A šta je rješenje, kako ti vidiš razvoj događaja, koji je najrealniji a šta je ono što je moguće da se desi, mimo onog najrealnijeg?Connaisseur Karlin wrote:arzuhal wrote:
I ono: "Ko bi to ratov'o!?"
Da me sad uzmeš pa testerom režeš na dvoje, ja bih priznao dvije stvari: (1) da svi ti koji se sada i danas pitaju ko bi to ratovao? imaju, zaista, opravdane, racionalne, razumne, nadasve ljudske i dobre razloge da se to zaista i pitaju, da postavljaju ta pitanja i sa čuđenjem i sa nevjericom, priznajem
i (2) da sam se i ja to isto, baš tako i isto, i ne samo ja, pitao u proljeće/ljeto 1992. godine, da nas je većina postavljala sasvim razumna, racionalna, dobra ljudska pitanja, da niko živ ne bi pomislio da će već za koji dan početi da te dojučerašnje komšije, prijatelji, poznanici, radne kolege, vražije matere počnu zaustavljati na punktovima, upadati u kuće i stanove, sela i gradove, nositi video-rekordere i veš-mašine iz kuća, silovati svoje učenice, paliti kuće i žive ljude u njima, ubijati snajperima djecu, granatirati gradove, streljati stotine ljudi na stijenama, pokretati silnu mehanizaciju za kopanje primarnih, sekundarnih i tercijarnih jama praveći koktele od ljudskih kostiju s bagerima, da će ruski pjesnici rokat iz puške po Sarajevu na svom uzbudljivom pravoslavno-slavenskom safariju, da će...
NIŠTA ja ne bih vjerovao da mi je neko to pričao, poslao bih ga u vražiju mater kao nekoga ko širi mržnju i sije strah, kao nekoga ko poziva na užase rata i to...
I svo to lijepo nevjerovanje da će biti rata i svih tih užasa koji su uslijedili, kako reče lijepo rahmetli Alija Isaković, nam se poslije cinično hihotalo u lice.
Zato, ponavljam, ja zaista razumijem one koji se pitaju, što začuđeno što cinično trepću okama i govore: a ko bi to ratov'o? Skont'o sam i prošli put da se takvi, koliko god se pitali i postavljali dobra pitanja, ustvari ništa ne pitaju...
Naravno, nisam apologeta rata, Bože sačuvaj!, samo ne mislim drugi put nasjest na isti fazon...
Sto planiars uraditi a da ne nasjednes opet? Ko ce te naoruzati na vrijeme?
Sto planiras? Ostati i boriti se ili napustiti BiH ,kao sto mnogi sa stranim pasosima planiraju,a imaju podrsku od mene. Rat nije rjesenje!
Referendum(i) u RS-u
- arzuhal
#2726 Re: Referendum(i) u RS-u
- bh.tornjak
#2727 Re: Referendum(i) u RS-u
channel10 wrote:Zato i ratove pokrecu. Uvijek su ratove pokretali kad bi ostali bez igdje icega, potrosenog od prethodnog rata i pljacke u njemu.
Opet zafalilo para, pogotovo nakon pritiska u zadnjih nekoliko mjeseci o podjeli para unutar drzave izmedju FBIH-a i RS.
Vide da nemaju kud jer ne mogu opstati. Zato ide ovo kuhanje i vrlo vjerovatno bi mogli biti rata jer ukoliko se ovo ne sprijeci, ode ovo u pm i ne vidi se niti jedan moguci nacin koji bi mogao pomoci nekom priblizavanju. Samo se dobro spremiti za rat i to je to. Cekati gamad.
