Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Mustang1

#2726 Re: Teretana

Post by Mustang1 »

Sto je najgore nema mi sta opast na tom misicu :D
Vitezanin

#2727 Re: Teretana

Post by Vitezanin »

Bubalo1 wrote:
Vitezanin wrote:
Bubalo1 wrote:Stani ti sve to odradis te vjezbe i za noge ruke ramena kako kazes u jednom danu ? ili ti je rasporedjeno po danima ...I ako si mrsav bas nisi trebao ni trcanje ni bazen .. Ja cu tek sada sljedece sedmice poceti sa trcanjem ..
Da. Citao sam i u biti skontao da vecina preporucuje da se odradi jedan dio tijela po treningu. Ja sam pokusao i iskreno, ne pase mi. Samo da napomenem da mi nije cilj da postanem bilder i big guy-idem u teretanu jer se osjecam dobro, koliko-toliko sam u formi, a koliko vidim ovo kako sam iskombinirao mi daje odredjene rezultate.
Kako ti ne pase ? Ne kontam :D Ne pogadjas sigurno tako sve sto bi trebao .. kad vec ides 4 puta mogao bi sve dobro odraditi

Mozda ce ti zvucati cudno, ali ne osjecam se dobro ako tako radim. :D :-)

Ali svakako cu jos jednom razmisliti.
skafiskafsnjak

#2728 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Na koji nacin mogu da idem u teretanu i trcim,a da mrsam ? znaci ne moram da napredujem u teretani, prvenstveno me interesuje gubljenje kilograma. Mogu li mrsati, uz teretanu i trcanje ? :?
cLo

#2729 Re: Teretana

Post by cLo »

L00d wrote:Na koji nacin mogu da idem u teretanu i trcim,a da mrsam ? znaci ne moram da napredujem u teretani, prvenstveno me interesuje gubljenje kilograma. Mogu li mrsati, uz teretanu i trcanje ? :?

Na način da prvo smršaš, pa tek onda ideš u teretanu, ili ako već ne želiš propuštati teretanu da dižeš manji teret sa dosta više ponavljanja, duže trčiš laganim tempom, ali moraš da pripaziš i na ishranu, više puta dnevno manje i laganije obroke.
adnansax

#2730 Re: Teretana

Post by adnansax »

cLo wrote:
L00d wrote:Na koji nacin mogu da idem u teretanu i trcim,a da mrsam ? znaci ne moram da napredujem u teretani, prvenstveno me interesuje gubljenje kilograma. Mogu li mrsati, uz teretanu i trcanje ? :?

Na način da prvo smršaš, pa tek onda ideš u teretanu, ili ako već ne želiš propuštati teretanu da dižeš manji teret sa dosta više ponavljanja, duže trčiš laganim tempom, ali moraš da pripaziš i na ishranu, više puta dnevno manje i laganije obroke.
Teretanu i trcanje kombinujes na nacin da nakon treninga s tegovima, uradis kardio (na traci, biciklu, steperu) 20-30 min, a u dane kada ne treniras u teretani, radis kardio vani (trcanje, bicikl, role...)
Da bi smrsao, trebas da ostvaris kalorijski deficit (vise kalorija da potrosis u odnosu na one koje uneses u toku dana), a to se moze ostvariti na dva nacina:
- jedes isto kao i uvijek, ali trosis vise kalorija kardiom, radom u teretani isl
- prilagodis ishranu (izbacis slatkise,grickalice i sl,ugljikohidrate unosis najvise ujutro, pa smanjujes u slijedecim obrocima prema kraju dana, povecas unos proteina i "dobrih masti"), a treniras onako kako si do sad trenirao

najbolja opcija po mom misljenju je kombinacija ova dva nacina, tj da prilagodis ishranu na gore navedeni nacin, a da povecas potrosnju kalorija treningom i kardiom
ukoliko imas mogucnosti raditi kardio ujutro na prazan stomak u trajanju od 1h (lagani jogging) to je veoma dobar pocetak, onda u toku dana uradis trening u teretani + kardio 20 min, a u dane kada ne radis u teretani s tegovima uradis samo jutarnji jogging

sorry na duzem postu, nadam se da ce biti bar malo od pomoci

ps
ovo sa brojem ponavljanja, nije tacno, davno su te zablude o visem br ponavljanja za definiciju, a manjem za masu odbacene

pozz
Eborg

#2731 Re: Teretana

Post by Eborg »

Meni nikako nije jasno kako ljudi koji ne jedu meso uspijevaju regulirati ishranu.

