Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
morrotr08

#2726 Re: Željeznice - all about

Post by morrotr08 »

Zdravo svima! Može li mi neko reći gdje mogu pronaći kompletan red vožnje za 2026. godinu sa svim stanicama u PDF formatu?
HelaS

#2727 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

morrotr08 wrote: 13/02/2026 19:43 Zdravo svima! Može li mi neko reći gdje mogu pronaći kompletan red vožnje za 2026. godinu sa svim stanicama u PDF formatu?
Na Sakibovoj lijevoj strani stola u Musali na 2. spratu, napisan je rukom pa ga pretipkao u Word na kompjutoru, ali ne zna prenijeti u PDF i na web. Čeka kolegu Samira da se vrati sa bolovanja. Bit će, strpi se, nije Samir boolestan, plastenik mu se srušio, snijeg ga skrhao pa mora na bolovanje
saimidin

#2728 Re: Željeznice - all about

Post by saimidin »

Željeznice, mislim infrastruktura, može se obnoviti samo ako eu preko svojih fondova pogura, za naše smo vidjeli koliko im treba za most od 20m

Privatne firme, manje više, brzo mogu naći lokomotive, ali šta ćeš voziti

Željeznice imaju smisla za ugalj, koks, željezna ruda, jer su tu kamioni skuplji na dužim relacijama i kod većih količina, ali manje količine na više isporuka i kraće relacije ne mogu kamionima ni blizu sa cijenom, pogotovo ako uzmeš u obzir dovoz nečega do pruge da se utovari a zatim i od pruge do krajnje destinacije
Haris.ba

#2729 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

saimidin wrote: 13/02/2026 22:31 Željeznice, mislim infrastruktura, može se obnoviti samo ako eu preko svojih fondova pogura, za naše smo vidjeli koliko im treba za most od 20m

Željeznice imaju smisla za ugalj, koks, željezna ruda, jer su tu kamioni skuplji na dužim relacijama i kod većih količina, ali manje količine na više isporuka i kraće relacije ne mogu kamionima ni blizu sa cijenom, pogotovo ako uzmeš u obzir dovoz nečega do pruge da se utovari a zatim i od pruge do krajnje destinacije
Kad bi se stavila ekonomska racunica ulaganja u puteve i potrebnog ulaganja u zeljeznice bilo bi zanimljivo da se vidi sta je isplativo. Da li mi vise uopce imamo industrije koja je sposobna otplatiti ulaganje u pruge.

Mi cemo se sve su prilike vratiti na nivo pocetnog kapitalizma za vrijeme AU gdje ce raditi ona pruga koja treba odredjenoj firmi.
Labirint

#2730 Re: Željeznice - all about

Post by Labirint »

Steta sto u ovoj kompaniji na odgovornim mjestima nije kadar koji malo dalje vidi i ima neke planove za osavremenjavanje, politika evropske komisije je za naredni period striktno i orijentisana na takve vrste prevoza,obnovljivu energiju i slicno i uz adekvatno pripremljene projekte bi se dosta sredstava moglo provuci i povuci kroz grant ali...ocito ni vizije ni projekata :oops:
HelaS

#2731 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

Željeznice YU i SRBiH imale su prije rata Laekks vagone (četveroosovinski plato-vagoni za prevoz automobila). Danas ih nema, nema ih odavno. Gdje su ti vagoni, zna li neko?

