Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Morales

#2726 Re: Cijene stanova All about

Post by Morales »

wajar wrote:
Nisam ja rekao da centar ne valja...jednostavno postoje razliciti ljudi i razlicite potrebe. U EU, ako si bio, mogao si vidjeti da ljudi koji imaju novaca, zive u kucama izvan grada, u stanovima stanuje, da uvjetno kazemo -sirotinja.
Svakom svoje, neko voli biti u centru, neko nema potrebe biti, jer su mu posao i sve druge aktivnosti vezani za npr. C.Vilu. Skorojevica kojima je stalo do centra, kao i njihovih zena, ima, prosla su vremena kad su samo trgovci, pjesnici i pisci zivjeli u centru...
Sarajevo nije EU, nego BiH i Balkan. I u Sarajevu imaš elitne kuće u padinskim dijelovima grada gdje živi gospoda, i postoje čak i kuće sa bazenima. Jača srednja klasa živi u centru, u Sarajevu teška sirotinja živi na periferiji, tipa APAŠina, i tome slično ...

To je teška provala i samotješenje da prave Sarajlija žive npr. na Dobrinji. Tačno. Dosta ljudi rođenih u Sarajevu živi na Dobrinji. Ali ... To su društveno deklasirane Sarajlije koje si nisu mogle priuštiti kuću ili stan u Starom Gradu i Centru, pa sad kad neko spomene da živi tamo gdje se rodio, daj drvlje i kamenje, seljaci žive u centru. Tačno - dosta seljaka sada živi u centru grada, ali su to seljaci advokati, profesori, doktori i sl. koji su se probili u životu. Nećeš na Marin Dvoru od Alte do američke ambasade, naići na sirotinju i probleme. Pa rijetko i na Ciglanama, pa čak i na drugorazrednoj Breci, da ne govorim o mahalama gdje su sada rezidencije ambasadora i sl.

Pravi Sarajlija i svaki urbani čovjek koji je naučio na gradski život itekako cijeni da ode do Narodnog pozorišta, ili nekog drugog teatra pješice, da prisustvuje raznim kulturnim manifestacijama, da se kreće u gradu po mjestima za sarajevsku raju. Ovo je ipak grad. Većina ima i radna mjesta negdje u centru svakako.

Šta će civiliziran čovjek na Apašinu, na Buća Potoku, Grdonju ili ne znam duboko negdje na Grbavici (nema svjetla noću), ili Hrasnom, Otoci. To su kriza naselja, o Sandžak-Ilidži da ne govorim. Ne volim očima vidjeti ni Mojmilo gdje sam djelomično odrastao, i Dobrinju, a nekamoli ove druge krize od naselja.

Samo otiđi u teretanu na Čvilu pa ćeš vidjeti ko sve tamo živi. Bagra ko i na Apašinu.
idi covjece da ti stravu saliju...ti si klasican primjer papana
LeonardoAC

#2727 Re: Cijene stanova All about

Post by LeonardoAC »

wajar wrote:
Nisam ja rekao da centar ne valja...jednostavno postoje razliciti ljudi i razlicite potrebe. U EU, ako si bio, mogao si vidjeti da ljudi koji imaju novaca, zive u kucama izvan grada, u stanovima stanuje, da uvjetno kazemo -sirotinja.
Svakom svoje, neko voli biti u centru, neko nema potrebe biti, jer su mu posao i sve druge aktivnosti vezani za npr. C.Vilu. Skorojevica kojima je stalo do centra, kao i njihovih zena, ima, prosla su vremena kad su samo trgovci, pjesnici i pisci zivjeli u centru...
Sarajevo nije EU, nego BiH i Balkan. I u Sarajevu imaš elitne kuće u padinskim dijelovima grada gdje živi gospoda, i postoje čak i kuće sa bazenima. Jača srednja klasa živi u centru, u Sarajevu teška sirotinja živi na periferiji, tipa APAŠina, i tome slično ...