Vala meni je tjestenina na milion nacina i dodataka uz varijante rize haman pa osnova ishrane, sve te vase opcije sa piletinama i ostalim zivotinjama jednostavno ne idu.

Kako smanjiti ugljikohidrate i povecati proteine u takvom slucaju bez zalaska u tofu i slicne nedostupne varijante?
Ali_G

#2732 Re: Teretana

Post by Ali_G »

Imaj na umu da je jako veliki potrosac masnog tkiva upravo misic:) vrlo se lako moze desiti da se ti vizuelno upolovis, a da na vagi ne bude neka ogromna razlika.
Kao sto je vec receno radis serije sa vise ponavljanja. Za velike misice (grudi, ramena, ledja, noge) po 4 vjezbe, a za ruke 3 vjezbe. Svaka vjezba 3 serije, minimalno 12 ponavljanja, tezine 60-70% od maksimalne tezine koju mozes da izvuces. Pauze izmedju serija oko minutu, pauze izmedju vježbi 3 minute. Trcanje/biciklo sta vec zelis obavezno nakon treninga. Pocnes jednu sedmicu sa 10min, i onda povecavas lagano. Ako ides u dobru opremljenu teretanu imas sprave koje imaju fatburn mode. Dugo trcis, niskim intenzitetom. Sve ti sprava izracuna:)
Sve nabrojano je vrlo vrlo lagano. Najveci problem ostaje u onome sta jesti, a tu je kljuc svega:) Bez 3-4 mjeseca ne ocekuj cuda, pogotovo ako se bas ne budes pridrzavao ishrane 100%.
Sretno

@adnan
ne bih se bas slozio da su to zablude. Misic raste pod opterecenjem. Tesko da ce ti narasti ako ti mozes da radis seriju sa 100kg, a radis je sa 60. Veliki broj ponavljanja u malom vremenskom periodu doprinosi sagorijevanju, izdrzljivosti i tonusu misica.
cLo

#2733 Re: Teretana

Post by cLo »

adnansax wrote: ps
ovo sa brojem ponavljanja, nije tacno, davno su te zablude o visem br ponavljanja za definiciju, a manjem za masu odbacene

pozz
Nije zabluda, čista LOGIKA! Bezze navlačiš tipa da troši mišićno tkivo :x
adnansax

#2734 Re: Teretana

Post by adnansax »

cLo wrote:

pozz
kakva logika???
npr
radim 12-15 ponavljanja uvijek i za sve vjezbe
u zimskom periodu, kad ne radim kardio vise od 1-2 sedmicno, radim u teretani s tegovima, 12 pon, 3-4 serije, 2-3 minute izmedju serija
u ljetnom periodu, kardio 3-4 puta sedmicno + poslije tegova, u teretani 12 pon, 4-5 serija, supersetovi, 1min maximalno izmedju setova

logicno je da se tezine smanje za 5 max 10%, a jedini razlog je kratko vrijeme odmora izmedju serija, zbog nemogucnosti adekvatnog oporavka za to isto vrijeme

kako sam ja upratio momak je skinuo 12 kg i hoce jos da skine, prvenstveno mu je cilj smrsati, uz odredjeno oblikovanje muskulature, i on ce sprziti misicno tkivo... :-) koje? kako sam shvatio ima jos da skine dok ne dodje do misicnog tkiva
sabanss

#2735 Re: Teretana

Post by sabanss »

Meni se cini da ovdje svi govore o teretani kao ciklusima masa-definicija?

