Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
HAVANA wrote:
Kula je bio ugostitelj kad se taj nije ni rodio.Cuj da radi za baksis. On ce cvaknut a ona kuharica u goloj vodi il onaj u sanku neka masu usima? Preko 50 ljudi radi tu.Da njih 5 uzima dobre pare a ostali platu?
Pa nek ih gazda dodatno plati, ako dobro rade i ako su zaslužili. Uzimanje bakšiša konobaru je baš teži papanluk.
tempuser wrote:Neki dan mlatnih opet riblju corbu u Vidikovcu, potez Jablanica - Mostar, kod skretanja za Dreznicu.
Od okostene pastrmke, na fol brudeta, jaka i malo ljuta, meni odlicna.
To onaj objekat sa istaknutim ogromnim grbom Armije RBiH?
Ispred je grb ARBiH, ali mislim da je nevezan za objekat (puno prije postavljen) nego da ima veze sa gen. Arifom Pasalicem koji je poginuo upravo na onom mjestu.
HAVANA wrote:
Kula je bio ugostitelj kad se taj nije ni rodio.Cuj da radi za baksis. On ce cvaknut a ona kuharica u goloj vodi il onaj u sanku neka masu usima? Preko 50 ljudi radi tu.Da njih 5 uzima dobre pare a ostali platu?
Pa nek ih gazda dodatno plati, ako dobro rade i ako su zaslužili. Uzimanje bakšiša konobaru je baš teži papanluk.
A ko je ''Kula'', šta je držao ranije?
Samo mala ispravka nije #kula# nego kulo.
Drzo je isto prije puta u istom objektu Ali dosta manjem nego sto je danas, bila jedna od kamiondzijskih kota za telecu corbu kojoj ni danas nema premca.
Generacijski porodicni biznis, sumnjam da su mu konobari nezadovoljni gledajuci nivo usluge I ljubaznost.
Reglan wrote:Konobari kod Kule nemaju nikakav baksis, sve ide gazdi. Zato se i placa iskljucivo na kasi gdje gazda sve moze upratiti.
ko u imiDZu ona stara sjedi ko gricka vjestica a oni trce s onim tanjirima i tekom
Isto kod onog Brajlovica na Ilidzi...konobar bjezi k'o djavo od krsta kada donese racun, a ti mu pare pokazes misleci da ce on uzeti j naplatiti kao u ostatku normalnog svijeta. Posebna je prica, dali je ijedan od pomenutih, nazovi restorana, zapravo restoran. Ja evo kazem, da ni jedan od pomenutih nije vidjelo restorana ni po bilo cemu, a posebno po usluzi. Obicne drumske kafancuge koje nude pune tanjira bezukusne mesine, pite ispod saca i tih nekih corbica...
JThomas wrote:uglavnom se i radnici sami od sebe tako dogovore. jer bakšiš ovisi i o tome šta će ti šanker i kuhar "izbaciti" za gosta, jel.
U normalnom svijetu se to prepusti radnicima da se organizuju
i dijele taj baksis, a ne da im gazda to prikuplja i dodljeljuje po svom nahodjenu. Apsolutno neposteno, ali sta to na Balkanu zapadnom ima posteno.
Reglan wrote:Konobari kod Kule nemaju nikakav baksis, sve ide gazdi. Zato se i placa iskljucivo na kasi gdje gazda sve moze upratiti.
ko u imiDZu ona stara sjedi ko gricka vjestica a oni trce s onim tanjirima i tekom
Isto kod onog Brajlovica na Ilidzi...konobar bjezi k'o djavo od krsta kada donese racun, a ti mu pare pokazes misleci da ce on uzeti j naplatiti kao u ostatku normalnog svijeta. Posebna je prica, dali je ijedan od pomenutih, nazovi restorana, zapravo restoran. Ja evo kazem, da ni jedan od pomenutih nije vidjelo restorana ni po bilo cemu, a posebno po usluzi. Obicne drumske kafancuge koje nude pune tanjira bezukusne mesine, pite ispod saca i tih nekih corbica...
Oooo evo gospode novopecene Sta ti jedes,sushi itd Il iz onih fensi tanjira punih lisca i kliker mesa u sredini...Kod kule mogu ti u skolu ici da nauce sta je corba,koljenica,teletina...
vjesticanametli wrote:Konobari kod Kule nemaju nikakav baksis, sve ide gazdi. Zato se i placa iskljucivo na kasi gdje gazda sve moze upratiti.
