Jemen

Post Reply
Opetja033

#2726 Re: Jemen

Post by Opetja033 »

Cornholio_ wrote:Jes jes nemaju Saudija, UAE i kompanija nista sa tim :D
Naravno da imaju, to niko normalan nece zanijekati.
Avetinho

#2727 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Nisam upratio ovu zadnju diskusiju.

Nije valjda zato sto SISI (ISIS) puca po jemenu americkim avionima.
Co0l

#2728 Re: Jemen

Post by Co0l »

Zao mi je ovih zvaaca khata.Nahuskali ih pa ih zavalili :(
Cornholio_

#2729 Re: Jemen

Post by Cornholio_ »

Koliko je koalicija Saudi & co pobila civila u bombardovanju avionima? Pikaju li se sto su ubijeni siije rafidije?
Co0l

#2730 Re: Jemen

Post by Co0l »

Glupo pitanje.
Cornholio_

#2731 Re: Jemen

Post by Cornholio_ »

Co0l wrote:Glupo pitanje.
Nije.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2732 Re: Jemen

Post by japin_mutapi »

Cornholio_ wrote:
Co0l wrote:Glupo pitanje.
Nije.
nije glupo pitanje ali ti je nivo trolanja jako nizak
imaš potencijala i mogao bi u dogledno vrijeme postati ozbiljan trol

zahtjeva vremena i truda ali se isplati na kraju
podržavam te samo naprijed i ne daj se
Cornholio_

#2733 Re: Jemen

Post by Cornholio_ »

Ne trolam, ozbiljno pitam. To sto ti mislis da trolam je tvoj problem
Ti fazoni su ti isfurani davno.
Challenger__

#2734 Re: Jemen

Post by Challenger__ »

:lol:
Avetinho

#2735 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Heroj Djeneral Sisi je pobio prilicno jemenskih civila.

Sta sve nece za petro-dolar uraditi.
Saul Alvarez

#2736 Re: Jemen

Post by Saul Alvarez »

Cornholio_ wrote:Koliko je koalicija Saudi & co pobila civila u bombardovanju avionima? Pikaju li se sto su ubijeni siije rafidije?
Sija rafidija se ne racuna kao civilna zrtva. :wink:
Co0l

#2737 Re: Jemen

Post by Co0l »

Da je i samo jedna zrtva,previse je.
vivaldi

#2738 Re: Jemen

Post by vivaldi »

gube hutijanci..kola krenula nizbrdo perzijancima u zadnje vrijeme..
jastuk1

#2739 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:gube hutijanci..kola krenula nizbrdo perzijancima u zadnje vrijeme..
A yo tebe. Pa podižu se sankcije kontra Irana. Pa se mora malo yeli "dobra istočnjačka volja" pokazati. Kako nisi skopčo?! ;-)
vivaldi

#2740 Re: Jemen

Post by vivaldi »

ne znam sta je, ali iranska vanjska politika je truba ko i turska.

i saudijci sebe dobro sjebase s cijenama nafte...razjebase u regionu sami sebe, a izrael kurcem ne mrdnu..
Kikibombona

#2741 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:ne znam sta je, ali iranska vanjska politika je truba ko i turska.

i saudijci sebe dobro sjebase s cijenama nafte...razjebase u regionu sami sebe, a izrael kurcem ne mrdnu..
Đe ces prvom forumskom turkofilu reci da je vanjska politika Turske truba!? :D

Vivaldi, jebo Jemen, uopste nije vazan... Prezijanci ih koriste poklon drugoj strani za ustupke u Siriji. Perzijanci vec imaju Bagadad i Bejrut, treba im Damask da sve to fino povezu i imaju siguran put do Mediterana. Damask je sada na strani Irana, ali je u toku borba da tako i ostane. Zato i ne cudi sto Iran ucestvuje u pregovorima za povlacanje pobunjenika iz okoline Damaska. Rado ce oni 'halaliti' Jemen za Damask.
vivaldi

#2742 Re: Jemen

Post by vivaldi »

hutijanci trenutno manje kontrolisu teritorije nego prosli mjesec. isto tako i assad. hezbolah je danas puno mrsaviji nego prosle godine. bagdad takodjer kontrolise manje vlastite drzave nego prosle godine.

ne znam kako ti stvari redas, ali ja ne vidim "gola u gostima"
Avetinho

#2743 Re: Jemen

Post by Avetinho »

Nemoj da te celo cuje. Propade mu drkica.
jastuk1

#2744 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:ne znam sta je, ali iranska vanjska politika je truba ko i turska.

