Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
akcija007

#2726 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

fREESol, ja nikoga ne blatim nego samo iznosim cinjenice. Ova tema nije vise samo tema o BH Airlines-u jer se o njima nema sta vise napisati. Tema se generalno pretvorila o BH Airlinesu,avionima iz/za BiH,avijaciji i slicno...
Neko je napisao da bi Air Berlin mogao letiti od aprila 2012 na ruti DUS SJJ, onda po tvom tu recenicu nije smio/trebao napisati ovdje vec je trebao otvoriti novu temu....
FreeSol

#2727 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

drndalo wrote:
FreeSol wrote:Ma ponude kompanija ce se definitivno prosiriti, samo je problem sto ce ti letovi kratko trajati. Nas narod uopste ne putuje, to je veliki problem.
Bez "otvorenog neba" nece... LH ima monopol na letove za Njemacku... Pa za Air Berlin nema mjesta...

Sto se tice toga da narod ne putuje, nije bas sve tako crno, ljudi putuju, ali navike za avion nema, cijene i ponuda su iste godinama, a ipak u julu ove godine na SJJ 12% povecanja... Nemoguce je da je sve samo dijaspora, i strani turisti...

http://www.sarajevo-airport.ba/vijest.php?id=91
Nisam mislio samo na letove iz Njemacke prema BiH, mislio sam opcenito. To za Lufthansu je odavno poznata stvar, i tako ce biti jos dugo.

A to za putovanje, pa nije vala ni bijelo. To ja govorim, prije ce narod dati 300KM za autobus da se vozi 3 dana do neke destinacije nego npr. 400KM za 2h leta. Vjeruj da je od toga 85% dijaspora, uzmi u obzir samo kako je Norwegian slao po dva aviona dnevno za Sarajevo, njima se itekako isplati. Amsterdam je bio redovno pun k'o sibica. Za Turkish se ne sjecam kad nije bio pun, ovo ljeto su Turci preplavili Bosnu.
FreeSol

#2728 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FreeSol »

akcija007 wrote:fREESol, ja nikoga ne blatim nego samo iznosim cinjenice. Ova tema nije vise samo tema o BH Airlines-u jer se o njima nema sta vise napisati. Tema se generalno pretvorila o BH Airlinesu,avionima iz/za BiH,avijaciji i slicno...
Neko je napisao da bi Air Berlin mogao letiti od aprila 2012 na ruti DUS SJJ, onda po tvom tu recenicu nije smio/trebao napisati ovdje vec je trebao otvoriti novu temu....
Ako je Turkish preuzeo 49% BH Airlines-a logicno je da ce se pricati generalno o BH Airlines-u. Za drugu recenicu cu kratko: ne pametuj. :wink:
manki

#2729 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by manki »

drndalo wrote:
FreeSol wrote:Ma ponude kompanija ce se definitivno prosiriti, samo je problem sto ce ti letovi kratko trajati. Nas narod uopste ne putuje, to je veliki problem.
Bez "otvorenog neba" nece... LH ima monopol na letove za Njemacku... Pa za Air Berlin nema mjesta...

Sto se tice toga da narod ne putuje, nije bas sve tako crno, ljudi putuju, ali navike za avion nema, cijene i ponuda su iste godinama, a ipak u julu ove godine na SJJ 12% povecanja... Nemoguce je da je sve samo dijaspora, i strani turisti...

Zar nije BiH dio "Open Skies" sporazuma?!
drndalo

#2730 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Pa nije brate...
macan prvi

#2731 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

manki wrote:
drndalo wrote:

Zar nije BiH dio "Open Skies" sporazuma?!

drndalo wrote:Informacija od prosle godine slijedi...

Kompanija iz EU je ispitivala da li bi, kako i gdje mogla letjeti iz/za SJJ... Ne radi se o nacionalnoj kompaniji te zemlje, te letovi nisu postojali u doba dok je to bilo regulisano bilateralnim sporazumima BiH i neke druge zemlje... Primjer koji je ranije naveden je LH sa svojom kcerkom GW, te BH Airlines koji isto ima pravo na x letova sedmicno izmedju BiH i Njemacke... Dakle, raspitivali su se za letenje po "Slobodnom nebu", naravno koristeci 5 i 6 slobodu prodaje karata i na linijama (trece zemlje) koje nisu direktna veza izmedju zemlje u kojoj je registrovana kompanija, te BiH u ovom slucaju, tu ide ovaj primjer zahtijevane linije TIA-SJJ-FRA-SJJ-TIA... TIA-SJJ, cak i TIA-SJJ-FRA bi im i BH Airlines vjerovatno dopustio, ali da nisu trazili i pravo da prodaju karte SJJ-FRA-SJJ... Informacija iz Direkcije za civ. avijaciju je da je rok za zapocinjanje letenja nakon podnesenog zahtjeva 30 dana, naravno, ako su svi papiri kompanije uredni...

