Žene pitaju žene

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
7days

#2726 Re: Žene pitaju žene

Post by 7days »

krvava wrote:
7days wrote:Ne znam gdje da postavim ovo pitanje pa ću ga jednostavno postaviti ovdje jer ipak se pitanje postavlja ženama. Može li mi neko objasniti kako se pletu priglavci?
Tesko. Na pet igala idu. Nikako ti ne mogu objasniti usmeno. Probaj pitat nane i babe na pijaci koje ih prodaju.

Kod nas u Hrvatskoj slabo žene pletu, to je više karakteristično za Bosnu. Moram nekako to naučiti, znam osnove, plesti šal, kapu... te neke sitnice ali nešto više ne. Šteta :)
saga

#2727 Re: Žene pitaju žene

Post by saga »

Jesi gledala youtube tutorijale?

Ja sam nasla tonju njih za heklanje, vjerovatno ima i za pletenje
7days

#2728 Re: Žene pitaju žene

Post by 7days »

saga wrote:Jesi gledala youtube tutorijale?

Ja sam nasla tonju njih za heklanje, vjerovatno ima i za pletenje

Gledala sam i našla sam dosta stvari o pletenju, ali nisam našla ništa o priglavkama... hahaha a ja zapela baš za priglavke, to mi je baba znala plesti, a ja nisam pokazivala želju da to naučim, sada kad više nije s nama hoću to naučiti tek toliko da ja nastavim tamo gdje je ona stala, da se ne zaboravi...
ćiribiribela

#2729 Re: Žene pitaju žene

Post by ćiribiribela »

Hvala svima za prijedloge za poklon. :D

Ko prica o pletenju, ko plete, ja pletem, nevjerovatno koliko me smiruje. :D :mrgreen:
7days

#2730 Re: Žene pitaju žene

Post by 7days »

ćiribiribela wrote:Hvala svima za prijedloge za poklon. :D

Ko prica o pletenju, ko plete, ja pletem, nevjerovatno koliko me smiruje. :D :mrgreen:
Ja pričam o pletenju... ajd me nauči plesti... :) :)
Zizi505

#2731 Re: Žene pitaju žene

Post by Zizi505 »

Za poboljšanje krve slike dobar je i matovilac, ima više željeza nego špinat, a lako se priprema za jelo.
LaLuna

#2732 Re: Žene pitaju žene

Post by LaLuna »

citala sam negdje da organizam bolje apsorbuje zeljezo iz namirnica zivotinjskog porijekla, nego iz biljnog. dzigerica (pileca, teleca) je odlicna za podizanje zeljeza. i obavezno uzimati C vitamin radi bolje apsorpcije
Digla_da_kreci

#2733 Re: Žene pitaju žene

Post by Digla_da_kreci »

Kod mene je visak zeljeza, sherbett mogla sam ti dati koliko hoces :D
Najgore mi sto vise ne znam sta bih jela, iscitavala sam malo i ispada da dosta zdravih namirnica sadrzi tog zeljeza i onda sam dosla do zakljucka da mi jedino preostaje prebaciti se na junk :chmoljava:
anonimus03

#2734 Re: Žene pitaju žene

Post by anonimus03 »

Posto i ja kuburim sa manjkom zeljeza, a kemija mi ne pomaze, nekad davno mi je internista iz Sanase rekao ovo sto je LaLuna napisala, s tim da je on rekao da i sto vise junetine jedem. Izmedju ostalog sam i samu cveklu cjedila na sokovnik, eventualno nekad i mrkvu iscjedim i to odmah popijem jer mijenja valentnost tokom stajanja i onda nema efekta. To mi je donekle diglo zeljezo, pa sam nastavila sa receptom kojeg je i Sherbett napisala i evo na zadnjoj kontroli je bilo na donjoj granici sto je za mene odlicno. :D
alkalna_baterija

