Kako nastadosmo? Iz nicega, bog, vanzemaljci, ili...?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sizifinho

#2726 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

apsolutno da moras biti precizan kao medicinski skalpel jer itekako postoji razlika izmedju
-smanjenja populacije za 15% i smanjenje ocekivanog porasta stope stanovnistva za 15/
- tumacenja pojma "missing link" kao jedne nedostajuce karike i vise tranzacionih fosila
- reci "tijelo luci thc" i tijelo ne luci doslovno "thc"
i mnooooooooge druge slicne izjave

Apsolutna preciznost je neophodna. Inace ti dodje laik i prica ti i soli pamet retorikom koju kad ispravis:
- ufuran si, nadmen, egoistican, itd.
E pa nema toga, znanje prepoznaje znanje, a Dozer se vjecno.poziva na.nase nerazumjevanje, dok.on tu lupeta pa se s vremena na vrijeme.otkrije ta njegova lazna maska znanja.

Ali prepoznali smo ga, uocili, i to je najbitnije.
sizifinho

#2727 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

stari ovamo s nama gura tvrdoglavo, ako ga ispravimo prelazi u ofanzivu
a tamo s dozerom - svi smo mi ljudi, grijesimo, bla bla, mir svijetu i sloboda i spas dupinimaa

ovo je samo jednostavi dokaz kako su bijasni njih dvojica u raspravi i da oni ne reaguju na argumente vec na persone, tj. ad hominem im je u krvi. Nikad taj rezon nece biti ispravljen dok god se ove logickr pogreske ne uoce i promijenee
KB9

#2729 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by KB9 »

Dozer wrote:
Marijuana plant. Scientists have just shown that one of Bob Dylan's most famous lines--"everybody must get stoned"-- is correct. That's because they've discovered that the brain manufactures proteins that act like marijuana at specific receptors in the brain itself.
Ako ti proteini aktiviraju identicne receptore koje aktivira i THC iz marihuane, i ako se ti proteini ponasaju identicno kao i THC, da li tada mozemo reci da nas mozak proizvodi THC?
brate :-D

da nas dvojica odemo u butik, ukrademo nesto i krenemo ka izlazu i tebi i meni bi zapistalo, dal i to znaci da smo nas dvojica isti covjek?

stvarno de malo razmislis sta pises, vakat je
medjutim

#2730 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

maraccana wrote:Bilo bi dobro da se napravi kompilacija svih Dozerovih izvala, kojima nema kraja... :lol:
Tebi bi trolcino bilo bolje da pocnes pisati konkretno nesto na ovoj temi, jer sve ti se svodi na omalovazavanje drugih ucesnika rasprave, inace postoje sankcije i za trolanje, pa sljedeci ovakav post cu ti prijaviti, jer mogu napraviti kompilaciju tvojih trollerskih postova na ovoj temi. Za razliku od tebe ljudi sa kojima se ne slazem na ovoj temi, tu i tamo napisu stvari vezane za temu.
sizifinho

#2731 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

medjutim wrote:
maraccana wrote:Bilo bi dobro da se napravi kompilacija svih Dozerovih izvala, kojima nema kraja... :lol:
Tebi bi trolcino bilo bolje da pocnes pisati konkretno nesto na ovoj temi, jer sve ti se svodi na omalovazavanje drugih ucesnika rasprave, inace postoje sankcije i za trolanje, pa sljedeci ovakav post cu ti prijaviti, jer mogu napraviti kompilaciju tvojih trollerskih postova na ovoj temi. Za razliku od tebe ljudi sa kojima se ne slazem na ovoj temi, tu i tamo napisu stvari vezane za temu.
e hajmo ti i ja, onako bez licne pristranosti uci u jednu malu raspravu
ja apsolutno postujem da se tezi pisanju o temi i izbija me offtopic iz cipela.

Molim te, zaboravimo ad hominem i mogucnost da ti vise postujes starograstafarija vise od mene.
Da li ove dosadne rasprave o populacijama, bob marliju, travi i psihopatama na pozicijana vlade - imaju ikakve konkretne veze s tim kako smo.mi nastali?
Znaci, zaboravi onu starirastafari i dozerovu retoriku gdje je sve povezano. Idemo empirijski.

