Blokada puteva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#2726 Re: Blokada puteva

Post by O'zone »

uglavnomja wrote:
kmirsad wrote: @ O'zone... sve se slažem s tobom... akcija je dobro,precizno, vojnički, isplanirana i izvedena uz minimalnu štetu... i skladu sa ovlaštenjima FUP-a...
Provlači mi se kroz glavu i ideja da su u stvari oni putem, svojih insajdera i organizirali protest boraca,koji su u ovom slučaju bili pokusni kunići, a da toga nisu ni bili svjesni, da bi se izvedena demonstraciona vježba u cilju uvježbavanja razbijanja eventualno mogučih, budučih večih protesta i usavršavanju koordinacije kantonalnih i federalnih MUP-ova, što više približila mogučem realnom scenariju, a njihovi ljudi postigli nova praktična znanja i iskustva.
Vjerovatno se sad u nekom štabu vrši analiza rezultata, dijele povišice i zlatne značke.
Smiješna je ova priča da iz protesta stoji bilo kakva politička stranka.Da stoji, sve bi bilo drugačije.
Borci su jedino mogli, u cilju razjebavanja vježbe... sat dva prije početka akcije popiti po par litara čaja od Sene, il metnut si čepiće protiv zatvora... :lol:
:roll: :roll: :roll: mogu zamisliti taj cirkus, da su mogli tih supstanci nasuti i specijalcima u čuture...ugodno s korisnim... koje bi to bilo sranje...:lol:

Pri tom analiziranju, treba imati na umu da su i "pokusni kunići" stekli neka nova znanja...
.

samo naci ko je platio autobuse iz bihaca za sarajevo
Ko ih je i do sada plaćao...Nisu autobusi neka stavka.
madner

#2727 Re: Blokada puteva

Post by madner »

Blokada ceste je potez koji se kod jajara pokazao uspjesnim.
Jajare uvijek pristanu platiti cijenu u izbornoj godini. Ovo je izuzetak jer para nema.

Problem je sto je blokada ceste jeftina akcija, jebu gradjane, politicarima to u biti ne smeta.

Ako hoce da ruse vladu, onda rusite vladu.
uglavnomja

#2728 Re: Blokada puteva

Post by uglavnomja »

O'zone wrote:
uglavnomja wrote:
kmirsad wrote: @ O'zone... sve se slažem s tobom... akcija je dobro,precizno, vojnički, isplanirana i izvedena uz minimalnu štetu... i skladu sa ovlaštenjima FUP-a...
Provlači mi se kroz glavu i ideja da su u stvari oni putem, svojih insajdera i organizirali protest boraca,koji su u ovom slučaju bili pokusni kunići, a da toga nisu ni bili svjesni, da bi se izvedena demonstraciona vježba u cilju uvježbavanja razbijanja eventualno mogučih, budučih večih protesta i usavršavanju koordinacije kantonalnih i federalnih MUP-ova, što više približila mogučem realnom scenariju, a njihovi ljudi postigli nova praktična znanja i iskustva.
Vjerovatno se sad u nekom štabu vrši analiza rezultata, dijele povišice i zlatne značke.
Smiješna je ova priča da iz protesta stoji bilo kakva politička stranka.Da stoji, sve bi bilo drugačije.
Borci su jedino mogli, u cilju razjebavanja vježbe... sat dva prije početka akcije popiti po par litara čaja od Sene, il metnut si čepiće protiv zatvora... :lol:
:roll: :roll: :roll: mogu zamisliti taj cirkus, da su mogli tih supstanci nasuti i specijalcima u čuture...ugodno s korisnim... koje bi to bilo sranje...:lol:

Pri tom analiziranju, treba imati na umu da su i "pokusni kunići" stekli neka nova znanja...
.

