mislim ne bi mi veterinar dao da nije, ali je pitanje kako djeluje
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- htcxone
#2726 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja sam uzeo inekciju za buhe, tj dozu za tri mamcica (4 mjeseca ko telad
) ali sam u nekoj dilemi da li je to dobro za njih
odnosi se na buhe i krpelje valjda
- Bloo
- Globalna šefica
#2727 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
svaki put oplačem kad ovo pročitammefistofilis wrote:jelde da ti mene zezas, priznaj, jeldeeluna wrote:misliš usisam macu!? ...znaš li ti kako mačke reaguju na usisivač!!!!!!!!!!!!mefistofilis wrote:naspes pitroid pa ga nakon nekog vremena usisas.
-
tagomago
#2728 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
čime hraniti (mimo mlijeka i eto mesa) mačku koju mačić doji? jer kad god da im ostavim mlijeko (u različitim posudicama) npr. mačka je ta koja jede a ono mače oblijeće i tutura okolo i iščekuje vrapca, bojim se da ništa i ne jede. te kako da prepoznam da je mače dovoljno veliko da ga se odvoji od mame?
-
tagomago
#2729 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
fora je ta što je to ulična mačka koju hranim dok sam na poslu, inače bih se poprilično za nju vezala i samo bih letala vani. ovako dođe uglavnom u istim periodima tokom dana, dovuku se oboje na prozor i čekaju me. mimo toga što joj dam u tim momentima, šta god da joj pripremim pa ostavim preko noći ili jutrom, uvijek završi kod drugih mačaka; ulovila sam jednog crnog mačora kako baulja po njihovim posudicama. ja mačore nešto ne moguEurosa wrote:tagomago wrote:čime hraniti (mimo mlijeka i eto mesa) mačku koju mačić doji? jer kad god da im ostavim mlijeko (u različitim posudicama) npr. mačka je ta koja jede a ono mače oblijeće i tutura okolo i iščekuje vrapca, bojim se da ništa i ne jede. te kako da prepoznam da je mače dovoljno veliko da ga se odvoji od mame?
Odvojit ce njega maca sama,a nju malo bolje hrani,sjeckaj joj pilecu jetricu,kupi koju pasteticu,daji dovoljno vode...i to ce se odraziti i na macicevom trbuscicu
i tačno znam da mi dolaze samo jer ih hranim, no džaba, ta mala stvorenja ubiše insana od slatkoće svoje.
- VenomousV
#2730 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Kupi joj Junior hranu, jer cak i ako mali ne jede nego samo nju doji dobit ce potrebne vitamine kroz majcino mlijeko
- eluna
#2731 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
gdje ima kupiti to dvoje ili barem jedno, jer u prodavnici na grbavici nemabosonoga wrote:Za suzbijanje mačjih buha je najbolje uzeti ili Advocate ili Stronghold ampule jer one suzbijaju i ušne šugarce koje su redoviti nametnici u mačjim ušima.Izazivaju svrbež,prenosivi su na druge životinje,pa ako se više životinja druži zaraze će se stalno ponavljati.
Ako nema ušnih šugaraca - što je veoma rijetko,može se maca okupati sa dječjim šamponom protiv ušiju koji se kupi u apoteci.
Ja sam prije nego sam saznala za ampule tako riješila buhe na psu - dva kupanja u razmaku dva tjedna - i problem ja bio riješen.
a što se neostomosana tiče - on je za kuću ne za macu - nije mi palo na pamet, ali eto, očimo polako - i prska se kada maca nije tu ali ni ukućani ......tako da mi valaj negdje za vikend
prima li nas iko u goste na pra sati
- nadžak
#2732 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pitanje jedno.
Mačak mi kiše otkako je kod mene, znači nekih mjesec do mjesec i po. U početku je bilo poprilično kihanje sa izbacivanjem onih gadnih sastojaka
ai lagano se sad svelo da nekoliko puta kihne u toku dana, što je možda čak i normalno ali još uvijek pomalo izbacuje ono žutilo. Istina daleko manje nego u početku. Po savjetu veterinara neke antibiotike smo koristili i malo neke kapi za disajne puteve, jer je vjerovatno neka prehlada u pitanju. Rekao je ako normalno jede i živahan je,što kod mene i jeste bio slučaj, onda vjerovatno nije ništa ozbiljno.
Ako tko stigne može li mi reć kako je i koliko uspješno rješavao kihanje kod svojih mačaka?
