sadasnji quatro, a nekadasnja automehanika je kao podstanare imala radnike trz hadzici i oni su pravili nesto oruzja...vecinom neke bacace, (polu)artiljeriju i tako to... neko upuceniji bi mogao imati vise informacija, ja sam poslom svracao u njihove pogone ali nisam detaljisao, samo u prolazu vidio majstoranje i testiranjeocuban wrote:Možete li reći kako je išla ta evolucija u naoružanju, mislim na obično pješačko i na snajperske puške.
Tj. koje ste oružje koristili početkom rata, zatim kad su borbe već trajale neko vrijeme i na samom kraju rata.
Da odmah odgovorim, pročitao sam čitavu temu, ali me zanima vaš sud onako u nekoliko rečenica.
Je li bilo ikakvih pokušaja proizvodnje vatrenog oružja? Tu prije svega mislim na koliko toliko upotrebljive puške za bojišnicu.
Nešto u ovom stilu.
http://www.mup.hr/main.aspx?id=142667
Evo nešto blisko ovoj temi
http://www.mup.hr/main.aspx?id=150376
Inače na toj stranici nije navedena, ali po forumima bivši snajperisti dosta hvale prerađenu tandžaru (M 48). Čini mi se da je tu preradu radila neka radionica u Dalmaciji, a najveća izmjena na pušci je bio prigušivač koji je išao čitavom dužinom cijevi.
Kako rekoše puška je izgledala kao da je zolja progutala cijev.
Snajperisti u Sarajevu..
- holowey
#2726 Re: Snajperisti u Sarajevu..
-
goran16v
#2727 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio kran ali ne na spustu prema ulazima i p. prostorima iza zgrade nego na platou ispred.holowey wrote:bio je kran, na samom pocetku uzbrdice, mislim otprilike gdje je "spust" prema ulazima i poslovnim prostorima ... u neka doba se srusio i polupao autaagent_zero wrote:
Kakav kran u blizini zgrade vize za budućnost? Prolazio sam tuda mali milion puta pred rat i tokom samog rata i ne sjećam se nikakvog krana dok tornjak nije počeo graditi toranj.
Zgrada vize za budućnost je završena 90 ili 91, dakle prije rata.
Ovom prilikom zelim odati pocast autoru fotografije, nasem pok. fotoreporteru Daci Krstanovicu

Last edited by goran16v on 26/02/2014 16:30, edited 2 times in total.
-
goran16v
- agent_zero
#2729 Re: Snajperisti u Sarajevu..
A s te strane, mada mi to više liči na neku dizalicu, nego kran.
Elem, nebitno. Bitno je da odatle nije pucano, do raskrsice možeš praćkom gađati, a ne snajperima
Na raskrsnicu je pucano iz kasarne maršal tito (do iseljenja), zatim sa bijelih nebodera u ex lenjinovoj na grbavici (istog onog koji je pogodio tramvaj poslije dejtona), te sa vraca (sa područja oko spomen spomen parka i okolnih kuća).
A te gluposti o pucanja s krana su bajke i totalne izmišljotine.
-
goran16v
#2730 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kakva je razlika?
p.s. Meni se cini da je ipak kran na kakav mislis, pro vrhu vidis kabinu, a u perpektivi kiza kabine vidis dio utega na kraju ruke, prednji kraj ruke nije stao u kadar.
- agent_zero
#2731 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije to uopšte ni bitno, jel ovakav kran ili onakav.
Bitno je ono što sam napisao. A osipam se na takve gluposti i nebuloze.
-
rokan
-
goran16v
#2733 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@rokan,
Sta ja znam, vidis i sam da "nepristrasni" Ukrajinac upravo cilja po pravcu Geodetski zavod- Remiza za trojejbuse - C faza.
Sta ja znam, vidis i sam da "nepristrasni" Ukrajinac upravo cilja po pravcu Geodetski zavod- Remiza za trojejbuse - C faza.