Da li IKAKVE konkretne i DIREKTNE veze ima tema sa stvarima koje on spominje?
Ako da, koje?
Ako ne, da li onda on offtopicari?
Znaci evo, fkt, kulturno i razumno komuniciramo, mozes mi razumno odgovoriti i eto - normalna komunikacija.
medjutim

#2732 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

Jbg sizife, neki dan me nazivas anonimusom, sada trazis da normalno diskutujemo, nesto me procjenjujes i osudjujes prije nego sto si shvatio da nemam lose namjere. Evo, odgovorit cu ti ipak, ova tema po mom shvatanju se radi o pitanju nastanka i postanka, samim tim kada pricamo o bogu, vanzemaljcima, fenomenu UFO, poceli smo pricati i o drugim teorijama zavjera, sto moze biti povezano po mom skromnom misljenju. Tema ode u off kada se pocnu izvlaciti rijeci iz konteksta i pocne se imputirati sagovorniku nesto sto on niti je rekao, niti je napisao. Svi mi volimo kada imamo ispravne stavove koje ce drugi postivati, ali upadicama seljackim i nekakvim podsmijavanjima, meni to prelazi granice kulture dijaloga i takve ljude ne postujem. Opet kazem to je samo moje misljenje. Dozer, stari i ja, pokusavamo dokazati nesto sto smatramo da je istina, i pokusavamo stati iza toga, licno ja nikada i nikoga nisam nazvao ni budalom, ni poremecenim, niti psihopatom, niti pacijentom, niti sam koga uvrijedio licno ovdje, ali sam mogao procitati da smo mi sve to pobrojano. Mi se mozemo slagati ili ne slagati, mozemo se cak i potkaciti ovdje, ali u granicama normale. Ne osudjujem nikoga, ma koliko nam se stavovi razlikovali, svako ima pravo da vjeruje u sta zeli i da misli i govori sta zeli, sve dok to ne vrijedja druge, konkretno maraccana nijednom nije napisao konkretan post i misljenje na ovu temu, vec samo neka prizemna podjebavanja. Neko je predlozio, da bi bilo super da se nadjemo nas par i da ovaku uz kafu, pivu, prodiskutujemo o nekim stvarima i saznanjima, onako bas jaranski, vjerujem da bi svi promijenil misljenja jedni o drugima...
sizifinho

#2733 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

pazi, jedno je pricati o temama koje su povezane i stoje u direktnoj korelaciji a drugo je nailaziti nekakve dodirne tacke preko dunava iako nisu u direktnom odnosu. Po pravilima, to je offtopic jer tema ima svoj naslov koji je "zatvoren".

Da se zove -
"Kako smo nastali, od Boga, vanzemaljaca ili nesto drugo, i druge zavjere"
onda ne bi bio offtopic jer je tema otvorena.

To je fazon, priznat ces, i ja iskreno mislim da u tom lezi nesklad izmedju nas.

Ljudi poput tebe, dozera i starograstafarija - vi ste laici, i to ne mislim kao uvredu vec kao cinjenicno stanje. Super je sve sto vi znate sa strane, ali to vas nije hljeb i ako istrazujete, istrazujete na svoju ruku, cesto je to sto naucite bijasno buduci da u velikom broju slucajeva znanje upijate sa stranica koje su prije svega bijasne same od sebe pa prezentuju neke cinjenice iskrivljeno. I kao takvi, nema niko da vam kaze da li ste na pravom i ispravnom putu ili ne. A bijasi su nesto sto ponistava istrazivanja, dokazivanja, sudske procese jer nije pravilan model rezonovanja.

Dozeru se od ovog dlaka jezi, ali ne mozes biti upravu u 100% slucajeva, i moras imati mentora koji ce oblikovat tvoje znanje. Mozda je za njeg to slijepo vjerovanje, ali tako je od vajkada i vidi gdje smo dosli.

Vama, kao takvim, nije usadjena ona "preciznost medicinskog noza" koju spominje starirastafari, koja je neophodna u nauci. Ali mrtvo neophodna, jer bez nje ne bismo bili nikad tu gdje jesmo. Mi u narodu cesto kazemo "ma znas sta sam htio reci" ali u nauci nije tako.

Nije isto reci da mozak luci thc i da mozak luci proteine slicne thc-u. Nikako.

