da oni govore "ne vjerujem ja vama, ja mislim da vi lazete i da ste vi velikosrpsko kukavicje jaje", to bi bilo ok. svi smo u zadnjih dvadeset godina frustrirani do bola svime sto nam se desavalo i za ocekivati je da kod nekih osigurac za racionalnost pregori prije, a kod nekih jos uvjek radi. ono sto mene konsternira je da im tako lako staje u obraz sluziti se najmizernijim sredstvima kao sto je laz i podmetanje, samo u cilju da se ocrni ova skupina "salonskih cetnika", "seljaka" i umjetnika. tjesi me uvjerenje da mnogi od politike ns zaziru iz nerazumjevanja i naviknutosti na dosadasnji nacin vodjenja politike, potpuno suprotan onome sto ns hoce. a "recept" ns je tako genijalan u svojoj jednostavnosti: ostaviti po strani trenutno nerjesivo, baviti se rjesivim i tako stvoriti uvjete da se bavi i onim sto je bilo nerjesivo, umjesto uzvikivati parole i saucestvovati u raspadu drzave. jedini problem je sto im u toj varijanti treba vjerovati na rjec. ovih 100 i kusur stranica je dokaz da raja voli eksplicitno i da "vraticemo moral u politiku" ili "pravo pojedinca na bilo kojem pedlju bih ne smije biti podredjeno pravima kolektiviteta" ne razumiju kao "boricemo se protiv korupcije" i "reformiracemo ustav", ne shvatajuci da "ukinucemo republiku srpsku" u stvarnom zivotu znaci "ojacat cemo republiku srpsku i stvoriti joj vece sanse za osamostaljenje kako bi i mi ostali zauvjek na vlasti, ili makar do kraja pri(h)vatizacije". mnogi ovdje postavljaju sugestivna pitanja pedji u smislu: "kako milis privoliti snsd da pristane na promjene?", iskljucujuci mogucnost da u rs postoji dovoljno ljudi koji ce glasom za ns/nsp promjeniti odnos snaga i oduzeti snsd-u mogucnost blokiranja drzave. s druge strane mnogima kao manojlo je ns ok, samo im nece dati glas da napakosti harisovima... ili anamo njima... izgori mi rucak!letacina wrote:Ja bih samo želio upitati lokalne bošnjačke forumske patriote do kad misle vaziti o ukidanje RS-a i na križ pribijati svakog onog ko prihvata realnost. Prošlo je 15 godina od završetka rata, i u svih tih 15 godina slušamo tu jednu te istu priču, dok je za to vrijeme BiH najzaostalija država u Evropi. Trenutno vladajući političari takvu mentalno svijest naroda obilati koriste sve ovo vri jeme kao najlakši i najefikasniji da se domognu vlasti, i matrica pomoću koje se zaposjedaju fotelje je manje više ista sve ove godine. Ali zato dragi moji građani nisu krivi političari, nego upravo vi kojima to služi kao duševna hrana. Naravno, niko od ovih velikih patriota ne zna kako bi ukinuo RS ni šta bi bilo kad bi je ukinuo, ali zato zato koristi svaku moguću priliku da vazi kako je njeno ukidanje jedino rješenje.
Krajnje je žalosno čitati ove pokušaje da se Naša stranka na čelu sa Bajićem proglasi skoro pa četničkom strankom. Peđa je od pojedinaca na ovom topicu stavljen u vrlo neugodnu poziciju da odgovara na pitanja koja ga unaprijed osuđuju, s ciljem da, njegovu ličnost kao i cjelokupnu Našu stranku pokušaju predstaviti kao izdajničku, neprijateljsku po BiH i Bošnjake, srbofilsku i ostale idiotarije.
Ako ćemo od ljudi poput Krsmanovića ili Bajića (bez obzira na sve njihove razlike), bosanskih Srba koji žive u s one strane entitetske granice, ali koje govore o potrebi suživota, obnavljanja komšijskijh odnosa, prestanki širenja mržnje, zajedničkog djelovanja, da ova država nije nikom tijesna, da Srbi moraju shvatiti da je BiH njihova jedina država, itd., ako će pojedinci koji navodno ginu za BiH takve ljude proglašavati velikosrbima i izdajnicima, onda koliko priča o Bosni uopšte ima smisla?
Vizija Bosne uzgojena na sarajevskoj sećiji nije moguća, nije moguće ići protiv volje jendog čitavog, pa i dva naroda, a prizivanje ne prošlost i historijske nepravde tu ne pomažu. Upravo agresivno insistiranje na takvoj Bosni samo stvara antagonizam prema istoj i sve čini u prilog tome da ovdje do normalizacije stanja nikad ne dođe.
Feđu bih pitao kako on tumači tu bolesnu potrebu pojedinaca da sve pozitivno što se pojavi u drugom entitetu, pa čak i osobe koje se okreću BiH kao državi, u startu nastoje diskreditovati i proglasiti četinicima, velikosrbima, neprijateljima države, itd.?
http://glasometar.ba/