- Ramzess Veliki
#2734 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma naručeni posao - čeka revizore.goran16v wrote:@rokan,
- agent_zero
#2735 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Malo si fulao perspektivu, ono je ispod raskrsnice kod merkura. Ukrajinac gleda u pravcu švrakinog, tamo iznad viktor bubnja. Vidiš one vranicine nebodere u pozadini i u gornjem desnom uglu vrh trebevića i zgrade u brčanskoj.goran16v wrote:@rokan,
-
goran16v
#2736 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisam fulao nista. Zgrada na Otoci koja viri u gornjem desno, uglu je moj neboder bio 25 god tako da imam itekakvu orjentaciju. Ovo je negdje na 1/2 puta izmedju raskrsnice za Otoku i raskrsnice za GRAS (vidis koliko su udaljeni ex kino Kumrovec i Velana neboderi), mozda cak i blize GRAS-u, otprilike preko puta servisa Zije Ismica, a to je vec gledajuci okomito vec iza V. Bubnja (krug kasarne se zavrsava otprilike na pocetku niza zgrada u ul. Z. Fasizma) i ako ovaj gleda imalo dijagonalno desno, a ocigledno gleda, eto ga preko Geodetskog i remize na C fazi. Da bi gledao na VB morao bi bit okrenut dijagonalno lijevo sa ovog mjesta ili pod ovim uglom ali sa raskrsnice na Otoci.agent_zero wrote:Malo si fulao perspektivu, ono je ispod raskrsnice kod merkura. Ukrajinac gleda u pravcu švrakinog, tamo iznad viktor bubnja. Vidiš one vranicine nebodere u pozadini i u gornjem desnom uglu vrh trebevića i zgrade u brčanskoj.goran16v wrote:@rokan,
- karanana
#2737 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa sta i da gleda na viktor bubanj? a ne gleda.
kad je slikano? prije nego je viktor bubanj iseljen? sumnjam.
da li je u pravcu gdje gleda bilo polozaja vrs? interesuje me jer sam i prije 10ak stranica pitao odakle bi covjek mogao biti ubijen snajperom dok je bio na raskrsnici remize.
da li je u pravcu gdje gleda bilo polozaja vrs? interesuje me jer sam i prije 10ak stranica pitao odakle bi covjek mogao biti ubijen snajperom dok je bio na raskrsnici remize.
-
goran16v
#2738 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I ja sumnjam da je slikano prije iseljenja VB (prije ce biti da je to neka 94 ili 95 kad su pod "pokroviteljstvom" UN-a popravljali prugu i pokusavali uspostaviti saobracaj) tako da je jednako apsordno i da gleda prema VB, od tamo nema nikakve opasnosti.karanana wrote:pa sta i da gleda na viktor bubanj? a ne gleda.
Sjecam se pitanja, poslije preuzimanja VB i uzimanja rezervoara na Mojmilu ja ne vidim odakle bi s te strane mogao razidi snajper. Sa raskrsnice GRAS-a se vide Soping neboderi i Trebevic, a kakve su sanse da ga je otamo "upratio" je veliko pitanje.
- agent_zero
#2739 Re: Snajperisti u Sarajevu..
@gorane
Tačno je da je lokacija ispred doma zdravlja kumrovec, malo bliže prema grasu, to niko ne spori. Ali snajperom gleda na vrh brda u kojem se spajaju aneks i švrakino.
Geodetski zavod je iza ptt inženjeringa. Ne znam kakve veze ima s lokacijom gledanja ukrajinca.
Tačno je da je lokacija ispred doma zdravlja kumrovec, malo bliže prema grasu, to niko ne spori. Ali snajperom gleda na vrh brda u kojem se spajaju aneks i švrakino.
Geodetski zavod je iza ptt inženjeringa. Ne znam kakve veze ima s lokacijom gledanja ukrajinca.
-
goran16v
#2740 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisi u pravu. Na slici je crveni krug gdje je otprilike pozicija vojnika. Vidis li koliko su Anex i VB u plavom pravougaoniku iza njegovih ledja. Da bi gledao u tom pravcu, odnosno pokrivao ugao izmedju plavih linija, morao je biti okrenut dijagonalno ulijevo tj na skroz drugu stranu od one na koju je okrenut na lsici, a crvene linije zatvaraju ugao koji otprilike pokriva iz pozicije na slici.agent_zero wrote:@gorane
Sto se tice Geodeskog zavoda moras se malo sabrati sa lokacijama Da si ti meni ziv i zdrav on se naslanja na zgradu Opcine Novi Grad i to je objekat u zutom pravougaoniku na obje slike, a PTT inzenjering je kilometar dalje u narandzastom pravougaoniku na donjoj slici. Doduse i ja sam pogrijeso sa pravcem Geodetski - trolejbuska remiza (zeleni pravougaonik) - C. faza, Geodetski je nize prema zapadu, tako da on gleda potez trolejbuska remiza - C faza.