Zašto ŽFBiH ne kupi ovakve vagone, posebno sada kada je ljeti otvorena turistička linija do Ploča. Prvi ja bih radije išao takvim vozom, da se ne maltretiram u kolonama i gužvama na granicama.
Peacean

#2732 Re: Željeznice - all about

Post by Peacean »

Bravo
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da će od 01. marta 2026. godine povećati cijene prevoza u putničkom saobraćaju za 20 posto.
Istovremeno, ukinut će komercijalne povlastice u visini od 50%, za prevoz grupe od 30 i više putnika
https://www.klix.ba/biznis/privreda/zel ... /260220061
ShnjaZZZ

#2733 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Šta će, deri putnike kad su izgubili ovamo sav prijevoz, a novi ne mogu naći da im život ovisi o tome.
kakaljin

#2734 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Peacean wrote: 20/02/2026 12:10 Bravo
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obavještavaju javnost da će od 01. marta 2026. godine povećati cijene prevoza u putničkom saobraćaju za 20 posto.
Istovremeno, ukinut će komercijalne povlastice u visini od 50%, za prevoz grupe od 30 i više putnika
https://www.klix.ba/biznis/privreda/zel ... /260220061
Napokon ce se poceti raditi na online kartama kako treba, da ne moras vise cekati vec direktono ides na peron i voz. Nadam se da ce ubrzo implementirati to
saimidin

#2735 Re: Željeznice - all about

Post by saimidin »

Haris.ba wrote: 14/02/2026 14:14
saimidin wrote: 13/02/2026 22:31 Željeznice, mislim infrastruktura, može se obnoviti samo ako eu preko svojih fondova pogura, za naše smo vidjeli koliko im treba za most od 20m

Kad bi se stavila ekonomska racunica ulaganja u puteve i potrebnog ulaganja u zeljeznice bilo bi zanimljivo da se vidi sta je isplativo. Da li mi vise uopce imamo industrije koja je sposobna otplatiti ulaganje u pruge.

Mi cemo se sve su prilike vratiti na nivo pocetnog kapitalizma za vrijeme AU gdje ce raditi ona pruga koja treba odredjenoj firmi.
Tržište je već reklo da ni jedno nije isplativo, bar ne na rokove do 20 god u kojima neko ima volje da uloži i dobije povrat uz profit

Ipak za neke stvari trebamo "državna" ulaganja, koja će se otplatiti za 20 ili više godina, zato pruge, autoputevi...

Pruge imamo, samo je problem što nakon deindustrijalizacije nemamo obrta da ih održavamo, a eu nas još ne podržava, jer ima prečih stvari od povezivanja budimpešte sa pločama
Haris.ba

#2736 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

saimidin wrote: 23/02/2026 09:52 Ipak za neke stvari trebamo "državna" ulaganja, koja će se otplatiti za 20 ili više godina, zato pruge, autoputevi...
Meni nije problem ni da se nikada ne otplati. Ako se radi o necemu sto ce praviti pare. Neka to bude vid drzavne subvencije.

Ali, poenta je sta mi to zelimo da radi, a da treba zeljeznica.

Izgleda da ce jos nesto oko Zenice da radi. U TK sta ce biti vidjecemo (a pored sve silne industrije nikada nije elektrificirano).
saimidin wrote: 23/02/2026 09:52 Pruge imamo, samo je problem što nakon deindustrijalizacije nemamo obrta da ih održavamo, a eu nas još ne podržava, jer ima prečih stvari od povezivanja budimpešte sa pločama
Pa vec je povezana Budimpesta sa Plocama.
I nista se ne vozi da ja znam.
Madjarska pravi sebi luku u Italiji.
ShnjaZZZ

#2737 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

Eto, Koksara kaput. Još kad u doglednoj budućnosti Željezara Zenica ugasi visoku peć, možemo komotno klanjat dženazu Željeznicama FBiH.
saimidin

#2738 Re: Željeznice - all about

Post by saimidin »

Dženaza je već bila, samo da se zagrne :evil:

Pravo pitanje kada će se ići u privatizaciju, tj restrukturisanje odvajanje pruge od prevoznika, a i tada će to biti uhljebistan/tenderistan klasičan :bih:
HelaS

#2739 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

saimidin wrote: 23/02/2026 09:52
Haris.ba wrote: 14/02/2026 14:14

Tržište je već reklo da ni jedno nije isplativo, bar ne na rokove do 20 god u kojima neko ima volje da uloži i dobije povrat uz profit

Ipak za neke stvari trebamo "državna" ulaganja, koja će se otplatiti za 20 ili više godina, zato pruge, autoputevi...