Iranska vanjska politika iole fercera, dok je Turska prava trubetina. Turska sada ustvari veći naglasak stavlja na neke ekonomske veze sa crnom Afrikom i SE Azijom, nego na susjede gdje mora da čeka na rasplet situacije.

Saudijci nisu ništa sebe syebali, jer imaju ogromne zalihe milijardi od prije dok je cijena nafte bila visoka, a iz ovog rata cijena mogu izaći samo kao pobjednici tj. sa većim tržišnim udjelom.
vivaldi

#2745 Re: Jemen

Post by vivaldi »

jastuk1 wrote:Iranska vanjska politika iole fercera, dok je Turska prava trubetina. Turska sada ustvari veći naglasak stavlja na neke ekonomske veze sa crnom Afrikom i SE Azijom, nego na susjede gdje mora da čeka na rasplet situacije
za irance sam maloprije objasnio, sto se turaka tice nisu se proslavili ni u siriji ni u egiptu, a evo sad i kod njih bombe odjekuju.
jastuk1 wrote:Saudijci nisu ništa sebe syebali, jer imaju ogromne zalihe milijardi od prije dok je cijena nafte bila visoka, a iz ovog rata cijena mogu izaći samo kao pobjednici tj. sa većim tržišnim udjelom.
ma kako se nisu sjebali. zaliha su do sada stalno gomilali, a sad ih brzo tope. to nije isto. zapravo to nije cak ni blizu. :D , deficit raste, po prvi put ud zadnjih 10 godina izdaju obveznice, i rat s hutijancima kosta, vec se narucuju milijarde novog oruzja da se popune magacini, a ako iran upliva sa naftom pushagija im ne gine. mmf je dao prognozu da ce ukidanjem sankcija iranu cijena nafte pasti 10 dolara po barelu.

popusili su cak i sa frackingom jer e to davalo rezultata u pocetku, a onda su te male kompanije pocele kupovat velike i da vise nema padanja.

menscini da ce saudijsci uskoro trazit sasatnke o cijeni nafte :D
Kikibombona

#2746 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:hutijanci trenutno manje kontrolisu teritorije nego prosli mjesec. isto tako i assad. hezbolah je danas puno mrsaviji nego prosle godine. bagdad takodjer kontrolise manje vlastite drzave nego prosle godine.

A sto za Hute ne govoris sta su kontrolisali 'prosle godine' kao u slucaju Bagdada? :D

Napredak Bagdada, zelono su uzeli od ISILa u proteklih par mjeseci, osim dijela na sjeveru i okolici Mosula sto su uzeli Kurdi

https://pbs.twimg.com/media/CMT6fyOU8AAsvhH.jpg

Dakle, potpuno je jasno da Bagdad dobija bitku sa ISILom. Trenutno ih razvaljuju u pokrajini Anbar.

Asad jeste nesto slabiji u posljednje vrijeme, ali nista specijalno... Mislim da bi Teheran bio najsretniji podjelom Sirije. Ako Sirija ostane jedinstvena, kad-tad ce sunija doci na vlast i Teheran vise nece imati nikakav uticaj u Siriji. Oni bez sumnje zele podjelu Sirije. Ne zanima ih Sirija u kojoj su siiti apsolutna manjina. To oni nece reci, ali to je ocigledno tako...

Hezbolah slabiji?

Mislim da nikad nije bio jaci!
jastuk1

#2747 Re: Jemen

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:
za irance sam maloprije objasnio, sto se turaka tice nisu se proslavili ni u siriji ni u egiptu, a evo sad i kod njih bombe odjekuju.
Objasnio sam stanje za Tursku na pretposljednjoj i posljednjoj stranici te teme.

A Saudijci, imaju ti lihvari zaliha da ni sami ne znaju.. Mogu s ovim i nižem cijenama izdržat jo minimalno 5 godina dok istope milijarde u zalihama!!!
vivaldi

#2748 Re: Jemen

Post by vivaldi »

Kikibombona wrote:
vivaldi wrote:hutijanci trenutno manje kontrolisu teritorije nego prosli mjesec. isto tako i assad. hezbolah je danas puno mrsaviji nego prosle godine. bagdad takodjer kontrolise manje vlastite drzave nego prosle godine.