Ima ljudi koji imaju visak masnog tkiva i koji ne zele veliku misicnu masu. Za takve je kombinacija teretana - kardio u istom treningu idealna. Nema prevelikog misicnog rasta, misici se lijepo oblikuju i trosi se masnoca.
adnansax

#2736 Re: Teretana

Post by adnansax »

sabanss wrote:Meni se cini da ovdje svi govore o teretani kao ciklusima masa-definicija?
moje misljene je bas suprotno, da rekreativcima, kakva je vecina na forumu, nisu potrebni ti ciklusi masa-definicija.
jednostavnije je prilagoditi ishranu tokom cijele godine, koliko se moze, nekad se dese i neke devijacije od predvidjenog, tipa slatkisa i cevapa isl, i to po mogucnosti u zimskom periodu,ali nista strasno i nista previse.

ishrana je kljuc
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2737 Re: Teretana

Post by Velkoski »

Keto + teretana + kardio = zakon :D
skafiskafsnjak

#2738 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Ma znam ja sve te stvari vezane za ishranu, kalorijske deficite itd. Kao sto rekoh, 12 kg sam smrsao proslo ljeto ... Nego eto cisto pitam da li to moze ici uz teretanu ...
Znaci, moze :)
cLo

#2739 Re: Teretana

Post by cLo »

adnansax wrote:
cLo wrote:

pozz
kakva logika???
npr
radim 12-15 ponavljanja uvijek i za sve vjezbe
u zimskom periodu, kad ne radim kardio vise od 1-2 sedmicno, radim u teretani s tegovima, 12 pon, 3-4 serije, 2-3 minute izmedju serija
u ljetnom periodu, kardio 3-4 puta sedmicno + poslije tegova, u teretani 12 pon, 4-5 serija, supersetovi, 1min maximalno izmedju setova

logicno je da se tezine smanje za 5 max 10%, a jedini razlog je kratko vrijeme odmora izmedju serija, zbog nemogucnosti adekvatnog oporavka za to isto vrijeme

kako sam ja upratio momak je skinuo 12 kg i hoce jos da skine, prvenstveno mu je cilj smrsati, uz odredjeno oblikovanje muskulature, i on ce sprziti misicno tkivo... :-) koje? kako sam shvatio ima jos da skine dok ne dodje do misicnog tkiva
Čovjek ti lijepo kaže da prvenstveno želi da smrša, a ti zapeo. Zna se da je u takvim situacijama ključ uspjeha ne davati sve od sebe pri treniranju, znači, što god radio uložiti maksimalno 60-70% snage, kako bi trening bio dugotrajniji. Neki dan čitam lika koji poslije teretane gubi um, drhti mu sve od amigdale do živca na stopalu, i poslije tog opisa kaže: "To je život" :lol: Ti sad ovom savjetuješ da diže i trenira kao osoba koja nije u procesu mršavljenja. Zamisli sad koje je to silovanje organizma, na jednoj strani tijelo prolazi kroz fazu u kojoj se transformira nedostatkom uobičajenog broja kalorija i prilagođava sasvim drugom režimu, a sa druge strane taj isti organizam bombarduješ pritiskom i teretom. Sorry, ali ako želi da poštedi organizam državnog udara, onda su najbolji izbor lagani, a dugotrajniji treninzi, ili ga nigdje neće biti.
adnansax

#2740 Re: Teretana

Post by adnansax »

leet wrote:Keto + teretana + kardio = zakon :D
:thumbup:

probao sam prije nekoliko mjeseci ovo, ali bez kardia, veoma zadovoljan, a planiram za neko vrijeme i ponoviti + kardio, tako da ocekujem jos bolje rezultate.
adnansax

#2741 Re: Teretana

Post by adnansax »

cLo wrote: Čovjek ti lijepo kaže da prvenstveno želi da smrša, a ti zapeo. Zna se da je u takvim situacijama ključ uspjeha ne davati sve od sebe pri treniranju, znači, što god radio uložiti maksimalno 60-70% snage, kako bi trening bio dugotrajniji. Neki dan čitam lika koji poslije teretane gubi um, drhti mu sve od amigdale do živca na stopalu, i poslije tog opisa kaže: "To je život" :lol: Ti sad ovom savjetuješ da diže i trenira kao osoba koja nije u procesu mršavljenja. Zamisli sad koje je to silovanje organizma, na jednoj strani tijelo prolazi kroz fazu u kojoj se transformira nedostatkom uobičajenog broja kalorija i prilagođava sasvim drugom režimu, a sa druge strane taj isti organizam bombarduješ pritiskom i teretom. Sorry, ali ako želi da poštedi organizam državnog udara, onda su najbolji izbor lagani, a dugotrajniji treninzi, ili ga nigdje neće biti.
ok tvoje misljenje.
drzi se toga.
ali samo te 3 prve recenice govore koliko nisi upucen u ovo... lagani a dugotrajni treninzi u teretani... za mrsanje...
:shock: :shock: :shock: :shock: :-) :-) :-)
cLo

