslije defrosta nekad krene jako.
Profil za pisanje

#2742 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

rovac13 wrote:Meni je ovo vec druga zima sa nocriom,vec sam romane pisao,ali vise nemam toliko vremena za ovo.
U biti ona sama ne moze grijat toliki prostor zato imam dvije klime,ali kad nema minusa nema defrosta onda sama grije sve.
Nemojte nocriu drzat na super quite.Ja sam stavio svoju na super quite da probam,ugodno jest ne cuje se nista skoro,ali potrosnja struje je skoro ista kao i kad duva jace,a puno vise grije kad duva jace,znaci da je iskoristivost veca.
Fujitsu ionako koju god brzinu da stavis on automatski smanji kad postigne temp. sto mu ja zamjerim.Zar nisu mogli postavit jednu automatsku a ostale fixne.Ja svoju drzim na maximumu iako skoro nikad ne duva maximalno samo poslije defrosta nekad krene jako.
Ja svoju drzim konstantno na ono Eco modu, 3 stepenu duvanja i na 23-24 C. Super quite samo isporbao na početku dok nisam pročiao da neme neke uštede.
lovacs

#2743 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

rovac13 wrote:Meni je ovo vec druga zima sa nocriom,vec sam romane pisao,ali vise nemam toliko vremena za ovo.
a jel nocria mjeri temperaturu tamo gdje je daljinski ili na klimi?
Hajlac

#2744 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Sve i da jesi napisao(a ne sjećam se da si ikad naveo recimo temperature po prostorijama), sve si to izbrisao sa teme(lamudan) :roll: .

85m2 s jednom klimom(drugu i ne računam jer ti, kako i sam kažeš, od nje nema nekog efekta) teško da se može efikasno pokriti u našim uslovima gradnje objekata (ispresijecan prostor s puno zidova/prostorija)...
Uz pozamašno ulaganje u izolaciju naravno moguće je ublažiti razlike u temperaturi u udaljenim prostorijama naspram klime ali opet zatreba 1-2 konvektora/grijalice ili još jedna klima.
rovac13

#2745 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Nit se moze fino grijat jednom klimom velika kvadratura,nit to neko preporucuje,sve sto vise manjih klima bolje je.
Sasvim druga situacija je kad je vani +10 onda moze bilo kakva grijat sama,tad nema ni defrosta.

Sto se tice temperatura mi zbog malog drzimo u sobama gdje su klime 25 *C dok je u ostalim nesto malo nize,oko 1*C razlika.Stalno je otvoreno sve tako da je sjedinjeno a dobra izolacija doprinosi tome.Jedino navece u spavacoj gdje spavamo je 23 a ostatak kuce na 20-ak
rovac13

#2746 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Profil za pisanje wrote:
Ja svoju drzim konstantno na ono Eco modu, 3 stepenu duvanja i na 23-24 C. Super quite samo isporbao na početku dok nisam pročiao da neme neke uštede.
Takodje nikadne skidam sa economy,tako maximalno moze povuci oko 1800w ,toliko povlaci samo poslije defrosta ili ako tek upalis klimu.
Ventilator mi je uvijek na maximumu,ali posto je prostor stalno topal ona svejedno nikadne duva jako nego smanjeno,jedino kad je jaca zima pa poslije defrosta potjera bas jako ali kratko.
rovac13

#2747 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

lovacs wrote:
a jel nocria mjeri temperaturu tamo gdje je daljinski ili na klimi?
Na klimi,nisam ni znao da neka mjeri na daljinskom,znaci izneses daljinski napolje ona potjera sve na max :D
Profil za pisanje

#2748 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Da li mi može neko objasniti koliko ova nocria maksimalno troši?

Čitam po specifikaciji: Potrošnja hlađenje/grijanje (kW) 1,02/1,35.
Meni znači maks. troši 1,35 kW.
Kako onda povuče 1800 w?
jalijas74

#2749 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jalijas74 »

Evo da se i ja upisem nisam odavno :)

Miljenica AWYZ14 radi super (kuc, kuc u drvo :)

Racuni:

08.11.2013-07.12.2013
tarifa VT 256
tarifa MT 394
ukupno sa PDV-om 91,90 KM

i moj najveci racun do sada (od 15 decembra 2013)

08.12.2013-07.01.2013
tarifa VT 329
tarifa MT 510
ukupno sa PDV-om 117,14 KM

Da napomenem za ove nove da grijemo 50ak kvadtara sa kriza stolarijom i 0 izolacijom :)
Last edited by jalijas74 on 17/01/2014 22:24, edited 1 time in total.
rovac13

#2750 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Mogu ti ja objasnit detaljno :-D . A ako mi ne vjerujes mozes kupit watmetar za 40 ak KM pa se sam uvjeris.

Nekakva nominalna potrosnja nocrie je 1,35kw a nominalni kapacitet 6 kw.Medjutim max potrosnja je negdje oko 2,5 ili 3kw ali isto tako max kapacitet je mislim 9,1kw.

A sad iz prakse.
Kad je ovakvo vrijeme nema zime vani kad bi sve maximalno popalio ne mozes ju natjerat preko 2500w,i to odma pada jer nije normalno koliko toplote tada izbacuje znaci brzo se smanjuje i trosi opet minimalno,zavisi kolko je potrebno.

Kad postavis mod economy klima je ogranicena na 70% snage,na mjeracu tad ne prelazi nekih 1800w,medjutim i to je puno snage i toplote pa se opet brzo smanjuje prema minimumu.

Kad vani postane jako hladno ako podignes klimu na max bez economy klima odma ide na 3kw potrosnje,ali ne mozes stat ispred nje koliko vrelo i jako duva i ne moze se dugo zadrzat na toj potrosnji,samo koji trenutak jer brzo pregrijava prostor i smanjuje se.

A minimalno moze da radi na nekih 250w potrosnje.Ako i sa minimumom pregrije onda se vanjska iskljuci ostane samo ventilator neko minimalno jedva osjetno duvanje i tad trosi 10-20w.

A konstantno trosi od 300w kad nema zime do nekih 700-800w kad su bile hladnoce.To najvise zavisi od kvadrata izolacije zadate temp itd .....

Nadam se da sam ti bar malo priblizio pravo stanje :-D
Post Reply