Umiru sela koja su raseljena i protjerana....druga sela se razvijaju i uvelicavaju......ma kome si to mogao prodati sve pa cak i prije proizvedenog...daj nemoj biti smijesan.......otkupne stanice nikad nisu ispostovale otkunu cijenu koju su za ranije dogovorili ,plus sto su te jos zajebavali za sve moguce...od navodno loseg kvaliteta do neznam cega svenosara wrote:
Zasto bi ih zatvarali kad su mogli prodat sve sto prikupe jos prije nego prikupe... Cuj, mogu se bunit...Nevjerovatno...
![]()
Sela umiru, bukvalno... Prezivljavaju samo pojedinci i to jedva... Saberite se, kakvo selo, pratite li sta se desava...?
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- spreca
#2726 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- spreca
#2727 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
jeste....nasi to dijele.....a francuzi npr. istresu na ulicu ili hiljade litara mlijeka proliju na ulice......nasi to uglavnom rade iz protesta zbog tamo nekih nedonesenih zakona o poploprivredi i ne postenim isplatama podsticajnih sredstava odonosno o kradjipiupiu wrote:Pa, zašto ljudi dijele poljoprivredne proizvode, zar to nije bio znak protesta?spreca wrote:tesko je sada reci tacno sta je razlog tome......jeftinija je mehanizacija za obradu zemlje....nikada nije bilo jeftinije kucu napraviti sa svim pratecim uzlovima nego sada......trziste uglavnom apsorbuje to sto selo proizvede itdpiupiu wrote:
Imam pitanje, ozbiljno - kako i zašto? Imaju više para? Bolje uslove? Bolje tržište? Šta je na stvari?
- Gojeni H
#2728 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Kalesijci su se otresli nekadasnje "ekonomije" i uzgajaju svoje proizvode. Laz bi bila reci da vecina ljudi zive samo do toga. Ali zivi dobar broj ljudi a drugima je dodatna djelatnost. Cista ekonomija, kad imas dosta mozes ponuditi manju cijenu i to je to.piupiu wrote:Imam pitanje, ozbiljno - kako i zašto? Imaju više para? Bolje uslove? Bolje tržište? Šta je na stvari?Gojeni H wrote:
Znam selo i prije i poslije rata. S Amerima dok sam radio obisao Bosnu uzduz i poprijeko.
Zanemarivsi srpska sela od Banja Luke do Mrkonjica, srpska podrinjska sela, te povratnicka mjesta, bolan ljudi zive 3 puta bolje nego sto su ikada zivjeli.
Taj tvoj kraj gore ... mogli bi se i pohasit'.
Gradachac se bavi sljivom i rakijom. Za suhe sljive imaju susare i nasli su ako se varam neke Talijane za otkup.
Posavski Hrvati su uvijek radili. Ona sela oko Brckog: Dubrave (ili Dubrava), Jagodnjak, Skakava, uglavnom imaju ljude vani a oni koji su tu imaju dosta zemlje.
Vec sam pisao, za kmere je seljak bio kulak i neprijatelj radnicke klase, dakle klasni neprijatelj kojeg se moralo eliminisati.
U Bosni barem, seljak je bio go k'o crkveni mis. Osudjen na propast.
Posavski Hrvati su tu mozda i najvise zaplatili, zatim Krajina...
- piupiu
#2729 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pusti ti to ... zato kad ja postanem politiĆarka, fino dodjem u Kalesiju pred narod i kažem ... narode, treba li vam priključaka, a oni svi uglas ... živjelaaaaa piiiiuuuuuuuuuu!spreca wrote:visak ce otkupiti ZZ Zadruga u Kalesiji po svojoj cijenipiupiu wrote:
Imam paradajz na balkonu. I peršun.![]()
![]()
![]()
- piupiu
#2730 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ko je ono napisao prije dvije-tri strane da je Krajina dobro živjela, ne sjećam se, možda nije bila Krajina ...Gojeni H wrote: Posavski Hrvati su tu mozda i najvise zaplatili, zatim Krajina...