#2742 Re: Teretana

Post by cLo »

adnansax wrote:
cLo wrote: Čovjek ti lijepo kaže da prvenstveno želi da smrša, a ti zapeo. Zna se da je u takvim situacijama ključ uspjeha ne davati sve od sebe pri treniranju, znači, što god radio uložiti maksimalno 60-70% snage, kako bi trening bio dugotrajniji. Neki dan čitam lika koji poslije teretane gubi um, drhti mu sve od amigdale do živca na stopalu, i poslije tog opisa kaže: "To je život" :lol: Ti sad ovom savjetuješ da diže i trenira kao osoba koja nije u procesu mršavljenja. Zamisli sad koje je to silovanje organizma, na jednoj strani tijelo prolazi kroz fazu u kojoj se transformira nedostatkom uobičajenog broja kalorija i prilagođava sasvim drugom režimu, a sa druge strane taj isti organizam bombarduješ pritiskom i teretom. Sorry, ali ako želi da poštedi organizam državnog udara, onda su najbolji izbor lagani, a dugotrajniji treninzi, ili ga nigdje neće biti.
ok tvoje misljenje.
drzi se toga.
ali samo te 3 prve recenice govore koliko nisi upucen u ovo... lagani a dugotrajni treninzi u teretani... za mrsanje...
Evo savjetujem mu da dnevno pojede jednu bananu, trči 3 km, diže 3 tone, uspjeh zagarantovan! A te moje prve 3 rečenice koje si ismijao, samo govore koliko ti blage veze nemaš. Meni je smiješno kad se ljudi upuste u nešto bez poznavanja elementarnih stvari.
cLo

#2743 Re: Teretana

Post by cLo »

Da dodam, 3 km sprintom.
adnansax

#2744 Re: Teretana

Post by adnansax »

cLo wrote:
adnansax wrote:
ok tvoje misljenje.
drzi se toga.
Evo savjetujem mu da dnevno pojede jednu bananu, trči 3 km, diže 3 tone, uspjeh zagarantovan! A te moje prve 3 rečenice koje si ismijao, samo govore koliko ti blage veze nemaš. Meni je smiješno kad se ljudi upuste u nešto bez poznavanja elementarnih stvari.
ne razumijem ko je rekao da jede jednu bananu, ne pravi se pametan, vidi se da nemas blage veze oko ovoga, ali bar citaj postove prije nego komentarises i citiras.mozda sta naucis
sigurno neces nauciti gledajuci stupidoidne americke reklame iz koje izvlacis takve savjete
"lagani, dugotrajni trening u teretani, za mrsanje" izvini, ali jos nemogu da svarim ovo.

evo napisi ti sta je elementarno, posto vidim razumijes se u to :-)
cLo

#2745 Re: Teretana

Post by cLo »

Elementarno je da poznaješ kako organizam reaguje. Znaš li za experiment "žaba"? Staviš žabu u ključalu vodu, žaba iskoći. Staviš žabu u hladnu vodu i polako zagrijavaš, žaba se skuha. Na ekstremne uslove organizam reaguje extremno. Da momak nema viška kilograma, te da je fizički spreman, mogao bi da se uhvati u koštac sa režimom koji predlažeš. Ovako, izmoriće se brzo, neće postići ništa, osim u očaju što nije uspio vratiti i kilograme koje je izgubio.
adnansax

#2746 Re: Teretana

Post by adnansax »

cLo wrote:Elementarno je da poznaješ kako organizam reaguje. Znaš li za experiment "žaba"? Staviš žabu u ključalu vodu, žaba iskoći. Staviš žabu u hladnu vodu i polako zagrijavaš, žaba se skuha. Na ekstremne uslove organizam reaguje extremno. Da momak nema viška kilograma, te da je fizički spreman, mogao bi da se uhvati u koštac sa režimom koji predlažeš. Ovako, izmoriće se brzo, neće postići ništa, osim u očaju što nije uspio vratiti i kilograme koje je izgubio.
ok, a znas li sta se dogodi ako rekreativac trenira u teretani dugotrajno, po 2-3 sata.. i tako 3-4-5 puta sedmicno..unisti imunoloski sistem,potpuno shebe svoj cns....
a gdje je tu povecana mogucnost povreda, nedostatak vremena za takav nacin treniranja...ko danas ima vremena trenirati satima u teretani, imaju besposlicari i klosari iz crnih hronika :)

u pravu si, neka poslusa tebe i tvoje experimente sa zabama...
veliki pozdrav
skafiskafsnjak

