Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#2726 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Celestron wrote:
Prema statistici, od ukupnog evropskog stanovnistva, pripadnici Islamske vjere cine svega 12%.
Da bi mogli reći da li nešto propada ili napreduje trebamo bar usporedbu sa vremenom prošlim. Koliki je ovaj procenat bio prije samo dvije decenije?
Celestron

#2727 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Celestron »

vatrogasac wrote: Da bi mogli reći da li nešto propada ili napreduje trebamo bar usporedbu sa vremenom prošlim. Koliki je ovaj procenat bio prije samo dvije decenije?
Ne mogu biti siguran. Ali pretpostavljam da je nekada ranije bio znatno veci (mozda, kazem 'mozda' za vrijeme osmanlija) - Ali svejedno, mislim da ce cifra opadati kako inace i opada napretkom tehnologije i nauke, jer htjeli mi to priznati ili ne, ljudi u 'svijetu' postaju razumniji, posebno posredstvom interneta gdje mogu dobiti i druge informacije i misljenja, a ne samo one koje im je 'poglavica' usadio.
vatrogasac

#2728 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Celestron wrote:
vatrogasac wrote: Da bi mogli reći da li nešto propada ili napreduje trebamo bar usporedbu sa vremenom prošlim. Koliki je ovaj procenat bio prije samo dvije decenije?
Ne mogu biti siguran. Ali pretpostavljam da je nekada ranije bio znatno veci (mozda, kazem 'mozda' za vrijeme osmanlija) - Ali svejedno, mislim da ce cifra opadati kako inace i opada napretkom tehnologije i nauke, jer htjeli mi to priznati ili ne, ljudi u 'svijetu' postaju razumniji, posebno posredstvom interneta gdje mogu dobiti i druge informacije i misljenja, a ne samo one koje im je 'poglavica' usadio.
Ono što nisi siguran nemoj uzimati kao tako. Koliko je bilo stanovnika u Evropi u vrijeme Osmanlija, a koliko danas? Koliko je bilo džamiija u Evropi u vrijeme Osmanlija, a koliko danas? To se može izračunati.

A to šta je razumnije je stvar lične perspektive i ličnog iskustva, a ne samo tvoje prosudbe.
Celestron

#2729 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Celestron »

vatrogasac wrote: A to šta je razumnije je stvar lične perspektive i ličnog iskustva, a ne samo tvoje prosudbe.
Ali i dalje stoji da je cifra od 7-8% nezaobilazna da si postavis pitanje 'je li do njih svih, ili do nas par' :)
NIN

#2730 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
Celestron wrote:
Prema statistici, od ukupnog evropskog stanovnistva, pripadnici Islamske vjere cine svega 12%.
Da bi mogli reći da li nešto propada ili napreduje trebamo bar usporedbu sa vremenom prošlim. Koliki je ovaj procenat bio prije samo dvije decenije?
Kao sto treba uzeti u obzir i mnogobrojne imigrante iz Afrike i Bliskog istoka u tih nekoliko decenija, da budemo precizni.
vatrogasac

#2731 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Celestron wrote:
vatrogasac wrote: A to šta je razumnije je stvar lične perspektive i ličnog iskustva, a ne samo tvoje prosudbe.
Ali i dalje stoji da je cifra od 7-8% nezaobilazna da si postavis pitanje 'je li do njih svih, ili do nas par' :)
Polahko Miki. Nedavno nije bilo ni jedne džamije u Londonu, Parizu, Berlinu..... Ne očekuj da će sada neke nove Osmanlije krenuti u opsadu Beča.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mosques_in_Europe

Što nisu njihovi djedovi to tek sada njihovi unuci, ali nisu samo muslimani monoteisti u Evropi....dodaj i kršćana i hrišćana pa malo i jevreja. Ateisti se sada napalili što katolička crkva tamo prolazi krizu i završili priču. Pa nije još završena.
vatrogasac

#2732 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
vatrogasac wrote:
Celestron wrote:
Kao sto treba uzeti u obzir i mnogobrojne imigrante iz Afrike i Bliskog istoka u tih nekoliko decenija, da budemo precizni.

