Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Moderator: Chloe
- fatamorgana
#2726 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Uh, sad vidjeh da mi je ona moja rečenica iz prethodnog mi posta ne samo prostoproširena nego mi je i vrlo kulturna! 
- piupiu
#2727 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
fatamorgana wrote:Uh, sad vidjeh da mi je ona moja rečenica iz prethodnog mi posta ne samo prostoproširena nego mi je i vrlo kulturna!
Dobra ti je rečenica, ma za moj ukus si i na njoj štedio, mog'o si, vala, još koji red da se ne zaustavlja na prostoproširenosti, da se fino razlije, raširi, poplavi svaku kotu, i busen koji da zapljusne, da se i kakva psovka za nju zakači, da se zna kako to izgleda kad je čo'ek ljut k'o ris, da upotrijebiš svo interpunkcijsko znakovlje, znači, jedna kompleksnoproširena rečenica umjesto prostoproširene, jer.... šta će nama šoferima kuuuuućaaaaaa... krivo je more... vratiće se Walter i taj rad, ta nismo mi prostaci. I tako.
- piupiu
#2728 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
K'o isklesani.¤ jelena ¤ wrote:Portreti: Thomas Mann i Willy Brandt by Armin Mueller-Stahl
Willy
- piupiu
#2729 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ko bi rek'o da ovi Japanci ratuju uz poskočice.Krokodajl wrote:
Nisam bio u fazi da pišem o kulturinekada je bolje ništa i ne napisati
.
.
.
.
- ¤ jelena ¤
#2730 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
+1 dubok naklon.piupiu wrote:K'o isklesani.¤ jelena ¤ wrote:Portreti: Thomas Mann i Willy Brandt by Armin Mueller-Stahl![]()
Willy
a Thomas Mann...velika ljubav.
Nisam znala da se čika Armin
https://www.youtube.com/watch?v=75IT_SdsIUg
E, sad odoh u potragu za ovim ekranizovanim Budenbrokovima...
Koliko ljepote, stvaralačke sposobnosti i umjetnosti u samo jednom čovjeku...
- ¤ jelena ¤
#2731 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Na današnji dan rođen je Paul Klee...

Klee’s legacy includes over 9,000 works of art, which have inspired many other painting and musical compositions...
U skladu s tim...

Klee’s legacy includes over 9,000 works of art, which have inspired many other painting and musical compositions...
U skladu s tim...
- Krokodajl
#2732 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
@piupiu da ratuju uz poskočie zato im ratovi i završe kako završe, čas su tamo čas ovamo
A što se tiče današnjeg dana i velikana za koje je ovaj dan vezan, na današnji dan 1980. godine umro je Dobriša Cesarić.
Da se prisjetimo jednog od njegovih najpoznatijih pjesmuljaka.
Voćka poslije kiše
Gle malu voćku poslije kiše:
Puna je kapi pa ih njiše.
I bliješti suncem obasjana,
Čudesna raskoš njenih grana.
Al nek se sunce malko skrije,
Nestane sve te čarolije.
Ona je opet kao prvo,
Obično, jadno, malo drvo.
@jelena odlična slika od Klea, ja na njoj ne vidim ništa a opet na njoj vidim sve, kontrasti isto prelijepi, baš za ovakve tmurne i hladne dane
A što se tiče današnjeg dana i velikana za koje je ovaj dan vezan, na današnji dan 1980. godine umro je Dobriša Cesarić.
Da se prisjetimo jednog od njegovih najpoznatijih pjesmuljaka.
Voćka poslije kiše
Gle malu voćku poslije kiše:
Puna je kapi pa ih njiše.
I bliješti suncem obasjana,
Čudesna raskoš njenih grana.
Al nek se sunce malko skrije,
Nestane sve te čarolije.
Ona je opet kao prvo,
Obično, jadno, malo drvo.
@jelena odlična slika od Klea, ja na njoj ne vidim ništa a opet na njoj vidim sve, kontrasti isto prelijepi, baš za ovakve tmurne i hladne dane
- medvjed23
- Connaisseur Karlin
#2734 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
watercolor painintg , my fav
oli paints su cesto puta "preteske" i odgovarjau vise "tezim" motivima

