Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Maraschino

#2726 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Maraschino »

archi_a wrote::lol: pa ako maketa može biti uvezana u sistem, onda srbija ima s300.
Jedno vozilo, sa četiri lansirne stanice košta 50+ miliona. Svaka raketa je 1 milion. Radili su proračune i procijenili da bi morali imati bar 18 vozila, sa po 4 LS, dakle, sveukupno 72 cijevi, uvezane u 3 diviziona. Da ih napune sa samo po jednom raketom to je 72 miliona.
U slučaju zamišljenog napada, to svakako ne bi bio napad jedne zemlje, već kao i 99 (na to samo mogu aludirati) :D dovoljno bi bilo da SAVEZNICI ispale 100 tomahawk-a (kao u Siriji neku noć) i dignu 30-tak aviona i otišlo bi sve u P. M. U slučaju takvog sukoba, rat je svakako izgubljen. U slučaju "regionalnog" sukoba, koji će im k.? Rat ovdje svakako neće nikad više biti 1 na 1.
Da li im se isplati kupovati taj raketni sistem, tačnije da li mogu izvojiti milijardu + za to?
Ja tvrdim, ni u snovima.

P. S. Eto, odgovorih ti, mada je moj princip bio da na ovoj temi ne spominjem ni jednu drugu oružanu snagu, osim snaga iz Bosne i Hercegovine, kao i da ne postavljam slike jedinica koje se ne postrojavaju ispod zastave Bosne i Hercegovine, jer ih nikada neću smatrati "domaćim" jedinicama i jer kao takve nisu u mom fokusu interesovanja. :bih:

Necu puno, S-300 je nebuloza za bilo koga na Balkanu isto kao i one stare skalamerije od aviona sto se raspadaju.
Sta ce oni sa tim avionima kojima je istekao rok trajanja? Nekoga napasti?
Slovenci su bolje napravili, plati drugom da ti stiti nebo.

Nama treba oklopa, haubica, minobacaca, protivoklopa, pusaka...jer nikada niko nije ni pomislio da nekoga od susjeda napadne ali da cemo se braniti, to sigurno.

Ako dodje do aviona to ce svakako preuzeti neko drugi pod kontrolu.
drndalo

#2727 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by drndalo »

Opako Deriste wrote:
archi_a wrote:S 300 zaboravite. Što zbog "snaga i uticaja" na terenu, što zbog cijene. S 300 neće na teritoriju Bosne i Hercegovine nikad. Neće ni u komšiluk jer nemaju milijardu za uspostavljanje sistema. :D
Ako je Bugarska u stanju imati već 10 sistema u pogonu, i još planiranih za proizvesti, moze i Balkanska bijeda makar 2 :D
Bolan, Bugarska je za nas zapad...

I Drzava !

S druge strane, mi ne znamo sta su oni od sistema od ranije imali, tj. prije NATO-a... Dio toga moze biti od ranije...
drndalo

#2728 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by drndalo »

A ne sprjecava te mozda to ako Rusija nebi htjela da to proda ovdje ??? Zbog raznih mogucih razloga ?

To je prva stvar koju bi se moralo obezbijediti, cak i prije para...
jao_situacije

#2729 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by jao_situacije »

Opako Deriste wrote:
Jeste drzava, ali kao sto rekoh ako je njima u dometu 10+ komada S-300, ja mislim da je 2-3 primjerka moguće uvesti i u BiH, mi još nismo u NATO-u. Ništa nas ne sprječava osim što Bakir hoće haubice i dronove umjesto ikakve vazdušne zaštite.
ja ti fino kažem kad ode dodik u špajz kod putina nek traži
šta ima bakir sa nato avionima i s300?
nas i bakira neće gađati a tebe i dodika hoće gađati, zajedno sa liderom regiona
prodajte fino elektroprivredu federaciji, uzmite par milijardi i u šoping kod putina i odmah uzmite s500 i suhoje
realno s300 je karina a i oni zahrđali migovi
drndalo

#2730 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by drndalo »

nisu to migovi iz sovjetskog saveza.
Jok, no su iz Burundijske serijske proizvodnje... :cry:
archi_a

#2731 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, evakuacija povrijeđene osobe sa Prenja

Image

Image
archi_a

#2733 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

OS BiH, Zenica

Image

Image
realna do boli

#2734 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by realna do boli »

