Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
breuer

#2726 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by breuer »

vjetar u Sarajevo je svakako slab...kad osjetno zapušte, npr. jugo, ne smeta mu Trebević, kamoli zgradice u kotlini...a zrak bude idealan...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2727 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bitanga_sa_otesa »

samo da podsjetim u ilijasu najvece zagadjenje,najmanje automobila i najmanje zgrada poyyy :bih:
Veigar

#2728 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Veigar »

pemanapemani wrote: 13/01/2020 11:58 Ove socijalne priče - sirotinja, jedva skuckao pare i napravio nešto kućice od 200 kvadrata, šta će jadan, mora se nekako grijati- su čista ubleha.

Gledam svoje naselje, cca.1000 kuća. Najveći zagađivači - hotel, građevinsko stovarište i granap.

Komšije Romi nemaju struju, ali lože drva, a drugi komšija ima hotel, a loži nekvalitetni ugalj i ivericu.

Kolega prošle godine uložio 15 hiljada KM u terasu, a loži ugalj i još se smije i govori da mu ne pada na pamet da se prebaci na drva, a pelet i plin mu nisu ni u dugoročnim planovima.

150 + hiljada automobila, a mi pričamo o nekoj jebenoj socijali.

Trenutno u KS ima oko 6000 osoba koje se hrane u javnim kuhinjama. To je socijala. Sve ostalo, vozdra.

Imaš za čizme od 200KM, mobitel od 400 KM, a nemaš za metar suhih drva koje koštaju 90 KM. :-)
Upravo si opisao seljačku mantru ponašanja i ophođenja. To samo pendrekom moreš dovest u red.
zigzag

#2729 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by zigzag »

Zato rudnici dignu cijenu za slobodnu prodaju i svima će odmah pasti napamet da promijene energent. Bez puno pompe.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2730 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

bitanga_sa_otesa wrote: 13/01/2020 12:04 samo da podsjetim u ilijasu najvece zagadjenje,najmanje automobila i najmanje zgrada poyyy :bih:
ta će Ilijaš :oops:
bumerangss

#2731 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bumerangss »

PM72 wrote: 12/01/2020 21:05 Ove magle u Sarajevu su mala maca za one prijeratne.Bukvalno nisi vidio metar ispred sebe.A pogotovo su mi šega one vijesti kako je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu a u Pekingu ptice pješke idu kakav je poganluk.smog,magla i nezdrav vazduh.
kod nas je problem sto pojedinci misle da je magla i njena gustina mjerilo zagadjenosti :roll:
bitanga_sa_otesa

#2732 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Tomahawk11 wrote: 13/01/2020 12:11
da nisu nolke nebodere izgradili ne bi im tako bilo :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2733 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

bitanga_sa_otesa wrote: 13/01/2020 12:12
Tomahawk11 wrote: 13/01/2020 12:11
da nisu nolke nebodere izgradili ne bi im tako bilo :thumbup:
Njima smog vozom dolazi iz Sarajeva :mrgreen: :oops:
_Reds_

#2734 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by _Reds_ »

zubi wrote: 13/01/2020 11:13
_Reds_ wrote: 13/01/2020 10:31
VladaFBiH wrote: 13/01/2020 09:39

bilo ti smiješno ili ne jučer se vidio golim okom čep oko Sarajevo Towera kada ja ovaj vjetar zapuhao - doslovno je bio oblak dima oko njega dok je s lijeve i desne strane nekih 90-100m vidljivost bila značajno bolja. I priča da su zgrade krive za zagađenje je spin - krive su za smanjenje protoka zraka i lošije provjetravanje što u konačnici vodi do dužih epizoda zagađenja.

A ovdje imaš dosta odgovora na ostala pitanja http://www.ekoakcija.org/files/Zaga%C4% ... A1enje.pdf
Zagađeni su manji gradovi kkoji uopce nemaju visokih zgrada, a nalaze se u kotlinama.