drugo,volim kupiti umejtnicka djela od nepozantih ili manje poznatih umjetnika,jer su i dalje originalna,neponovljiva a nisu stamparska kopija:

sa muzikom sam "tanka"

drugo,volim kupiti umejtnicka djela od nepozantih ili manje poznatih umjetnika,jer su i dalje originalna,neponovljiva a nisu stamparska kopija:

sa muzikom sam "tanka"
- piupiu
#2735 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Vidiš kako je umjetnost ljekovita.Krokodajl wrote:... baš za ovakve tmurne i hladne dane
Evo ti još jedna genijalna džaponeska moderna poskočica - zove se "Djurdjevci" iz Wendersove Pine - specijalno izabrana da te zagrije, otopli i otopi...
... pa još jednom...
... i da sve vako po kući plešeš!
- piupiu
#2736 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Dje me nadje, jelo!¤ jelena ¤ wrote:Na današnji dan rođen je Paul Klee...
Bauhaus - ili da budem precizna Kandinski i Klee - moji vizuelni mezimci!

Vasilij...

Evo, ovdje ima odličan pregled pokreta i škole:
The German architect Walter Gropius (1833 to 1969), who became a US citizen in 1944, founded the Bauhaus Movement as a school of arts in Weimar, the city of Goethe. What was revolutionary about his concept was the combination of a wide variety of arts – architecture, sculpture and painting – with crafts and engineering. It was the general objective to create a visionary and utopian craft guild that would combine beauty with usefulness.
http://www.bauhaus-movement.com/en/index.html
- piupiu
#2737 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
medo+CK, baš su vam se divno uklopili ova lijepa šansona i Monmartre. Zapravo, ne znam je li Monmartre, i ako nije - trebao bi biti. 
Last edited by piupiu on 18/12/2016 15:38, edited 1 time in total.
- Krokodajl
#2738 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ovo bi idealno išlo uz doček nove 1965-e
, na nekom balu sa ovim iz "nesvrstanih" razna jela i razna pića, od Indonezije do Kube
U stilu avangarde, lijepog vremena, futurizma i kontrasta boje... da razbije ovo tmurno vrijeme
Ay ay ay ay ay
U stilu avangarde, lijepog vremena, futurizma i kontrasta boje... da razbije ovo tmurno vrijeme
Ay ay ay ay ay
- piupiu
- fatamorgana
#2740 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Evo meni sad komšinica pokaza neke radove iz likovnog od djece, ako nisu i bolji, ma čista petica, a stil je tu negdje, dosta šarenila i sve onako k'o razbacano!piupiu wrote:Dje me nadje, jelo! :mokri:¤ jelena ¤ wrote:Na današnji dan rođen je Paul Klee...
Bauhaus - ili da budem precizna Kandinski i Klee - moji vizuelni mezimci! :D
Vasilij...
Evo, ovdje ima odličan pregled pokreta i škole:The German architect Walter Gropius (1833 to 1969), who became a US citizen in 1944, founded the Bauhaus Movement as a school of arts in Weimar, the city of Goethe. What was revolutionary about his concept was the combination of a wide variety of arts – architecture, sculpture and painting – with crafts and engineering. It was the general objective to create a visionary and utopian craft guild that would combine beauty with usefulness.
http://www.bauhaus-movement.com/en/index.html
- piupiu
#2741 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Šta bi tek bilo da smo Miroa stavili.

- Connaisseur Karlin
#2742 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
jeste Montmantre, vidi se da si bila u Parizupiupiu wrote:medo+CK, baš su vam se divno uklopili ova lijepa šansona i Monmartre. Zapravo, ne znam je li Monmartre, i ako nije - trebao bi biti.
http://www.fineartgalleryhk.com/gallery ... tistsID=22
Liu Maoshan well-known landscape artist, member of the Chinese Artists Association, Vice-President of the Suzhou Academy of Chinese Painting, was born in Suzhou in 1942.
He was graduated from the Suzhou Institute of Arts and Crafts in 1962. Having mastered a solid and intensive understanding of the works of classical European masters and modern impressionism, he later changed his interest to the creation of Chinese landscape painting. In recent years, he has visited Japan, Britain, America, Hong Kong and other places where he held his one-man shows and participated in cultural exchanges. His works received high acclaim and are now in permanent collections in museums and galleries in China and abroad. His name is listed in "America's Who's Who" and the "International Who's Who" published by the Centre of International Who's Who in Cambridge, Britain. Mr Liu has already had ten painting albums being published.
ja mislim da je kopirao Max-a
Max Moreau, born in 1902, was a Belgian realist painter best known for his Parisian whimsical street scenes and his portraits. He was active throughout France, Spain, Portugal and Northern Europe.