a kao i uvijek im svi drugi krivi....svetsko/vatikansko/islamisticko/sorosevska zavera protiv barjaktara demokratije,prosperiteta,jednakosti ...nosioca lovorika mira koje bez razloga niko (ama bas niko) ne voli
-
artime
#2728 Re: Referendum(i) u RS-u
Pa preselite se u Srbiju zivi bili i budite veci Srbi u sred Beograda. Istina je da vas niko tamo ne zeli. Cetnici kakvi jeste pripadate samo u ruralnim dijelovima gdje civilizacija nije imala odjeka. Dobro ovo je druga prica. Jest da je komplet drzava u haosu, ali to sto Dodo i njemu slicni hoce nema veze s srbima. Narod poput ovim forumasha sto su se digli da brane srpsku ce na kraju se smijati zadnji ali to ce biti gorak smijeh. Samo je jos sad ostalo pitanje kada? Tj vremena.
Last edited by artime on 22/08/2016 14:10, edited 1 time in total.
- ABH017
#2729 Re: Referendum(i) u RS-u
Znači Srbi imaju pravo da pravoslavne praznike slave u institucijama RS (koji bi usput da nazivate demokratskim institucijama konstitutivnih naroda), a Bošnjaci nek u džamijama i svojim kućama slave šta god hoće.
Koji fašizam, nacionalizam i diskriminacija.
Samo naprijed @ze kalanga. Možeš ti i bolje.
- bh.tornjak
#2730 Re: Referendum(i) u RS-u
tacno.....neki dan krsna slava trebinja....sve pop do popa...rs-ovski politicari prdnut ne mogu a da se ne nadje dva tri popa s patrijarhom da mu prdez ne posvete....ze kalanga wrote:ABH017 wrote: Nigdje, zahvaljujući blokadama koje rade tvoji, zahvaljujući tome što djecu, od malena, učite da ovo nije njihova država, što vi, kao narod, dozvoljavate svojim političarima i raznoraznim predstavnicima da vašu državu (na koju vi "kao" polažete ista prava kao i drugi) nazivaju "takozvanom". Šta više trollaš? Znamo da ovu državu ne volite, ne želite. Svršavate na uspjehe tuđe države, patite da i vi budete dio toga i nema potrebe da držiš predavanja. Drago mi je da si se i ti otkrio i pokazao kako razmišljaš stojeći u izlogu. Onaj mali procenat onih od vas, koji razmišljaju razumno, iz dana u dan je sve manji.
Ajdeeee...
Slažem se. Radikalizam je konstantan. Ipak, sveprisutan na svim stranama. Problem je što se u BiH politikom bave i vjerski lideri, poznati sportisti, novinari.... valjda ta vječita želja za samopromocijom i dokazivanjem.dal´si ikad cuo ili poslusao neku izjavu bilo kojeg politicara iz rs/srbije ...???
ako nisi....poslusaj....pa ces da vidis/cujes ovo boldirano
pa vojska koju popovi osvestavaju....tenkove ...transportere.....oruzje municiju....
dalje....nema mosta niti cuprije da pop nije dosao da posveti.....djecijeg vrtica....skole....bolnice...
treba li jos da nabrajam...????
- Connaisseur Karlin
#2731 Re: Referendum(i) u RS-u
arzuhal wrote:
- PIC, najvjerovatnije, neće postići punu ili, barem, dovoljnu suglasnost temeljem koje bi Incko stavio odluku o referendumu van snage korištenjem bonskih ovlasti, usprkos protivljenju Rusije; u prilog ovome idu i ponižavajuće molbe - kako međunarodnih faktora na Balkanu, Incka, ambasadora zap. zemalja, tako i iz EU, recimo Doris Pak - upućenih Aleksandru Vučiću da zaustavi referendum, a on to lakonski odbija;
- Referendum će se održati a time će se, kao presedanom, utrti konačni i nezaustavljiv put ne samo budućim referendumima u RS-u nego cijeloj BiH (da sam UZP-ovac Cvajte ja bih tražio referendum u par županija o objedinjavanju tih županija u jednu - nikog nema da te zaustavi, a radi se samo o "anketi");
- Referendumom će se zorno pokazati da EU, kao takva, nema rješenja za BiH, nema rješenja da zaustavi njenu disoluciju niti želi da riješi išta osim izdavanjem pukih izjava - EU potvrđuje svoju efikasnost i volju kao i 90-tih;
- Potvrđuje se da je USA, tamo gdje može, reaguje i ima jasan stav;
- Potvrđuje se da je raspakivanje Dejtona počelo uz blagoslov Rusije i EU, uz neodobravanje USA;
Staje (tek najavljeno) kretanje BiH putem EU-a i NATO.