Ko ih je i do sada plaćao...Nisu autobusi neka stavka.
kaze kolega da misli da iza svega ne stoji neka stranka ...
borci, oni sto su dosli, nisu sigurno
trag para uvijek odvede na pravu stranu
O'zone
Globalni moderator

#2729 Re: Blokada puteva

Post by O'zone »

Ovo je izuzetak ne zbog para jer pare se već godinama izdvajaju za kupovinu socijlnog mira kod tih kategorija nego baš suprotno zbog šanse da padne sistem na čemu borci insistiraju.
O'zone
Globalni moderator

#2730 Re: Blokada puteva

Post by O'zone »

uglavnomja wrote:
kaze kolega da misli da iza svega ne stoji neka stranka ...
borci, oni sto su dosli, nisu sigurno
trag para uvijek odvede na pravu stranu
Opet je neko dobro zaključio na prethodnim stranama da da je ovo organizovano od strane stranke bio bi puno veći broj ljudi u blokadi i bilo bi dosta agresivnije.

Sjetimo se demonstracija pred Federalnom vladom koje je vodio Rađo koji odmah nakon njih postade ako se ne varam poslanik u Kantonalnoj skupštini ispred SBB. Bio je tu i Patković ali on je čovjek svih režima njemu nije bitno ko je samo dok se para vrti. Tu je bilo par hiljada ljudi, napad i demoliranje zgrade, puno bolja logistika.

Ovo kao je organizovano imamo neke početnike na djelu :mrgreen:

Mada tužno mi recimo vidjeti da su morali ljude iz Krajne dovući da blokiraju Vogošćansku. Jel to Sa kantonu nema nezadovoljnih i obespravljenih? Vjerovatno nema.
kmirsad

#2731 Re: Blokada puteva

Post by kmirsad »

uglavnomja wrote:

.

Ne znam. Ja nisam.A moždas nisu ni plačeni, nego ih dobili đabe... možda od kojeg svog saborca koji se za razliku od njih, snašao u životu... a možda i sami Insajderi... obzirom da moguče da je scenario pisan rukom Titinih ...Profesionalaca
kmirsad

#2732 Re: Blokada puteva

Post by kmirsad »

O'zone wrote:
kmirsad wrote: Nadam se da tvoj tekst koji sam boldirao nije upučen meni.
Niti sam stavljao slike, videa, linkove... niti iznosio lažne i neprovjerene informacije...
Nije vezano za tebe nego je to zaključak iz prethodnih tri dana a posebno jučerašnjeg.

Ovdje se zauzmu stavovi ili si za ili si protiv i slomiše se da dokažu da su u pravu. Ima tu i par pojedninaca koji sagledavaju stvari sa obje strane i samim time daju normalne komentare.

Neko je na prošloj stranici odlično rezonovao proteste i zašto sad (izvinjavam se što mi se mrsko vraćati da vidim ko) svi ovi ljudi su do sada životarili ode se odradi nešto, nekome, uzme par stoja i tako sedmica za sedmicom, mjesec za mjesecom prođe 20 godina. Međutim godine su uzele danak, više se ni raditi ne može što zbog životnih godina, što zbog posljedica ranjavanja, što zbog manjka posla, a svako ima potrebu da jede, pije, obuče se, plaća režije. Bez uvrede ovim ljudima ali nisu ovo školovane osobe koje se mogu snaći u svim uslovima. Da zađete među ove što su stajali u blokadi vidjeli bi ste NK radnike i seljake, nisu ti ljudi ni u najboljem vaktu bili za prekfalifkacije a pogotovo ne sad.

Eh tu dođemo do krivice ovih ljudi a i sviju nas. Mi ne razmišljamo unaprijed šta će biti za godinu, dvije, dva'js....daj ti meni sad a kasnije ćemo vidjeti. Niko neće da prizna da će doći u godine kad više neće moći raditi kao prije...imat će želju ali organizam ne sluša više.

Zašto blokada ceste? Pa ovdje se ne zna drugačije. Jednostavno ne zna. Ja sam u zajebanciji govorio (ispade da sam haman u pravu) kad su protestovali radnici Željezare Zenica da je Fadil najveću grešku napravio što je otišao tamo i udovoljio im zahtjevima jer će sad svako ko misli da mu je nešto vlada dužna blokirati cestu. Vidjeli ljudi da ima rezultata. Tako da ne možete samo kriviti njih.