A sto za Hute ne govoris sta su kontrolisali 'prosle godine' kao u slucaju Bagdada? :D

Napredak Bagdada, zelono su uzeli od ISILa u proteklih par mjeseci, osim dijela na sjeveru i okolici Mosula sto su uzeli Kurdi

https://pbs.twimg.com/media/CMT6fyOU8AAsvhH.jpg

Dakle, potpuno je jasno da Bagdad dobija bitku sa ISILom. Trenutno ih razvaljuju u pokrajini Anbar.

Asad jeste nesto slabiji u posljednje vrijeme, ali nista specijalno... Mislim da bi Teheran bio najsretniji podjelom Sirije. Ako Sirija ostane jedinstvena, kad-tad ce sunija doci na vlast i Teheran vise nece imati nikakav uticaj u Siriji. Oni bez sumnje zele podjelu Sirije. Ne zanima ih Sirija u kojoj su siiti apsolutna manjina. To oni nece reci, ali to je ocigledno tako...

Hezbolah slabiji?

Mislim da nikad nije bio jaci!
hutijanci se sad ubrzano vracaju na pocetnu stanicu. jedina razlika je sto su jos siromasniji nego sto su bili i sto ce ih na "prozivci" biti poprilicno manje. koliko tacno? to samo oni znaju.

sto se tice iraka, kad su ameri sjebali sadama shiti koji su apsolutna vecina su dobili vlast na tacni, a time je iran dobio gratis uticaj. od tad pa do danas samo gube jer su malo otkinuli kurdi, malo isis...uglavnom tendecnija je sto bi reko dr arsla - down.

sto se tice asada, prije 4 godine je suvereno vladao drzavom, a danas?

i na kraju hezbolah. on ima najmanju bazu jer je liban mala drzava, a onda jos kad ih vjerski razvrstas...puno ih se iz sirije vratilo u tabutima, jos kad dodas ranjene..ne znam kako mogu biti jaci?

i na kraju tu je najveci zajeb. sam iran. decenijama trpe sanskcije zbog nukelranog programa, a sada se nakon toliko patnje istog odricu u korist postepenog ukidnja sankcija :?

jedini besmisleniji slucaj je bio gadafi koji je trpio sankcije zbog lokerbija (a kolko se sjecam ta dvojica, trojica i nisi bili libijci), a onda se nakon deenija sankcija nagodio i platio stetu :?

al pukovnik je bio faca pa se on ne pika :D

pravda za lava :D
Kikibombona

#2749 Re: Jemen

Post by Kikibombona »

Ma Huti su nebitni, potpuno... Tamo ce vjerovatno doci do dogovora i podjele vlasti. Ko mari, sirotinja bez ikakve perspektive.

To sto je otkinuo ISIL, Bagadad ce vratiti. Od Kurda ce slabo sta vratiti i tu su donji...

Libanon. Da, Hezbolah nikada nije bio jaci. Imaju potpunu kontrolu u Libanu i uspjeli su 'ocistiti' kompletnu granicu, duboko u sirijskom teritoriju od selefijskog elementa. Na pocetku sukoba, selefije su kontrolisale gotovo cijelu libanonsku granicu... Hezbolah ih je ekspresno neutralisao i upravo sada zavrsavaju posao. To sto su izgubili nesto boraca.... Pa rat je, gine se. Zamijenit ce ih novi borci. Svakako gubici nisu veliki i ne racunaju se u hiljadama, vec u stotinama. Ovi koji prezive ce biti jos iskusniji.... Odrzat ce se mit 'nepobjedivosti' i superiornosti u odnsu na rivalske selefije. I sto je najvaznije u svemu, u Libanu nije eskaliralo. Potpuno sam iznenadjen da nije. Ne znam kako im je uspjelo? To je pokazatelj da nikada nisu bili jaci. Zajedno sa libanonskom vojskom su ekspresno razbili selefije u Arsalu i drugim gradovima...

I Sirija, kljucna u cijeloj prici. Proiranska vlast u Siriji je morala kad-tad pasti. Ako drzava ostane cjelovati, nema nikakve sumnje da ce kad-tad biti sunijska i za sva vremena izgubljena za Teheran. Zato je za njih ovo odlicna prilika da doprinesu podjeli Sirije i dobiju sigurnu poveznicu sa Mediteranom.
vivaldi

#2750 Re: Jemen

Post by vivaldi »

ok, imamo razlicite perpsektive. ja samo mislim da je iran prije 10-20 godina batalio nuklerani program (znaci pristao da uradi ovo sto je sad uradio), irnaci bi danas zivjeli puno bolje nego sto zive, a revolucije bi se desavale u saudiji, bahreninu, a mozda i u tim manjim golferima.

prodali bi progam za puno bolje pare
Post Reply