No vi tako ne funkcionisete, niste bili primorani, i to je ok kada bi neki bili svjesni da ipak neko bolje zna od njih neke stvari pa prihvatili sugestiju umjesto tvrdoglavog odbijanja bilo cega sto kontradicira njihovim uvjerenjima.

Ako si pratio, postavio sam istrazivanje koje dokazuje da ljudi, cak i kad im se prezentuje cinjenica koja kontradicira njihovom uvjerenju, prirodno jos vise postanu uvjereni u svohe misljenje. Oksimoron. Ali mi ljudi jmamo tu mogucnost da znamo.koje su to rupe u razmisljanju i da ih preskocimo. Ako to ne uradimo, onda nije za ocekivati ispravan rezon, a kamoli decidnost i preciznost u nauci.

Ali ljudi koji su u nauci svaki dan, to im je zivot...oni inaju drugaciji odnos. Mene su od prvog dan fakulteta ubijali u pojam ispravljanjem iako sam smatrao da se zna sta san htio reci.
Ne mozes reci ulkus na noktu, jer nije na noktu vec gdje je bio nokat.
Ne mozes reci da je veci dio muskaraca u zatvoru sa nekim poremecajem licnosti, jer je veliki dio,ne veci dio. Mala razlika, ali to je u cinjenicama ogromna razlika.

I kad Dozer kaze da je teorija evolucije samo teorija, normalno da cu se najeziti. Ali onda mu probas fino reci da teorija evolucije nije "samo" teorija _ jer je teorija vrhunac dokazivanja, eksperimentalno i na papiru dokazano) i on krene s svojim kako ga nismo razumjeli, kako svo znanje ne ide iz knjiga, kako sam naivan bla bla.

Sad bih volio pozornost sviju, iako znam da nece doci do vecine.
Jedno je sta moze biti a drugo je sta jeste, sigurno.
Istina je - moguce je da vlade stalno kuju nesto protiv stanovnistva, moguce je da su nas vanzemaljci stvorili, i mnogo drugih pretpostavki.

Moguce je da su homoseksualci fkt bolesni...ali nema dokaza za to stoga se ne smatraju bolesnim.

Tek kad ti nesto dokazes, teorijski a onda i eksperimentalno - mozes reci da je dokazano.

Marijuana mozda i djeluje negativno na rast kancera - i moje licno uvjerenje je da djeluje, ali ja ne mogu reci da ona sigurno tako djeluje, nekom drugom jer nije zavrseno istrazivanje.
To je sve.
maraccana

#2734 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

medjutim wrote:
Ma šta ti bolan izvaljuješ :lol: , pa tebi, Dozeru i ostalim spamerima i trollerima bi trebao internet doživotno zabraniti koliko ste naspamali gluposti na ovoj temi, i još govoriš nešto o "konkretnoj diskusiji", pa sad ću tek da vas "trollam" iako nikada kao što to vi činite ... :lol: :lol: :lol:
Last edited by maraccana on 16/05/2016 15:35, edited 1 time in total.
maraccana

#2735 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

medjutim wrote:Jbg sizife, neki dan me nazivas anonimusom, sada trazis da normalno diskutujemo, nesto me procjenjujes i osudjujes prije nego sto si shvatio da nemam lose namjere. Evo, odgovorit cu ti ipak, ova tema po mom shvatanju se radi o pitanju nastanka i postanka, samim tim kada pricamo o bogu, vanzemaljcima, fenomenu UFO, poceli smo pricati i o drugim teorijama zavjera, sto moze biti povezano po mom skromnom misljenju. Tema ode u off kada se pocnu izvlaciti rijeci iz konteksta i pocne se imputirati sagovorniku nesto sto on niti je rekao, niti je napisao. Svi mi volimo kada imamo ispravne stavove koje ce drugi postivati, ali upadicama seljackim i nekakvim podsmijavanjima, meni to prelazi granice kulture dijaloga i takve ljude ne postujem. Opet kazem to je samo moje misljenje. Dozer, stari i ja, pokusavamo dokazati nesto sto smatramo da je istina, i pokusavamo stati iza toga, licno ja nikada i nikoga nisam nazvao ni budalom, ni poremecenim, niti psihopatom, niti pacijentom, niti sam koga uvrijedio licno ovdje, ali sam mogao procitati da smo mi sve to pobrojano. Mi se mozemo slagati ili ne slagati, mozemo se cak i potkaciti ovdje, ali u granicama normale. Ne osudjujem nikoga, ma koliko nam se stavovi razlikovali, svako ima pravo da vjeruje u sta zeli i da misli i govori sta zeli, sve dok to ne vrijedja druge, konkretno maraccana nijednom nije napisao konkretan post i misljenje na ovu temu, vec samo neka prizemna podjebavanja. Neko je predlozio, da bi bilo super da se nadjemo nas par i da ovaku uz kafu, pivu, prodiskutujemo o nekim stvarima i saznanjima, onako bas jaranski, vjerujem da bi svi promijenil misljenja jedni o drugima...