- Chile17
#2741 Re: Snajperisti u Sarajevu..
osipaj se koliko ti volja..agent_zero wrote:Nije to uopšte ni bitno, jel ovakav kran ili onakav.![]()
to da su gluposti mozes reci covjeku/vojniku koji je bio na tom djelu i tu djelovao..bliska mi je osoba i nema nikakvog razloga da laze za nesto u vezi sa tim..
- agent_zero
#2742 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Laže da je pucano s tog krana. Jesi li ti ili on normalan? Pa da je to istina danas ne bi bio ni ja živ, koji sam milijardu puta prošao tuda u ratu, niti bi pola raje koje znam s tog dijela bile žive.Chile17 wrote:osipaj se koliko ti volja..agent_zero wrote:Nije to uopšte ni bitno, jel ovakav kran ili onakav.![]()
to da su gluposti mozes reci covjeku/vojniku koji je bio na tom djelu i tu djelovao..bliska mi je osoba i nema nikakvog razloga da laze za nesto u vezi sa tim..
I mani me glupsti tih. Napisao sam jasno odakle je pucano na taj dio i svako ko tvrdi suprotno laže.
Čuj snajper s krana puca na raskrsnicu 15-20m udaljenu od tog istog
- agent_zero
#2743 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Dobro, nismo se razumjeli, jer i ti si u prvom momentu otišao previše zapadno s putanjom pogleda ukrajinca. Ja koliko znam, tj. koliko sam znao geodetski zavod je iza ptt inženjeringa, između bitumenke i ptt. Nisam znao da je tu gdje je opština novi grad. To je moj lapsus.goran16v wrote:Nisi u pravu. Na slici je crveni krug gdje je otprilike pozicija vojnika. Vidis li koliko su Anex i VB u plavom pravougaoniku iza njegovih ledja. Da bi gledao u tom pravcu, odnosno pokrivao ugao izmedju plavih linija, morao je biti okrenut dijagonalno ulijevo tj na skroz drugu stranu od one na koju je okrenut na lsici, a crvene linije zatvaraju ugao koji otprilike pokriva iz pozicije na slici.agent_zero wrote:@gorane
Sto se tice Geodeskog zavoda moras se malo sabrati sa lokacijama Da si ti meni ziv i zdrav on se naslanja na zgradu Opcine Novi Grad i to je objekat u zutom pravougaoniku na obje slike, a PTT inzenjering je kilometar dalje u narandzastom pravougaoniku na donjoj slici. Doduse i ja sam pogrijeso sa pravcem Geodetski - trolejbuska remiza (zeleni pravougaonik) - C. faza, Geodetski je nize prema zapadu, tako da on gleda potez trolejbuska remiza - C faza.
-
goran16v
#2744 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zasto si toliko iskljuciv u konverzaciji?!?!?! Prvo si bio iskljuciv da nije bilo krana, kao prosao si milion puta pa znas, a evo kao sto vidis jest bio kran. Dalje si bio iskljuciv da vojnik kod GRAS-a cilja na VB, a vidis gdje je kasarna u odnosu na njega. Dozvoli mogucnost da je fakat je nekome on njihovih neukih tukaca palo na pamet da se ispentra na kran, da je to moglo biti jednom - dva puta (kao sto je @chile i napisao) i da je zavrsio karijeru, a ne cijeli rat tako da sva prica o prolasku milijardu puta cijeli rat tuda i puno mrtvih jednostavno nema smisla?!agent_zero wrote:
Laže da je pucano s tog krana. Jesi li ti ili on normalan? Pa da je to istina danas ne bi bio ni ja živ, koji sam milijardu puta prošao tuda u ratu, niti bi pola raje koje znam s tog dijela bile žive.
I mani me glupsti tih. Napisao sam jasno odakle je pucano na taj dio i svako ko tvrdi suprotno laže.