Mačak mi kiše otkako je kod mene, znači nekih mjesec do mjesec i po. U početku je bilo poprilično kihanje sa izbacivanjem onih gadnih sastojaka
Ako tko stigne može li mi reć kako je i koliko uspješno rješavao kihanje kod svojih mačaka?
-
bosonoga
#2733 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ampule drže svi bolji PET dućani i svaka veterinarska ambulanta za liječenje malih životinja.
Ne treba voditi životinju,dovoljno je objasniti problem.Za mace ide najmanje pakiranje,a za pse treba paziti,jer su dozirane prema težini životinje,a razlika u cijeni srednje i velike je vrlo mala,tek nekoliko kuna.Pa je za veliku težinu ljubimca bolje uzeti dvije velike nego veliku i srednju.
Tako je u Hr,a moralo bi biti i u Bosni.
Obavezo treba dlaku na mjestu aplikacije ošišati,tako da tekučina dođe u dodir sa kožom.
Ne treba voditi životinju,dovoljno je objasniti problem.Za mace ide najmanje pakiranje,a za pse treba paziti,jer su dozirane prema težini životinje,a razlika u cijeni srednje i velike je vrlo mala,tek nekoliko kuna.Pa je za veliku težinu ljubimca bolje uzeti dvije velike nego veliku i srednju.
Tako je u Hr,a moralo bi biti i u Bosni.
Obavezo treba dlaku na mjestu aplikacije ošišati,tako da tekučina dođe u dodir sa kožom.
- nadžak
#2734 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Super, hvala na odgovoru, imaću u vidu.Eurosa wrote:Moj je bio toliko prehladjen da je dobivao injekcije.Nakon toga dugo kihao,pa sam mu po savjetu veterinara kuhala kamilicu i sipala u spricu i ispirala mu nosic.Nakon toga maca jako kihne(budi spreman na to),ocistis mu lijepo sterilnom gazom,umijes ga,i ocistis okice isto kamilicom(bile mu upaljene i konjuktive),svaki dan po dva puta sam to radila 10-ak dana.Pomoglo mu je.
Ma pored toga što je neugodno jer po kući kiše i ostavlja ruzne tragove, ne možeš a da ga ne žališ jer teško diše, pogotovo nakon trke i umora, vidi se da su mu djelimično začepljeni disajni putevi. Kažem opet, puno je smanjilo, čak mislim da je pri kraju ali još nije gotovo pa zato i pitam.
Sreća, nema problema sa očima ali na nosiću se vidi da curi pomalo.
- htcxone
#2735 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
sta ti je sudbina.. ako se sjeca neko kada sam pisao o maci koju je prvo cuko poderao, pa je auto udarilo spašavajući tri mačića... jedva sam je spasio ... sudbina je htjela da se danas ista stvar desi njenom mačiću
izađem ispred kuce lezi i bujvalnno plače... stomakpoderan...noga nema funkciju... sto je najgora stvar ne radiim... uspio sam skuckati lovu da odem veterinaru i da je pregleda... zašio je i to bi trebalo biti ok... ali je noga problem.. kaze da moram slikati 40 maraaka
i onda na to kaze ako je nesto komplikovano i ako su otisli ligamenti skupo pravo operacija
i ako nemam love da onda treba amputirati nogu... suze na oci same.. umiljatije macke nema na dunjaluku i bas nju
ima li ko sa ovim lomovima nekad da se susretaO?
izađem ispred kuce lezi i bujvalnno plače... stomakpoderan...noga nema funkciju... sto je najgora stvar ne radiim... uspio sam skuckati lovu da odem veterinaru i da je pregleda... zašio je i to bi trebalo biti ok... ali je noga problem.. kaze da moram slikati 40 maraaka
i onda na to kaze ako je nesto komplikovano i ako su otisli ligamenti skupo pravo operacija
i ako nemam love da onda treba amputirati nogu... suze na oci same.. umiljatije macke nema na dunjaluku i bas nju
ima li ko sa ovim lomovima nekad da se susretaO?
-
bosonoga
#2736 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja je jedna bila bolesna - upala mjehura sa krvavim urinom - ultrazvuk sa četiri injekcije i četverodnevnom oralnom terapijom - oko sedamdeset eura.
Drugu je auto tresnuo,noga joj je bila nepomična i samo je ležala,ali je htjela jesti iako ju je boljelo i u predjelu trbuha pa je nismo odmah vodili doktoru.Treći - četvrti dan se počela vući po tri noge,a nakon deset dana je probala skočiti na stolicu.Tek nakon dva tjedna joj je uspjelo,i nakon toga se oporavila.Ali je trajalo sve duže od mjesec dana.Sada je normalna.Mislim da je imala slomljenu nogu,napuknutu kost,ali to životinjama brzo zarasta ako prijelom nije otvoren ili kost sasvim smrskana.