- nosara
#2731 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sve je otkupljivano ili prodavano po pijacama, nije se nista uvozilo sto nije bilo neophodno... Nije bilo trznih centara i grosista koji guse male proizvodjace... Prerada hrane bila jaca nego danas barem 20 puta...spreca wrote:Umiru sela koja su raseljena i protjerana....druga sela se razvijaju i uvelicavaju......ma kome si to mogao prodati sve pa cak i prije proizvedenog...daj nemoj biti smijesan.......otkupne stanice nikad nisu ispostovale otkunu cijenu koju su za ranije dogovorili ,plus sto su te jos zajebavali za sve moguce...od navodno loseg kvaliteta do neznam cega svenosara wrote:
Zasto bi ih zatvarali kad su mogli prodat sve sto prikupe jos prije nego prikupe... Cuj, mogu se bunit...Nevjerovatno...
![]()
Sela umiru, bukvalno... Prezivljavaju samo pojedinci i to jedva... Saberite se, kakvo selo, pratite li sta se desava...?
Saberi se...
- Gojeni H
#2732 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Lajavi. Ali Lajavi je Srbin. Ja govorim o bosnjackim selima i ljutoj Krajini.piupiu wrote:Ko je ono napisao prije dvije-tri strane da je Krajina dobro živjela, ne sjećam se, možda nije bila Krajina ...Gojeni H wrote: Posavski Hrvati su tu mozda i najvise zaplatili, zatim Krajina...
- nosara
#2733 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gojeni H wrote:Kalesijci su se otresli nekadasnje "ekonomije" i uzgajaju svoje proizvode. Laz bi bila reci da vecina ljudi zive samo do toga. Ali zivi dobar broj ljudi a drugima je dodatna djelatnost. Cista ekonomija, kad imas dosta mozes ponuditi manju cijenu i to je to.piupiu wrote:Imam pitanje, ozbiljno - kako i zašto? Imaju više para? Bolje uslove? Bolje tržište? Šta je na stvari?Gojeni H wrote:
Znam selo i prije i poslije rata. S Amerima dok sam radio obisao Bosnu uzduz i poprijeko.
Zanemarivsi srpska sela od Banja Luke do Mrkonjica, srpska podrinjska sela, te povratnicka mjesta, bolan ljudi zive 3 puta bolje nego sto su ikada zivjeli.
Taj tvoj kraj gore ... mogli bi se i pohasit'.
Gradachac se bavi sljivom i rakijom. Za suhe sljive imaju susare i nasli su ako se varam neke Talijane za otkup.
Posavski Hrvati su uvijek radili. Ona sela oko Brckog: Dubrave (ili Dubrava), Jagodnjak, Skakava, uglavnom imaju ljude vani a oni koji su tu imaju dosta zemlje.
Vec sam pisao, za kmere je seljak bio kulak i neprijatelj radnicke klase, dakle klasni neprijatelj kojeg se moralo eliminisati.
U Bosni barem, seljak je bio go k'o crkveni mis. Osudjen na propast.
Posavski Hrvati su tu mozda i najvise zaplatili, zatim Krajina...
Smijesno...
- Gojeni H
#2734 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nosara wrote: Sve je otkupljivano ili prodavano po pijacama, nije se nista uvozilo sto nije bilo neophodno... Nije bilo trznih centara i grosista koji guse male proizvodjace... Prerada hrane bila jaca nego danas barem 20 puta...
Saberi se...
De nemoj me zajebavat' da toliko ne znas?
Jadan ne bio, svako je bjezao sa sela. Valjalo je crknut' radeci za nista. I nemas nikakva prava ni na sto.
Last edited by Gojeni H on 02/09/2015 19:13, edited 1 time in total.