Koga bolan lažete, samo trollate i gluposti lupate koje se u jedan post obore i onda vi nastavite dalje kmečati, izvrčati, lagati, rekoh, odlično bi bilo napraviti kompilaciju izvala i laži vas trollova i spamera, ima masu stvari gdje sami to ispadate, a ne zato što to drugi misle o vama ili govori. :lol: Druga stvar je kada neko konkretno hoće da diskutuje, to znači sa suhoparnim činjenicama, pa vam krene obarati gluposti post po post, onda izbjegavate, izvrčete, ponavljate se itd., što je čisti bezobrazluk i toga ste svjesni, i onda kada nekome prekipi i nazove vas imenima kojima zaista jeste, onda ponovo kmečite i govorite da se diskusija na to svodi zaboravljajući na sve argumente koji su istreseni u vas - pa sve ponovo ispočetka, rekoh, doživotno vam internet treba zabraniti za ovo što radite, lječite vlastite komplekse i dezinformišete javnost, vi mislite da to neko ne konta i ne vidi... :)
maraccana

#2736 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Evo samo sa prošle stranice primjer jedne teške izvale, lik lupeta po maksim po diviziji, veze nema o čemu priča, ali ne... dečko @medjutim kaže "Dozer, stari i ja, pokusavamo dokazati nesto sto smatramo da je istina"...

I još kad ih uhvatiš u laži, izneseš činjenicu na osnovu koje se vidi da su direktno slagali ili teško pogriješili, onda krenu u vrijeđanje, tipa dozera koji na kraju ovoga mene naziva "navijačem i adoloscentom". Gdje si @medjutim sada, ti pošteni čovječe...

:lol: :lol: :lol:
Dozer wrote:
kanabinoidi koje nas mozak proizvodi aktiviraju upravo te receptore, sto znaci da nas mozak proizvodi THC
http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... #p12521884

Pa onda ovo :lol:
Dozer wrote:
Ne, nas mozak ne luci bukvalno THC, tj. Delta 9 Tetrahidrocanabidol, nego luci protein koji ima isto dejstvo kao i THC iz marihuane.
http://forum.klix.ba/kako-nastadosmo-ni ... #p12523399

I onda meni kaže - "@maraccan svojim komentarima odaje klasicnog prosjecnog adolescentnog navijaca."
saimidin

#2737 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by saimidin »

ja se slazem da dozer, stari i kompanija sire svoje neznanja ovdje,
na sto imaju i pravo, pa cak i ako svjesno sire neistine,
ali im se isto tako ima pravo i odgovoriti, i reci da nisu u pravu,
mislim pogresno bi bilo reci da su oni glupi, neobrazovani, paranoidni sizifrenici,
ali je ispravno reci da oni svojim postovima stvaraju dojam da su glupi, neobrazovani, paranoidni sizifrenici.