Čuj snajper s krana puca na raskrsnicu 15-20m udaljenu od tog istog![]()
![]()
![]()
-
goran16v
#2745 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja sam u prvom momentu otisao previse zapadno samo po pitanju zgrade Geodetskog zavoda (zuti pravougaonik) a pravac trojelbusi C faza je ostao isti. Nebitno na moju "zapadnu" orjentaciju, pozicija vojnika je takva da on gleda zapadno, a da je krug kasarne VB lijevo, odnosno istocno od njega i da bi je pod ovim uglom pokrivao krug VB morao bi biti na raskrsnici na Otoci ili cak iznad raskrsnice.agent_zero wrote: Dobro, nismo se razumjeli, jer i ti si u prvom momentu otišao previše zapadno s putanjom pogleda ukrajinca. Ja koliko znam, tj. koliko sam znao geodetski zavod je iza ptt inženjeringa, između bitumenke i ptt. Nisam znao da je tu gdje je opština novi grad. To je moj lapsus.
- Chile17
#2746 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nekulturan si i slatko bih te poslao u neku stvar ali ne zelim da dotaknem tvoj nivo kulture..agent_zero wrote:Laže da je pucano s tog krana. Jesi li ti ili on normalan? Pa da je to istina danas ne bi bio ni ja živ, koji sam milijardu puta prošao tuda u ratu, niti bi pola raje koje znam s tog dijela bile žive.Chile17 wrote:osipaj se koliko ti volja..agent_zero wrote:Nije to uopšte ni bitno, jel ovakav kran ili onakav.![]()
Čuj snajper s krana puca na raskrsnicu 15-20m udaljenu od tog istog![]()
![]()
![]()
Prvo,zašto bi utjecalo to što si ti prolazio tuda milijardu puta,prolazili su i drugi,možda si ti nešto ala viši od drugih pa ne smije niko djelovati tuda..
Drugo,ja nisam tačno rekao gdje se nalazio kran(nemam sliku u glavi i nije mi tačno objašnjeno gdje je bio kran,ako uđem nekako u priču o ratu sa tom osobom,pitaću ga i napisati..)
Treće,nisam rekao da je kran sa slike,"taj" kran sa kojeg je pucano,možda jeste,a možda i nije,vjerovatno jeste,jer ih nije bilo puno(kranova)..
Četvrto,što @goran reče,nije on tu djelovao sedmicama,mjesecima i godinama,djelovao je veoma kratko,nije isključivo ni da je neki petokolanaš ili "njihov" neki,bilo ih što su se šetkalo slobodno hajmo reći ulicama,sklapati se sa civilima(bili u civilu),pa možda odlučio navečer se popeti,malo pucati,sutra navečer sići i to je to,ne zna se..nisu ne moguće te situaciji,bilo ih je poglupih koji su se odlučivali na slične postupke..znam da je i jednog naš vojnik uspio nekako skužiti(u civilu bio,njihov),svladati i oduzeti hekler..
Ako nastaviš sa neargumentovanim postovima,quotovima,komentarima koji se odnose na mene ili na moju priču sa nekulturom i bezobrazlukom,budi siguran da ću slatko iskulirati..šta se ja imam tebi pravdati,ko si ti..
Svaka čast forumašima ala Sarajmen,Dozer,Ramzes,PM72,goran...zadovoljstvo je bilo čitati(a i sada,a i nadam se ubuduće) vaše,normalne,argumentovane i često zanimljive komentare.. živjeli !
- agent_zero
#2747 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hajmo redom...
@gorane
Po čemu sam isključiv? Eno imaš moj post u kojem sam napisao da se "ne sjećam" krana, nisam nigdje napisao da nije bilo krana. A i ti si napisao da se ne sjećaš krana. Što se tiče ukrajinca, konstatovali smo na kraju da se slažemo u kom pravcu gleda i ne vidim razlog da toliko potežeš taj detalj.
@chile
Nisam nekulturan, ali poslije toliko godina jednostavno ne mogu da na neke stvari ne reagujem, možda i previše burno ponekad. Neću reći da neka budala nije mogla da se popenje na taj kran i opuca, ali da je to bilo neko leglo koje se koristilo za snajpersko djelovanje jednostavno nije istina. I šta mogu reći na to, nego da je glupost i nebuloza. Imao sam djevojku u tim zgradama ispod raskrsnice, također neke dalje rodbine i nikad niko nije spomenuo to da se s bilo kojeg krana pucalo niti da je nakakv zaostali srpski snajperista pucao odatle. A bukvalno cijelom gradu je taj dio bio putna komunikacija, i niko normalan ne bi se penjao na otvoreni kran da puca na raskrsnicu koja je od tog istog krana udaljena 15tak metara. Imalo to ikakve logike, molim te? Dalje, pričaš nešto što je tebi neko pričao, a ne što si ti vidio ili doživio. Pa onda da ne znaš koji kran, jeli taj kran ili neki drugi, treći.... I onda se nađeš pričati o argumentima
.
