Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sapna_TZ

#2726 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

moonca wrote:
Vecinom sav kriminal u Njemackoj dolazi od slavenskih-balkanskih naroda, prednjace Srbi, Crnogorci i Bosanci.
Procentualno ih je i najvise, i za ocekivati da se odrazi na procenat kriminala.
Talijani zbog dobrih programa dolaze u Ameriku, ne znam gdje se oni po EU muvaju. :-)
Amerika je skrsila milijarde i milijarde dolara da potomke talijanskih imigranata sa Sicilije nauci da se odreknu mafijaskih klanova i mafijaskog pedigrea, generalno. Zato danas imas talijanske kvartove u USA gdje talijanska emigracija zivi sasvim normalno, postuju zakon, ustav i poslusni su gradjani.
Sve je do sistema.
biscanka2

#2727 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by biscanka2 »

Jimmy McNulty wrote:
Otto_13 wrote:Može li mi neko napokon objasnit šta znači bit građanin prvog reda, a šta znači bit građanin drugog reda?

znas kad su pitali lika ko je kriv za stanje u BiH?
Pa saudijci!
Koji bolan saudijci?
Pa ovi sa audijima !

e to su gradjani prvog reda ja i ti i ostali smo buranija
Pa to ti kažem, veća prava bih imao u bilo kojoj normalnoj Zapadnoj državi, još onaj kmeči iz Norveške.
Pa pichka ti materina haj j Bosnu i Srbiju pa budi gradjanin prvog reda.

Joj sto mi ova dijaspora vadi zivce, pogotovo ovi stariji. Tacno mu u ocima vidis da ga je strah da ne bi narod pohrlio gore gdje je i on.[/quote]

E, vala ovo nemogu prozvakati. :vozdra: Haaalo, pausalizirati narod je malogradjanski nacin iznosenja gledista.
Evo ja sam starija generacija (dijaspora) iz sedamtesetih godina.
Tada iz ondasnje Jugoslavije poceo je najveci izvoz radne snage (najvise u Njemacku i Austriju).
Preduzeca koja su preko nasih zavoda za zaposljavanje trazili radnu snagu, zahtjevala su kompletne zdravstvene preglede.Bila su i dva njihova covjeka koji su s nama razne kombinacije vjezbi radili a koje su na umnu sposobnost i fleksibilnost ukazivali.U grupi u kojoj sam i sama bila (zene) od nas trinaest samo tri imale su zavrsenu osmogodisnju skolu.Bila sam jedina koja se prvo za kurseve Njemackog jezika interesovala (mene u skoli ruski potrefio :sad: ).Svi su se bavili izrekom da stogod zarade pa ce nazad kuci.Nakon isteka ugovora promjenila sam grad i firmu i nastojala dalje jezik usavrsavati a poslije i naci mogucnost daljeg skolovanja.U Njemackoj a vjerujem i drugim zemljama, postoje (ukoliko je osoba zainteresovana) i dobre mogucnosti daljeg skolovanja (bez obzira da li si stranac ili njemac).Naravno sve ovo potrazuje licni trud i intersovanje kako sta u zivotu postici.Dijaspora devedesetih pa nadalje godina, ipak je bila u boljoj prilici s stim sto je tehnika napredovala te je mogucnost komunikacije a s tim i raznih informacija i saznanja omogucena.
Dali smo gradjani drugog reda to zavisi koliko smo se u to novo drustvo u kojem zivimo integrisali.
Dali u tom drustvu zivimo samo da bi pare zaradjivali ili smo se s njima aktivno u zivot ukljucili.Najveca glupost je samo se zemljacima druziti i kukati za nekim proslim zivotom.
Biti gradjanina drugog reda neznaci biti stranac.Ja kad sam u BiH takodje vidim tu raspodjelu gradjana ali i u recimo NJemackoj, bez obzira dali si stranac ili njemac.I ova foskula, "boje se da cemu neko radno mjesto uzeti", je takodjer besmislica.Dobar i sposoban radnik,kod njemca nema se cega bojati. :kiss:
triconja