Vjerovatno postoji neki uticaj, da se magla i smog malo sporije dignu kad su povoljne vremenske prilike, ali uticaj viskoih zgrada je zanemirav u odnosnu da ostale probleme, i sa te strane isturanje priče o viskom zgradama je čisto spinovanje.
Ko moze pricati da su zgrade izvori zagadjenja??? Naravno da se radi o sprecavanju protoka zraka, o branama i barijerama koje smo sami postavili, te stoga imamo duze zadrzavanje otrova u gradu.... Ko to ne vidi, il je glup ili spinuje, treceg nema...
Jeste jeste, kako nije zato je Ilijaš zagađeniji od Sarajeva, pun nebodera, i još koliko hoćeš drugih gradova u kontolinama bez visoke zgrade.
I ko je rekao da su zgrade izvor zagađenja ?
°u°

#2735 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by °u° »

Veigar wrote: 13/01/2020 11:56
Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:43
Veigar wrote: 13/01/2020 11:38 Morate shvatiti da živimo u seljačkoj državi i da su seljaci ti koji vladaju. Taj isti seljak je navikao da loži drva i ugalj i za njega je plin ili neko drugo sredstvo grijanja nezamislivo i glupo, pa čak io oni seljaci koji se ne griju na ugalj ili drva opet govore da je grijanje na fosilna goriva sasvim normalna stvar, te da nema potrebe da se šta mijenja. Isti ti seljaci su vam na vlasti danas ili ako nisu opstanak onih na vlasti zavisi od glasova tih seljaka, jer hajmo si priznati seljaci su revnosni kada je izlaznost na izbore u pitanju, građani su malo lijenji po tom pitanju. I sva matematika vam završava tu na riječi seljak i njegov stil života. Jbg. :izet:
odlicno, jer ovo isto mozes reci i za prijeratno stanje i zbivvanje Sarajeva :D Tko se tad brinuo o zagadjivacima zraka :D
Tad su vladali komunisti, kod njih nije bilo one šta će mi glasači reć, ima da bude kako ja kažem il ti je tucat kamen na golom otoku. (Možda sam malo preuveličao, ali definitivno nije bilo brige oko brojanja glasova). Ponavljam DRŽAVA NAM JE SELJAČKA i tako se njome i upravlja. Ovo seljačka ne mislim u onom derogativnom smislu, nego jednostavno taj mindset je ono što odlučuje šta i kako će da se radi. Ovo govorim iz iskustva. Prije možda mjesec dana sam imao jednu raspravu sa ženom koja živi i odrasla je na selu a radi u gradskoj sredini zajendo samnom, nažalost u isti zrak dijelimo (al šta je tu je). Uglavnom ja odgovorno tvrdim da je peletarski lobi namjerno poturio priču kako je grijanje na pelet godspodsko grijanje kako bi podiogli cijene pelete te na taj način imali ekstra profit, da bi me ta ista kolegica, seljanka, napala (naglasak je na ovo napala sa povišenim tonom) kako je pelet zaista gospodsko grijanje i kako je to normalno da je tako i kako i njeni otac i mati i djed i nena se griju na ugalj i drva zbog toga i da je to sasvim normalno. Moj zadnji komentar na njenu izvalu od argumenta je da je velika glupača i da će mo jođš da razgovaramo na ovu temu kad njeno još nerođeno dijete bude imalo disajnih problema, jer će joj na žalost tek tad možda doć iz guzice u glavu. Komunjare su penicilin za seljake kažem vam ja.

Edit:
Zaboravih napomenuti da živim u manjem gradu, gdje je više osjetna ta razlika u mindsetu seljak-gradska raja.
Komunisti su znali postavit na značajna mjeste i neke koji nisu u partiji nego sposobni

http://magazinplus.eu/emerik-blum-covje ... -sarajevu/
Connaisseur Karlin

#2736 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Connaisseur Karlin »

Tomahawk11 wrote: 13/01/2020 11:59
Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:52
javljam se iz Sarajeva, i u stanu sam koji trenutno tretirma kao karantin :lol:

zato sam na temi,jer je ovo meni nesto potpuno novo, ali bazirano na trenutnom iskustvu :thumbup:
Onda ok :thumbup:

Innsbruck je sa konstitucijom terena sličan kao Sarajevo, a tu je negdje i veličine.