To je teška provala i samotješenje da prave Sarajlija žive npr. na Dobrinji. Tačno. Dosta ljudi rođenih u Sarajevu živi na Dobrinji. Ali ... To su društveno deklasirane Sarajlije koje si nisu mogle priuštiti kuću ili stan u Starom Gradu i Centru, pa sad kad neko spomene da živi tamo gdje se rodio, daj drvlje i kamenje, seljaci žive u centru. Tačno - dosta seljaka sada živi u centru grada, ali su to seljaci advokati, profesori, doktori i sl. koji su se probili u životu. Nećeš na Marin Dvoru od Alte do američke ambasade,
naići na sirotinju i probleme. Pa rijetko i na Ciglanama, pa čak i na drugorazrednoj Breci, da ne govorim o mahalama gdje su sada rezidencije ambasadora i sl.
Pravi Sarajlija i svaki urbani čovjek koji je naučio na gradski život itekako cijeni da ode do Narodnog pozorišta, ili nekog drugog teatra pješice, da prisustvuje raznim kulturnim manifestacijama, da se kreće u gradu po mjestima za sarajevsku raju. Ovo je ipak grad. Većina ima i radna mjesta negdje u centru svakako.

Šta će civiliziran čovjek na Apašinu, na Buća Potoku, Grdonju ili ne znam duboko negdje na Grbavici (nema svjetla noću), ili Hrasnom, Otoci. To su kriza naselja, o Sandžak-Ilidži da ne govorim. Ne volim očima vidjeti ni Mojmilo gdje sam djelomično odrastao, i Dobrinju, a nekamoli ove druge krize od naselja.

Samo otiđi u teretanu na Čvilu pa ćeš vidjeti ko sve tamo živi. Bagra ko i na Apašinu.
ja posta i fašizma jbt... :run:
valter.ba

#2728 Re: Cijene stanova All about

Post by valter.ba »

LeonardoAC wrote:
wajar wrote:

To je teška provala i samotješenje da prave Sarajlija žive npr. na Dobrinji. Tačno. Dosta ljudi rođenih u Sarajevu živi na Dobrinji. Ali ... To su društveno deklasirane Sarajlije koje si nisu mogle priuštiti kuću ili stan u Starom Gradu i Centru, pa sad kad neko spomene da živi tamo gdje se rodio, daj drvlje i kamenje, seljaci žive u centru. Tačno - dosta seljaka sada živi u centru grada, ali su to seljaci advokati, profesori, doktori i sl. koji su se probili u životu. Nećeš na Marin Dvoru od Alte do američke ambasade,
naići na sirotinju i probleme. Pa rijetko i na Ciglanama, pa čak i na drugorazrednoj Breci, da ne govorim o mahalama gdje su sada rezidencije ambasadora i sl.

ja posta i fašizma jbt... :run:
Ne uzima levat terapiju uredno sto mu se odrazava na percepciju :lol:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
iamia

#2729 Re: Cijene stanova All about

Post by iamia »

hmm,, onom milijarderu iz los angelasa ne pada na pamet da zivi u centru grada , nego se on seli u periferna naselja kao beverly hills i santa barbara

ali sta oni znaju ??
nisu oni kosmopoliti kao rodjene sarajlije.. :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2730 Re: Cijene stanova All about

Post by JoseMujica »

iz pouzdanih izvora saznajem da je iza nicka wajar krije Esko Omerbašić, Fuhrer FGR-a :D
julisiz es grant

#2731 Re: Cijene stanova All about

Post by julisiz es grant »

JoseMujica wrote:iz pouzdanih izvora saznajem da je iza nicka wajar krije Esko Omerbašić, Fuhrer FGR-a :D
:lol: Zato on hoće da ljudi po skupljim cijenama plaćaju stanove...čuj "jeftino je ovo kod nas, kako vas nije stid kupovat i prodavat" :D
JThomas

#2732 Re: Cijene stanova All about

Post by JThomas »

jašta je nego jeftino, stotinu prosječnih plata treba da kupiš stan srednje veličine na periferiji grada :roll:

garant zacijenio stan i godinama ne uspijeva da ga proda...a jebiga, realna cijena je ona za koju ode, a ne koju ti pukneš...
talić