svako ima pravo na svoje misljenje, ali cinjenice su svima iste.
medjutim

#2738 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

Sizife, necu kopirati citav tvoj post, jer je prilicno dug, pa cu ovako odgovoriti. Slazem se sa dosta toga sto si napisao i da, laik je opet malo, cini mi se pogresan termin, ja sam neko kojem je ovo vrsta hobija, ta neka istrazivanja stvari koje me interesuju, ne zivim od toga, niti mi je to izvor bilo kakvih materijijalnih prihoda. Hobi, kao i pecanje :D . Mogla bi se preimenovati tema, pa da obuhvata i ostale teorije zavjera.
Postoje odredjene zavjere, koje su se smatrale samo takvima, dok nije dokazano da su ustvari istinite, razne afere koje su bile prikrivane radi nekih visih ciljeva i to mozemo smatrati zavjerama, slazes li se?
Dalje, ja nista ne tvrdim, ja samo kazem da treba razmotriti i druge opcije, ma koliko one zvucale bizarno, iz toga izvuci neki zakljucak i formirati vlastito misljenje.
Postojanje vanzemaljske inteligencije nije dokazano, ali isto tako nije ni nedokazano, naucno, slazes li se?
Zasto licno ja vjerujem da se mulja s tim stvarima, pa konkretno da se ne bi stvorio haos i teorije o bogu, i vjeri ne bi urusile kao kula od karata. Po mom misljenju vjera je glavni pokretac haosa na kugli zemaljskoj, a trebala bi biti potpuno suprotno od toga.
Sto se tice ostalih forumasa, pogledaj samo poatove vezano za dijelove rakete ili dijelove ufo-a koje je Dozer postavio, pa se pokrenula rasprava da li je moglo pasti tamo gdje je palo, sto se navodi u zvnicnim izvjestajima, kao neko neutralan, pratio sam Dozerove proracune i postove njegovog oponenta i realno Dozer ga je rasturio u toj raspravi (nebitno sada sta je to sto je palo), dokazao je da zvanicni izvjestaji ili nisu tacni ili je namjerno to tako uradjeno da bi se nesto prikrilo, nakon toga neko izvlaci neki Dozerov post i kao da, ali ovdje si pogrijesio, napisao glupost itd. Nakon toga krene 5 stranica rasprave koja nema veze ni sa cim i iako je u pravu, pokusava ga se diskreditovati kao ozbiljnog sagovornika.
Jos jednom, bilo bi fakat lijepo da se sve diskusije vode na ovaj nacin, kao posljednjih par razmjenjenih postova izmedju tebe i mene, a Dozer ako zeli moze dodati u naslov i teorije zavjera :D
sizifinho

#2739 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

saimidin wrote: svako ima pravo na svoje misljenje, ali cinjenice su svima iste.
:thumbup:

Ovdje ocito vlada misljenje da su cinjenice podlozne perspektivi.
Mozda starom, dozeru, medjutim i slicnim njima se cini kao da je sve jedna velika zavjera, mozda i jeste nesto.od tog zavjera-
ali sve dok se ne pruzi validan dokaz, a zna se sta je to, tek onda njihovo vjerovanje prelazi u cinjenicu.
To sto je vama dovoljno da se zadovoljite nekakvim ambigvitetnim stvarima ne znaci da je i drugima.
Upravi zato sto smo skepticni i sto trazimo dokaze velike koliko i stvari koje oni predstavljaju - nauka se razlikuje od vjere.

S druge strane jacina argumenata koje ste do sad ponudili za svoje izjave apsolutno je jednaka onim koje mogu procitati na religijskim podforumima.

Nema razlike između vas i vjernika, koliko god vam to bilo tesko priiznati
- vjerovanja zasnivate na nekakvim labilnim izjavama koje su logicne vama ali samo zato sto ste odlucili vjerovati u to, a ne dokazivati.
Opce vjerovanje je bilo da je zemlja ravna i da je centar svemira.
Znate zasto se tako mislilo?
Jer se nije pratio nikakav znanstveni model, a teze su se prihvatale bez dokazivanja, kao sto vi sad radite - priznajete ih jer su vama logicne.

No danas... vidi gdje smo, a sve zato sto ne vjerujemo.u nesto.sto nema dokaza.
Pa i ako se dokaze kasnije da nisam upravu, da je vlada zaista u kontaktu godinama s vanzemaljcima i slicno - priznat cu da nisam bio upravu.

Ali radije cu to uraditi nego zagovarati nesto, pa kasnije kad se opovrgne priznavat da nisam upravu.
Prva situacija je ispravan nacin razmisljanja, jedini nacin naucnog razmisljanja. Razmislite o tom prije nego otvorite svoj smartphone, racunar, ili popijete lijek.
Vas nacin nas je drzao stoljecima u mraku.
Nas nacin, koji smo usvojili, eksponencijalno propelira covjecanstvo u buducnost.