Međutim, smoga nema.
prosla sam Austriju, uzdus i porpijeko, jer msa tamo zivjela, ali Alpska Kotlina obuhvata znatno vecu odnosno siru porsinu , a duzina kotline je izuztno duga ( oko 500km) a koltina nije tako uska:
This study analyzes the structure of the wintertimeboundary layer in an Alpine valley (Inn Valley, Austria)for a case of high air pollution. We present airborne aerosolobservations collected with particle counters and a back-scatter lidar. The effect of upslope winds on the spatialdistribution of pollutants is investigated. An asymmetry inthe aerosol distribution is observed in the cross-valleydirection which presumably is related to differences inorientation and albedo of the two valley slopes. A one-sidedthermal circulation, which develops above the sun-exposedslope, is most likely responsible for the observed re-distribution of aerosols during daytime. Elevated aerosollayers form at the height of shallow inversion layers.Despite this vertical transport of pollutants by slope winds,no effective vertical venting of the polluted air mass into thefree atmosphere can be achieved
kuzis :)

Koliko je duzina i sirina sarajevske kotlin i , da li ista obuhvata lokacije van grada ?

Dajte naucnu analizu kotline Sarajava sa okolinom :thumbup:
bumerangss

#2737 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by bumerangss »

_Reds_ wrote: 12/01/2020 23:53 Socijalni sistem kos nas je zloupotrebljen na sve strane.

Dobija i onaj kome treba i onaj koji ne. Vecinom uz pomoc laznih dokumenata.

Drugo socijalna politika je losa, ne moze neko ko ima stan do 120 kavdrata u centru Sarajeva biti socijalni slucaj.
:thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2738 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by plain vanilla »

Ilijas :shock:
Image
Connaisseur Karlin

#2739 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

breuer wrote: 13/01/2020 12:03 vjetar u Sarajevo je svakako slab...kad osjetno zapušte, npr. jugo, ne smeta mu Trebević, kamoli zgradice u kotlini...a zrak bude idealan...
od pocetka pisanja na temi to ponavljam , jednsotavno grad nema dovoljno strujanje zraka :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2740 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 12:17

Koliko je duzina i sirina sarajevske kotlin i , da li ista obuhvata lokacije van grada ?

Jasno, međutim meni je nekako izgledalo slično, ono gore planine, dole kotlina, a opet kod njih se na sve misli pa ima i to veze.
°u°

#2741 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by °u° »

VladaFBiH wrote: 13/01/2020 12:02
priča o visokim zgradama stoji kao jedan od faktora koji negativnu utiču na zagađenje jer je Sarajevo u kotlini a vjetar puše iz samo 2 pravca ali ne i jedini faktor stoga ga ne smijemo zanemariti ali ni staviti u prvi plan.
Upravo tako :thumbup:
Dovoljno je veliki faktor da se o njemu ozbiljno razmišlja i reguliše a ne da se ignoriše. Ili kao što neki ovdje ismijavaju.
U situacijama kada su strujanja zraka mala to postaje koliko toliko bitan faktor.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2742 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

plain vanilla wrote: 13/01/2020 12:19 Ilijas :shock:
Image
Ilijaš Area 51 :oops:
Connaisseur Karlin

#2743 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

bitanga_sa_otesa wrote: 13/01/2020 12:04 samo da podsjetim u ilijasu najvece zagadjenje,najmanje automobila i najmanje zgrada poyyy :bih:
Da li je Ilijas dio Sarajvske kotline?
Connaisseur Karlin

#2744 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Tomahawk11 wrote: 13/01/2020 12:22
Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 12:17

Jasno, međutim meni je nekako izgledalo slično, ono gore planine, dole kotlina, a opet kod njih se na sve misli pa ima i to veze.
jeste slicno, ali postoje razlike, a upravo jedna od ti h razlika je struanje sraka, znaci, goegrafski/klimatski prduslovi "prirodnog samocisnjea" su bolji od Sarajeva :)
breuer

#2745 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by breuer »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 12:21
breuer wrote: 13/01/2020 12:03 vjetar u Sarajevo je svakako slab...kad osjetno zapušte, npr. jugo, ne smeta mu Trebević, kamoli zgradice u kotlini...a zrak bude idealan...
od pocetka pisanja na temi to ponavljam , jednsotavno grad nema dovoljno strujanje zraka :thumbup:
upravo tako, no to ne znači da se stanje ne može poboljšati, prije svega regulacijom malih ložišta, a i poboljšanje infrastrukture bi poboljšalo stvari jer bi se jednostavno rasteretile gužve i samim tim smanjio udio saobraćaja u zagađenju (također spomenuo Tais u gostovanju kod Senada)...
Tomahawk11
Globalni moderator