http://arnotgallery.com/artists/max-moreau/
zaboravih dodati,kod maxa je ulje na platnu,i odmah se primejti ta tezina koju ja nesimpatisem puno
@piupiu,ti moras prbati izabrati hotel&art umjesto obicnog hotela,mislim da znas o cemu pricam,tj. hotetlima koji su ujedno umjetnicke galerije,ima i jedan kod mene,sa stlannim i sezosnkim galerijama
Last edited by Connaisseur Karlin on 18/12/2016 16:46, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#2743 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Haj' stavi i od njega samo nemoj nešto ružno!piupiu wrote:Šta bi tek bilo da smo Miroa stavili.![]()
- piupiu
#2744 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
fatamorgana wrote:Haj' stavi i od njega samo nemoj nešto ružno!piupiu wrote:Šta bi tek bilo da smo Miroa stavili.![]()

Last edited by piupiu on 18/12/2016 16:50, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#2745 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ubilo se za vrtića!piupiu wrote:fatamorgana wrote:Haj' stavi i od njega samo nemoj nešto ružno!piupiu wrote:Šta bi tek bilo da smo Miroa stavili.![]()
- piupiu
#2746 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Samo i isključivo u svrhu kulturnog uzdizanja.Connaisseur Karlin wrote:jeste Montmantre, vidi se da si bila u Parizu![]()
![]()
Dobar, dobar.Max Moreau, born in 1902, was a Belgian realist painter best known for his Parisian whimsical street scenes and his portraits. He was active throughout France, Spain, Portugal and Northern Europe.
Kad budu dali da se spava u Orseju, dajem kuću i imanje!Connaisseur Karlin wrote:@piupiu,ti moras prbati izabrati hotel&art umjesto obicnog hotela,mislim da znas o cemu pricam,tj. hotetlima koji su ujedno umjetnicke galerije,ima i jedan kod mene,sa stlannim i sezosnkim galerijama
- piupiu
#2747 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Prepisano s Facebooka...
1919 - 1940: Kraljevina SHS / Kraljevina Jugoslavija
Muzički život Sarajeva 30-tih godina
Izvor: Kalendar SPKD Prosvjeta, 1936. godine, autor J.P.
Sagledan letimično i u preseku, od Oslobođenja na ovamo, što ispunjava vremenski period od 15 godina, — muzički (vokalni ili instrumentalni, pedagoški ili amaterski) život Sarajeva pokazuje mnogo jači zamah i znatno živlјi tempo razvijanja, no što bi to, na prvi pogled izgledalo nekom manje upućenom, ali i nešto potentnijem, stanovištu sa beogradskih ,,Terazija" ili zagrebačkog „Zrpnjevca". To stoga što je Sarajevo s Oslobođenjem spontano i s elanom preglo da izdašno koristi blagodati slobodnog, nacionalnog razvijanja u svima pravcima javnoga života. I premda se ono ne može pohvaliti zamašnijim usponom i uspehom u privredi sviju grana, ono je, ipak, u kulturnom smeru, ponaosob u muzičkom životu, pokazalo stremlјenja koja se ne mogu tako lako uhvatiti u pojedinostima, ali se dadu generalisati i svesti na jedan vrlo zanimlјiv, i pohvalan, bilans.
Mnogostruk je taj muzički život u Sarajevu, kao što broj njegovih društava ide daleko, veoma daleko, ispred onog broja koji bi odgovarao gradu sa blizu 80.000 stanovnika, no tek sa petinom od toga broja odraslih, koji su začlanjeni u preko 200 tih raznih društava. Saobrazno nekoj tradiciji, a, verovatno, i „zarazi" društvenosti i udruživanja, — Sarajevo je i u muzičkom životu razgranato u ceo jedan niz društava za negovanje muzike, prvenstveno vokalne.
