Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Tony Soprano

#2726 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Tony Soprano »

Energetika2 wrote:
Postoje dvije solucije da se ovakav izbor više ne ponavlja:

1. Čović je osvojio oko 130.000 glasova, sa ostalim kandidatima ajmo reći da je broj Hrvatskih glasova oko 150.000. Prema tome HNS bi trebao protestno pozvati Hrvate da na idućim izborima glasuju za jednog bošnjačkog predstavnika i tako da oni budu prevaga za bošnjačkog člana. Npr. za Fahrudina Radončića.

2. Da se povede masovna kampanja uz potporu Vlade RH i da se mobilizira glasačko tijelo u RH i izvade dokumenti i od 1,5 mil.ljudi koji vuku porijeklo iz BIH moglo bi se bez problema skupiti 100.000-150.000 glasova, a možda čak i više uz dobru promidžbu u medijima i podršku vlasti. To bi bila najbolja pljuska bošnjačkom političkom establishmentu.
Kmecanje na hercegkamen forumu se nastavlja. :D
:lol: :lol:
Mirza007

#2727 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Mirza007 »

bh.tornjak wrote:
Energetika2 wrote:
Point. wrote:De neka neko iskopa Hafisove postove kako ima info da Komšić neće pobijediti Čirila i onaj fijasko sa "Oni Dolaze". Da se podsjetimo o kakvom kapacitetu je riječ. :lol:
Ko dolazi? :roll:
ONI..........!!!!
Na krilima treceg.
Zar nisu cuo......cim ukljucis TV i nadjes kanal TVHB vidjet ces na vijestima
Kad su dosli isli na prijem kod novog clana Predsjednistva Cirila, u uredu hrvatskog clana Predsjednistva u Mostaru.
mO k3

#2728 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by mO k3 »

Tony Soprano wrote:
Energetika2 wrote:
Postoje dvije solucije da se ovakav izbor više ne ponavlja:

1. Čović je osvojio oko 130.000 glasova, sa ostalim kandidatima ajmo reći da je broj Hrvatskih glasova oko 150.000. Prema tome HNS bi trebao protestno pozvati Hrvate da na idućim izborima glasuju za jednog bošnjačkog predstavnika i tako da oni budu prevaga za bošnjačkog člana. Npr. za Fahrudina Radončića.

2. Da se povede masovna kampanja uz potporu Vlade RH i da se mobilizira glasačko tijelo u RH i izvade dokumenti i od 1,5 mil.ljudi koji vuku porijeklo iz BIH moglo bi se bez problema skupiti 100.000-150.000 glasova, a možda čak i više uz dobru promidžbu u medijima i podršku vlasti. To bi bila najbolja pljuska bošnjačkom političkom establishmentu.
Kmecanje na hercegkamen forumu se nastavlja. :D
:lol: :lol:
Najvise volim kada kmece !!!!
The 51st State

#2729 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The 51st State »

Dok afis dipli aluminij gasi proizvodnju, izgleda da ce covke da tretman pranja glave u nastojanju da se situacija prevazidje.
Sanjarko

#2730 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Sanjarko »

The 51st State wrote:Dok afis dipli aluminij gasi proizvodnju, izgleda da ce covke da tretman pranja glave u nastojanju da se situacija prevazidje.
Rugali se pojedinci iz Hrvatske i prizeljkivali zlobno da Mital ugasi se radi Trampovih akcija, likovali, likuju i sto se dogadza Tuzli sranja u vezi industrije a zaboravili da isto pogadza i njih.

Ono nek komsiji crkne krava makar meni crkle dvije i rugala se ruga pa ti bila druga.
seln

#2731 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

Poruka europejskom pucanstvu:

Image
fortaleza

#2732 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by fortaleza »

arzuhal wrote:Procentualno gledajući, veći je broj Srba, od ukupnog broja koliko ih živi u FBiH, pokušao izabrati hrvatskog člana Predsjedništva glasajući za Čovića, nego što je to bio broj Bošnjaka koji je glasao za Komšića, ne znam što onda Bošnjake prozivaju...
Nego, sada treba pozvati braću Hrvate da se što prije formira vlast u zajedništvu s Bošnjacima, kao nosiocima evropskih vrijednosti, i krene žurno u euroatlantske integracije...
Al zato je bilo lakše mobilizirati Srbe na glasanje za Čovića ako su u relativnom broju stotinjak puta manji od broja Bošnjaka. Procenti onda tu ništa ne znače. Još pogotovo kad im nije bilo omogućeno glasovati za srpskog člana. Uvijek je lakše okriviti druge da bi se svoje smeće sakrilo.