Rijesnja nema,niko ne zna kako rijesiti problem nefunkcionlane drzave koja je formirana "na vrat-na nos" metodom, na zalost!
- bh.tornjak
#2732 Re: Referendum(i) u RS-u
ABH017 wrote:Znači Srbi imaju pravo da pravoslavne praznike slave u institucijama RS (koji bi usput da nazivate demokratskim institucijama konstitutivnih naroda), a Bošnjaci nek u džamijama i svojim kućama slave šta god hoće.
do sad su mi bili smijesni.....sad ih zalim...
- Alfons Kauders
#2733 Re: Referendum(i) u RS-u
Pobornik sam slicnog pristupa problemu.moa wrote:sutra kada bi FbiH ili u jednom njenom djelu izglasali zakon kao sto je bio u RHrvatskoj kako vozac ne smije imati niti 0.01 promil alkhola u krvi, mislim da bi nas proglasili radikalistima i kako zelimo i pravimo serijatsku drzavu. (mada ja ovo u potpunosti podrzvam).
Ako ovo prodje bez sankcija ja prestajem placati porez ovoj drzavi, prestati placati racune, izglasati stan u kojem zivim drzavom pa da vidimo sta ce se desiti. Nastat ce totalna anarhija.
Ukoliko zivimo u bezakonju, koji kurac da placam poreze, ili banalo, zasto da vozim po ogranicenju kad niko drugi to ne cini? Zasto bih uplacivao doprinose kada isplacujem platu? Zasto bi zapravo uopste isplacivao platu preko racuna, i podnosio racun za svoje postupke bilo kome? Kako bih finansirao organe vlasti koji nisu u stanju raditi svoj posao? Da placam trut-diviziju od tuzilastva do SIPA-e, koji nisu u stanju uraditi nista?
Ne ide to tako. Ustav i zakon postoje da bi ih postovali svi, ponajprije institucije, pa tek onda gradjani. Ukoliko ih gaze institucije, zasto bi se onda gradjani tretirali drugacije?
Sto se mene tice, od 26.9.2016. vise ne vazi postojeci Ustav BiH, kao ni mirovni sporazum ciji je dio.
Stoga, ne vidim nikakav razlog da imam bilo kakvu interakciju sa organima vlasti koji se pozivaju na taj Ustav, i iz njega crpe svoj legitimitet i monopol upotrebe sile. Za mene ce preko noci postati nelegitimne institucije nepostojece drzave, te cu svoje ponasanje prilagoditi novonastaloj situaciji.
- ze kalanga
#2734 Re: Referendum(i) u RS-u
Logično je da će na slavi biti pop. Barem kod nas pravoslavaca. Radi se o vjerskom obredu. Stoga ne vidim što bi to tangiralo bilo koga. I ne mislim na vjerske lidere u tom kontekstu. Briga me šta rade na molitvama pop ili hodža... Govorim o jednom drugom obliku političke propagande, koju smo u više navrata imali priliku vidjeti u prethodnih nekoliko godina, gdje se vjerski lider jasno stavlja u službu političke opcije.bh.tornjak wrote:tacno.....neki dan krsna slava trebinja....sve pop do popa...rs-ovski politicari prdnut ne mogu a da se ne nadje dva tri popa s patrijarhom da mu prdez ne posvete....ze kalanga wrote:ABH017 wrote: Nigdje, zahvaljujući blokadama koje rade tvoji, zahvaljujući tome što djecu, od malena, učite da ovo nije njihova država, što vi, kao narod, dozvoljavate svojim političarima i raznoraznim predstavnicima da vašu državu (na koju vi "kao" polažete ista prava kao i drugi) nazivaju "takozvanom". Šta više trollaš? Znamo da ovu državu ne volite, ne želite. Svršavate na uspjehe tuđe države, patite da i vi budete dio toga i nema potrebe da držiš predavanja. Drago mi je da si se i ti otkrio i pokazao kako razmišljaš stojeći u izlogu. Onaj mali procenat onih od vas, koji razmišljaju razumno, iz dana u dan je sve manji.