Prelazeći preko većeg broja duvačkih fanfara („glazba" i ,.muzika"), koje su svoje delovanje ograničile na svečane ili paradne istupe, premda ne bez izvesnih zasluga za muzičko vaspitavanje omladine, — mi ćemo se zadržati na onim faktorima koji su delotvorni jače i izrazitije, saobrazno muzičkom delovanju naših najvećih kulturnih centara.
Na prvom mestu, u Sarajevu postoje četiri pevačka društva, koja važe kao najstarija. To su: Sloga (srpsko), Trebević (hrvatsko), Lira (jevrejsko) i Proleter (radničko), sva četiri starija od tri decenija, a neka i jače. Do Svetskog rata u svom vaspitno-pedagoškom ili vokalno-reprezentativnom nastojanju sva četiri na verskoj, nacionalnoj ili klasnoj osnovi, — ta društva su, u izvođenju svojih godišnjih koncerata i u negovanju vokalike, radila u okviru uskih nastojanja; koncertne tačke birane su i tražene u duhu ranijeg nacionalnog romantizma starijih jugoslovenskih komiozitora, ili u duhu repertoara sa klasnom tendencijom.
Pevanje je bilo sretstvo nacionalne, verske ili klasne afirmacije, a ne cilј čisto umetničke reprezentacije. Ovo, razume se, ne uvek u najstrožijem smislu ove konstatacije. Kako do Rata, tako, sa vrlo malo pomeranja ka izrazitijim umetničkim stremlјenjima, i nekoliko godina posle. Tek pre desetak godina osetila su se, u ova četiri pomenuta društva, izvesna traženja novog, muzički savremenijeg i umetnički utančanijeg, tehnički doteranijeg i repertoarom probranijeg delovanja, sa planom i tendencijom : da se u pevanje i u interpretaciju savremenih naših kompozitora unese više muzikalnosti, osećanja za dinamička senčenja i za stil kompozicije, a sve to u cilјu razvijanja smisla i ambicije za vokalna istupanja na osnovi čiste umetnosti.
Istovremeno su se javili i novi horovi, koji su počeli da rade na terenu predratnih nastojanja, dakle u onom okviru iznad koga su se već bila digla četiri horska protagonista. Tako; su u Sarajevu nastala još nekolika pevačka društva: „Petar Veliki Oslobodilac", „Jedinstvo", „Gajretov Pevački Zbor", „Zbor Narodne uzdanice" i dr. Ma koliko da rad ovih „najmlađih" nije odmakao mnogo od predratnog „pevačkog mentaliteta" naših društava (izuzetak čini jedino prilično disciplinovani hor „Jedinstva"), — ipak je to, obzirom na muzičku fizionomiju Sarajeva, jedan dokaz više koliko je zamah u tom pravcu pomerao Sarajevo ka napretku, ka muzičkoj afirmaciji. Radi toga je grad ubrzo nadmašio sva nastojanja svih drugih gradova u Jugoslaviji, posle Zagreba i Beograda.
Oni „stari" na jednoj strani, i ovi „mladi" na drugoj, —ova ova društva su — kroz deset poslednjih godina — priredila oko 70 većih, godišnjih koncerata, ili prigodnih, ne računajući tu verovatno tri puta toliki broj povremenih učestvovanja ili nastupanja (sa po dve do tri tačke) na bezbroju sezonskih priredaba ili zabava raznih sarajevskih društava i korporacija. Pored ovog ovlašnog bilansa (koji ne pretenduje na statističku tačnost) ne treba gubiti iz vida sve one „intimne" koncerte đačkih horova po srednjim školama i verskim zavodima Sarajeva, čiji bi broj, tačno izračunat, pretstavlјao prijatno iznenađenje za statističare.
A isto tako treba imati u vidu i učestvovanje u verskom smislu (u bogomolјama), o svima većim praznicima ili, u slučaju nekih društava, bez malo svake nedelјe. A ne sme se, svakako, zaboraviti i onaj veliki broj turneja i koncerata, održanih po raznim krajevima naše Otadžbine ili po inostranstvu. Po gotovu, pak, treba imati u vidu priređivane utakmice Južnoslovenskog pevačkog saveza, sa kojih su se sarajevska pevačka društva vraćala sa trofejima barem druge nagrade. Ako posle ranije pomenutog zbira izračunamo — razume se, tek približno — i broj pomenutih kancerata i istupanja, onda bi broj ovih, za petnaest godina, premašio 500.