Moraš je pratiti kako se ponaša i sam odlučiti što napraviti.Za amputaciju nikada nije kasno,jedino ak bi dobila temperaturu.
Daj joj neku tableticu protiv bolova,ali primjereno njenoj težini,ne cijelu,ljudsku - svi životinjski lijekovi su zapravo ljudski,samo pod drugim nazivima i količini aktivne tvari, a cijene im nabiju ko da je zlato u kutijici.Pa malo razmrvljenog kalcija u mlijeku otopljenog ako imaš,da kost brže zarasta.
Kada je nebude toliko boljelo,bude se počela kretati pa ćeš vidjeti kako noga reagira.Ako se imalo bude upirala u nju u hodu - pusti veterinare - samo čekaju žrtvu da uzmu pare.Iako mnogo puta bez njih životinja nebi ostala na životu.
Drugu je auto tresnuo,noga joj je bila nepomična i samo je ležala,ali je htjela jesti iako ju je boljelo i u predjelu trbuha pa je nismo odmah vodili doktoru.Treći - četvrti dan se počela vući po tri noge,a nakon deset dana je probala skočiti na stolicu.Tek nakon dva tjedna joj je uspjelo,i nakon toga se oporavila.Ali je trajalo sve duže od mjesec dana.Sada je normalna.Mislim da je imala slomljenu nogu,napuknutu kost,ali to životinjama brzo zarasta ako prijelom nije otvoren ili kost sasvim smrskana.
Moraš je pratiti kako se ponaša i sam odlučiti što napraviti.Za amputaciju nikada nije kasno,jedino ak bi dobila temperaturu.
Daj joj neku tableticu protiv bolova,ali primjereno njenoj težini,ne cijelu,ljudsku - svi životinjski lijekovi su zapravo ljudski,samo pod drugim nazivima i količini aktivne tvari, a cijene im nabiju ko da je zlato u kutijici.Pa malo razmrvljenog kalcija u mlijeku otopljenog ako imaš,da kost brže zarasta.
Kada je nebude toliko boljelo,bude se počela kretati pa ćeš vidjeti kako noga reagira.Ako se imalo bude upirala u nju u hodu - pusti veterinare - samo čekaju žrtvu da uzmu pare.Iako mnogo puta bez njih životinja nebi ostala na životu.
-
luna09
#2737 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vala ne znam što da ga vodiš, ako je to malo mače igra se, svi mi koji smo odgajali mačiće prošli smo fazu izgrebanih ruku i nogu. Proći će to vremenom , dok se uozbilji........i poslije će ti vragolije faliti. Zato uživaj i ne brini.Eurosa wrote:Evo ovako:
Mog mezimca opet uhvatila neka ludanedavno smo imali fazu cjelonocnog mjaukanja pa je vet rekao da mu je eto nadoslo,hoce da se mazi,hoce paznju...narav mu takva ali sad se grize. Koristi svaku priliku da gricka sta bilo,imam one cupave medo pape ,jednu je svu rascerupao sad ubija i drugu.Juce je ugrizao mene dok sam vezala pertle.Vidim vrag odio salu,a on jutros isto, i jos se namjesti u onaj polozaj kad se sunja i vreba i zaskoci pa ugrize.Pregledala sam mu zubice, ne vidim nista neobicno...februar je daleko...Je li imao neko slicnu situaciju?
Ako ga pet odvedem veterinaru mislit ce covjek da sam luda
-
mefistofilis
#2738 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
moj stalno tako hoce gristi i grebati kad se igra. ako lezi ja cim ga uhvatim za zadnje noge on kao da ima refleks da uhvati sapama i ujede. jedino ne zaskace iz zasjede, barem ne ljude 
- Banksy
#2739 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mlad mužjak, dođe mu tako, samo faza, proći će, kupi mu koju igračku za mace nek grize, bolje je da se istrči danju, mirnije će spavati noću, i nemoj ga puno uzimati u ruke ako ne voli.
I razmisli o kastraciji, vrijeme mu je.
- Banksy
#2740 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Učinićeš mirnijim i sebe, ali i njega. Posebno je rizično ostavljati ga nekastriranog ako izlazi van.Eurosa wrote:Znam, razmisljala sam vec o tome, ali sve mi ga zao. Ima on svoje igracke ali najvise voli ping-pong lopticu koju ne moze da ujde pa se iznervira i onda pojede moje papeBanksy wrote:Mlad mužjak, dođe mu tako, samo faza, proći će, kupi mu koju igračku za mace nek grize, bolje je da se istrči danju, mirnije će spavati noću, i nemoj ga puno uzimati u ruke ako ne voli.