Ajdeeee...
Slažem se. Radikalizam je konstantan. Ipak, sveprisutan na svim stranama. Problem je što se u BiH politikom bave i vjerski lideri, poznati sportisti, novinari.... valjda ta vječita želja za samopromocijom i dokazivanjem.dal´si ikad cuo ili poslusao neku izjavu bilo kojeg politicara iz rs/srbije ...???
ako nisi....poslusaj....pa ces da vidis/cujes ovo boldirano
pa vojska koju popovi osvestavaju....tenkove ...transportere.....oruzje municiju....
dalje....nema mosta niti cuprije da pop nije dosao da posveti.....djecijeg vrtica....skole....bolnice...
Ta priča o tenkovim, transporterima i ostalom je čisto da se ostavi senzacionalizam u komentaru... Mislim science fiction.
- Alfons Kauders
#2735 Re: Referendum(i) u RS-u
Rjesenje naravno postoji, samo sto se mnogima nece dopasti.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal wrote:
- PIC, najvjerovatnije, neće postići punu ili, barem, dovoljnu suglasnost temeljem koje bi Incko stavio odluku o referendumu van snage korištenjem bonskih ovlasti, usprkos protivljenju Rusije; u prilog ovome idu i ponižavajuće molbe - kako međunarodnih faktora na Balkanu, Incka, ambasadora zap. zemalja, tako i iz EU, recimo Doris Pak - upućenih Aleksandru Vučiću da zaustavi referendum, a on to lakonski odbija;
- Referendum će se održati a time će se, kao presedanom, utrti konačni i nezaustavljiv put ne samo budućim referendumima u RS-u nego cijeloj BiH (da sam UZP-ovac Cvajte ja bih tražio referendum u par županija o objedinjavanju tih županija u jednu - nikog nema da te zaustavi, a radi se samo o "anketi");
- Referendumom će se zorno pokazati da EU, kao takva, nema rješenja za BiH, nema rješenja da zaustavi njenu disoluciju niti želi da riješi išta osim izdavanjem pukih izjava - EU potvrđuje svoju efikasnost i volju kao i 90-tih;
- Potvrđuje se da je raspakivanje Dejtona počelo uz blagoslov Rusije i EU, uz neodobravanje USA;
Rijesnja nema,niko ne zna kako rijesiti problem nefunkcionlane drzave koja je formirana "na vrat-na nos" metodom, na zalost!
(Ne govorim o ratu ili nasilju, da ne bude zabune)
- BHCluster
#2736 Re: Referendum(i) u RS-u
Za razliku od pobjeglice kao sto si ti mi nemamo drugu Drzavu nego ovu.Connaisseur Karlin wrote: Rijesnja nema,niko ne zna kako rijesiti problem nefunkcionlane drzave koja je formirana "na vrat-na nos" metodom, na zalost!