Zato što Planeta postaje globalno selo i sve te granice po državama i kontinentima gube nekdašnji kontrast.
NIN

#2733 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:

Zato što Planeta postaje globalno selo i sve te granice po državama i kontinentima gube nekdašnji kontrast.
Ono sto zelim reci je to da je za rast broja muslimana u Evropi zadnjih decenija prvenstveno zasluzna imigrantska politika pojedinih zapadnoevropskih zemalja, a ne sirenje vjere kao takve. Ne kazem da ne postoje prelasci na islam ali oni su brojcano zanemarivi u odnosu na broj imigranata.
vatrogasac

#2734 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
Ono sto zelim reci je to da je za rast broja muslimana u Evropi zadnjih decenija prvenstveno zasluzna imigrantska politika pojedinih zapadnoevropskih zemalja, a ne sirenje vjere kao takve. Ne kazem da ne postoje prelasci na islam ali oni su brojcano zanemarivi u odnosu na broj imigranata.
Možemo žvakati zašto su tu i odakle, ali poenta je da jesu tu i ako se ne desi kakav treći svjetski rat ili nekakav orvelovski scenario i ne požure ih 'očistiti' kao jevreje ostat će i širiti se i dalje. I sam sam bio dio tog tamo na Zapadu pa smijem iskustveno. :wink:
zlokruhovic

#2735 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:
Možemo žvakati zašto su tu i odakle, ali poenta je da jesu tu i ako se ne desi kakav treći svjetski rat ili nekakav orvelovski scenario i ne požure ih 'očistiti' kao jevreje ostat će i širiti se i dalje. I sam sam bio dio tog tamo na Zapadu pa smijem iskustveno. :wink:
Mislim da se neće širiti jer islam kao ni druge religije ne nude ništa bolje već samo gore bez obzira na pustu duhovnost , a evropska civilizacija je ipak dostigla nivo da se religijski sistemi vrednosti neće više vraćati jer neće niko hteti žrtvovati svoju slobodu zarad religije.

U neko buduće vreme će se islam i hrišćanstvo proglasiti za fašističke ideologije što i one jesu u pirincipu , pa se zbog toga može desiti tzv.mučeništvo , ali ipak mučeništvo dolazi samo kad je mučitelj bar jednako lud kao i mučenik.

Slobodno i demokratsko društvo je krhko , zato treba obrazovati ljude svaki dan i ukazivati im na pogubnost religije i ostalih totalitranih ideologija kao što su nekad učili decu da peru ruke pre jela.
NIN

#2736 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:
Ko je spomenuo ciscenje? Kako rekoh, primarni razlog povecanja broja muslimana u Evropi u zadnjih 50 i vise godina su imigranti i njihov natalitet, a ne sirenje vjere, kako se zeli prikazati i to je cinjenica. E sad, kome smetaju to me ne zanima i ako se zele kome zaliti onda neka pisu zalbe svojim vladama koje su kreirale imigrantske politike.
vatrogasac

#2737 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
vatrogasac wrote:
NIN wrote:
Ko je spomenuo ciscenje? Kako rekoh, primarni razlog povecanja broja muslimana u Evropi u zadnjih 50 i vise godina su imigranti i njihov natalitet, a ne sirenje vjere, kako se zeli prikazati i to je cinjenica. E sad, kome smetaju to me ne zanima i ako se zele kome zaliti onda neka pisu zalbe svojim vladama koje su kreirale imigrantske politike.
To ja ne sporim, a nisi ti čiščenje spomenuo nego ja zato što postoji kao ideja kod tamošnje ultradesnice. U Englesku su došli uglavnom iz zemalja koje je Engleska držala kao kolonije, u Francusku i Holandiju slično, u Njemačku zato što ih je trebala kao radnu snagu ili kao azilanti itd. Koliko je danas to više imigracija je isto za priču jer imamo već četvrtu generaciju potomaka koji posjeduju solitere, banke, završavaju fakultete pa su ili ljekari ili inženjeri ili rade u državnoj službi. Kao kada bi sada nekom Ircu ili Talijanu u Americi rekao da nije Amerikanac iako dobro zna svoje porijeklo. Znam djece naših izbjeglica iz Sarajeva koji u Austriji su odslužili vojni rok. Koliko ko drži do vjere je i tamo kao i ovdje pa bio on Bosanac, Pakistanac, Arap, Turčin.... Obišao sam mnogo džamija hodajući i mogu reći da nisu tamo džaba napravljene.
vatrogasac