Proguglaj malo za i protiv kastriranja, pa odluči.
- alkalna_baterija
#2741 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ako neko od vas bude imao mačiće, ali isključivo kućne, jer ga i ja planiram držati u kući, pa me strah da mi ne šmugne vani ako je već izlazilo, oko zgrade uvijek patrolira paščad
nek mi ostavi ono najmanje, najmršavije, najružnije, ja ću puuuuuuno da ga volim
<3
-
mefistofilis
#2742 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
svaka zivotinja ce ti izaci van ako dobije priliku za to.alkalna_baterija wrote:Ako neko od vas bude imao mačiće, ali isključivo kućne, jer ga i ja planiram držati u kući, pa me strah da mi ne šmugne vani ako je već izlazilo, oko zgrade uvijek patrolira paščadnek mi ostavi ono najmanje, najmršavije, najružnije, ja ću puuuuuuno da ga volim
<3
sad, neke se vrate neke se ne vrate... moj se vec dvije godine vraca a izlazi cesto, pogotovo ljeti
- alkalna_baterija
#2743 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nije mi problem to što će da izlazi, samo me strah jer ne pamtim kad sam vidjela mačku u blizini moje zgrade, ovo je katastrofamefistofilis wrote:svaka zivotinja ce ti izaci van ako dobije priliku za to.alkalna_baterija wrote:Ako neko od vas bude imao mačiće, ali isključivo kućne, jer ga i ja planiram držati u kući, pa me strah da mi ne šmugne vani ako je već izlazilo, oko zgrade uvijek patrolira paščadnek mi ostavi ono najmanje, najmršavije, najružnije, ja ću puuuuuuno da ga volim
<3
sad, neke se vrate neke se ne vrate... moj se vec dvije godine vraca a izlazi cesto, pogotovo ljeti
pa nekako računam na to da ako nije naviklo izlaziti vani, neće toliko ni tražiti kao što bi da je već bio
-
mefistofilis
#2744 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pa moram ti reci da jeste (no hard feelings
). macke su ionako pravo znatizeljne pa ce naravno htjeti izaci.
s druge strane, na m.dvoru sam vidio sredovjecnog gospodina kako vodi macku na uzici...
s druge strane, na m.dvoru sam vidio sredovjecnog gospodina kako vodi macku na uzici...
- alkalna_baterija
#2745 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
još mi samo treba da nas oboje napadnumefistofilis wrote:pa moram ti reci da jeste (no hard feelings). macke su ionako pravo znatizeljne pa ce naravno htjeti izaci.
u svakom slučaju, moj oglas i dalje stoji, a snalazićemo se kad je izlazak u pitanju
- VenomousV
#2746 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam plaho nakupljenog iskustva sa davanjem tabletica protiv parazita svojim (a i tudjim) macama, samo ovoj svojoj govnari Neri nikako da uspijem
To je najtersavija i najbezobraznija macka na svijetu i nece pa nece
Pokusavala sam fino, pokusavala sam grubo, pokusavala sam izmrviti u dzigericu al' jok
Skuzila sam da ima crvice po trecem kapku koji je naglaseniji pa sam onda vidjela i u kakici i znaci prosto joj moram dati tableticu al' veze nemam kako, savjeti/iskustva?
To je najtersavija i najbezobraznija macka na svijetu i nece pa nece
Pokusavala sam fino, pokusavala sam grubo, pokusavala sam izmrviti u dzigericu al' jok
Skuzila sam da ima crvice po trecem kapku koji je naglaseniji pa sam onda vidjela i u kakici i znaci prosto joj moram dati tableticu al' veze nemam kako, savjeti/iskustva?
-
agent_001
#2747 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
rastopi u vodi, otvoriš usta pa špricom i grlo, mora progutati, samo ne naglo pritiskati špricu, da ne bude jak mlaz, ali dovoljno da je natjera da proguta...
- VenomousV
#2748 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hvala agente, ni na kraj mi pameti da joj tako dam 
-
agent_001
#2749 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
VenomousV wrote:hvala agente, ni na kraj mi pameti da joj tako dam
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#2750 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
eeeee samo s strane špricu ne direktno sredinom bašH zbog toga da se ne zagrcne...objasnilami seka veterinarka