Na raspitivanje o uslovima, te primjeni sporazuma koji je BiH potpisala, prepricani odgovor vise ljudi sazet u nesto kratko je bio:
Bosna i Hercegovina je zakljucila Sporazum o uspostavljanju zajednicke evropske zrakoplovne oblasti, koji je multilateralni sporazum, sa drzavama clanicama EU - ali i drzavama clanicama Zapadnog Balkana, Islanda, Norveske. Tim sporazumom, Bosna i Hercegovina i druge clanice Sporazuma su se obavezale da primjenjuju sporazum u potpunosti, dakle, bez ogranicenja u smislu neogranicavanja ruta, frekvencija, slobodnog trzista, itd.

Deklaracijom koju je Bosna i Hercegovina potpisala u Strazburu, obavezala se da ce ovaj gore pomenuti sporazum primjenjivati na administrativnoj osnovi, dakle, da nece procedurama, postupcima, itd. sprjecavati primjenu samog sporazuma.

Albanska kompanija koja je trazila da leti petu slobodu - Tirana - Sarajevo - Frankfurt, je upucena da podnese zahtjev domacoj kompaniji BH Airlines, i zatrazi "no objection", sto BH Airlines nije dala, zbog cinjenice da bas ona leti na toj ruti.

Ono sto je takodjer lose u svemu tome je cinjenica da EU nije ratificirala (bila) ovaj sporazum, pa samim tim to ostavlja prostor domacim vlastima da se brane tom cinjenicom (niste ga vi ratificirali, mi jesmo, ali...).
Dal' se sta promijenilo od lani po ovom pitanju, ne znam jer nisam "talasao"...
sarajevsko_pivo

#2732 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

Ukinuli su let za Amsterdam i Kopenhagen :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2733 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

sarajevsko_pivo wrote:Ukinuli su let za Amsterdam i Kopenhagen :x :x :x :x :x :x :x :x :x
To je službeno?

Pa šta je ostalo? Samo Istanbul?
drndalo

#2734 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Zar nisu CPH neki dan spominjali sa 1 stop u Banjaluci ?

SJJ-BNX-CPH i nazad...? Ponedeljak i cetvrtak...

Sarajevo – Banja Luka – Copenhagen eff 01DEC11 Service resumption to Copenhagen, with 2 weekly service
JA406 SJJ0630 – 0700BNX0730 – 1045CPH AT7 1 4
JA407 CPH1145 – 1500BNX1530 – 1600SJJ AT7 1 4
Timotije

#2735 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Ma ti letovi sa "tehnickim" slijetanjem su uzas...4,5 sata u istom avionu, ucrvas se! Pa dok toce gorivo u tranzitu nema ustajanja, sve pogasi, stjuardese se rasporede okolo ko zandari...nije neki dozivljaj. To je fina stvar za stariji svijet, sto umiru od straha kako pronaci drugi let u stranoj zemlji, za ostale samo muka. Kad vec slijecem, hocu i do WC-a, popiti pivu za sankom dok cekam, a na kraju krajeva dobije se i ono malo "meze" i pica na drugom letu. A tu je i mogucnost bijega od kakve napasti ako te zapadne na susjednom sjedistu, 4,5 sata klimanja glavom... :( To je jos i najveca opasnost. Krajisnici su uglavnom u autu i autobusu, mislim da je i ta nova linija u startu osudjena na propast :(
sito_i_reseto

#2736 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sito_i_reseto »

sarajevsko_pivo wrote:
sito_i_reseto wrote:imali istine u tome da ce bh airlines uskoro samo letiti za istanbul i cirih. Amsterdam i Kopenhagen se isto ukidaju, ili ih nece biti neki period?
Nije istina!
http://exyuaviation.blogspot.com/2011/1 ... erdam.html
sarajevsko_pivo wrote:Ukinuli su let za Amsterdam i Kopenhagen :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Ja ti kazem davno o ovome...
macan prvi

#2737 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

Poslao sam Evropskoj komisiji mail vezano za provodjenje Otvorenog neba u BiH i dokle je stigla ratifikacija. Iz kabineta komesara za transport, Odjel za unutrasnje trziste, ugovore o zracnom transportu i multilateralne odnose sam dobio sljedeci odgovor:
In reply to your queries adressed to the cabinet of Vice-President Mr Kallas regarding the state of ratification and application of the ECAA Agreement by Bosnia and Herzgovina, I would like to inform you about the following:

Bosnia and Herzegovina has already ratified the ECAA Agreement between the EU, its Member States and the Western Balkan States on the establishment of a European Common Aviation Area (ECAA[1]).
However, this Agreement has not entered into force as not all the Member States of the EU have ratified it (Belgium, Denmark, Ireland). Nevertheless, the Parties have agreed to apply the relevant requirements of the Agreement on a administrative basis in order to benefit especially from its market access provisions.

