Jimmy McNulty wrote:Otto_13 wrote:Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?
znas kad su pitali lika ko je kriv za stanje u BiH?
Pa saudijci!
Koji bolan saudijci?
Pa ovi sa audijima !
e to su gradjani prvog reda ja i ti i ostali smo buranija
Pa to ti kažem, veća prava bih imao u bilo kojoj normalnoj Zapadnoj državi, još onaj kmeči iz Norveške.
Pa pichka ti materina haj j Bosnu i Srbiju pa budi gradjanin prvog reda.
Joj sto mi ova dijaspora vadi zivce, pogotovo ovi stariji. Tacno mu u ocima vidis da ga je strah da ne bi narod pohrlio gore gdje je i on.[/quote]
E, vala ovo nemogu prozvakati.

Haaalo, pausalizirati narod je malogradjanski nacin iznosenja gledista.
Evo ja sam starija generacija (dijaspora) iz sedamtesetih godina.
Tada iz ondasnje Jugoslavije poceo je najveci izvoz radne snage (najvise u Njemacku i Austriju).
Preduzeca koja su preko nasih zavoda za zaposljavanje trazili radnu snagu, zahtjevala su kompletne zdravstvene preglede.Bila su i dva njihova covjeka koji su s nama razne kombinacije vjezbi radili a koje su na umnu sposobnost i fleksibilnost ukazivali.U grupi u kojoj sam i sama bila (zene) od nas trinaest samo tri imale su zavrsenu osmogodisnju skolu.Bila sam jedina koja se prvo za kurseve Njemackog jezika interesovala (mene u skoli ruski potrefio

).Svi su se bavili izrekom da stogod zarade pa ce nazad kuci.Nakon isteka ugovora promjenila sam grad i firmu i nastojala dalje jezik usavrsavati a poslije i naci mogucnost daljeg skolovanja.U Njemackoj a vjerujem i drugim zemljama, postoje (ukoliko je osoba zainteresovana) i dobre mogucnosti daljeg skolovanja (bez obzira da li si stranac ili njemac).Naravno sve ovo potrazuje licni trud i intersovanje kako sta u zivotu postici.Dijaspora devedesetih pa nadalje godina, ipak je bila u boljoj prilici s stim sto je tehnika napredovala te je mogucnost komunikacije a s tim i raznih informacija i saznanja omogucena.
Dali smo gradjani drugog reda to zavisi koliko smo se u to novo drustvo u kojem zivimo integrisali.
Dali u tom drustvu zivimo samo da bi pare zaradjivali ili smo se s njima aktivno u zivot ukljucili.Najveca glupost je samo se zemljacima druziti i kukati za nekim proslim zivotom.
Biti gradjanina drugog reda neznaci biti stranac.Ja kad sam u BiH takodje vidim tu raspodjelu gradjana ali i u recimo NJemackoj, bez obzira dali si stranac ili njemac.I ova foskula, "boje se da cemu neko radno mjesto uzeti", je takodjer besmislica.Dobar i sposoban radnik,kod njemca nema se cega bojati.