Haris.ba wrote: ↑06/01/2025 09:18
xoklix wrote: ↑06/01/2025 01:43
Gospodo , u niskoakumulativnim industrijama nema dobiti od par hiljada KM po radniku (mjesečno).
Evo uzmimo npr. uspješnu firmu koja ni marke ne daje u kovertu. Sve potpuno legalno i čisto.
Sinkro Hrasnica, 2023 dobit 2.3 miliona,a 372 zaposlena. Promet 44 miliona.
Dobit 500 KM(i manje kad se uračuna porez na dobit 10%)mjesečno po zaposlenom,a firma je jedna uspješnijih u svom sektoru i ta godina se smatra uspješnom.
U ovu godinu ulaze sa manje od 300 radnika jer su Njemačka i Austrija u krizi. Inače proizvode namještaj za Momax,XXXLutz i još par njih u DE ,a u Austriji za prva dva nabrojana i Kika Leiner + nešto sitno u Mađarsku,Slovacku,Srbiju i Makedoniju.
Prošlog mjeseca su otkazali isporuku robe za Kika Leiner Austrija jer je Kika Leiner pred bankrotom.
Ako ova godina bude kao prošla definitivno zatvaraju proizvodnju ,a u najboljem slučaju će ostati na 150 zaposlenih.
Ovih 300 zaposlenih idu na biro i prave konkurenciju svim ostalim radnicima i to automatski znači da onaj koji je radio za 1500 KM mogao bi dobiti otkaz jer je vlasnik našao nekog za 1000 KM.
Ne razumijete se u osnovne postulate tržišne ekonomije,a tabirili bi ste privredne zakone.
Bez smanjena doprinosa nastat će haos u manjim sredinama i odliv stanovništva. Sarajevo može izdržati,ali ostali... Po meni ruski rulet sa 3 metka unutra.
Osim ako Nikšić ne dovede Apple i Mercedes u Maglaj.
Svi ti sto rade u Sinkro rade privatno plocasti namjestaj (na crno naravno).
Posto imam poznanika koji rade to, ljudi ne mogu od posla glave dici.
Nije ovo vise komunizam da kad izgubis posao u nekoj firmi cekas nesta.
Kako nabavljaju repromaterijal? Uzimaju višak u Sinkru, znam jednog što je dobio otkaz zbog toga. Radnik iz Kiseljaka, slobodno pitaj poznanika za njega.
Zašto ih ne prijaviš ako rade na crno? Danas već drugi put priznaješ da imaš poznanika koji rade na crno ili upošljavaju na crno.
Nemaju svi taj opis radnog mjesta. Ima tu 20% skladištara,administracije,menze, čuvara i sl.
A da rade svi privatno, ne rade. Možda 30% njih.
Usput ako ih poznaješ, slobodno ih pitaj kakva im je situacija sa izvozom.
Nije komunizam, slažem se,ali idemo krupnim koracima ka tome, osim ako ne bude dodatnih izmjena u vidu smanjenja doprinosa.