Ja cu kao zensko koje nema blage veze pitati samo jedno.
Koliko bi trebalo vremena da nadzvucni avion predze od jedne do druge granice BiH ( ili neke male susjedne zemlje )..a da ne koci :D
Sta im je poenta u malim drzavicam..da lete i vrte se u krug..dok se ne raspadnu. Ono, mi imamo super avione, ako nam ikada zatrebaju..a odrzavanje kosta kamaru para.
Helikopteri su pametna investicija...bar mislim..onako laicki.
bulevarmostar

#2735 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by bulevarmostar »

realna do boli wrote:Ja cu kao zensko koje nema blage veze pitati samo jedno.
Koliko bi trebalo vremena da nadzvucni avion predze od jedne do druge granice BiH ( ili neke male susjedne zemlje )..a da ne koci :D
Sta im je poenta u malim drzavicam..da lete i vrte se u krug..dok se ne raspadnu. Ono, mi imamo super avione, ako nam ikada zatrebaju..a odrzavanje kosta kamaru para.
S kraja na kraj, od Bijeljine do Kladuse, oko 9-10 minuta sa F-16, maksimalnom brzinom od 25 milje (~40 km) u minuti.
realna do boli

#2736 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by realna do boli »

Eto...i samo taj jedan letic kosta brdo para..nigdje svrhe..al hajd ..bitno je imati avion. Necu vise..dobila sam odgovor..hvala.
horkesh

#2737 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by horkesh »

realna do boli wrote:Ja cu kao zensko koje nema blage veze pitati samo jedno.
Kratki odgovor je da moraš imati borbene avione za nadzor neba iliti air policing. Svaka zemlja je dužna osigurati svoje nebo, a za to ubire prihode od preleta preko te zemlje.

Ko nema sposobnost za sopstveni air policing, em gubi prihode, em mora da plaća drugima. Konkretno, ako se ne varam, BiH plaća Hrvatskoj za usluge air policinga. Hrvatskoj i Srbiji je stoga važno da uvijek imaju dostatan broj aviona.
realna do boli

#2738 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by realna do boli »

horkesh wrote:
Kratki odgovor je da moraš imati borbene avione za nadzor neba iliti air policing. Svaka zemlja je dužna osigurati svoje nebo, a za to ubire prihode od preleta preko te zemlje.

Ko nema sposobnost za sopstveni air policing, em gubi prihode, em mora da plaća drugima. Konkretno, ako se ne varam, BiH plaća Hrvatskoj za usluge air policinga. Hrvatskoj i Srbiji je stoga važno da uvijek imaju dostatan broj aviona.
Drugim rijecima, ako te zracne policije Hrvatske i Srbije puste nekoga preko svog neba..onda mi njima placamo da ih ganjaju na nasem nebu..nigdje veze.
archi_a

#2739 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

Srbija i Hrvatska ne vrše air policing iznad Bosne i Hercegovine. Obezbjeđenje neba iznad naše zemlje je dogovoreno sa NATO snagama iz baze Aviano Italija, a pod jurisdikcijom NATO štaba u Sarajevu.
Trenutno usluge nadzora gornjeg dijela neba Bosne i Hercegovine (civilni preleti iznad 10.000 metara) vrše radarske kontrole sr. i hr. i raspodjela tih prihoda ide u korist komšija 70% - 30%. To će svakako biti prošlost od kraja 2019 kada naša kontrola preuzima kompletno nebo, i letove iznad 10.000 metara.
Dakle to nije air policing komšija, već operativna podrška pilotima civilnih aviona koji preleću naše nebo. RV Hrvatske i Srbije ne smiju izvršiti prelet iznad BiH, osim ako im po upitu za prelet ne bude pozitivno odgovoreno i dopušteno da uđu u vazdušni prostor naše zemlje.
realna do boli

#2740 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by realna do boli »

Hvala na pojasnjenju..to je vec logicnije..a to koliko nama treba godina da preuzmemo kontrolu naseg neba..to je druga prica.
Meni je samo bila nelogicna kupovina vojnih borbenih aviona u, relativno, malim zemljama.
Hrmpallier

#2741 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

realna do boli wrote:Hvala na pojasnjenju..to je vec logicnije..a to koliko nama treba godina da preuzmemo kontrolu naseg neba..to je druga prica.
Meni je samo bila nelogicna kupovina vojnih borbenih aviona u, relativno, malim zemljama.
Pa baš i ne mora biti. Za "air policing" ne trebaju avioni nekih naročitih performansi. Savim bi zadovoljavali američki F-5, koji nisu u cvijetu mladosti, ali još uvijek lete diljem svijeta. Jasno da su se mnoge jake i/ili bogate zemlje davno odrekle usluga ovog aviona, ali s obzirom na vrlo visoku pouzdanost i srazmjerno jako niske troškove, ovaj avion bi bio prvi izbor kada bi se opredijelili za tako nešto.