Statistika je kurva.

Mene zanima kakve ovlasti ima Komšo ili je ovo sve više manje medijsko/politička manipulacija što ne bi bilo prvi put. Tresla se gora, rodio se... Mujo?
seln

#2733 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by seln »

fortaleza wrote: Al zato je bilo lakše mobilizirati Srbe na glasanje za Čovića ako su u relativnom broju stotinjak puta manji od broja Bošnjaka. Procenti onda tu ništa ne znače. Još pogotovo kad im nije bilo omogućeno glasovati za srpskog člana. Uvijek je lakše okriviti druge da bi se svoje smeće sakrilo.

Statistika je kurva.
Imas li utisak da se neko ovdje opravdava?
Mene zanima kakve ovlasti ima Komšo ili je ovo sve više manje medijsko/politička manipulacija što ne bi bilo prvi put. Tresla se gora, rodio se... Mujo?
Cemu onda kmecanje, ako je vec rijec o beznacajnoj funkciji?
fortaleza

#2734 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by fortaleza »

seln wrote:
fortaleza wrote: Al zato je bilo lakše mobilizirati Srbe na glasanje za Čovića ako su u relativnom broju stotinjak puta manji od broja Bošnjaka. Procenti onda tu ništa ne znače. Još pogotovo kad im nije bilo omogućeno glasovati za srpskog člana. Uvijek je lakše okriviti druge da bi se svoje smeće sakrilo.

Statistika je kurva.
Imas li utisak da se neko ovdje opravdava?
Cemu onda kmecanje, ako je vec rijec o beznacajnoj funkciji?
Imam utisak da se opravdava, barem ovaj lik što sam ga kvotao.

Jel ti imaš utisak da ja kmečim?

Nemam pojma koje su mu ovlasti, pa zato pitam. Mada me ne bi čudilo kad bi vrhunac njegovih ovlasti bilo primanje veće plaće, pozicija, postavljanje svojih ljudi te ekskurzija kod šefice merkelke.

Naravno, ne baš u potpunosti tako, ali you know what i mean.
fortaleza

#2735 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by fortaleza »

Energetika2 wrote:
Hafis wrote: Jebe se nekog za njihov privredni rast ili neki novi aerodrom, kada je to jarane Azija, gora vukojebina nego tvoje rodno selo.
Oke. Da usporedimo Turski standard sa Hrvatskim:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... per_capita

Dakle Turski standard je 10.500 dolara per capita a Hrvatski je 13.000 dolara dok je BiH na 5000 dolara za 2017. godinu. Ove godine su imali rast od 7%. Sto znaci da je standard Turske ipak duplo veci od standarda BiH a predvidja se da ce do 2020 prestici Hrvatsku.

Znaci ako je Turska siromasna onda je i Hrvatska siromasna jer je to u pet deka vec 2018. a tvoj standard je kako god ga okrenes mnogo manji od prosjecnog Turcina jer zivis u HNK kantonu koji ima standard per capita od oko 5500 dolara. Znaci jedan Turcin vise zaradjuje u prosjeku nego 2 Hrvata iz stolnoga grada. :D

Europejci. :D :lol:
Šut bolan, vidiš da je naš i najmanji ovdje. Khmm
fortaleza

#2736 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by fortaleza »

Energetika2 wrote:
fortaleza wrote:]
Imam utisak da se opravdava, barem ovaj lik što sam ga kvotao.

