Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Gospoda Ministarka wrote:"Veronika je odlucila da umre" je vec interesantnija i jako nepredvidljiv kraj ima... sorry, jace je od mene
Veroniku uzeh na preporuku od prijateljice, i ne sumnjam nimalo u njen ukus, a onu prvu sam uzeo samo što smo to jutro nešto demone spominjali pa me naslov privuče.
Oštra, otvorena i kontroverzna, knjiga “Djevica u kavezu” je poziv na borbu za emancipaciju muslimanskih žena i oslobađanje od brutalne religijske i kulturne opresije i od staromodnog kulta djevičanstva. Ona predstavlja prkosan poziv na racionalno i prosvijećeno razmišljanje. No to je ujedno i hrabra priča o tome kako se sama Hirsi Ali suprotstavila svima koji su je željeli prisiliti da se podvrgne tradicionalnim pravilima života muslimanskih žena i kako je postala zagovornicom promjena.
Muslimanima koji traže moralne uzore izvan islama prijeti se smrću a muslimanske žene koje pobjegnu iz “kaveza za djevice” proglašavaju se kurvama. To su tvrdnje koje izriče Ali u razmatranjima o islamu i o položaju muslimanske žene, o individualnim slobodama, o korijenima fanatizma te o zapadnjačkoj politici prema islamskim zemljama i imigrantskim zajednicama.
U svojem nastojanju da pomire ideal individualnih sloboda s uvažavanjem drugih kultura, Zapad ostavlja muslimanske žene na milost i nemilost “kulture djevičanstva” koja ugnjetava žene i ugrožava njihovu slobodu pa čak i život. Ali navodi primjere zlostavljanja – od genitalnog sakaćenja, dogovorenih brakova pa sve do obiteljskog nasilja kojem su izložene muslimanske žene, pozivajući predstavnike zapadne kulture i islama da se iskreno suoče s problematičnim odnosom religije prema individualnim slobodama u islamskom svijetu.
Zna li mi ko preporuciti neku knjigu gdje su najbolje prikazani odnosi stategije politike i ekonomije u doba hladnog rata ??
HVALA !! moze odg. i na PP