#2747 Re: Teretana

Post by skafiskafsnjak »

Haj ljudi nemojte se prepirati . Jedino sam zelio znati da li je to spojivo (teretaana i trcanje) . Uglavnom obadvojica tvrdite da jeste, i to mi je dovoljno. A najbolje je da sam prema svojim fizickim mogucnostima odredim kojim intenzitetom cu da radim :thumbup:
zilla_

#2748 Re: Teretana

Post by zilla_ »

L00d wrote:Haj ljudi nemojte se prepirati . Jedino sam zelio znati da li je to spojivo (teretaana i trcanje) . Uglavnom obadvojica tvrdite da jeste, i to mi je dovoljno. A najbolje je da sam prema svojim fizickim mogucnostima odredim kojim intenzitetom cu da radim :thumbup:
Odradiš tertanu normala i onda lagano trčanje al laganim intenzitetom bez puno napora... Najidealnija kombinacija bi ti bila ako bi posle teretane recimo sat vremena vozio sobno biciklo... Vjeruj mi ovo ti ubija salo... Ja sam na sličan način sletio oko 18 kg u 3 mjeseca... Naravno nećeš nikad smršat ako uz sve te treninge ne regulišeš prehranu... Moraš izbaciti sve slatko, grickalice i te zajebancije i pripaziti sa unosom UH...

Isto tako možeš uzeti i Charge od Labrade da ti sve to ide malo lakše... Taj preparat sam koristio oko mjesec i mogu reći da super radi...
sabanss

#2749 Re: Teretana

Post by sabanss »

adnansax wrote:
sabanss wrote:Meni se cini da ovdje svi govore o teretani kao ciklusima masa-definicija?
moje misljene je bas suprotno, da rekreativcima, kakva je vecina na forumu, nisu potrebni ti ciklusi masa-definicija.
jednostavnije je prilagoditi ishranu tokom cijele godine, koliko se moze, nekad se dese i neke devijacije od predvidjenog, tipa slatkisa i cevapa isl, i to po mogucnosti u zimskom periodu,ali nista strasno i nista previse.

ishrana je kljuc
Slazem se za ishranu. Inace za brzo gubljenje mase i koliko toliko odrzavanje misicne mase predlazem da se pogleda i HIIT trening.

Samo da napomenem da se ovo ne radi bez dobre ishrane!
rasuta_riza

#2750 Re: Teretana

Post by rasuta_riza »

zilla_ wrote:
L00d wrote:Haj ljudi nemojte se prepirati . Jedino sam zelio znati da li je to spojivo (teretaana i trcanje) . Uglavnom obadvojica tvrdite da jeste, i to mi je dovoljno. A najbolje je da sam prema svojim fizickim mogucnostima odredim kojim intenzitetom cu da radim :thumbup:

Odradiš tertanu normala i onda lagano trčanje al laganim intenzitetom bez puno napora
... Najidealnija kombinacija bi ti bila ako bi posle teretane recimo sat vremena vozio sobno biciklo... Vjeruj mi ovo ti ubija salo... Ja sam na sličan način sletio oko 18 kg u 3 mjeseca... Naravno nećeš nikad smršat ako uz sve te treninge ne regulišeš prehranu... Moraš izbaciti sve slatko, grickalice i te zajebancije i pripaziti sa unosom UH...

Isto tako možeš uzeti i Charge od Labrade da ti sve to ide malo lakše... Taj preparat sam koristio oko mjesec i mogu reći da super radi...
načelno stoji,svako ima svoj neki pristup,recimo meni taj režim nikako nije pasao,nakon teretane i treninga u njoj jednostavno nemam snage da radim išta drugo skroz sam iscrpljen,to bi bilo pravo mučenje,meni odgovara i preporučujem sedmično 3xteratana, 3xkardio (trčanje,biciklo) i dan odmora,.naravno svaki trenig odraditi kvaliteno u skladu sa svojim mogućnostima, o prehrani je manje -više dosta toga rečeno
Post Reply