#2733 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

gaius wrote:otkad se to sarajevo kao grad može na bilo koji način porediti sa npr. ZG (da dalje ne idemo)?
u sarajevu u 21. vijeku nema vode iza 24:00, ulice su prljave, pune rupa i pasa lutalica koji napadaju ljude, kriminala ko u bajci za kriminalce, sistem gradskog saobraćaja je katastrofa (voziti se grasovim prevoznim sredstvima blago rečeno nije higijenski), nedostatak parkinga itd.. itd.. da ne poredimo sada kupovnu moć stanovništva.. GDP i ostale trice i kučine.. i sad bi u takvom sarajevu cijena kvadrata u centru trebala biti 2000 EURO? budimo realni, tržište je ipak najbolji pokazatelj vrijednosti...
upravo tako.....
Kada kupujemo stan ne plaćamo samo tu pišljivu kvadratu betona koja realno ne vrijedi više od 500 KM /m2 nego plaćamo lokaciju, infrastrukturu grada, komšiluk,.....
Ako u Njemačkoj (koja je doduše među povoljnijim zemljama u zapadnoj Europi po pitanju cijene stanova) možeš u gradu od 100.000 stanovnika sa perfektnom infrastrukturom kupiti stan po cijeni od 1.000 do 1500 eura onda je cijena u Sarajevu još uvjek previsoka.
Zašto bi Sarajevo bilo skuplje od npr. Sofije koja je autoputom povezana i sa Europom i sa Azijom ili Ankare kad Turska ima privredni rast koji veći od 7%. I u jednom i u drugom gradu možeš naći stanove od 500 eura/m2
Ne zavaravajmo se.... BiH je slijepa ulica, ćorsokak koji nikuda ne vodi.
Kada u Slavonskom Brodu siđeš sa autoputa i kreneš uskim i drndavim putem prema jugu preko Plehana pitaš se da li je rat u BiH uopšte i stao. :sad:
RtrnOfSalisbury

#2734 Re: Cijene stanova All about

Post by RtrnOfSalisbury »

pa sta bi s tim stanom na marinkovom dvoru i kolko kvadrata ima?
drndalo

#2735 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

wajar wrote:Jača srednja klasa živi u centru, u Sarajevu teška sirotinja živi na periferiji, tipa APAŠina, i tome slično ...

To je teška provala i samotješenje da prave Sarajlija žive npr. na Dobrinji. Tačno. Dosta ljudi rođenih u Sarajevu živi na Dobrinji. Ali ... To su društveno deklasirane Sarajlije koje si nisu mogle priuštiti kuću ili stan u Starom Gradu i Centru

Nećeš na Marin Dvoru od Alte do američke ambasade, naići na sirotinju i probleme.

Evo mi se povraca, "srusio sam stan, nije mi dobro..." da pomenem citat ne bas omiljenog pjevaca...

Izvini operni pjevacu, iz mjesta za sarajevsku raju... Vjerovatno imas i inventarski broj utetoviran kod "Goge"...?

U naseljima koja si nabrojao rasisticki, ima dosta pismenih ljudi, koji za razliku od tvog rodjaka koji je kupio stan na M.dvoru za 2600 pa bi da ga proda za 2800, a ne moze bolje od 2200, imaju zdrav razum i pruzaju se onoliko koliko su platezno sposobni, umjesto da narednih 38 godina robuju bankama za kredite...

Ima i smeca ljudi, ali je dosta smeca sa parama kupilo i stanove u centru...

Jok, oko Americke ambasade i Alte, te u Franca Lehara neces naci ni pjana, ni narkomana, ni hapaca, ni manijaka, ali samo ako si jedan od njih... Dakle ili si corav, ili lazes da ti ne opadne jos malo cijena nekretnine...

U teretani trazis pismenu gradsku raju ? Pa to ne mozes naci ni u teretani u Importaneu... Cim to ima potrebu da trci na traci ispred staklenog izloga, nije ni njemu dobro, mozda je srusio stan i on, pa mu nije dobro...?
wajar

#2736 Re: Cijene stanova All about

Post by wajar »

...
Last edited by wajar on 22/01/2013 01:00, edited 2 times in total.
wajar

#2737 Re: Cijene stanova All about

Post by wajar »

...
Last edited by wajar on 22/01/2013 01:00, edited 1 time in total.
drndalo

#2738 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

wajar wrote:ja sam Sarajlija i Bošnjak na kvadrat. Osjećam se superiorno u odnosu na Beograđene i Zagrepčane...

Razlika je imati novac i imati zdrav razum pa ne ulagati u nešto i nemati novac, pa glumiti zdrav razum i ne moći ulagati u nešto...

Nije to isto, kao Apašino gdje na vertikali imaš 80 % neradnika, lopova, socijalnih slučajeva, bande, narkomana i sl.

Džaba se trudiš da ocrniš Marin Dvor gdje živi Stjepan Kljuić, Miro Lazović, bivši gradonačelnici, sadašnji i bivši suci, glumci, sportisti, ugledni ljudi i sl.
Nije ti to Apašino...
Bio je jos jedan koji je tako osjecao superirnost nad mnogima, ozenio se Evom Braun prilicno kasno...