Oooo evo gospode novopecene Sta ti jedes,sushi itd Il iz onih fensi tanjira punih lisca i kliker mesa u sredini...Kod kule mogu ti u skolu ici da nauce sta je corba,koljenica,teletina...
Poenta je da ja to sve pomenuto napravim i serviram svojoj raji mnogo bolje i pristojnije, a nisam ugostitelj...i vidi sada...svi se uvijek oduseve. Dalje, ostaje cinjenica da te kao balkanskog bizMismena vrijedaju moji osvrti na odnos prema radniku, pa pokusavas mene diskreditirati na kojekave gluposti...
Kakvom radniku? Nit imam radnika nit ista,samo me nervira kako se ljudi olako seru na neciji rad i trud.A kula je bas posvecen poslu i pazi svaki detalj.Jako fin covjek.Al eto,nastavi ti...
Uvijek su kuhari imali bolje plate od konobara.
Sankeri takodje. I to osjetno. Ali baksis je uvijek bio od konobara.
Ako ih gazda sviju drzi na istim platama i dijeli baksis po svom nahodjenju, jebat ga.
ovaj sd7 je bas ogorcena neka osoba…
niti jedan mu upis nisam jos procitao a da je afirmativan, samo stroga negativnost
sto li je razlog tomu?
skromne mogucnosti u raskolu sa velikim ocekivanjima i prohtjevima, mozda??
ta ja na
SD7 wrote:
Posebna je prica, dali je ijedan od pomenutih, nazovi restorana, zapravo restoran. Ja evo kazem, da ni jedan od pomenutih nije vidjelo restorana ni po bilo cemu, a posebno po usluzi. Obicne drumske kafancuge koje nude pune tanjira bezukusne mesine, pite ispod saca i tih nekih corbica...
Upravo tako. A ima i to svog šarma. Ko voli.
Kulin dvor mi je odron, ali šteta Brajlovića, nekad je imao baš dobro meso.
izvini ali kako tako mozes reci kad si sama pitala ko je taj, otidji pa daj sud. moze se kulo pod svasta svrstati ali pod drumsku kafanu sigurno ne, reci tako nesto je tesko podcjenjivanje da ne kazem snobizam. nije miselinova zvjezdica ali za nase prilike vise nego ok.
kulo odron? majke ti da mi je znati sta jedete i gdje jedete jbt.., sve mladez sdp-a, moet i sushi na instagramu a na pola foruma razglabanje sta ima u lidlu... bjez banksy zdravlja ti...
The 51st State wrote:izvini ali kako tako mozes reci kad si sama pitala ko je taj, otidji pa daj sud. moze se kulo pod svasta svrstati ali pod drumsku kafanu sigurno ne, reci tako nesto je tesko podcjenjivanje da ne kazem snobizam. nije miselinova zvjezdica ali za nase prilike vise nego ok.
Nisam pitala ko je taj, već šta je držao ranije.
Bila nekoliko puta, jela razne stvari, i sve mi je ili odron ili teži prosjek. Možda jer sam očekivala previše, jer su ga nahvalili.
Brajlović je bio odličan, srozao se sad i on.
Nisam snob, ni blizu.
Ned071 wrote:
kulo odron? majke ti da mi je znati sta jedete i gdje jedete jbt.., sve mladez sdp-a, moet i sushi na instagramu a na pola foruma razglabanje sta ima u lidlu... bjez banksy zdravlja ti...
Ne pijem moet, ne jedem sushi, nisam kročila u lidl, nemam instagram,
I de, ne lupetaj.
The 51st State wrote:izvini ali kako tako mozes reci kad si sama pitala ko je taj, otidji pa daj sud. moze se kulo pod svasta svrstati ali pod drumsku kafanu sigurno ne, reci tako nesto je tesko podcjenjivanje da ne kazem snobizam. nije miselinova zvjezdica ali za nase prilike vise nego ok.
Nisam pitala ko je taj, već šta je držao ranije.
Bila nekoliko puta, jela razne stvari, i sve mi je ili odron ili teži prosjek. Možda jer sam očekivala previše, jer su ga nahvalili.
Brajlović je bio odličan, srozao se sad i on.
Nisam snob, ni blizu.
ok, tvoja impresija, moguce da je i do ocekivanje bilo, sigurno nije restoran za "slijedove", no meni pase jer znam ono sto nude je uredno spremljeno i naplaceno bez pretjerivanja.
Ned071 wrote:
Ne pijem moet, ne jedem sushi, nisam kročila u lidl, nemam instagram,
I de, ne lupetaj.
al ti je sve odron i tezi prosjek... na rende kora