- ABH017
#2737 Re: Referendum(i) u RS-u
To je sve što i možeš da kažeš. 'Ajdeee..ze kalanga wrote:ABH017 wrote: Nigdje, zahvaljujući blokadama koje rade tvoji, zahvaljujući tome što djecu, od malena, učite da ovo nije njihova država, što vi, kao narod, dozvoljavate svojim političarima i raznoraznim predstavnicima da vašu državu (na koju vi "kao" polažete ista prava kao i drugi) nazivaju "takozvanom". Šta više trollaš? Znamo da ovu državu ne volite, ne želite. Svršavate na uspjehe tuđe države, patite da i vi budete dio toga i nema potrebe da držiš predavanja. Drago mi je da si se i ti otkrio i pokazao kako razmišljaš stojeći u izlogu. Onaj mali procenat onih od vas, koji razmišljaju razumno, iz dana u dan je sve manji.
Ajdeeee...
- dogtag
#2738 Re: Referendum(i) u RS-u
bh.tornjak wrote:
tacno.....neki dan krsna slava trebinja....sve pop do popa...rs-ovski politicari prdnut ne mogu a da se ne nadje dva tri popa s patrijarhom da mu prdez ne posvete....
Legende su to
- BHCluster
- ABH017
#2740 Re: Referendum(i) u RS-u
Država je sistematski uništavana za vrijeme rata i poslije rata. Riješenja ima.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal wrote:
- Quaresma
#2741 Re: Referendum(i) u RS-u
biti samo spreman, i konačno treba da se utvrde granice bosne i hercegovinechannel10 wrote:Zato i ratove pokrecu. Uvijek su ratove pokretali kad bi ostali bez igdje icega, potrosenog od prethodnog rata i pljacke u njemu.
Opet zafalilo para, pogotovo nakon pritiska u zadnjih nekoliko mjeseci o podjeli para unutar drzave izmedju FBIH-a i RS.
Vide da nemaju kud jer ne mogu opstati. Zato ide ovo kuhanje i vrlo vjerovatno bi mogli biti rata jer ukoliko se ovo ne sprijeci, ode ovo u pm i ne vidi se niti jedan moguci nacin koji bi mogao pomoci nekom priblizavanju. Samo se dobro spremiti za rat i to je to. Cekati gamad.
a kako vrijeme odmiče, pa pogledajte samo izjave njihovih političara, na kraju ce ispasti oni najvece zrtve.
- Connaisseur Karlin
#2742 Re: Referendum(i) u RS-u
pa , vjerovatno, ti nisi imao priliku biti pobjeglica,ili nisi bio dovoljno pametan i sposoban da odes na vrijemeBHCluster wrote:Za razliku od pobjeglice kao sto si ti mi nemamo drugu Drzavu nego ovu.Connaisseur Karlin wrote: Rijesnja nema,niko ne zna kako rijesiti problem nefunkcionlane drzave koja je formirana "na vrat-na nos" metodom, na zalost!Tebi jeazil a namo ovdje pa ko izdrzi.
- Connaisseur Karlin
#2743 Re: Referendum(i) u RS-u
Pa o cemu ,konkretno,govoris?Alfons Kauders wrote:Rjesenje naravno postoji, samo sto se mnogima nece dopasti.Connaisseur Karlin wrote:
(Ne govorim o ratu ili nasilju, da ne bude zabune)
Sto je rijesenje?ABH017 wrote: Država je sistematski uništavana za vrijeme rata i poslije rata. Riješenja ima.
- bh.tornjak
#2744 Re: Referendum(i) u RS-u
pogledaj video:ze kalanga wrote:
Logično je da će na slavi biti pop. Barem kod nas pravoslavaca. Radi se o vjerskom obredu. Stoga ne vidim što bi to tangiralo bilo koga. I ne mislim na vjerske lidere u tom kontekstu. Briga me šta rade na molitvama pop ili hodža... Govorim o jednom drugom obliku političke propagande, koju smo u više navrata imali priliku vidjeti u prethodnih nekoliko godina, gdje se vjerski lider jasno stavlja u službu političke opcije.