Teško da će te dočekati da bilo koja skupina "tražitelja prava" okupira zgrade Federalne ili državne vlade. To više ne može proći. Moglo je jednom. Međutim kao i sve ostalo i vladari nam evoluiraju pa tako sad zgrade imaju izlaze u slučaju nužde, dosta je novca uloženo u opremanje Specijalnih jedinica policije. Hvala Bogu vidjesmo da su nam sad ti momci stvarno dobro opremljeni a čvrsto sam uvjeren i obučeni tako da im se više ne može ponoviti 2014 godina.
Slušaj... idi izbori... nikad veča frka i strahovi za gubitak vlasti nije bio, stranke se cijepaju, borba za liste,forelje NO i UE-e... logično je da će bit takvih demonstracija, možda i rušilačkih... a zadnji put je FUP debelo dobio po ušima što izgoriše onolike zgrade i arhiva...
vatrogasac

#2733 Re: Blokada puteva

Post by vatrogasac »

O'zone wrote:Ovo je izuzetak ne zbog para jer pare se već godinama izdvajaju za kupovinu socijlnog mira kod tih kategorija nego baš suprotno zbog šanse da padne sistem na čemu borci insistiraju.
I to je iluzorno jer imamo primjer tranzicije iz socijalizma u kapitalizam pa ljudi samo zamijeniše knjižice i nazive partija pa nastaviše dalje. Šta su bili Dodik, Čović, Lagumdžija...... u onom sistemu?

Ono što sam ja očekivao u ovome i što je jedino moguće je pritisak na politiku i vlast da moraju nešto mijenjati, a ne samo po restoranima čačkati zube dok se prave šeme. Neko će reći da imaju institucije i da treba kroz njih to sve.... mene to uvijek nasmije.

Image
costacurta

#2734 Re: Blokada puteva

Post by costacurta »

madner wrote:Blokada ceste je potez koji se kod jajara pokazao uspjesnim.
Jajare uvijek pristanu platiti cijenu u izbornoj godini. Ovo je izuzetak jer para nema.

Problem je sto je blokada ceste jeftina akcija, jebu gradjane, politicarima to u biti ne smeta.

To je to.
Ja svaki dan pičim 120 km do posla i nazad kuć. Radim na određeno, plaćam poreze, da bi i oni na birou mogli barem zdravstveno da imaju i taman pred kuću da dođem on skoči pred auto i kaE "jarane nemEre! Haj nazad na Lipnicu i preko Marine Glave, mi blokirali tražimo NAKO naknadu".
Dijete mi kod kuće bolesno, ima temp trebam ga ljekaru vozit ujutro u 5.30 izašao sam iz kuće ko mahnit brz glave žurim da bi mi klošari jer im se qrac digo nakon 23 godine rekli "Et ne možeš, mi ne damo"!
Policiji jedina zamjerka što im je trebalo 2 dana da intervenišu.
P.S
Ja sad iz čaršije niđe policajca ne viđoh. Toliko o "najezdi" policije na Tz.
Edin H.

#2735 Re: Blokada puteva

Post by Edin H. »

Pa iznajmi sobu ili se preseli.
Maraschino

#2736 Re: Blokada puteva

Post by Maraschino »

...i rijesen problem.

Ova zemlja je toliko slabasna da se svakog dana koncima povezuje gdje je kriticno a da ne pricamo o masovnim i nasilnim protestima. Svako ko bi i dosao opet nema para. Ako se sjetimo paljevine po Tuzli 2014.god, sta se postiglo? NISTA.

Stvari treba dovesti u red i rijesen problem. Utvrditi spisak boraca, objaviti ko je sta do sada dobio, ustanoviti jedno udruzenje na entitetskom nivou sa po jednom ispostavom na nizim nivoima, u kontinuitetu obezbjedjivati sredstva za razne namjene a prvenstveno za zaposljavanje i socijalno ugrozene...

Zasto se svi skupljaju u Tuzli? Zasto borci iz Gracanice i Gradacca dolaze da blokiraju Tuzlu, Zasto borci iz Bihaca dolaze u Vogoscu...?

Vecina ovih sto protestvuju(ne svi) do sada su dobili prilicna sredstva ali su ih trosili na pogresne nacine. Do sada se dijelilo kampanjski bez kriterijuma i samo se krpale rupe. Neko je dobio previse a neko nista. Tome treba stati u kraj.

