Ne znam šta bi moglo curiti u tvom slučaju, niti ti iko može to reći bez pregleda. Više sam se osvrnuo na taj mit da pucanje ciste jajnika na neki način dovodi do toga da sadržaj ciste iscuri na vaginu. Evo zašto se to ne dešava. Pogledaj crtež ženskih polnih organa:MissGump wrote:julisiz es grant wrote: Dobri stari mit da pucanje "vodene ciste" dovodi do izlaska tečnosti na vaginu...
A ako si u pravu, ponavljam, ne znam, nisam doktor, koji je onda vrag Mašiću da mi kaže da je to normalno i da one pucaju za vrijeme ciklusa normalno ali eto meni se desi i drugim danima a i Pavlovički da mi to ponovi? Mislim zašto sam ja njima davala pare? Za glupost? Nagađanje? Šarlatanstvo?
Fak, šta ako fakat patim od inkontinencije, al što je onda miris tako specifičan?
Sad si otvorio kutiju od koje ću ja izludit![]()
![]()
http://www.shutterstock.com/s/%22female ... =143915650
Vidiš položaj jajnika i njihov odnos sa jajovodima, koji su jedina veza unutrašnjosti trbušne šupljine i materice. Ukoliko dozvolimo uz mnogo mašte sasvim daleku mogućnost da tečnost iz ciste dospije u jajovod (što bi se, teoretski, moglo desiti samo ako se cista nalazi baš na dijelu jajnika koji je prislonjen uz ušće jajovoda), onda bi ona morala teći PROTIV gravitacije, da se "popne" do ušća u matericu (širokog, uzgred, par milimetara), prođe kroz njega, slije se kroz šupljinu materice, prođe kroz kanal grlića (koji je u normalnim prilikama zatvoren) i tako dospije u vaginu.
Čak kada bismo dopustili i ovako nategnut slijed događanja, tj. da ta tečnost nekim čudom savlada gravitaciju i dospije u matericu, vrlo vjerovatno bi se u njoj resorbovala prije nego dospije do grlića, jer se radi o sasvim maloj količini tečnosti.
Šta se U STVARNOM ŽIVOTU desi nakon pucanja ciste? Njen sadržaj se jednostavno, vođen gravitacijom, izlije u trbušnu šupljinu, tj njen najniži dio koji mi zovemo Douglasov prostor, a nalazi se iza materice, a ispred završnog debelog crijeva.
A šta su kolege mislile, stvarno ne znam. Iako ne štedim "komplimente" na račun neznanja i nekompetecije ginekologa koje znam (ne samo ovako anonimno, nego i u stvarnom životu), mogu reći da Salku Mašića jako cijenim, prvo kao čovjeka, druga i učitelja u nekim važnim stvarima, a što se stručnih kvaliteta tiče, prije svega kao porodničara i operatera, jer su to bili njegovi glavni aduti, ali se time, na žalost (a sebi na sreću, vjerovatno) više ne bavi.