#2746 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 12:24
jeste slicno, ali postoje razlike, a upravo jedna od ti h razlika je struanje sraka, znaci, goegrafski/klimatski prduslovi "prirodnog samocisnjea" su bolji od Sarajeva :)
I začinimo sa razlikama u odgovornosti i svijesti i eto ga :D
bitanga_sa_otesa

#2747 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 12:23

Da li je Ilijas dio Sarajvske kotline?
nije,to je dio visoĆke ravnice :thumbup:
piupiu

#2748 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by piupiu »

Air Pollution kills more people worldwide each year than does AIDS, malaria, diabetes or tuberculosis. For the United States and Europe, air pollution is equivalent in detrimental health effects to smoking 0.4 to 1.6 cigarettes per day. In China the numbers are far worse; on bad days the health effects of air pollution are comparable to the harm done smoking three packs per day (60 cigarettes) by every man, woman, and child. Air pollution is arguably the greatest environmental catastrophe in the world today.

http://berkeleyearth.org/air-pollution- ... uivalence/?
Ovo naše je oko 25 cigareta na dan?
Veigar

#2749 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Veigar »

°u° wrote: 13/01/2020 12:16
Veigar wrote: 13/01/2020 11:56
Connaisseur Karlin wrote: 13/01/2020 11:43

odlicno, jer ovo isto mozes reci i za prijeratno stanje i zbivvanje Sarajeva :D Tko se tad brinuo o zagadjivacima zraka :D
Tad su vladali komunisti, kod njih nije bilo one šta će mi glasači reć, ima da bude kako ja kažem il ti je tucat kamen na golom otoku. (Možda sam malo preuveličao, ali definitivno nije bilo brige oko brojanja glasova). Ponavljam DRŽAVA NAM JE SELJAČKA i tako se njome i upravlja. Ovo seljačka ne mislim u onom derogativnom smislu, nego jednostavno taj mindset je ono što odlučuje šta i kako će da se radi. Ovo govorim iz iskustva. Prije možda mjesec dana sam imao jednu raspravu sa ženom koja živi i odrasla je na selu a radi u gradskoj sredini zajendo samnom, nažalost u isti zrak dijelimo (al šta je tu je). Uglavnom ja odgovorno tvrdim da je peletarski lobi namjerno poturio priču kako je grijanje na pelet godspodsko grijanje kako bi podiogli cijene pelete te na taj način imali ekstra profit, da bi me ta ista kolegica, seljanka, napala (naglasak je na ovo napala sa povišenim tonom) kako je pelet zaista gospodsko grijanje i kako je to normalno da je tako i kako i njeni otac i mati i djed i nena se griju na ugalj i drva zbog toga i da je to sasvim normalno. Moj zadnji komentar na njenu izvalu od argumenta je da je velika glupača i da će mo jođš da razgovaramo na ovu temu kad njeno još nerođeno dijete bude imalo disajnih problema, jer će joj na žalost tek tad možda doć iz guzice u glavu. Komunjare su penicilin za seljake kažem vam ja.

Edit:
Zaboravih napomenuti da živim u manjem gradu, gdje je više osjetna ta razlika u mindsetu seljak-gradska raja.
Komunisti su znali postavit na značajna mjeste i neke koji nisu u partiji nego sposobni

http://magazinplus.eu/emerik-blum-covje ... -sarajevu/
Ja sam definitivno došao do zaključka da su komunisti ponajviše Bošnjake izveli iz mraka osmanskog tradicionalizma, da nije njih bilo ovaj zadnji rat ne bi završio kako je završio već bi smo bili svedeni na statističku grešku.
Idemedosumom

#2750 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Idemedosumom »

Jedno pitanje, mozda je i glupo... Cesto cujem kako savjetuju da treba sto manje vremena vani provoditi, jer nam je zrak jako zagadjen.

Medjutim, je li nam u kucama/stanovima toliko bolji/cisci zrak nego li napolju? I u kuce nam zrak ulazi s vana?
Post Reply