SBB u vlasti i umjesto sto podrzavaju ovakav vid protesta, zasucu rukave u parlamentu da se stvari poboljsaju. HDZ trlja ruke i nada se raspadu sistema.
SDP, DF kao oni bi rijesili problem a imali su to u rukama pa nisu nista po tom pitanju uradili. Helez je vise dizao prasine nego sto je ista konkretno uradio.

Sve u svemu, treba to na mjeru dovesti. Ova udruzenja sto su registrovana, ko im je dozvolio registraciju neka ih finansira ako ima cime. Nakon izvjesnog vremena vecina bi se sama ugasila

Vecina boraca nikada nije ni probala naci neki posao nego su mislili od neke boracke crkavice zivjeti. Ko ce to izfinansirati? Sada kada se uslo u godine, aj pomagaj.

...i da, SDA mi je jedna od omrazenijih stranaka koja se Bogu fala raspada tako da pokusavam realno sagledati probleme a ne upirati samo u jedne jer su mi ''politicki'' protivnici.
costacurta

#2737 Re: Blokada puteva

Post by costacurta »

Edin H. wrote:Pa iznajmi sobu ili se preseli.
Sarkazam?
uglavnomja

#2738 Re: Blokada puteva

Post by uglavnomja »

vatrogasac wrote:
Ono što sam ja očekivao u ovome i što je jedino moguće je pritisak na politiku i vlast da moraju nešto mijenjati,

ne slazem se

oni se nece promijeniti ni u jednom seegmentu

treba promijeniti ljude
pritisak treba da ide na glasace i jos vise na neglasace

silom se moze izboriti nesto minorno, zanemarljivo, vezano za interes jedne grupe ... i pri tome napraviti jos vecu stetu od te licne koristi

za promjenu stanja u drzavi, ovako razjedinjoj po kategorijama, kao sto je kolega vizionar perfektno opisao, treba ucessce svih ljudi
a za to su put izbori

ili drzavni udar, da ga izvede vojska pod vodjstvom ljudi koji imaju ideju kako dalje i s kim na celu i sa spremnom novom garniturom vlasti da zasjedne u fotelje 5 minuta nakon puca

a desavanja naroda :zzzz: su kratkog daha: znamo sta necemo i znamo sta hocemo, znamo i kako bi to trebalo ali ... ono famozno bezlicno: treba, neka neko, mora se, ne moze se, moze se, animirati (ali ne pise ko ce animirati) blabla ...
Edin H.

#2739 Re: Blokada puteva

Post by Edin H. »

costacurta wrote:
Sarkazam?
Pa nije, bio sam u tvojoj situaciji, a i sada sam djelomicno 40-tak kilometara do posla i toliko nazad, znam da je zeznuto, da ti svako smeta i da treba traziti rijesenje.

Ali ne mislim da je krivica na demobilisanim borcima
Maraschino

#2740 Re: Blokada puteva

Post by Maraschino »

Edin H. wrote:
costacurta wrote:
Sarkazam?
Pa nije, bio sam u tvojoj situaciji, a i sada sam djelomicno 40-tak kilometara do posla i toliko nazad, znam da je zeznuto, da ti svako smeta i da treba traziti rijesenje.

eh
costacurta

#2741 Re: Blokada puteva

Post by costacurta »

Edin H. wrote:
costacurta wrote:
Sarkazam?

Krivica je njihova jer su ovim protestima htjeli samo sebe da ugrade, da tako kažem.
Pored ovih svojih 6ahtjeva, Da su izašli i sa parolama i porukama za "Kriminal... Korupciju...... stranačko zapošljavanje.....Sud.... stvaranje uslova za zapošljavanje svih......bolje zdravsvo...." itd ja bih izašao sa njima i podržao ih.
Ovako i ovo što plaćam poreze jedva stižem i sad još da im daju te naknade sto traže automatski znači da se ja mogu samo hebat i raditi 24h dnevno..... aha, how yes no. Ako je istina da dobiju 500M od države nek krenu prvo čistiti svoje redove i onda bujrum pred vladu. Ovako ispade da oni od vlade traže da se pare više ne daju "ovima" već da se preusmjere njima....missiiim :roll:
Last edited by costacurta on 04/03/2018 15:03, edited 1 time in total.
vatrogasac