Jel ti imaš utisak da ja kmečim?]
- vođenje vanjske politike BiH;
-imenovanje veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, s tim da ih s područja Federacije BiH ne može izabrati više od dvije trećine;
-zastupanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim i europskim integracijama i institucijama i traženje članstva u onim organizacijama u kojima Bosna i Hercegovina nije član;
-pregovaranje o sklapanju međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine, otkazivanje, i uz pristanak Parlamentarne skupštine, ratificiranje takvih ugovora;
-izvršavanje odluka Parlamentarne skupštine;
-predlaganje, na preporuku Vijeća ministara godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini;
-podnošenje izvješća na zahtjev, ali najmanje jedan put godišnje, Parlamentarnoj skupštini o izdatcima Predsjedništva;
-koordiniranje, po potrebi, s međunarodnim i nevladinim organizacijama u Bosni i Hercegovini;
-obavljanje i drugih dužnosti potrebnih za izvršavanje njegovih dužnosti koje mu dodijeli Parlamentarna skupština ili na koji pristanu entiteti.
-U okviru svoje inicijativne uloge, Predsjedništvo je ovlašteno predlagati zakone, a u okviru dužnosti imenovanja,ono imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara i druge visoke dužnosnike u institucijama izvršne vlasti sukladno Ustavu i zakonu.
Hvala. Računam na to da ako već "slijedimo europski put" da se sve ove funkcije vezane za vanjsku politiku ne bi vele razlikovale koji god potplaćeni političar bio na toj funkciji. Ne znam koja stranka nema u planu "proeuropski put" (deklarativno naravno) osim možda dodicka.

Što se ostalih stvari tiče vidim da predstavlja uglavnom izvršnu vlast, a ne zakonodavnu.
fortaleza

#2737 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by fortaleza »

Energetika2 wrote: Jedna vazna tacka je sto ce 67% svih ambasadora i lobista u svijetu biti pro Bosanski nastrojeni iz redova DF-a i SDA. To je vrlo vazno jer je medjunarodni faktor 4. konstutivni narod u BiH koji ima vecu moc od samog Sarajeva trostruku. Moc kroz US i na terenu.
Misliš?

Za takvo nešto bi motivi trebali biti puno veći od pukog uhljebljenja ambasadora i lobista koji će u hiltonu jesti janjetinu. A prilično sam siguran da mi u svijetu nismo neki faktor po pitanju lobiranja, a dojam je da se i stranci gotovo više i ne bave nama, sve dok se održava status qou, a resursi su nam svakako iscrpljeni.

Možda sam predefetističan, al takav je dojam.
_Scarlett_

#2738 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by _Scarlett_ »

Iskreno, mislim da je izbor Komsica, objektivno gledano, problematican.

Nije fer prema Hrvatima da osoba za koju oni nisu glasali bude njihov predstavnik.

A s druge strane, da je situacija obrnuta, da su oni u ovolikoj vecini u Federaciji, ne da samo sumnjam da bi napravili isto nego da znam 100% da bi. I to za svake izbore. Iskoristili bi demografsku prednost puno lukavije nego sto to rade Bosnjaci.

Njihova je sreca zapravo sto su Bosnjaci toliko neorganiirani i podijeljeni i nacionalno neosvjesteni.

Zato mi i nije zao na kraju krajeva.

Jedino mi krivo zbog moguce stagnacije i blokada.
problemnatravunu

#2739 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by problemnatravunu »

_Scarlett_ wrote:Iskreno, mislim da je izbor Komsica, objektivno gledano, problematican.

Nije fer prema Hrvatima da osoba za koju oni nisu glasali bude njihov predstavnik.

A s druge strane, da je situacija obrnuta, da su oni u ovolikoj vecini u Federaciji, ne da samo sumnjam da bi napravili isto nego da znam 100% da bi. I to za svake izbore. Iskoristili bi demografsku prednost puno lukavije nego sto to rade Bosnjaci.

Njihova je sreca zapravo sto su Bosnjaci toliko neorganiirani i podijeljeni i nacionalno neosvjesteni.

Zato mi i nije zao na kraju krajeva.

Jedino mi krivo zbog moguce stagnacije i blokada.
E vidiš, jedan od glavnih "problema" je upravo taj , jer ljudi misle da je on njihov predstavnik (ono gore boldirano), sasvim pogresno se definira izbor, status i uloga člana predsjednistva, on defakto nije nikakav "predstavnik Hrvata", niti je "hrvatski član presjedništva", on je samo" član predsjedništva izravno izabran iz FBiH, Hrvat po izjašnjenju" , to je definicija izvučena direktno iz Ustava!
Ove sve druge priče o predstavniku, ovakvom ili onakvom, o vođi, poglavici, poglavaru su izvukli nacionalisti koji i jesu komplet zagadili normalan politički prostor, i to servirali ovcama, a malo se govori o tome od relevantnih ćimbenika!
SaraFina

#2741 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

http://ba.n1info.com/a286586/Vijesti/Vi ... iniju.html

Strah od propasti nekadašnjeg giganta

Đenana Kaminić

23.09.2018. 16:3315

Izvor: N1

Hoće li mostarski Aluminij finansijski preživjeti ovaj mjesec, te da li će doći do zastoja u radu ove kompanije, pitaju se i radnici i uprava nekadašnjeg mostarskog giganta, koji je prije rata zapošljavalo nekoliko hiljada radnika. Godinama trpi velike gubitke, a sada mu prijeti gašenje, jer trenutno duguje blizu 350 miliona KM.