Toliko.
Demagogiju i retoriku macku o rep mozete poslije ovog. Ja sam iznio model, jedini model, po kojem se diskusija moze odrzati.
Probao sam onaj "slozimo se da se ne slazemo" model i nije fercerao.
medjutim

#2740 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

Sizife, na sta konkretno ciljas posljednjim dijelom svog posta?
Mozemo se slagati ili ne slagati, ali nema potrebe za provokacijama...
Po tvojim postovima, dalo bi se naslutiti da aludiras sve vrijeme da su samo tvoji stavovi ispravni, pa onda nakon toga nameces i drugima to.
Btw, izvuci jedan post gdje sam ja nesto tvrdio, ili pisao, a da se zasniva na labilnim cinjenicama.
sizifinho

#2741 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

@medjutim
naravno da su postojale i da postije zavjere
Ali shvatas li ti da ne mozes tvrditi da su one tu, sa sigurnoscu kao sto to znaju raditi.
Dozer je meni jednom rekao isto sto i ti... da zeli razmotriti sve mogucnostu i ja to postujem. Ali onda stranicu poslije pise kao da je 100% siguran da vanzemaljci postoje.

Vidis li ti tu diskrepancu? Ako kazes da zelis razmotrit sve mogucnosti, a nastavljas tvrdokorno zagovarati jednu mogucnost...da ga jebes, slagao si. Ne ti, vec uopce.

Ja sam rekao da je moguce da su E.T postojali/postoje- ali nije dokazano, tako da ne mogu biti siguran.

Ja sam rekao da je moguce da trava djeluje protiv rasta stanica kancera - ali to nije dokazano, istrazivanja traju i jos nisu zavrsena, stoga ne mogu to navodit kao.cinjenicno stanje.

Ja sam rekao da je vrlo moguce da postoje zavjere i da su postojale zavjere - ali dok nemam dokaza, ne mogu reci ni za jednu da je ispravna.
Istina, bilo je zavjera razotkrivrnih, ali na svaku takvu koliko je bilo promasenih? Sjecas li se gluposti s indigo djecom? Takvih je bilo na stotine.
Znaci.mozda postoje, ali nema tvrdokornih dokaza a bez njih je to vjerovanje a ne nesto opipljivo.

Mozes slobodno protabiriti moje postove.
Nakon procitanog, ja vidim da sam ja tu jedini koji je uzeo sve opcije u obzir. A mislis li da je Dozeru palo na pamet da kaze: hej...mozda nase vlade nisu u odnosima sa vanzemaljcima? Ja to nisam vidio ni kod dozera ni starog, pa se pitam... ko tu pokusava sagledati sve opcije?

I jos jedno.
Ako je populacija od 1995-2016 narasla sa 5.5 milijardi na 7.5 milijardi - kako IKO moze zagovarati depopulaciju?

Sporna rasprava je bila posljedica spominjanja bill gatesovog ted talka, od strane starirastafarija
Bill Gates wrote:The world today has 6.8 billion people... that's headed up to about 9 billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15 percent.
ova recenica sama od sebe se da izvuci iz konteksta sto je starirastafari i uradio
No, pogledaj cijeli govor, molim te - pa budi covjek i reci na sta je Gates mislio.

Sve vrijeme je pricao o rapidnom rastu populacije, porodicama s velikim brojem djece u ruralnim sredinama i Zemljama treceg svijeta. Rekao je da porodice u tim Zemljama imaju strahove da ce im dijete umrijeti od bolesti pa se "osiguravaju" s vise djece, no poboljsanjem uslova, zdravstvene njege, vakcinacijama bi se mogao smanjiti broj umrlih odraslih i djece a samim time i broj novorodjene djece po porodici. Ako znaju da im dijete nece umrijeti imati ce manje potrebe za viskom djece.

Te mjere, na koncu, bi uzrokovale stabilne porodice sa po 2-3-4 djece, a ne 6-7 koliko je prosjek u siromasnim dijelovima azije i afrike. Na taj nacin umjesto rapidnog rasta koji se ocekuje (6 milijardi u iducih 20 godina) stabilizira se rast (2-4 mijarde u iducih 20 god)
Zamisli, skoro polovica planete... i porodice koje tu zive, umjesto da rađaju 6 djece, rađaju 2-3...

Pogledaj taj govor, poslusaj sve s razumjevanjem pa se vrati i reci mi da li su cinjenice bile izvrnute u ovom slucaju?

