Nije ovdje poenta cijene koju upravitelj ili neka treća firma naplati za usluge koe izvede. To se i može nekako korigovati. Nego, mene boli to što recimo u mom ulazu ima nekih cca 3000 m2.Bellica wrote:Pipi, zasto ti je to toliko cudno? Moglo je uvijek da se radi po tom principu, nadjes firmu, odrade ti bilo sta u ulazu, PEV potpise da su radovi izvrseni, faktura se dostavi upravitelju i on s racuna zgrade plati te usluge drugoj firmi. Ova druga firma moze biti i neki upravitelj u KS, samo je bitno da je PDV obveznik. Pa ja kad hocu da nesto uradim u ulazu polomim se dok nadjem najpovoljniju ponudu, a opet da bude kvalitetno, ne previse skupo
3000(m2)*0,38(KM/m2)=1140 KM. To je iznos mjesečnih sredstava koji bi se trebao prikupiti u ulazu od naknada za održavanje. Upravitelj može maksimalno uzeti cca 17% (u našem slučaju je to mnogo manje, 10%), što znači:
193 KM/mjesečno upravitelj može uzeti ni za jednu uslugu koju uradi, već zato što je on meni upravitelj. Kažem, kod nas je to 10%, pa izlazi i manje od 100 KM/mjesečno, jer još svi nisu uselili. Ali, hej ba, uzeti 200 KM/mjesečno radi toga što mi vodiš račune, šalješ čistačicu redovno i nađeš firmu ili angažuješ svoje radnike da urade neku intervenciju (koju ja posebno platim) je otimačina. Ja razmišljam u tom pravcu da bi dobro bilo da PEV-ovi probaju ucjenjivati upraviteljske firme sa tim procentom. Halalit i mogu nekako 40-50 KM/mjesečno, ali 200 KM je baš previše. Barem za moj slučaj....