- spreca
#2735 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
e jacu tad biti predsjednik rusijepiupiu wrote:
Pusti ti to ... zato kad ja postanem politiĆarka, fino dodjem u Kalesiju pred narod i kažem ... narode, treba li vam priključaka, a oni svi uglas ... živjelaaaaa piiiiuuuuuuuuuu!![]()
- nosara
#2736 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Do danas sam mislio da si samo zadrt...Gojeni H wrote:nosara wrote: Sve je otkupljivano ili prodavano po pijacama, nije se nista uvozilo sto nije bilo neophodno... Nije bilo trznih centara i grosista koji guse male proizvodjace... Prerada hrane bila jaca nego danas barem 20 puta...
Saberi se...![]()
![]()
![]()
De nemoj me zajebavat' da toliko ne znas?
- spreca
#2737 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
sto se tice otkupa to slobodno mozemo nazvati otimacinom......jedino ono sto si na pijaci prodao je bilo koliko toliko realno..........grosisti su bili otkune stanice...ili si im dao po cijeni koju oni hoce ili si mogao odvesti u potok i istresti.....zato je narod prestao proizvoditi viskove....saberi se tinosara wrote:Sve je otkupljivano ili prodavano po pijacama, nije se nista uvozilo sto nije bilo neophodno... Nije bilo trznih centara i grosista koji guse male proizvodjace... Prerada hrane bila jaca nego danas barem 20 puta...spreca wrote:Umiru sela koja su raseljena i protjerana....druga sela se razvijaju i uvelicavaju......ma kome si to mogao prodati sve pa cak i prije proizvedenog...daj nemoj biti smijesan.......otkupne stanice nikad nisu ispostovale otkunu cijenu koju su za ranije dogovorili ,plus sto su te jos zajebavali za sve moguce...od navodno loseg kvaliteta do neznam cega svenosara wrote:
![]()
Saberi se...
-
5 0 5
#2738 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:15, edited 1 time in total.
- nosara
#2739 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Procitaj stagod, raspitaj se... Zbog sebe...spreca wrote:sto se tice otkupa to slobodno mozemo nazvati otimacinom......jedino ono sto si na pijaci prodao je bilo koliko toliko realno..........grosisti su bili otkune stanice...ili si im dao po cijeni koju oni hoce ili si mogao odvesti u potok i istresti.....zato je narod prestao proizvoditi viskove....saberi se tinosara wrote:Sve je otkupljivano ili prodavano po pijacama, nije se nista uvozilo sto nije bilo neophodno... Nije bilo trznih centara i grosista koji guse male proizvodjace... Prerada hrane bila jaca nego danas barem 20 puta...spreca wrote: Umiru sela koja su raseljena i protjerana....druga sela se razvijaju i uvelicavaju......ma kome si to mogao prodati sve pa cak i prije proizvedenog...daj nemoj biti smijesan.......otkupne stanice nikad nisu ispostovale otkunu cijenu koju su za ranije dogovorili ,plus sto su te jos zajebavali za sve moguce...od navodno loseg kvaliteta do neznam cega sve
Saberi se...
- piupiu
#2740 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Odlično. To će biti jako dobro za moju općinu i pučanstvo.spreca wrote:e jacu tad biti predsjednik rusijepiupiu wrote:
Pusti ti to ... zato kad ja postanem politiĆarka, fino dodjem u Kalesiju pred narod i kažem ... narode, treba li vam priključaka, a oni svi uglas ... živjelaaaaa piiiiuuuuuuuuuu!![]()
![]()
![]()
- skupljac_zeljeza
#2741 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako odeš u Kalesiju rizikuješ da dobiješ holesterol...nema tamo krastavice i mrkva.piupiu wrote:Odlično. To će biti jako dobro za moju općinu i pučanstvo.spreca wrote:e jacu tad biti predsjednik rusijepiupiu wrote:
![]()
![]()
- Ali Kemal
#2742 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Islamsku deklaraciju je procitalo vrlo malo ljudi. Nisam je ni ja procitao, jer da ta knjizica ista valja, znali bi se javno neki citati, neke ideje bi se kvotirale itd.spreca wrote:ali sad je svima kriva samo islamska deklaracija.....kratka je pamet u naroda .....a mnogi idskutanti nisu tad bili ni rodjeni
Interesuje me da li je iko procitao od forumasa i da nam kaze svoje utiske.