Avion je sjajan mix kapaciteta i cijene. Vjerovatno da bi se mogao nabaviti za "sitnu paru", možda i kao humanitarna pomoć :wink: . Inferioran je u odnosu na već postojeće avione u okruženju, ali ni blizu onoliko koliko prikazuje odnos u cijeni nabave/održavanja. U nekoj zemišljenoj borbi protiv srpskih MiG-ova, bi u rukama dobrog pilota bio vrlo opasan protivnik. Nešto kao odnos MiG-21 i F-4 Fantom u Vijetnamskom ratu. Skuplji, brži, potentniji F-4 se ne malo puta "nekontrolirano prizemljio" nakon borbe sa inače inferiornim MiG-ovima.

Uz to, za air policing je dovoljno i samo 6 aviona, što pretpostavlja da su u svakom trenutku 3 ispravna ( ili čak 2 ).

Trenutno ih koriste u većem broju USA ( NAVY ), Iran, Ćurska, i niz drugih zemalja među kojima i Burundi ( bemmu, nismo valjda gori od Burundija ), a 54 komada koristi čak i jedna Švica, ni manje ni više. Na Wikipediji ima dosta o F-5.
Last edited by Hrmpallier on 26/04/2018 14:06, edited 1 time in total.
archi_a

#2742 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

realna do boli wrote:Hvala na pojasnjenju..to je vec logicnije..a to koliko nama treba godina da preuzmemo kontrolu naseg neba..to je druga prica.
Prije agresije, nebo nad ex-yu je čuvala jna. Nakon ratova,sva infrastruktura je pokradena, uništena, povučena prema srbiji i na kraju krajeva zastarjela. Bosna i Hercegovina nikad nije imala agenciju za kontrolu saobraćaja i moramo priznati da se krenulo sa nule u uspostavi državne agencije za kontrolu zračnog saobraćaja. Ako se uzme politički sistem i politički ambijent u našoj zemlji, razni pijuni koji igraju za komšije, a koji se isto tako pitaju i mogu u svakom trenutku blokirati projekat, ako se uračunaju razni lobiji sa strane koji preko lokalnih poltrona guraju svoje politike i kojima je stalo da sistem što kasnije profunkcioniše, možemo zaključiti da se projekat uspostave BHDCA "super brzo završio". Nama izgleda presporo naravno, prođe život, ali ako uzmemo u obzir gore pobrojano, dobro je ikako. :D
kockakockica

#2743 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by kockakockica »

Hrmpallier wrote:
Pa baš i ne mora biti. Za "air policing" ne trebaju avioni nekih naročitih performansi. Savim bi zadovoljavali američki F-5, koji nisu u cvijetu mladosti, ali još uvijek lete diljem svijeta. Jasno da su se mnoge jake i/ili bogate zemlje davno odrekle usluga ovog aviona, ali s obzirom na vrlo visoku pouzdanost i srazmjerno jako niske troškove, ovaj avion bi bio prvi izbor kada bi se opredijelili za tako nešto.

Avion je sjajan mix kapaciteta i cijene. Vjerovatno da bi se mogao nabaviti za "sitnu paru", možda i kao humanitarna pomoć :wink: . Inferioran je u odnosu na već postojeće avione u okruženju, ali ni blizu onoliko koliko prikazuje odnos u cijeni nabave/održavanja. U nekoj zemišljenoj borbi protiv srpskih MiG-ova, bi u rukama dobrog pilota bio vrlo opasan protivnik. Nešto kao odnos MiG-21 i F-4 Fantom u Vijetnamskom ratu. Skuplji, brži, potentniji F-4 se ne malo puta "nekontrolirano prizemljio" nakon borbe sa inače inferiornim MiG-ovima.