[1]Multilateral Agreement between the European Community and its Member States, the Republic of Albania, Bosnia and Herzegovina, the Republic of Bulgaria, the Republic of Croatia, the former Yugoslav Republic of Macedonia, the Republic of Iceland, the Republic of Montenegro, the Kingdom of Norway, Romania, the Republic of Serbia and the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo on the Establishment of a European Common Aviation Area (ECAA), signed in 2006.
Dakle: drndalo je bio potpuno upravu, ratifikacija je zastala na par zemalja EU-a i Otvoreno nebo u BiH jos sluzbeno nije proradilo :roll:
Samo mi je zanimljiv ovaj boldirani dio gdje se kaze da ce se slobodno trziste svejedno implementirati koliko je to moguce. To bi znacilo da bi se pristup novim aviokompanijama i povecanje frekvencija trebali ipak omoguciti, ali kao sto rece drndalo - uvijek se moze reci da sporazum jos nije ratifikovan do kraja pa ajmo cekati. A do tad ce Austrian masno zaradjivati na letovima za Sarajevo. :oops:
Entropio

#2738 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

Čiji avion leti na relaciji SJJ - IST u 13:50? Je li uvijek BHA ili je Turkish ili se mijenjaju? Da li se tad plaća ona dodatna "taksa" na check in-u?
akcija007

#2739 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Entropio wrote:Čiji avion leti na relaciji SJJ - IST u 13:50? Je li uvijek BHA ili je Turkish ili se mijenjaju? Da li se tad plaća ona dodatna "taksa" na check in-u?
To je avion Turkisaha,oni svaki dan lete u ta doba a bhA u 18h. Ne placa se vise ta taksa tj. nekada od kraja avgusta su je vratili u cijenu karte. Ne mijenjaju se TK i BHA ovi leti u 13:50h, ovi u 18h.
Entropio

#2740 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

akcija007 wrote:
Entropio wrote:Čiji avion leti na relaciji SJJ - IST u 13:50? Je li uvijek BHA ili je Turkish ili se mijenjaju? Da li se tad plaća ona dodatna "taksa" na check in-u?
To je avion Turkisaha,oni svaki dan lete u ta doba a bhA u 18h. Ne placa se vise ta taksa tj. nekada od kraja avgusta su je vratili u cijenu karte. Ne mijenjaju se TK i BHA ovi leti u 13:50h, ovi u 18h.
Nisam znao da je ukinuta ta taksa... Dobra vijest.
sito_i_reseto

#2741 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sito_i_reseto »

ovako (bi trebala da) izgleda bh airlines zima 2011-12

Image
manki

#2742 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by manki »

Tuga...
ljubav_aha

#2743 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

izgleda da ce ostatak share biti kupljen, nesto se desava
Entropio

#2744 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Entropio »

akcija007 wrote:
Ipak se plaća... Ili je ovo nešto drugo?

Image

Traveller fee. Nisu je ubacili u cijenu karte, nego karta košta "normalno" i onda na kraju dodaju ovaj fee. Ništa. Jedina pozitivna stvar je što se ne plaća prilikom check in-a...
Koshpa

#2745 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

taj fee ti je ticket service charge i placa se u svim avio kompanijama na svim kartama
sarajevsko_pivo

#2746 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sarajevsko_pivo »

ljubav_aha wrote:izgleda da ce ostatak share biti kupljen, nesto se desava
Kako mislis?
ljubav_aha

#2747 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

sarajevsko_pivo wrote:
ljubav_aha wrote:izgleda da ce ostatak share biti kupljen, nesto se desava
Kako mislis?
pa to je stara vijest,sad cekamo momenat :D
ljubav_aha

#2748 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Turkish Airlines Planned Boeing 737-900ER Domestic / European Routes as of 25OCT11
by JL
Update at 1030GMT 25OCT11

As per 25OCT11 GDS timetable and inventory display, Turkish Airlines’ Brand new Boeing 737-900ER (TK internal code 79B) is to be introduced on Europe and Domestic operation in Winter 2011/12 season.
Planned European and Domestic routes, operational dates and days as follows.