#2742 Re: Blokada puteva

Post by vatrogasac »

uglavnomja wrote: za promjenu stanja u drzavi, ovako razjedinjoj po kategorijama, kao sto je kolega vizionar perfektno opisao, treba ucessce svih ljudi
a za to su put izbori

ili drzavni udar, da ga izvede vojska pod vodjstvom ljudi koji imaju ideju kako dalje i s kim na celu i sa spremnom novom garniturom vlasti da zasjedne u fotelje 5 minuta nakon puca
A kada dođem u onaj box u kome se stavlja X za koga da ga stavim, ja te snage koju spominješ ne vidim ni u jednima. Možda bi dobra stvar po meni bila da stavim taj X ovima što pokradoše i što pogaziše i to baš ispred njihovog imena da pritisnu još više ovaj narod novim akcizama i guljenjem kože pa se možda onda nešto desi. :mrgreen: Ovo kuhanje žabe u mlakoj vodi ne daje efekta. Možda je žaba već skuhana i može se servirati.

Ni ova druga ideja ne bi bila dobra jer je poznato kroz historiju da su pučisti odmah gledali da na što kraći način sustignu smijenjene.
O'zone
Globalni moderator

#2743 Re: Blokada puteva

Post by O'zone »

madner

#2744 Re: Blokada puteva

Post by madner »

costacurta wrote:

To je to.
Ja svaki dan pičim 120 km do posla i nazad kuć. Radim na određeno, plaćam poreze, da bi i oni na birou mogli barem zdravstveno da imaju i taman pred kuću da dođem on skoči pred auto i kaE "jarane nemEre! Haj nazad na Lipnicu i preko Marine Glave, mi blokirali tražimo NAKO naknadu".
Dijete mi kod kuće bolesno, ima temp trebam ga ljekaru vozit ujutro u 5.30 izašao sam iz kuće ko mahnit brz glave žurim da bi mi klošari jer im se qrac digo nakon 23 godine rekli "Et ne možeš, mi ne damo"!
Policiji jedina zamjerka što im je trebalo 2 dana da intervenišu.
P.S
Ja sad iz čaršije niđe policajca ne viđoh. Toliko o "najezdi" policije na Tz.
Protesti za hocu svoj deo.
Prpa.ba

#2745 Re: Blokada puteva

Post by Prpa.ba »

Nije problem sistem, problem je sto sistem ne daje dovoljno.. :mrgreen:
SmokingMan

#2746 Re: Blokada puteva

Post by SmokingMan »

Taj sistem je stvoren u svrhu da bude "samoodrživ",a ne da služi društvu koje ga je i izabralo.Svima je poznato kako je iz svog ugla Selimović definisao vlast.
insomnia78

#2747 Re: Blokada puteva

Post by insomnia78 »

vatrogasac wrote:
O'zone wrote:Ovo je izuzetak ne zbog para jer pare se već godinama izdvajaju za kupovinu socijlnog mira kod tih kategorija nego baš suprotno zbog šanse da padne sistem na čemu borci insistiraju.
I to je iluzorno jer imamo primjer tranzicije iz socijalizma u kapitalizam pa ljudi samo zamijeniše knjižice i nazive partija pa nastaviše dalje. Šta su bili Dodik, Čović, Lagumdžija...... u onom sistemu?

Ono što sam ja očekivao u ovome i što je jedino moguće je pritisak na politiku i vlast da moraju nešto mijenjati, a ne samo po restoranima čačkati zube dok se prave šeme. Neko će reći da imaju institucije i da treba kroz njih to sve.... mene to uvijek nasmije.

Image
Sirotinja. Vidi mu telefona
vatrogasac

#2748 Re: Blokada puteva

Post by vatrogasac »

Maraschino

#2749 Re: Blokada puteva

Post by Maraschino »

ispravan 100%
omega369

#2750 Re: Blokada puteva

Post by omega369 »

Zahtjevi boraca su opravdani i to niko ne spori. Da su pametni, a ocito nisu, da kazu ukoliko se ova 3 zahtjeva ne ispune do srijede, u cetvrtak je blokada cijele zemlje. Vjerovatno bi dobili podrsku i drugih gradjana. Ovako, drzati citavu drzavu u nekom strahu kad ce iz sume neko izletiti i blokirati put je :cry: :cry:
Locked