Ako idalje mislis da je Gates mislio na depopulaciju planete onda mi molim te odgovori na ova pitanja:
- zasto bi iznio svoj zli plan tako slobodno u javnost?
- sta Bill Gates i svi ostali imaju od depopulacije i "zlatne milijarde" koju zagovaraju lovci na zavjere?
- da li bi uz depopulaciju mogli napredovati kao civilizacija, odnosno da li ti smatras da bismo lakse napredovali kao rasa sa 10 milijardi ili sa 1 milijardom?
- na konto prethodnog pitanja, sta mislis ko vise profitira napretkom covjecanstva? Mali covjek ili veliki? Naravno, obojica imaju korist, ali ko ima vecu?
Last edited by sizifinho on 16/05/2016 17:20, edited 3 times in total.
sizifinho

#2742 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

medjutim wrote:Sizife, na sta konkretno ciljas posljednjim dijelom svog posta?
Mozemo se slagati ili ne slagati, ali nema potrebe za provokacijama...
Po tvojim postovima, dalo bi se naslutiti da aludiras sve vrijeme da su samo tvoji stavovi ispravni, pa onda nakon toga nameces i drugima to.
Btw, izvuci jedan post gdje sam ja nesto tvrdio, ili pisao, a da se zasniva na labilnim cinjenicama.
nisam sad ni na sta konkretno mislio, bar o tvojim postovima

po mojim postovima bi se dalo aludirati samo na to da postoji jedan metod dokazivanja, jedini ispravan koji se ne moze korumpirat ako se slijedi. Razumijes li? Znaci prvo koristiti terminologiju ispravno ( pr. teorija nije samo teorija) pa onda i paziti kako iznosimo pretpostavke prije nego ih potporimo dokazima u teoriji i eksperimentalno... tek kad se to sve poklopi mozemo reci da je dokazano nesto.
Slazes li se?
Daleko od tog da je moje.misljenje jedino ispravno, ali ja sam svjestan gresaka moga rezona i trudi se zaobici ih.
Lakse ih je zaobici kada.si svjestan kakve mozak pravi greske... slazes li se s ovim?
pemanapemani

#2743 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by pemanapemani »

stari_rastafari wrote:
delllboy79 wrote:
stari_rastafari wrote:@Delllboy
Mozes li reci sta je tebi tacno sumnjivo pri pomenu Smithsonian?
http://www.skandalozno.rs/stav/americki ... skih-ljudi
Nesto slicno sam citao sa vise izvora ali uglavnom o raznim sumerijskim i egipatskim arheoloskim nalazistima koje su opeljusili, nestalo je navodno bezbroj tableta, skrolova i raznih spisa a prema tim izvorima glavni krivci su arheolozi muzeja Smithsonian. Sve sto su pokupili sa tih nalazista nije nikada objavljeno niti izlozeno u tim njihovim muzejima odnosno nestalo je bez traga. Probam naci opet te izvore, negdje sam ih zagubio. Ostatak npr sumerijskih nalazista unistise ISIS-ovci.
Sto mi je takodjer u ovom kontextu zanimljivo jeste da je i Carl Sagan radio za njihov astrofizicki observatorij. :)
Skoro pola stoljeca kruze navodne slike divovskih kostura i uporno su proglasavane prevarom.

Da li se moze zvanicno provjeriti informacija o presudi americkog Suda protiv Smithsoniana za unistavanje arheoloskih nalazista?

Ako je istina, kako se divovi uklapaju u teoriju evolucije?
maraccana

#2744 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

Najjače kad izneseš naučni argument koji obara neku od njihovih zabluda, a onda dođe @medjutim i kaže iznad "dalo bi se naslutiti da aludiras sve vrijeme da su samo tvoji stavovi ispravni, pa onda nakon toga nameces i drugima to." ..

I onda kaže budi konkretan i diskutuj, a svaki put ovo rade :lol: Kakvi trollovi... :lol:
sizifinho

#2745 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

@maraccana
cinjenica je cinjenica, ne mora je niko na ovom forumu prihvatiti, ona ce biti to sto jeste.