Pruge imamo, samo je problem što nakon deindustrijalizacije nemamo obrta da ih održavamo, a eu nas još ne podržava, jer ima prečih stvari od povezivanja budimpešte sa pločama
Ne, ne trebamo imati državni novac u kapitalnim projektima. Zašto bismo, kad država može pristojno zaraditi na koncesijama. Državno je zemljište, a i pruge i puteve i svu opremu treba predati privatnim investitorima na gradnju. Naravno, prema prethodno utvrđenim projektima i propisima svake vrste. Slično kao Južni plinovod, tako i pruga kroz BiH, putevi, tuneli, itd. I sve drugo,
ShnjaZZZ

#2740 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

saimidin wrote: 23/02/2026 17:48 Dženaza je već bila, samo da se zagrne :evil:

Pravo pitanje kada će se ići u privatizaciju, tj restrukturisanje odvajanje pruge od prevoznika, a i tada će to biti uhljebistan/tenderistan klasičan :bih:
Pa koji će privatnik uzet firmu koja nema prijevoza, čiji su dizeli stari 60 godina, a elektro po 40-50, koja ima glomaznu administraciju koju ne možeš otpustit, a pruga je u katastrofalno katastrofalnom stanju. Stanice oronule, pune vlage, a stanje u radionicama ne vrijedi spominjat. Kolski park od samo 2000 kola a nijedna ne mogu dalje od granice jer nisu usklađena po EU direktivama :lol:

Kakav ba crni privatnik.
Haris.ba

#2741 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

ShnjaZZZ wrote: 23/02/2026 19:43 Pa koji će privatnik uzet firmu koja nema prijevoza, čiji su dizeli stari 60 godina, a elektro po 40-50, koja ima glomaznu administraciju koju ne možeš otpustit, a pruga je u katastrofalno katastrofalnom stanju. Stanice oronule, pune vlage, a stanje u radionicama ne vrijedi spominjat. Kolski park od samo 2000 kola a nijedna ne mogu dalje od granice jer nisu usklađena po EU direktivama

Kakav ba crni privatnik.
Nece se privatizovati to. To ce ici ko koksara.

Privatizovace se ono od cega se nesto moze zaraditi. Pa barem da se isjece u staro zeljezo.
saimidin

#2742 Re: Željeznice - all about

Post by saimidin »

Ni ne mislim da će neko uzeti postojeće željeznice, one treba da postanu infrastruktura, sa vrlo malo radnika, što je naravno teško jer su državne firme uhljebistan za poslušne glasače i tenderistan za uvezane igrače

Mislim da neko osnuje novu ili radi kao podružnica na tim prugama, sa svojom opremom, koja neće biti nova ali dobra polovna održavana, dovoljno za :bih:

Jasno teško je bilo kome od stranaka to uraditi, jer valja izgubiti bazu i imt-ove
Haris.ba

#2743 Re: Željeznice - all about

Post by Haris.ba »

saimidin wrote: 23/02/2026 19:51 Jasno teško je bilo kome od stranaka to uraditi, jer valja izgubiti bazu i imt-ove
Pa nije tesko. Evo, primjer koksare.
HelaS

#2744 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

ShnjaZZZ wrote: 23/02/2026 13:53 Eto, Koksara kaput. Još kad u doglednoj budućnosti Željezara Zenica ugasi visoku peć, možemo komotno klanjat dženazu Željeznicama FBiH.
Koliko tona koksa troši Željezara Zenica, mjesečno ili godišnje, imaš li taj podatak?
Da li koristi samo lukavački koks ili ga dopunjuje koksom iz uvoza i odakle. Imaš li ove podatke?
ShnjaZZZ

#2745 Re: Željeznice - all about

Post by ShnjaZZZ »