#2728 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

Sapna_TZ wrote:
Santic_Aleksa wrote:Znači kvalitet mentaliteta jednog naroda gledaš kroz prizmu radoholičarenja. Interesantno. :) I opet si u krivu kad kažeš da narodi balkana ne vole raditi, no dobro, u svakom slučaju nek ti je sretno i nadam se iskreno da će te njemačko sunce ogrijati, kad ti je već ovo ovdje zubato.
Vecinom sav kriminal u Njemackoj dolazi od slavenskih-balkanskih naroda, prednjace Srbi, Crnogorci i Bosanci.
90-tih nase su se izbjeglice specijalizovale za obijanje stanova, nije postojao grad u Austriji i Njemackoj gdje nasi nisu pruzili pipke i krali novac, zlato.
I dan danas je tako. Eno neki dan neki Srbijanac glavom platio u mafijaskom obracunu u centru Beca.
Volimo raditi ali samo u toj mjeri da se usteka dovoljno para da se kupi mocno vozilo da komsije pjene od muke i da se pravi kuca u Bosni da opet komsije crknu od muke.
Ako postoji sansa da se zajebe sistem, to cemo i uraditi. Uzmi samo koliko je Njemacka unazad 2 godine protjerala ljudi sa Balkana, mahom Kosovara, ima i Bosanaca koji su trazili azil i socijalne benificije.
Koji si ti delegat :lol:
uglavnomja

#2729 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

moonca wrote:
Procentualno ih je i najvise, i za ocekivati da se odrazi na procenat kriminala.
Talijani zbog dobrih programa dolaze u Ameriku, ne znam gdje se oni po EU muvaju. :-)
"U Njemačkoj živi 82.175.684 stanovnika (31. prosinca 2015.)[8]. Nijemci čine najveći broj 89,6 % (cca 73 600 000). U Njemačkoj živi 7 289 149 (2015.) stranih državljana, a najveća skupina su Turci 1,83% (1.506.000) zatim slijede Poljaci (741.000), Talijani (596.000), Rumunji (453.000), Sirijci (366.000), Grci (340.000), Hrvati (297.895), Rusi (231.000), Srbi (230.000) i Bugari (227.000). Većinu stranih državljana čine izbjeglice, radnici (Gastarbeiter) i njihove obitelji. Njemačka je glavni cilj političkih i ekonomskih bjegunaca iz mnogih zemalja u razvoju. "

s tim da je poljaka bar 3 puta vise nego sto pise
moonca

#2730 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Mislim da je Sapna mislio, kao i ja na dosljake od "90 -- pa do danas.
uglavnomja

#2731 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

moonca wrote:Mislim da je Sapna mislio, kao i ja na dosljake od "90 -- pa do danas.
rusi, rumuni i bugari i poljaci i svi ostali sovjeti nisu mogli ni primirisati njemackoj do 90. :-)

arapi su poceli dolaziti kao izbjeglice zadnjih 10-ak godina
Last edited by uglavnomja on 29/12/2018 17:39, edited 1 time in total.
duminjo

#2732 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by duminjo »

Ma nije bitna Statistika. Bitno je hraknut na bosanca :mrgreen: E čuj bosanac mafijas na zapadu :-)
moonca

#2733 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Otto_13 wrote:
moonca wrote:
Jel ovo statistika ala Rajko Vasic ?
:hm: -- moguce --- tko je Rajko :-)
JThomas

#2734 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JThomas »

kad imaš trolu ili stereotip statistike su izlišne.
triconja

#2735 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by triconja »

duminjo wrote:Ma nije bitna Statistika. Bitno je hraknut na bosanca :mrgreen: E čuj bosanac mafijas na zapadu :-)
Jasta, da barem kae mrzim sto sam musliman, bosnjak, ovaj onaj ili neko treci i mrzim drzavu i sve oko sebe pa haj :mrgreen:
moonca

#2736 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Zar nisu --pink panther-i bili neki sa Balkana??
mousstapha

#2737 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Gledam Jasnu Bajraktarevic na N1 i govori kako ce se u Bosni zanatlije zlatom placati. Govori o covjeku koji trazi dobrog limara za platu od dvije hiljade maraka.
Moj konacni zakljucak, @HAVANA je Jasna Bajraktarevic :D
Sapna_TZ

#2738 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

Nisu Balkanci na glasu kao najopasnija kriminalna organizacija, vec slove za jednu od najsofisticiranijih. Pljacke zlatara i banaka su im specijalitet.

Talijani sa Sicilije za organizovani kriminal, Rumuni su majstori za ulicne kradje i razbojnistva, Albanci i Turci za varanje, sverc i dilanje narkoticima, Arapi i Afrikanci za seksualne napade i sitne kradje.

Sve sto dolazi sa istoka je problematicno.
uglavnomja

#2739 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Sapna_TZ wrote:Nisu Balkanci na glasu kao najopasnija kriminalna organizacija, vec slove za jednu od najsofisticiranijih. Pljacke zlatara i banaka su im specijalitet.