Ta priča o tenkovim, transporterima i ostalom je čisto da se ostavi senzacionalizam u komentaru... Mislim science fiction.
https://www.youtube.com/watch?v=84_LdFAA3c0
a ima i video gdje osvestava i tenkove i ostalo.....
kad nadje postavim...pa pogledaj....da vise ne lazes sam sebe (nas ne mozes slagati)
- undefined007
#2745 Re: Referendum(i) u RS-u
Unitaristička i centralistička BiH ili podjela na 5 administrativnih jedinica odnosno ukidanje entiteta.
Last edited by undefined007 on 22/08/2016 14:31, edited 1 time in total.
- ze kalanga
#2746 Re: Referendum(i) u RS-u
Pričamo o postratnom periodu ti meni stavljaš video materijale Škorpiona (budaletina).... msm 2016-ta je.bh.tornjak wrote:pogledaj video:ze kalanga wrote:
Logično je da će na slavi biti pop. Barem kod nas pravoslavaca. Radi se o vjerskom obredu. Stoga ne vidim što bi to tangiralo bilo koga. I ne mislim na vjerske lidere u tom kontekstu. Briga me šta rade na molitvama pop ili hodža... Govorim o jednom drugom obliku političke propagande, koju smo u više navrata imali priliku vidjeti u prethodnih nekoliko godina, gdje se vjerski lider jasno stavlja u službu političke opcije.
https://www.youtube.com/watch?v=84_LdFAA3c0
a ima i video gdje osvestava i tenkove i ostalo.....
kad nadje postavim...pa pogledaj....da vise ne lazes sam sebe (nas ne mozes slagati)
- Alfons Kauders
#2747 Re: Referendum(i) u RS-u
Masovni gradjanski neposluh, ali pod uslovom da je dobro organizovan i sproveden u djelo.Connaisseur Karlin wrote:Pa o cemu ,konkretno,govoris?Alfons Kauders wrote:Rjesenje naravno postoji, samo sto se mnogima nece dopasti.Connaisseur Karlin wrote:
(Ne govorim o ratu ili nasilju, da ne bude zabune)![]()
Sto je rijesenje?ABH017 wrote: Država je sistematski uništavana za vrijeme rata i poslije rata. Riješenja ima.
- arzuhal
#2748 Re: Referendum(i) u RS-u
Izbacivanje hanefijskog mezheba iz Ustava IZ BiH, kao i iz svih obrazovnih institucija (mektebi, medrese, akademije, Fakultet...) i uvođenje vehabijskog.Alfons Kauders wrote:Masovni gradjanski neposluh, ali pod uslovom da je dobro organizovan i sproveden u djelo.Connaisseur Karlin wrote:
Sto je rijesenje?
- BHCluster
#2749 Re: Referendum(i) u RS-u
Argument ti je u razini osobe sa smanjenim intelektualnim sposobnostima.Connaisseur Karlin wrote:pa , vjerovatno, ti nisi imao priliku biti pobjeglica,ili nisi bio dovoljno pametan i sposoban da odes na vrijemeBHCluster wrote:Za razliku od pobjeglice kao sto si ti mi nemamo drugu Drzavu nego ovu.Connaisseur Karlin wrote: Rijesnja nema,niko ne zna kako rijesiti problem nefunkcionlane drzave koja je formirana "na vrat-na nos" metodom, na zalost!Tebi jeazil a namo ovdje pa ko izdrzi.
- ABH017
#2750 Re: Referendum(i) u RS-u
A jes' trebala neka pamet da sjedneš na prvi autobus i klizneš.Connaisseur Karlin wrote:pa , vjerovatno, ti nisi imao priliku biti pobjeglica,ili nisi bio dovoljno pametan i sposoban da odes na vrijemeBHCluster wrote:Za razliku od pobjeglice kao sto si ti mi nemamo drugu Drzavu nego ovu.Connaisseur Karlin wrote: Rijesnja nema,niko ne zna kako rijesiti problem nefunkcionlane drzave koja je formirana "na vrat-na nos" metodom, na zalost!Tebi jeazil a namo ovdje pa ko izdrzi.