#2735 Re: Žene pitaju žene

Post by alkalna_baterija »

za vitamin c čini mi se da je nar zakon :D
alkalna_baterija

#2736 Re: Žene pitaju žene

Djevojke, nedavno sam istraživala nešto za seminarski... Uglavnom, čovjek kroz normalnu ishranu unese sasvim dovoljno željeza u organizam. Problem je manjak vitamina C zbog kojeg tijelo ne može da apsorbuje željezo. Možete eksera skuhati pa jesti :D , ali neće pomoći bez vitamina C. :)
Zizi505

#2737 Re: Žene pitaju žene

Post by Zizi505 »

alkalna_baterija wrote:Djevojke, nedavno sam istraživala nešto za seminarski... Uglavnom, čovjek kroz normalnu ishranu unese sasvim dovoljno željeza u organizam. Problem je manjak vitamina C zbog kojeg tijelo ne može da apsorbuje željezo. Možete eksera skuhati pa jesti :D , ali neće pomoći bez vitamina C. :)
Zato sam navela da je matovilac dobar za podizanje željeza, jer ima i visoku dozu vitamina C, a i još nekih drugih vitamina, a nema puno pripreme oko njega, jer se jede kao salata ili u hladnim supama s jogurtom.
sha_ba

#2738 Re: Žene pitaju žene

Post by sha_ba »

ja pijem neke Ferrolin C, javim ako pomogne
alkalna_baterija

#2739 Re: Žene pitaju žene

zizi505 wrote:
alkalna_baterija wrote:Djevojke, nedavno sam istraživala nešto za seminarski... Uglavnom, čovjek kroz normalnu ishranu unese sasvim dovoljno željeza u organizam. Problem je manjak vitamina C zbog kojeg tijelo ne može da apsorbuje željezo. Možete eksera skuhati pa jesti :D , ali neće pomoći bez vitamina C. :)
Zato sam navela da je matovilac dobar za podizanje željeza, jer ima i visoku dozu vitamina C, a i još nekih drugih vitamina, a nema puno pripreme oko njega, jer se jede kao salata ili u hladnim supama s jogurtom.
:thumbup:
alkalna_baterija

#2740 Re: Žene pitaju žene

Kakva su vam iskustva s Totemom, ili kako se već piše?
anonimus03

#2741 Re: Žene pitaju žene

Post by anonimus03 »

@Alkalna meni je uspio dici na neku donju granicu, ali cim sam ga prestala piti, sve se vratilo na staro, a zubi su mi ostali crni. Pokusavala i na slamku i sve moguce nacine, ali dzaba. Evo i nakon 2 godine koliko god cetkala na dva donja zuba s unutrasnje strane se vide tragovi. Kako god, jedino je sto mi je od kemije koliko toliko pomoglo, pa makar i kratkorocno. Baki je pomogao na duzi period, a i svi drugi s kojima sam razgovarala ga hvale... Ni ja ni bilo ko za koga znam da je pio nije se zalio na nus pojave kao @Milloni, samo na zube.
azurna_obala

#2742 Re: Žene pitaju žene

Post by azurna_obala »

Čini mi se da si cveklu zaboravio.
azurna_obala

#2743 Re: Žene pitaju žene

Post by azurna_obala »

Čaj od žare je stvarno odličan lijek. Ja srećom nemam ovih problema, ali svakako treba voditi računa da do toga ne dodje.
FrozenCastle

#2744 Re: Žene pitaju žene

Post by FrozenCastle »

malifisent wrote:
Milloni wrote:Fuj..bljak... bljak..fuj...
Nikakva. Ka sam pila baš je užasno bilo, popijem ampulu i 5 sati ležim da dođem sebi.

:? Sto to?.I ja sam je pila. Meni je podnosljiva bila. Jesi li je sa sokom pila?
Ja cekam nalaze zeljeza iz Sanase. :eh:
Zar imaš povjerenja u njihove krvne pretrage? Oni tako divlje rade. Nalazi im uvijek odstupaju od ostalih.