Talijani sa Sicilije za organizovani kriminal, Rumuni su majstori za ulicne kradje i razbojnistva, Albanci i Turci za varanje, sverc i dilanje narkoticima, Arapi i Afrikanci za seksualne napade i sitne kradje.

poljaci za voznju sa promilima :D
drndalo

#2740 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by drndalo »

Sapna_TZ wrote:Nisu Balkanci na glasu kao najopasnija kriminalna organizacija, vec slove za jednu od najsofisticiranijih. Pljacke zlatara i banaka su im specijalitet.

Kad prije pohvata sve te veze?
Santic_Aleksa

#2741 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Santic_Aleksa »

Sapna_TZ wrote: Sve sto dolazi sa istoka je problematicno.
Ah, ti divni i civilizirani zapadni narodi. Mani šuplje.
moonca

#2742 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Na stranu kriminal, nije terma --- :-)
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2743 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Sapna_TZ wrote:
Jest, vala zapad se uvijek pokazao kao perjanica civilizacije i kulture :-) Ne zna se ko je bio civlizovaniji Belgijanci u Kongu, Britanci u Indiji ili Njemci što su po toj istoj istočnoj Evropi preko šest miliona ljudi poslali kroz dimnjak.....
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2744 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

biscanka2 wrote:I ova foskula, "boje se da cemu neko radno mjesto uzeti", je takodjer besmislica.Dobar i sposoban radnik,kod njemca nema se cega bojati.
Ovo je živa istina. Njemac poštuje i cijeni vrijednog radnika, oni su takvo društvo i narod. Druga stvar, u zadnje vrjeme jako cijene Bosance jer smo na glasu kao ljudi koji dolaze raditi i veoma brzo se integrišu u njemačko društvo, poštuju zakone i propise za razliku od Kurda, Tadžika, Čečena, Sirijaca i ostalih Tamilskih tigrova...
Sapna_TZ

#2745 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sapna_TZ »

Jel vi stvarno mislite da zapad jedva ceka na nekvalitetnu radnu snagu iz Bosne?
Ne znam , imam osjecaj da pacenici iz Bosne zamisljaju da je geografsko podrucje koju naseljavaju Germani i Vikinzi Bogom dana krava muzilica i da se dovoljno pojaviti sa kupljenom diplomom iz Posusja i euri sami kapaju u novcanik?

Vrijeme 90-tih je bilo dobro vrijeme. Mogo si kako si htio rjesavat boravisnu dozvolu, na kuknjavu i plac kako te u Bosni hoce istrijebit jer nemas odgovarajuce ime ljudi su sredjivali drzavljanstva.

Cak i ono jadnika kojima je prijetila deportacija iz Njemacke su 97/98 uspjevali da odu u trece zemlje , Ameriku, Kanadu.

Pitajte sve ove sto su sada u USA - 80% njih je iz Njemacke doslo jer se nisu htjeli vracati u BIH.

Onda je dosla stagnacija, do 2001/02 se inekako moglo vadit na rat , kako koja godina odmice sve se teze asimilirat a jos je teze doci. Probajte sada emigrirati u Ameriku, Australiju.
Nemoguca misija.

E onda imas ove lozionicare, primitivne zene zidara
sto kokodakaju i mastaju
da je dovoljno sto im nesretni muz
koji ih vara sa treceklasnim prostitutkama iz juzne Bugarske
na skeli u Menhengladbachu ima 8,84 EUR netto

pa prave kalkulacije kako komsiluk u Bosni uciniti ljubomornim sa parama iz Njemacke.

Jbg, stoka smo, a Nijemci to jako dobro znaju pa ako uspijes sa zidarluka preci na tersluk , dobro jest.
vjesticanametli

#2746 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

:? :lol: nisi ti prispio niDZe....lajalo obicno :lol: :lol:
zrakomlat

#2747 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Jel ovaj gore možda meteorit326545421545746187 ?
vjesticanametli

#2748 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

:mrgreen: dobio absibung :P
moonca

#2749 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Cak i ono jadnika kojima je prijetila deportacija iz Njemacke su 97/98 uspjevali da odu u trece zemlje , Ameriku, Kanadu.
Da, dosli su. Patili su jedno vrijeme za -rodnom im Njmackom - no , svi su se dobro snasli i ovdje.

Ne znam tacno sistem penzija u Njemackom- no, poznanica pric,a koja ima viskoko radno mjesto u Banci - da sa penzijom nece moci zivjetu u istoj.

tako da se moze ocekivati da ce u narednih pet godina - val penzioneta doci u Bosnu. :-)
vjesticanametli

#2750 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Penzije nisu wow i naravno da ce svi ...cemo...kuci
zato peremo guzice cistimo i tak :D :D :lol:
Post Reply