Mlohavi wrote:
Nekad u proslosti PKK je gotovo sigurno mogao biti unisten, danas vise ne. Mozda je mogao biti unisten i vojnickim putem, pravovremenom, opravdanom i odlucnom akcijom, ali sigurno je mogao biti unisten davanjem jednakih prava Kurdima u Turskoj. Ustvari, slazem se s napisanim.
To mi naravno nije prepreka da potpuno, bez griznje savjesti, uzivam u ovom samaranju PKK.

Ne mozes unistiti nesto sto podrzava narod a da ne unistis sam narod djelimicno ili u cjelosti. PKK ima visemilionsku bazu. Da imaju finansijsku podlogu mogli bi bez problema imati 50 000 boraca...
Rat sa Turskom moze samo ojacati PKK. Tako se homogenizuje narod, posebno kurdska dijaspora koja je najveci finansijer PKK.
Odluka da se bore u gradovima je cudna i glupa. Stetna je za kurdski narod. Ima i neke koristi, jer iz gradova dolaze strasne slike smrti i razaranja. Dobro je za propagandu i homogenizaciju naroda. Arapsko proljece je pored silne nesrece za sirotinju donijelo toliko toga dobroga za kurdske perspektive. Nacionalno budjenje, nacionalni ponos, jedinstvo... nikada nije bilo izrazenije.
Ovi decki iz YDG-H ce izgubiti u gradovima. Njihova borba ce rasplamsati osjecaje i zelju za slobodom kod kurdskog naroda. PKK ce nastaviti sa gerilskim napadima sve dok turska ne pristane na primirje. A morat ce pristati, jer PKK je u stanju 100 godina ovako ratovati. Neki dan je njihov komadant rekao da su spremni na dugogodisnji rat. Dakle, Turci ce morati popustiti i prestati djelovati na PKK. U suprotnom, ode ekonomija u pm. Niko nece dolaziti i ulagati u nesigurnu zemlju.
PKK mogu unistiti jedino i samo Kurdi. To mogu uraditi stranke poput HDP. Medjutim, Turci ne zele da PKK bude unisten. Od PKK imaju vise koristi nego stete. Njima niposto ne odgovara jacanje Kurda kao politickog naroda, njegova pacifizacija. Odgovaraju im Kurdi kao babaroge, teroristi, nasilnici. Ne odgovaraju im Kurdi kao politicki i ekonomski faktor. Ne odgovara im bilo kakav napredak Kurda kao kolektiva.
Turci vide Kurde kao prijetnju za opstanak turske drzave. Pribojavaju se nataliteta Kurda koji je duplo veci nego kod Turaka. Zbog toga su nacisto poludili kada je HDP ostvario historijski rezultat. A HDP je ostvario takav rezultat bas radi 'arapskog proljeca' koje je oznacilo nacionalno budjenje kirdskog naroda. Pokrenuli su rat zbog HDP a ne zbog PKK. Izvrsili su strasan pritisak na HDP. Svjedocili smo 'kristalnim nocima' na zapadu i teroru na istoku zemlje. Unistavana je imovina HDP uz odobrenje turske drzave. Napadani su Kurdi i unistavana je njihova imovina. Poslali su jasnu poruku za sve glasace i simpatizere HDP.
Nedavno je bio dokumentarac na Al Dzaziri. Mlada Kurdkinja koja je radila dokjmentarac kaze da ju je otac odgajao kao Turkinju nakon sto su preselili u Istanbul, jer je zelio da ona izbjegne neprijatnosti sa kojima se on suocavao. Znas li koliko je takvih slucajeva, proizvoda politike asimilacije i kulturnog genocida? U slucaju trajnog mira, pacifizacije drustva, jacanja Kurda kao politickog i ekonomskog faktora, ti ljudi bi osjetili slobodu da se vrate svome narodu i svojoj kulturi. Toga se Turci boje kao djavo krsta. Zbog toga insistiraju na stalnim tenzijama. Da sam Kurd koji zivi u Ankari, da imam djecu koja idu u skolu, glasao bih za Erdogana samo da bude mir, da moja djeca budu sigurna, da ih niko ne vrijedja, tuce, ne napada...
Zamisli situaciju. Kurd iz Ankare dodje na posao gdje su 95% Turci. I paf, puca prica kako je PKK ubio dva vojnika, kako su ovakvi - onakvi... Ogroman i strasan pritisak. Mogu misliti kako je tim ljudima dok se desava sve ovo...