U pogonima mostarskog Aluminija radi se po ustaljenoj praksi - no pitanje je do kada. Nekad glavni izvoznik u Bosni i Hercegovini danas je na granici propadanja. Nakon što se ovo preduzeće našlo u finansijskih problema, oko 900 radnika Aluminija strepi za svoja radna mjesta. Razlog problema je cijena električne energije, te skok cijene glinice i petrol-koksa.

"Početkom godine cijena struje je bila 36 eura MWh, da bi danas bila 77 eura. To je nemoguće ispoštovati. Pored cijene električne energije, poskupila je glinica 100 posto, zatim koks, sve su dakle ulazne sirovine poskupile, Aluminiju se cijena nimalo nije digla", kaže Samir Anić, predsjednik Udruženja malih dioničara.

Da je stanje u kompaniji alarmantno potvrđuje Dražen Pandža koji je na fuknkciju vršioca dužnosti direktora stigao nakon što je Nadzorni odbor Aluminija u junu ove godini smijenio bivšeg direktora Marija Gadžića. Zbog trgovinskih ratova svjetskih sila došlo je do poremećaja na berzama od kojih Aluminij zavisi, te je kompanija došla u situaciju koju bez pomoći Vlade Federacije BiH neće preživjeti.

"To nije izolirani problem Aluminija, to je problem svih proizvođača koji se nalaze u svijetu. Svi se susrećemo s istim problemima, i oni isto govore ukoliko se ovi poremećaji nastave u narednim mjecima da planiraju ili smanjivanje proizvodnje ili čak gašenje proizvodnje. Ipak je riječ o poduzećima koji posluju puno bolje od nas i kad su oni u takvim problemima možete da mislite kako je nama", pojašnjava Dražen Pandža, v.d. direktora Aluminija.

Izvor: N1

Za ukupna dugovanja Aluminija, mali dioničari i sindikat optužili su bivše uprave za izvlačenje novca iz kompanije preko nepovoljnih ugovora. Radnici su početkom juna bili u štrajku, zbog neuplaćivanja doprinosa i loših uslova. A kako su u Sindikatu izračunali oko 40.000 ljudi , uključujući firme kooperante i njihove uposlenike te porodice ovisi o o Aluminiju. Njegovo gašenje ili zastoj u radu imalo bi, kažu, dramatične posljedice na cijelu državu.

"Tu je 900 samo zaposlenih, sa svojim obiteljima. Gdje su još oni koji su naslonjeni na nas, naši kooperanti, poslovni partneri, znači to bi bio jedan totalni krah",ističe Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata Aluminija.

Stručnjaci kažu, nade za spas ima.

"U ovoj situaciji za BiH je najizglednije rješenje da se obrati Trimetu Njemačkom i da se pokuša političkim putem ishoditi njihova zainteresiranost. U određenim okolnostima oni bi mogli pristati uz aktivnu participaciju Vlade FBiH, jer će oni sigurno tražiti određene predradnje da se urade. Da li smo mi spremni za to veliko je pitanje, više nismo nego što jesmo", smatra Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije rečeno nam je da je poduzeto niz aktivnosti u cilju rješavanja postojećih problema. Podsjećaju, da je Vlada FBIH iz sredstava posebnog fonda Razvojne banke u 2018. godini Aluminiju dodijelila iznos od 2.187.423,48 KM za uplatu doprinosa za PIO/MIO. Kako navode pokrenute su aktivnosti , kako bi se ispunili uslovi predviđeni kreditnim aranžmanom kod Razvojne banke kojim bi se osigurala uvjetno odobrena kreditna sredstva u iznosu od četiri miliona KM.

Vlada Federacije BiH i mali dioničari imaju po 44 posto udjela u vlasništvu Aluminija, a Hrvatska 12 posto. Iz Aluminija su i ranije tražili od federalne Vlade restruktuiranje firme i regulisanje cijene struje, koja je za njih jedna od ključnih sirovina. Stoga traže hitnu reakciju vlasti jer strepe od propasti nekadašnjeg giganta.