Eh sad na njima je da nauce to prihvatiti. Za neke nema nade,za neke ima..,
maraccana

#2746 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

stari_rastafari wrote:
delllboy79 wrote:
stari_rastafari wrote:@Delllboy
Mozes li reci sta je tebi tacno sumnjivo pri pomenu Smithsonian?
http://www.skandalozno.rs/stav/americki ... skih-ljudi
Nesto slicno sam citao sa vise izvora ali uglavnom o raznim sumerijskim i egipatskim arheoloskim nalazistima koje su opeljusili, nestalo je navodno bezbroj tableta, skrolova i raznih spisa a prema tim izvorima glavni krivci su arheolozi muzeja Smithsonian. Sve sto su pokupili sa tih nalazista nije nikada objavljeno niti izlozeno u tim njihovim muzejima odnosno nestalo je bez traga. Probam naci opet te izvore, negdje sam ih zagubio. Ostatak npr sumerijskih nalazista unistise ISIS-ovci.
Sto mi je takodjer u ovom kontextu zanimljivo jeste da je i Carl Sagan radio za njihov astrofizicki observatorij. :)
Evo po ko zna koji put, ponovo širite lažno kreacionističko smeće sa interneta... :lol:

http://www.snopes.com/media/notnews/giantcoverup.asp

medjutim wrote:
Dozer, stari i ja, pokusavamo dokazati nesto sto smatramo da je istina, i pokusavamo stati iza toga
medjutim

#2747 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

maraccana wrote:Najjače kad izneseš naučni argument koji obara neku od njihovih zabluda, a onda dođe @medjutim i kaže iznad "dalo bi se naslutiti da aludiras sve vrijeme da su samo tvoji stavovi ispravni, pa onda nakon toga nameces i drugima to." ..

I onda kaže budi konkretan i diskutuj, a svaki put ovo rade :lol: Kakvi trollovi... :lol:
Prije nego sto odes na ignore, pronadji jedan moj post koji je neko oborio neku od mojih kako ti kazes zabluda, ako ne nadjes, bio bi red, ako si normala osoba, da se izvinis, jer klevetas, lazes i obmanjujes. Pa bujrum...
maraccana

#2748 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by maraccana »

medjutim wrote:
maraccana wrote:Najjače kad izneseš naučni argument koji obara neku od njihovih zabluda, a onda dođe @medjutim i kaže iznad "dalo bi se naslutiti da aludiras sve vrijeme da su samo tvoji stavovi ispravni, pa onda nakon toga nameces i drugima to." ..

Prije nego sto odes na ignore, pronadji jedan moj post koji je neko oborio neku od mojih kako ti kazes zabluda, ako ne nadjes, bio bi red, ako si normala osoba, da se izvinis, jer klevetas, lazes i obmanjujes. Pa bujrum...
Sve što su lupetali dozer, stari itd. braniš, sve što su oni izvalili dio je i tebe, pa onda dođeš nama da govoriš da smo trollovi jer obaramo činjenicama i diskutujemo činjecama sa trollovima poput dozera, starog, dok ti uskačeš ko kakav advokat, lupetaš o trollanju, spamanju, ignoru, hajde smiri malo hormone i preskoči stvari i diskusije koje te se ne tiču trollu jedan... :lol:
medjutim

#2749 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by medjutim »

maraccana wrote:
medjutim wrote:

Sve što su lupetali dozer, stari itd. braniš, sve što su oni izvalili dio je i tebe, pa onda dođeš nama da govoriš da smo trollovi jer obaramo činjenicama i diskutujemo činjecama sa trollovima poput dozera, starog, dok ti uskačeš ko kakav advokat, lupetaš o trollanju, spamanju, ignoru, hajde smiri malo hormone i preskoči stvari i diskusije koje te se ne tiču trollu jedan... :lol:
Ocekivao sam bolji odgovor, marakanas moj, ali tvoj intelektualni kapacitet ti ne dozvoljava vise. :D Pokusavas nekakvim seljackim provokacijama, ali ne mozes cmarakana. p.s. Da ne zaboravim, sta si ba ti oborio cinjenicama, ne budi smijesan...
sizifinho

#2750 Re: Kako nastadosmo? Ni iz cega, bog, vanzemaljci, ili...?

Post by sizifinho »

i ja sam ocekicao tvoj odgovor, ali ga nisam dobio

paznju si usmjerio na maraccanu mjesto na mene, a ja sam ti postavio konkretna pitanja. Bitnije ti je da maraccana nema zadnju, nego da ucestvujes u raspravi.
Post Reply