HelaS wrote: 24/02/2026 11:07
ShnjaZZZ wrote: 23/02/2026 13:53 Eto, Koksara kaput. Još kad u doglednoj budućnosti Željezara Zenica ugasi visoku peć, možemo komotno klanjat dženazu Željeznicama FBiH.
Koliko tona koksa troši Željezara Zenica, mjesečno ili godišnje, imaš li taj podatak?
Da li koristi samo lukavački koks ili ga dopunjuje koksom iz uvoza i odakle. Imaš li ove podatke?
Dnevno je Željezari potrebno 1600 tona koksa pa eto izračunaj. Nemam tačne podatke koliko je dolazilo iz Lukavca ali već duže vrijeme glavnina koksa dolazi iz uvoza, a lukavački je bio dopuna.

Sad dolazi iz Indonezije preko luke Ploče.

Dok Željezara nije ugasila svoju koksaru dolazilo je oko 700 tona koksa iz Lukavca dnevno.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2746 Re: Željeznice - all about

Post by mk ultra »

ShnjaZZZ wrote: 24/02/2026 11:43
Dnevno je Željezari potrebno 1600 tona koksa pa eto izračunaj. Nemam tačne podatke koliko je dolazilo iz Lukavca ali već duže vrijeme glavnina koksa dolazi iz uvoza, a lukavački je bio dopuna.

Dok Željezara nije ugasila svoju koksaru dolazilo je oko 700 tona koksa iz Lukavca dnevno.
dakle sad voze ploče zenica a ne lukavac zenica
Isner

#2747 Re: Željeznice - all about

Post by Isner »

Šnjazzz, ti se najbolje razumiješ u to, pa da priupitam,

- Ko je nadležan za održavanje signalizacije i rampi na pružnim prelazima u Kantonu Sarajevo?
- Osim do juce koksare i Zenice, koje su još tvornice i/li firme zavisne od ŽFBiH, po principu ako nema željeznice ne mogu ni one raditi i obratno, ako nema njih nema ni željeznice?
- Da li su i ŽRS u istom ili gorem položaju i koliko oni zavise od Zenice, koksare i ostalih?

Imam ja još najmanje 10 pitanja, al za sada toliko :D
Last edited by Isner on 24/02/2026 12:10, edited 1 time in total.
HelaS

#2748 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

Hvala. To su, znači, dvije kompozicije dnevno iz Ploča u Zenicu, natovarene koksom. Vraćaju li se praznih vagona ili ima utovar za Ploče= Ima li još roba iz Ploča?
HelaS

#2749 Re: Željeznice - all about

Post by HelaS »

Ovo znači da je lukavačka Koksara pokrivala dnevnu potrošnju sa 45-50% koksa. Značajno je to bilo
kakaljin

#2750 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Isner wrote: 24/02/2026 12:06 Šnjazzz, ti se najbolje razumiješ u to, pa da priupitam,

- Ko je nadležan za održavanje signalizacije i rampi na pružnim prelazima u Kantonu Sarajevo?
- Osim do juce koksare i Zenice, koje su još tvornice i/li firme zavisne od ŽFBiH, po principu ako nema željeznice ne mogu ni one raditi i obratno, ako nema njih nema ni željeznice?
- Da li su i ŽRS u istom ili gorem položaju i koliko oni zavise od Zenice, koksare i ostalih?

Imam ja još najmanje 10 pitanja, al za sada toliko :D
Za Pruzne prelaze su ti nadlezne opstine u saradnji za zeljeznicama. Zato zeljeznice ne mogu rijestiti adekvatno sve pruzne prelaze kako treba jer zavise od opstina.

Elektroprivreda je zavisna od zeljeznica. I mnoge fabrike i ostala privreda tako da su zeljznice itekeko potrebne privredi u BiH

ZRS su u gorem polozaju, u takvom da ce doci vrijeme da ce ih morati preuzeti zeljeznice FBiH. Da bi privreda koliko toliko funkcionisala
Post Reply