Ovo je ključ Mostara i kompletnog kantona. Treba dobro paziti razvoj situacije. Ako ovaj gigantski gubitaš bude spašen džabarlamom, Bakir i Čović imaju dogovor. I ovo gubljenje Čovićevo i mlake reakcije su, rezultat tog dogovora.
SDA su grobari bošnjačkog naroda i trgovci hercegovačkim Bošnjacima i njihovom sudbinom.
Last edited by SaraFina on 10/10/2018 08:35, edited 1 time in total.
Novak20

#2742 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

bh.tornjak wrote:
Novak20 wrote:
Hrvati se na izborima izjasne za šta su, kao i svi drugi. Bošnjaci za SDA, Hrvati za HDZ, Srbi za SNSD i ne znam šta tu nije jasno. BiH je država "po Dejtonskom sporazumu" u jedinstvenim granicama i niko iz nje ne može iznijeti komad zemlje. Ko želi jednostrano da mijenja Dejton, na ovaj ili onaj način, treba da preuzme rizike od eventualnih posljedica.

Neka bošnjačka politika proba prvo ubijediti RS u to što pričaš pa će se i Hrvati složiti.
lazes....1/4 Bosnjaka je za SDA...ili nekih 25%
Za razliku od 80% Hrvata koji su za HDZ i 80-90% Srba koji su za SNSD (i SDS,isti je to quratz)

Vidis li razliku...??????
Nebitno je koliko je Bošnjaka za SDA dok je SDA u vlasti. Dakle, ne lažem.

Većina stranaka koje čine vlast u Bošnjaka proistekla je i ne razlikuje se ideološki i politički od SDA . To je uvijek i redovno preko 60 %. Druge stranke koje ne nose političko nasljeđe SDA, uglavnom nisu u vlasti i služe SDA i bošnjačkoj politici za politički pritisak i glumatanje "lošeg policajca" prema Hrvatima.
SaraFina

#2743 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Šta jedan HDZ-ovac može imati protiv SDA? Meni nije jasno. Vrana vrani, očiju ne vadi.
Novak20

#2744 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

SaraFina wrote:Šta jedan HDZ-ovac može imati protiv SDA? Meni nije jasno. Vrana vrani, očiju ne vadi.
:lol:

Ko je HDZ-ovac ?

Ja nisam pa zato imam puno toga protiv svakoga ko mi je kroz politiku naudio u životu. A takvi su skoro svi. :D
SaraFina

#2745 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:
SaraFina wrote:Šta jedan HDZ-ovac može imati protiv SDA? Meni nije jasno. Vrana vrani, očiju ne vadi.
:lol:

Ko je HDZ-ovac ?

Ja nisam pa zato imam puno toga protiv svakoga ko mi je kroz politiku naudio u životu. A takvi su skoro svi. :D

Pa nije tebi bilo lično upućeno? Ne znam zašto si se pronašao? To je moje razmišljanje neko u vezi ovog kraha Alminija.

Svašta lika :D
Novak20

#2746 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

:-) Jadna ti.
SaraFina

#2747 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Što?Zato što zagovaram krah gubitaša AL u Hercegovini i ključ Mostara zarad dobrobiti bošnjačkog naroda?

Ne budi melodramičan.
Novak20

#2748 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

SaraFina wrote:Što?Zato što zagovaram krah gubitaša AL u Hercegovini i ključ Mostara zarad dobrobiti bošnjačkog naroda?

Ne budi melodramičan.
Nema veće radosti od one kad komšiji crkne krava. :D
SaraFina

#2749 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:
SaraFina wrote:Što?Zato što zagovaram krah gubitaša AL u Hercegovini i ključ Mostara zarad dobrobiti bošnjačkog naroda?

Ne budi melodramičan.

Ako crkotina AL i njegova smrdljiva lešina znači ključ Mostara i preimućstvo bošnjačkog naroda u kantonu, onda usporedba stoji.
Da. Priželjkujem gašenje gubitaša. I krah HDZ-A. Da ne želim da HDZ kontrolira i Mostar naziva "Stolnim gradom".
Ti ne bi na mom mjestu? Ne budi licemjeran. Dva puta od jutros :D mnogo je.
spreca

#2750 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

Novak20 wrote:

Ne budi melodramičan.
Ako je komsiji radost da ja crknem ,valjda nije grijeh da koimsiji bar krava crkne....komsije su razne
Post Reply