moze li link na te fb stranice?muzicar_iz_parka wrote:Po facebook grupama pišu da je januar počeo, vjerovatno će i tvoj kolega brzo dobiti termin.
edit:nasao
moze li link na te fb stranice?muzicar_iz_parka wrote:Po facebook grupama pišu da je januar počeo, vjerovatno će i tvoj kolega brzo dobiti termin.
Pa raspitas se da li mozes nekom posebnom vizom da ides.MladaPartizanka wrote:Znate li kakva je situacija za vize za IT kadar ali SSS, nema faxa.
Zanimanje je na pozitivnoj listi.
Jel se i tu ceka na termin po 20 mjeseci?
Koliko znam, za plavu kartu je samo bitna plata tj da je dovoljno dobra . Ne znam tacno sad kolika mora biti.MladaPartizanka wrote:Cekat do NG a onda ide jobseeker![]()
Edit: i dosla sam da se raspitam. Ambasadu ne mogu dobiti na telefon ovih dana, na mail mi ne odgovaraju pa u medjuvremenu da vidim ima li neko da je ubrzao proces.
Na stranici ambasade imaju, u info listovima, o vizi za deficitsrna zanimanja, ali na portalu za termine, nema te opcije. Ili plava karta ili zapadnobalkanska.
Ma najbolje na crno,bajo mojskafiskafsnjak wrote:Da li je po novom odredjeno bas b1 ? Koliko ja znam rekli su dobro znanje, nisu specificirali . Mozda bude i b2![]()
A bice tu jos komplikacija....one pare da imas , pa za boravak tamo...
B1 kazu za vecinu zanimanja, B2 za poslove u obrazovanju, s tim da je ostavljeno i poslodavcu da daje uslove. U informatici se realno sve moze obaviti na engleskom, pa se nadam da nece traziti bas neki visoki nivo.skafiskafsnjak wrote:Da li je po novom odredjeno bas b1 ? Koliko ja znam rekli su dobro znanje, nisu specificirali . Mozda bude i b2![]()
Tebe sam cekaovaljuga wrote:Ma najbolje na crno,bajo mojskafiskafsnjak wrote:Da li je po novom odredjeno bas b1 ? Koliko ja znam rekli su dobro znanje, nisu specificirali . Mozda bude i b2![]()
Plata je samo 1 od 3 preduslova za plavu kartuskafiskafsnjak wrote:Koliko znam, za plavu kartu je samo bitna plata tj da je dovoljno dobra . Ne znam tacno sad kolika mora biti.
MladaPartizanka wrote:Cekat do NG a onda ide jobseeker![]()
Edit: i dosla sam da se raspitam. Ambasadu ne mogu dobiti na telefon ovih dana, na mail mi ne odgovaraju pa u medjuvremenu da vidim ima li neko da je ubrzao proces.
Na stranici ambasade imaju, u info listovima, o vizi za deficitsrna zanimanja, ali na portalu za termine, nema te opcije. Ili plava karta ili zapadnobalkanska.
Tacno! Oficijelno na Blaue Karte pise da moze IT i bez faxa ali nasi nemaju tu opciju uopste. Ides na cekanje termina kao svi ostali.Nisrin wrote:MladaPartizanka wrote:Cekat do NG a onda ide jobseeker![]()
Koju SSS skolu imas? Ako imas neku sa usmjerenjem infarmacionih tehnol. sacekaj sljedecu godinu, otici ces brzo...
U Srbiji se aplicira bez VSS diplome za plavu kartu bez problema- na osnovu iskustva, kod nas NE MOZE! Cak i kad je plata preko 50k...nema sanse traze samo VSS diplomu ali bas IT usmjerenje!
Ja ne znam kako ce ITevci ici po novom...napr neko ko radi kao developer ili mrezas/sistemas, dobije pocetnu platu preko 50000eur, ali NEMA fax ili neku srednju skolu...on se vodi kao NEKVALIFICIRAN, jer njih ne zanimaju drugi certifikati relevaantni za tu profesiju, pa ko ce ti dati platu 50-60k ako si NK? Smijesno...Vecina raje sa ITem zavrsenim, idu na pozicije menadzera!![]()
Ma samo Bosancima zakomplikuj i bitno da primaju bez problema ove sto idu na minimalce...vidjet cemo tskve za 5 godina!
Annekerkenung u Berlinu ili Bonu se radi...Moj muz nema elektrotehnicku skolu, i fax mu je drustvenog smjera...i to je najveci problem (u Bosni), ali cemo se tamo pokusati prebaciti na BC, ako ne uspijemo, nek ostane na radnoj vizi...ali da je docekati termin pa onda i vizu...predugo se odugovlaci, a poslodavci nemaju toliko strpljenja!MladaPartizanka wrote:
Tacno! Oficijelno na Blaue Karte pise da moze IT i bez faxa ali nasi nemaju tu opciju uopste. Ides na cekanje termina kao svi ostali.
Kid ce sreca, muz ima srednju elektrotehnicku smijer racunarstvo i nikad zavrseni ali apsolvitani studij ekonomije koji nigdje i ne spominjemo.
Ne znam gdje i kako se salje za priznavanje srednjoskolske diplome, trebam se informisati oko toga. Nadam se da ce biti jasnije u januaru.
MladaPartizanka wrote:Ne 4300 nego 5100.Pise na info listu za jobseeker vizu.
I to zadnja tri mjeseca prije predavanja dostaviti izvode da valjda vide kako zaista imas te pare, a ne stavio na banku dan prije pa ces vratiti sutradan.
Pa et... 6 mjeseci po 850 , 5100Nisrin wrote:MladaPartizanka wrote:Ne 4300 nego 5100.Pise na info listu za jobseeker vizu.
I to zadnja tri mjeseca prije predavanja dostaviti izvode da valjda vide kako zaista imas te pare, a ne stavio na banku dan prije pa ces vratiti sutradan.
hahaha jos gore, to nisam vidjela...svakako se nadam da cemo otici uskoro ..sretno i vama! Nesto su govorili oko 850 mjesecno...
skafiskafsnjak wrote:Pa et... 6 mjeseci po 850 , 5100Nisrin wrote:MladaPartizanka wrote:Ne 4300 nego 5100.Pise na info listu za jobseeker vizu.
hahaha jos gore, to nisam vidjela...svakako se nadam da cemo otici uskoro ..sretno i vama! Nesto su govorili oko 850 mjesecno...