Neces vjerovati, ima ljudi i koji imaju pare za obljubljeni M.dvor, ali i zdrav razum koji ima kaze da je Brena=Brena, ali da je 2x, ipak 2x... Svakome svacije...

Na osnovu kojeg uzorka si dosao do podatka o 80% neradnika, lopova, socijalnih slucajeva, bandi i narkomana na A.P. ? Pa ti si se ubio za direktora Zavoda za statistiku, milione bi nam usedio, popis nam ne bi ni trebao...!

Ne trudim se nista posebno ocrniti M.dvor, za razliku od tebe koji po svemu ostalome pljuje... Vecina tih uglednika je stanove na M.dvoru dobila u doba "nekapitalizma" na koristenje, a u vlasnistvo su ih dobili prelaskom u kapitalizam, certifikatima, kao i moj otac... Malo je njih kupilo stan na M. dvoru za prave DEM, pa ni za tako povoljnu sumu kao sto je slozicemo se 100.000... Pa ti nisu bas najbolji primjeri velike platezne moci kupaca...
tf2_spy

#2739 Re: Cijene stanova All about

Post by tf2_spy »

šta bi ovom kretenu? (wajar) :? :shock:
huh, moram sad kupit stan u centru, nema smisla da budem "društveno deklasiran" :D
saja_dj

#2740 Re: Cijene stanova All about

Post by saja_dj »

Jača srednja klasa živi u centru, u Sarajevu teška sirotinja živi na periferiji, tipa APAŠina, i tome slično ...

To je teška provala i samotješenje da prave Sarajlija žive npr. na Dobrinji. Tačno. Dosta ljudi rođenih u Sarajevu živi na Dobrinji. Ali ... To su društveno deklasirane Sarajlije koje si nisu mogle priuštiti kuću ili stan u Starom Gradu i Centru

Nećeš na Marin Dvoru od Alte do američke ambasade, naići na sirotinju i probleme.

Sve sto je lose i naopako u ovom gradu i nasim ljudima sumirano u jednom postu, strasno, da se covjek zapita sa kakvim ljudima zivi...

fgr kompleks
illuminated

#2741 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Jača srednja klasa živi u centru, u Sarajevu teška sirotinja živi na periferiji, tipa APAŠina, i tome slično ...

Da malo i zasviramo....
jazzer

#2742 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

A odatle pocinju tvoje frustracije, sada je malo jasnije. Citao sam za neke likove iz istorije svijeta koji su frustracije iz djetinjstva pretocili u uzasne zlocine. Za dobrobit svih nas nadam se da ti nisi jedan od njih.
wajar

#2743 Re: Cijene stanova All about

Post by wajar »

Bio je jos jedan koji je tako osjecao superirnost nad mnogima, ozenio se Evom Braun prilicno kasno...
Aj, ne seri.
šta bi ovom kretenu?
Kreten ti je ciganka koja te okotila i krmak koji te napravio.
tf2_spy

#2744 Re: Cijene stanova All about

Post by tf2_spy »

wajar wrote:
Aj, ne seri.
šta bi ovom kretenu?
pravi si srajlija i urbani čovjek, ocam'. jel se to tako priča među urbanom rajom iz centra i starog grada? :mrgreen: :mrgreen:
drndalo

#2745 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

wajar wrote:
Aj, ne seri.
šta bi ovom kretenu?
Nema sta, FGR origjigji si... Za Narodnog pozorista se ubio... Vidi se da si redovan tamo... :thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2746 Re: Cijene stanova All about

Post by Bobi »

wajar....woooooomzdra ban :D
cico x

#2747 Re: Cijene stanova All about

Post by cico x »

igrom slucaja poceo sam raditi u jednoj agenciji,nije bitno koja da ne ispadne da "svog konja hvalim",ali sto sma vidio zadnje vrijeme kako ljudi prodaju stanove skontao sam zasto su tako i skupi,evo par primjera...