Što se tiče totema, odlična i efikasna stvar za željezo. Brzo diže. Problem je za one koji imaju slab želudac. I mora se na recept uzimati, a meni se ne ide doktoru i stalno vaditi krv da bi dobila te ampule. Mada u zadnje vrijeme mi je želudac postao osjetljiv od stresa pa pitanje je bi li sad ga podnijela. I uzima se sa sokom od naranče i na slamku I NA PUN STOMAK OBAVEZNO.

Ferrum tablete su odvratne, nisam mogla izdržati.

Kad bi bio neki brzi test za željezo da se može pratiti i kod kuće. Ne volim igle. :run:
A ovaj recept sa vinom i suhim šljivama mi zvuči super, posebno to što se ne ukuhava sa šećerom pa je više koristan. Budem probala.

Imate li kakve preporuke za izbacivanje pijeska iz bubrega? Što brže i bezbolnije? Možda nešto za ublažavanje bolova kad upala krene od pokretanja?
Last edited by FrozenCastle on 07/09/2014 00:48, edited 2 times in total.
motorna_pila

#2745 Re: Žene pitaju žene

Post by motorna_pila »

FrozenCastle wrote:
malifisent wrote:
Milloni wrote:Fuj..bljak... bljak..fuj...
Nikakva. Ka sam pila baš je užasno bilo, popijem ampulu i 5 sati ležim da dođem sebi.

:? Sto to?.I ja sam je pila. Meni je podnosljiva bila. Jesi li je sa sokom pila?
Ja cekam nalaze zeljeza iz Sanase. :eh:
Zar imaš povjerenja u njihove krvne pretrage? Oni tako divlje rade. Nalazi im uvijek odstupaju od ostalih.

Što se tiče totema, odlična i efikasna stvar za željezo. Brzo diže. Problem je za one koji imaju slab želudac. I mora se na recept uzimati, a meni se ne ide doktoru i stalno vaditi krv da bi dobila te ampule. Mada u zadnje vrijeme mi je želudac postao osjetljiv od stresa pa pitanje je bi li sad ga podnijela. I uzima se sa sokom od naranče i na slamku.

Ferrum tablete su odvratne, nisam mogla izdržati.

A ovaj recept sa vinom i suhim šljivama mi zvuči super, posebno to što se ne ukuhava sa šećerom pa je više koristan. Budem probala.

Imate li kakve preporuke za izbacivanje pijeska iz bubrega? Što brže i bezbolnije? Možda nešto za ublažavanje bolova kad upala krene od pokretanja?
Djevojko draga, otkud ti to da se TOTHEMA ampule uzimaju na recept.?

Ja sam ih kupovao u svakoj apoteci bez recepta, dostupno je kutija je 10 KM, A može se i na komad uzeti. Komad je 0,50 KM.

Istina je da su dobre i efikasne.

Meni su digle željezo sa 6 na 15..

Preporučujem svakome.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
topcam
Vozim: uzbrdo

#2746 Re: Žene pitaju žene

Post by topcam »

FrozenCastle wrote:
Maslinovo ulje. (ako se dobro sjecam)
doziranje, "valjda" kasika dnevno.
FrozenCastle

#2747 Re: Žene pitaju žene

Post by FrozenCastle »

Thx
motorna_pila wrote:
Djevojko draga, otkud ti to da se TOTHEMA ampule uzimaju na recept.?

Ja sam ih kupovao u svakoj apoteci bez recepta, dostupno je kutija je 10 KM, A može se i na komad uzeti. Komad je 0,50 KM.
Meni nisu dali bez recepta. O.o
S4mpion

#2748 Re: Žene pitaju žene

Post by S4mpion »

FrozenCastle wrote:
Čaj od brusnice i suhe brusnice.
lavorpunvode

#2749 Re: Žene pitaju žene

Post by lavorpunvode »

Nek samo neki od vas kaze da niste mahalci. :D mislim da ste fulili temu, momci :D :P
S4mpion

#2750 Re: Žene pitaju žene

Post by S4mpion »

Kad neko traži pomoć, ne postoji kriva tema :P
Post Reply