Uz to, za air policing je dovoljno i samo 6 aviona, što pretpostavlja da su u svakom trenutku 3 ispravna ( ili čak 2 ).

Trenutno ih koriste u većem broju USA ( NAVY ), Iran, Ćurska, i niz drugih zemalja među kojima i Burundi ( bemmu, nismo valjda gori od Burundija ), a 54 komada koristi čak i jedna Švica, ni manje ni više. Na Wikipediji ima dosta o F-5.

Nemam pojma o ovim stvarima, ali meni dobro izgleda ovaj F -5. Super bi bilo jedno 6 komada za pocetak, pa kasnije planirati nesto drugo. Ono, da se startuje i pokusa pokrenuti neka tradicija :mrgreen:

Zna li neko za koliko novaca se moze kupiti jedan ovakav F-5 ?

Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2744 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Bobi »

To ameri dijele džaba da služe kao eksponati :mrgreen: ...zezam se malo.
Taj model se polako povlači iz upotrebe u cijelom svijetu. Što je avion stariji to su troškovi održavanja veći tako da ih trenutno koriste samo oni koji nemaju načina da si priušte nešto novo, što bi se reklo "krpe se " s onim što imaju.
decembar2017

#2745 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by decembar2017 »

Bobi wrote:To ameri dijele džaba da služe kao eksponati :mrgreen: ...zezam se malo.
Taj model se polako povlači iz upotrebe u cijelom svijetu. Što je avion stariji to su troškovi održavanja veći tako da ih trenutno koriste samo oni koji nemaju načina da si priušte nešto novo, što bi se reklo "krpe se " s onim što imaju.

Dobro si to pogodio, jadna Svica se krpi sa njima jer nemaju nacina da priuste nesto novo :thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2746 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Bobi »

U jednoj švici izadje cijela država kad se trebaju kupiti novi avioni, narod rekao NE . Nisu ONI MI pa da tako razmišljaju o novcu, za tamošnje stanovništvo novca za nove avione nema ! Krpe se sa onim što imaju,,,"frešten" ?
zivco

#2747 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by zivco »

DA,ali je narodu previse na F-18 Hornet podjoniti sa F-35. Respektuju novac.
jao_situacije

#2749 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by jao_situacije »

Bobi wrote:To ameri dijele džaba da služe kao eksponati :mrgreen: ...zezam se malo.
zaboravljaš da rezervne dijelove za njega prave i prijatelji sa bliskog istoka čak su ga i modernizirali :mrgreen:
Hrmpallier

#2750 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

jao_situacije wrote:
zaboravljaš da rezervne dijelove za njega prave i prijatelji sa bliskog istoka čak su ga i modernizirali :mrgreen:
S obzorom na veliku produkciju, ne bi trebao biti problem sa logistikom. Kad neka zemlja odustane ( USA, Iran, Turska, ...... ) ostaće hrpe rezervnih dijelova. Ako je zmaj aviona dobar, ne bi bilo problema za koju deceniju u budućnosti. U svakom slučaju, nadživio bi srbijanske MiG-ove.

Domaće opstrukcije bi se bez problema skršile, ako bi neka ozbiljnija zemlja zalegla iza tog prijedloga ( USA ). Cijena za to bi eventualno bilo učestvovanje u budućim akcijama, a i to bi, s obzirom na iskustvo, bilo više nego simbolično. Sigurno da bi u takvom scenariu, naši avioni dobili neki trećerazredni zadatak ( izviđanje nakon djelovanja prvog ešalona, zaštita helikoptera/transportnih aviona i slični zadaci malog rizika ), a mi bi se računali kao učesnici.

Ostaju još troškovi. Članice NATO-a, kojem inače stremimo ( barem veći dio BiH ), propisuje 2% budžeta za odbranu. Da li bi u tom scenariju bilo para za gorivno i ljudstvo - ne znam. Još jednom, pretpostavlja se da bi avioni i rezervni dijelovi bili "humanitarna pomoć". Ako Izrael i Egipat mogu dobiti milijarde godišnje mi bi uz neke druge, mogli računati na ionako otpisani hardware, koji nije otpisan zbog neupotrebljivosti, nego iz činjenice da bi potencijalni donor dobio druge avione za rezervu ( F-16 ).
Post Reply