prodaje zena kucu,cijena precijenjena,ja pitam zasto je tako-dobijam odgovor..."meni je mama citav zivot tu zivjela i umrla bas u ovoj kuci,ja sam emotivno vezana,ne mogu je dati ispod 500.000 maraka"

stan na čaršiji " znaš li ti šta je čaršija? ja čitav život živim ovdje,ne dam ispod 200.000 maraka"

stan na malti "paša,oko,kume,vidis ovaj stan,komplet sam ga adaptirao,ful fuleva,nema smisla da dajem ispod 150.000 maraka (a frajer okrecio i postavio nove bijele prozore iz penny plusa)

stan na grbavici " Boga mi u mene komšinica Raza sa 3.sprata prodala svoj 2.200 po m2,pa vala mogu i ja onda traziti isto"

tako dok je ovakvih i slicnih,cijene ce se drzati,iako mnogi najavljuju neki pad,mislim da ce biti samo mali blagi pad,nista znacajno !

p.s.
ako je neko zainteresovan za stan na aerodromskom,kod 2. gimnazije i garsonjeru (full adaptacija) na kosevskom brdu po POVOLJNIM I REALNIM CIJENAMA,nek me slobodno kontaktira !
kadinica

#2748 Re: Cijene stanova All about

Post by kadinica »

Nemamo mi još izgrađenu svijest o nekretninama.

Kod nas se nikad nije kupovalo i prodavalo. Stanovi nisu mogli (većina) zbog stanarskih prava, a za kuće su se ljudi vezali, jer su ih sami napravili za sebe i narednih 10 koljena.

Sada se teško prešaltati na kapitalizam i tržište, upravo iz razloga koje si naveo.

Kolika bi bila realna cijena kvadrata na Ilidži, u stambenoj zgradi, neadaptiran?
illuminated

#2749 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

cico x wrote:igrom slucaja poceo sam raditi u jednoj agenciji,nije bitno koja da ne ispadne da "svog konja hvalim",ali sto sma vidio zadnje vrijeme kako ljudi prodaju stanove skontao sam zasto su tako i skupi,evo par primjera...

prodaje zena kucu,cijena precijenjena,ja pitam zasto je tako-dobijam odgovor..."meni je mama citav zivot tu zivjela i umrla bas u ovoj kuci,ja sam emotivno vezana,ne mogu je dati ispod 500.000 maraka"

stan na čaršiji " znaš li ti šta je čaršija? ja čitav život živim ovdje,ne dam ispod 200.000 maraka"

stan na malti "paša,oko,kume,vidis ovaj stan,komplet sam ga adaptirao,ful fuleva,nema smisla da dajem ispod 150.000 maraka (a frajer okrecio i postavio nove bijele prozore iz penny plusa)

stan na grbavici " Boga mi u mene komšinica Raza sa 3.sprata prodala svoj 2.200 po m2,pa vala mogu i ja onda traziti isto"

tako dok je ovakvih i slicnih,cijene ce se drzati,iako mnogi najavljuju neki pad,mislim da ce biti samo mali blagi pad,nista znacajno !

p.s.
ako je neko zainteresovan za stan na aerodromskom,kod 2. gimnazije i garsonjeru (full adaptacija) na kosevskom brdu po POVOLJNIM I REALNIM CIJENAMA,nek me slobodno kontaktira !
Ima toga naravno. LJudi imaju pravo da zakace i milion ako zele.Ali trziste ce na kraju to sve dovesti na svoje.
sema911

#2750 Re: Cijene stanova All about

Post by sema911 »

cico x wrote:igrom slucaja poceo sam raditi u jednoj agenciji,nije bitno koja da ne ispadne da "svog konja hvalim",ali sto sma vidio zadnje vrijeme kako ljudi prodaju stanove skontao sam zasto su tako i skupi,evo par primjera...

p.s.
nediraj mi firmu u kojoj radim moze

da se nadovezem na komicne situacije

nezma jestel kupovali ovu novogradnju i tip na dob. kod adazala prodaje stan od 60m2 za 150kkm a kupljen za nekih max 80-90kkm i ja u sali pitam sto je toliko skup kaze pa "brate kamate na kredit nas duplo sam morao vracat"
devastiran stan na aerodromskom umjesto prozora letve samo zidovi tip cijeni 50kkm ok jest 70 i nesto m2 da bi smo kasnije dolsi do pravog vlasnika koji je u swe i dao ovom rodjaku da mu proda stan i pitamo koliko hocete kaze ovaj 20keuro,. eno stan je jos uvjek prazan,.

ps. pitanje koliko se krecu garaze na dobrinji(aerodromsko naselje) imam ponudu za garazu od 13m2 za 8kkm jer svi samo rentaju niko ne prodaje iste jel to skupoo
Post Reply