Ovaj opšti zbor, podvrgnut strožijoj kritičkoj analizi u smislu kvalitativnog, izdvojiće ogroman postotak koncerata koji nisu postigli svoj krajnji umetnički domet; ali su ipak, u većini slučajeva, dali svoju približno punu meru, jer su stvorili svoju publiku i nivo repertoara podigli prema ukusu i izboru u našim centralnim gradovima. Sarajevska Filharmonija drugi je moćniji faktor u muzičkom životu Sarajeva, u pogledu podizanja umetničkih nastojanja, forsiranja i razvijanja smisla za instrumentaliku. Preko deset godina ona deluje u Sarajevu autoritetom koji ide paralelno i sa smišlјenim i planskim muzičko-pedagoškim nastojanjem Oblasne muzičke škole, jednog zavoda od neocenjive koristi po muzičko vaspitanje omladine. Obe ove ustanove pretstavlјaju, nesumnjivo, ogroman doprinos na onoj strani gde su muzička stremlјenja Sarajeva najefikasnija.
Godišnji koncerti Filharmonije, ma koliko da se ne mogu pohvaliti velikim brojem slušalaca, u životu Sarajeva znače uvek mali događaj. A godišnji koncerti Oblasne muzičke škole daju jasnu sliku o ubrzanom napretku u pravcu muzičkog vaspitanja naše srednjoškolske omladine. Rezultatima i uspesima ovoga vaspitanja treba dodati i onaj veliki broj učenika(ca) koji revnosno, s mnogo poleta i ambicije, neguju vokaliku i instrumentaliku pod sistematskom i planskom obukom nekolicine sarajevskih muzičkih nastavnika i pedagoga.
U početku smo naglasili, da ovaj članak nema nameru da bude precizan u informativnom smislu statističkih podataka. Nјemu je namera jedino da ukaže na zamah i razvitak muzičkog života u Sarajevu posle Oslobođenja. Posle gornjeg ukazivanja, iako nepotkreplјenog detalјima, jasno je da Sarajevo raspolaže snažnim muzičkim interesovanjem i svežom radoznalošću : da ima neočekivano veći broj „neznanih junaka" muzike, no što bi se očekivalo ; i da, najzad, u svojoj „primitivnosti" i u svojoj „palanačkoj" nepretencioznosti ima sve dokumentovane uslove za muzičko živlјenje, uslove kojima se ne mogu pohvaliti ni gradovi punijeg privrednog prosperiteta i višeg socijalno-kulturnog ranga.
http://www.infobiro.ba/collections/4/highlights/548
- Connaisseur Karlin
#2748 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
oooo dobra idejapiupiu wrote:Samo i isključivo u svrhu kulturnog uzdizanja.Connaisseur Karlin wrote:jeste Montmantre, vidi se da si bila u Parizu![]()
![]()
![]()
![]()
Dobar, dobar.Max Moreau, born in 1902, was a Belgian realist painter best known for his Parisian whimsical street scenes and his portraits. He was active throughout France, Spain, Portugal and Northern Europe.![]()
Kad budu dali da se spava u Orseju, dajem kuću i imanje!Connaisseur Karlin wrote:@piupiu,ti moras prbati izabrati hotel&art umjesto obicnog hotela,mislim da znas o cemu pricam,tj. hotetlima koji su ujedno umjetnicke galerije,ima i jedan kod mene,sa stlannim i sezosnkim galerijama
a u mejduvremenu ja ccu ti poslati fotku iz ovog hotela ,eh haj'd sad reci da nije real state of art

- petunija
#2749 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Za učenjepiupiu wrote:+ piupetunija wrote:Kad slušam ove lijepe soprane poželim da počnem učiti solo-pjevanje, mada mi ćerka kaže da je već kasno![]()
U svakom slučaju, hvala ti što nam postavlješ ove lijepe klipove
P.S. Kasno za šta? Za uživanje u pjevanju?
- petunija
#2750 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
piupiu wrote:Vidju k'o nam je doletio!![]()
![]()
![]()
![]()