Gojeni?
Last edited by Ali Kemal on 02/09/2015 19:30, edited 1 time in total.
- spreca
#2743 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
ima se mozese.....jesil u jugi smio kampovati?....pa poljoprivrednici traze garantirane cijene za otkup...zbog toga i kampuju...mada mi ovo kampovanje vise lici na politiku5 0 5 wrote:a danas odredjujes svoju cijenu, pa zato poljuprivrednici tradicionalno kampuju ispred skupstine i dijele hranu gladnim penzionerima.spreca wrote: sto se tice otkupa to slobodno mozemo nazvati otimacinom......jedino ono sto si na pijaci prodao je bilo koliko toliko realno..........grosisti su bili otkune stanice...ili si im dao po cijeni koju oni hoce ili si mogao odvesti u potok i istresti.....zato je narod prestao proizvoditi viskove....saberi se ti
- spreca
#2744 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nosara wrote:
Procitaj stagod, raspitaj se... Zbog sebe...
- nosara
#2745 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
spreca wrote:ima se mozese.....jesil u jugi smio kampovati?....pa poljoprivrednici traze garantirane cijene za otkup...zbog toga i kampuju...mada mi ovo kampovanje vise lici na politiku5 0 5 wrote:a danas odredjujes svoju cijenu, pa zato poljuprivrednici tradicionalno kampuju ispred skupstine i dijele hranu gladnim penzionerima.spreca wrote: sto se tice otkupa to slobodno mozemo nazvati otimacinom......jedino ono sto si na pijaci prodao je bilo koliko toliko realno..........grosisti su bili otkune stanice...ili si im dao po cijeni koju oni hoce ili si mogao odvesti u potok i istresti.....zato je narod prestao proizvoditi viskove....saberi se ti
- spreca
#2746 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A kad treba neki argument da se bosnjaci okrive za pocetak rata onda se poteze islamska deklaracija koju niko nije citaoAli Kemal wrote:Islamsku deklaraciju je procitalo vrlo malo ljudi. Nisam je ni ja procitao, jer da ta knjizica ista valja, znali bi se javno neki citati, neke ideje bi se kvotirale itd.spreca wrote:ali sad je svima kriva samo islamska deklaracija.....kratka je pamet u naroda .....a mnogi idskutanti nisu tad bili ni rodjeni
Gojeni?
- spreca
#2747 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
nema nista dok ne kazes koja je opcinapiupiu wrote:Odlično. To će biti jako dobro za moju općinu i pučanstvo.spreca wrote:e jacu tad biti predsjednik rusijepiupiu wrote:
![]()
![]()
- spreca
#2748 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
hocel tonosara wrote:
- Ali Kemal
#2749 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa zato i pitam da li je iko citao, jer izgleda i ovi sto napadaju i ovi koji je brane nisu je citali.spreca wrote:A kad treba neki argument da se bosnjaci okrive za pocetak rata onda se poteze islamska deklaracija koju niko nije citaoAli Kemal wrote:Islamsku deklaraciju je procitalo vrlo malo ljudi. Nisam je ni ja procitao, jer da ta knjizica ista valja, znali bi se javno neki citati, neke ideje bi se kvotirale itd.spreca wrote:ali sad je svima kriva samo islamska deklaracija.....kratka je pamet u naroda .....a mnogi idskutanti nisu tad bili ni rodjeni
Gojeni?....ko vas nezna skupo bi vas platio
![]()
![]()
Doduse citale su je sudije 1983
- spreca
#2750 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
tu je to negdje.....a sto se tice suda sve nam je jasnoAli Kemal wrote: Pa zato i pitam da li je iko citao, jer izgleda i ovi sto napadaju i ovi koji je brane nisu je citali.![]()
Doduse citale su je sudije 1983