Na tu lokaciju se djelovalo iz kasarne maršal tito do iseljenja u junu, zatim sa bijelih nebodera u ex lenjinovoj na grbavici, te sa područja oko spomen parka vraca i okolnih kuća. I to je jedina prava istina. Više vjerujem sebi, svojim očima i doživljajima, kao i ljudima koji su tu proveli čitav rat, nego nekom ko priča nekakve lovačke priče. Bez uvrede i bez namjere da budem nekulturan! A ti shvati kako želiš.
@gorane
Po čemu sam isključiv? Eno imaš moj post u kojem sam napisao da se "ne sjećam" krana, nisam nigdje napisao da nije bilo krana. A i ti si napisao da se ne sjećaš krana. Što se tiče ukrajinca, konstatovali smo na kraju da se slažemo u kom pravcu gleda i ne vidim razlog da toliko potežeš taj detalj.
@chile
Nisam nekulturan, ali poslije toliko godina jednostavno ne mogu da na neke stvari ne reagujem, možda i previše burno ponekad. Neću reći da neka budala nije mogla da se popenje na taj kran i opuca, ali da je to bilo neko leglo koje se koristilo za snajpersko djelovanje jednostavno nije istina. I šta mogu reći na to, nego da je glupost i nebuloza. Imao sam djevojku u tim zgradama ispod raskrsnice, također neke dalje rodbine i nikad niko nije spomenuo to da se s bilo kojeg krana pucalo niti da je nakakv zaostali srpski snajperista pucao odatle. A bukvalno cijelom gradu je taj dio bio putna komunikacija, i niko normalan ne bi se penjao na otvoreni kran da puca na raskrsnicu koja je od tog istog krana udaljena 15tak metara. Imalo to ikakve logike, molim te? Dalje, pričaš nešto što je tebi neko pričao, a ne što si ti vidio ili doživio. Pa onda da ne znaš koji kran, jeli taj kran ili neki drugi, treći.... I onda se nađeš pričati o argumentima
Na tu lokaciju se djelovalo iz kasarne maršal tito do iseljenja u junu, zatim sa bijelih nebodera u ex lenjinovoj na grbavici, te sa područja oko spomen parka vraca i okolnih kuća. I to je jedina prava istina. Više vjerujem sebi, svojim očima i doživljajima, kao i ljudima koji su tu proveli čitav rat, nego nekom ko priča nekakve lovačke priče. Bez uvrede i bez namjere da budem nekulturan! A ti shvati kako želiš.
- karanana
#2748 Re: Snajperisti u Sarajevu..
na kranu je ubijen neki decko za kojeg se sumnjalo da je snajperista, ali to je bilo u krugu bolnice kosevo. nije bio snajperista ali je cudno sto se pentrao gore.
-
Ripicipi
#2749 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nema nikakve logike ni pameti pucati sa krana na raskrsnicu udaljenu 20 metara 
-
goran16v
#2750 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Potezem sto su to primjeri tvoje apsolutne iskljucivosti, a isljuciv si po tome sto tvrdis da je nesto tako kako pises bez teoretske mogucnosti da je drugacije. Ako procitas moj komentar za kran vidjeces da sam napisao da ga se ni ja ne sjecam, ali da mozda nisam upravu i da sam ostavio mogucnost da grijesim sto se na kraju ispostavilo tako.agent_zero wrote:Hajmo redom...
@gorane
Istu stvar si napravio i za Ukrajinca, zapeo si da gleda na VB koji je u skroz u drugom smjeru.
U oba ova slucaja si tvrdio nesto i bio iskljuciv da nema prostora za gresku i oba puta totalno fulio, zasto ne bi ostavio malo prostora za snajperistu na kranu?!
Last edited by goran16v on 28/02/2014 20:09, edited 1 time in total.