Istanbul – Dalaman TK2552/2553
eff 28DEC11 Day 3

Istanbul – Izmir TK2320/2321
eff 03JAN12 Day 27

Istanbul – Pristina
eff 22DEC11 Day x157

Istanbul – Sarajevo
08DEC11 – 01JAN12 Day 457
06JAN12 – 23MAR12 Day x236

Above mentioned routes, operational dates and days, are tentative, and remains subject to further and/or last minute changes.

------------------

Major ChangesAn extra optional pair of exit doors, aft of the wings
A two-position tail skid
A flat rear pressure bulkhead
Wing strengthening changes
Enhancements to the leading and trailing edge flap systems
Up to two optional auxiliary fuel tanks
Optional Blended Winglets
BenefitsExit row certified for up to 220 passengers in a single-class configuration
Flies up to 3,265 nmi (6,045 km) with two auxiliary fuel tanksWeighs 9,840 pounds (4,470 kg) less than its competitor
Has lowest cash operating costs per seat-mile; about 7 percent lower trip cost, and 5 percent lower per seat-mile cost
drndalo

#2749 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

macan prvi wrote:Poslao sam Evropskoj komisiji mail vezano za provodjenje Otvorenog neba u BiH i dokle je stigla ratifikacija. Iz kabineta komesara za transport, Odjel za unutrasnje trziste, ugovore o zracnom transportu i multilateralne odnose sam dobio sljedeci odgovor:
In reply to your queries adressed to the cabinet of Vice-President Mr Kallas regarding the state of ratification and application of the ECAA Agreement by Bosnia and Herzgovina, I would like to inform you about the following:

Bosnia and Herzegovina has already ratified the ECAA Agreement between the EU, its Member States and the Western Balkan States on the establishment of a European Common Aviation Area (ECAA[1]).
However, this Agreement has not entered into force as not all the Member States of the EU have ratified it (Belgium, Denmark, Ireland). Nevertheless, the Parties have agreed to apply the relevant requirements of the Agreement on a administrative basis in order to benefit especially from its market access provisions.

[1]Multilateral Agreement between the European Community and its Member States, the Republic of Albania, Bosnia and Herzegovina, the Republic of Bulgaria, the Republic of Croatia, the former Yugoslav Republic of Macedonia, the Republic of Iceland, the Republic of Montenegro, the Kingdom of Norway, Romania, the Republic of Serbia and the United Nations Interim Administration Mission in Kosovo on the Establishment of a European Common Aviation Area (ECAA), signed in 2006.
Dakle: drndalo je bio potpuno upravu, ratifikacija je zastala na par zemalja EU-a i Otvoreno nebo u BiH jos sluzbeno nije proradilo :roll:
Samo mi je zanimljiv ovaj boldirani dio gdje se kaze da ce se slobodno trziste svejedno implementirati koliko je to moguce. To bi znacilo da bi se pristup novim aviokompanijama i povecanje frekvencija trebali ipak omoguciti, ali kao sto rece drndalo - uvijek se moze reci da sporazum jos nije ratifikovan do kraja pa ajmo cekati. A do tad ce Austrian masno zaradjivati na letovima za Sarajevo. :oops:
Kao sto ti i rekoh, morao sam malo kopati tada, jer sam imao konkretan zadatak da ispitam mogucnosti za pocetak letenja odmah po ukidanju obaveznih viza za BiH pasose, jedne kompanije iz EU koja ovdje osim par puta sa charterom nije letila... Pa je ono sto sam napisao bio neki sazetak svega sto sam po tom pitanju saznao... A saznao sam da smo slijepo crijevo po svim osnovama... Uglavnom, nakon ovih saznanja, ta kompanija nije imala potrebe ni da pocinje razgovore o cijenama aerodromskih usluga na SJJ... Zasto bi si pravili maksuz trosak, kada ce onog momenta kada se nebo najzad "otvori", moci to sve dobiti automatizmom...?

E sad nek' svako izvuce zakljucak kome najvise odgovara odrzavanje status-quo-a... :roll:
akcija007

#2750 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

imam kartu za Istanbul u 18h i dobijem na mail obavjestenje da se let pomjera s 18h na 16:35. To meni nikako ne odgovara jer moram biti na aerodromu u 15h mogu li ja zahtijevati da me o trosku bha prebace na let popodne za dan poslije ?
Post Reply