#2738 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

zlokruhovic wrote: U neko buduće vreme će se islam i hrišćanstvo proglasiti za fašističke ideologije što i one jesu u pirincipu ....
Ne mogu ja polemisati sa čipovima. Sorry!
zlokruhovic

#2739 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

vatrogasac wrote:
zlokruhovic wrote: U neko buduće vreme će se islam i hrišćanstvo proglasiti za fašističke ideologije što i one jesu u pirincipu ....
Ne razumem šta mi govoriš?? , kakvi čipovi??

Ali ako nećeš da polemišemo , OK nećemo , izvini na uzemiravanju.
vatrogasac

#2740 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

zlokruhovic wrote:
vatrogasac wrote:

Ako si stvarno ovog citiranog ubjeđenja čemu bilo kakva polemika? Šta će promijeniti? Samo bez veze dangubimo obojica.
zlokruhovic

#2741 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by zlokruhovic »

vatrogasac wrote:
zlokruhovic wrote:
vatrogasac wrote:

Ako si stvarno ovog citiranog ubjeđenja čemu bilo kakva polemika? Šta će promijeniti? Samo bez veze dangubimo obojica.
Ubeđenja?? , šta imam biti ubeđen kad sve lepo piše kao SVETI ZAKONI u tzv.svetim spisima.

Ako ropstvo,odnos spram žena,odnos spram onih koji ne veruju u njihovog boga,ratovi u ime boga koji su dozvoljeni,...nisu fašizam onda ne znam šta jeste.

Ti si verovatno ubeđen u nešto drugo bez obzira što tamo jasno piše to što piše , a ja nisam ubeđen već čitam i nisam slep pored očiju.
Dozer

#2742 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Dozer »

Moze jedno jednostavno pitanje - koja je ili sta je uopste svrha religije/vjere?
NIN

#2743 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by NIN »

Dozer wrote:Moze jedno jednostavno pitanje - koja je ili sta je uopste svrha religije/vjere?
Jednostavan odgovor bi bio homogenizacija grupe kroz rituale - jedinka ili porodica ima vecu sansu za prezivljavanjem ako zivi u grupi dok grupni rituali sluze za detektovanje (ne)podobnih.
vatrogasac

#2744 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Dozer wrote:Moze jedno jednostavno pitanje - koja je ili sta je uopste svrha religije/vjere?
Jednostavan i odgovor. Uputa. Sam si svjedok kada čitaš historiju da su ljudi miješali zlo i dobro. Nenormalno bivalo normalno.

A vjera. Bog jeste i tu nema polemike mada oni koji se preispituju vole i propitivati zašto nešto u vjeri tako ili ovako i zašto Bog ovako ili onako.
Leo_alfa

#2745 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Leo_alfa »

To "tu nema polemike" bas pomaze da se razumije tvoj odgovor u potpunosti ;-).
Chagalj

#2746 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Chagalj »

analiza razlicitih religija i zasto je islam jedina ispravna vjera
dustaban

#2747 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dustaban »

vatrogasac wrote:
Jednostavan i odgovor. Uputa. Sam si svjedok kada čitaš historiju da su ljudi miješali zlo i dobro. Nenormalno bivalo normalno...
Sta cemo kad imamo vise takvih "Uputa" ?!

I sta cemo kad sve te upute, upucuju svoje upucenike kontra drugih uputa i njihovih upucenika?!
Russki

#2748 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Russki »

Razdvajanje ljudi, strah i kontrola.
¤ jelena ¤

#2749 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ¤ jelena ¤ »

Kohezija tipa: biti lojalan vrhovnom autoritetu, tj. grupi, po svaku cijenu.
vatrogasac

#2750 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vatrogasac »

Russki wrote:
Razdvajanje ljudi, strah i kontrola.
Imaš u ovoj kratkoj rečenici dvije riječi u sukobu. Kako ide kontrola i razdvajanje zajedno? U pitanju je jednina, a ne množina.
Post Reply