Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
skafiskafsnjak

#2726 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Mašinac wrote:
Smrcak15 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?

Znam da nije isto, ali da li vrijedi i pustanje...ako ne znam uciti ?
da , moze se i pustiti sa youtuba.
Može se pustiti, ali to nije nikako isto.
Kako bi bilo da snimiš sebe kako klanjaš sve vaktove pa pustiš kad je vrijeme kojem vaktu.
ili snimiš sebe da jedeš, pa ne moraš više jesti samo pustiš snimak.

:jutro: :vece:
bas mi jedan hafiz rece, da to uopste nije ispravno tj da ne "pije vode" . Ima transkripcija sura na bosanski i to je korisnije citati nego pustati na youtube. Nekako se slazem s tim... Dok mi sami citamo, unesemo se jos vise . DOk sa slusanjem youtube nije tako
Towelie

#2727 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Isto kao kad gledas nekoga kako jede i kad sam jedes. :-D
zagortenej

#2728 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Isto kao kad gledas nekoga kako jede i kad sam jedes. :-D
Jedeš, a ne znaš šta jedeš :wink:
perfekcionista1

#2729 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by perfekcionista1 »

Potpuno je uredu pustiti na youtubu Kur'an da uci. Niko nije rekao da je korisnije nego licno uciti vec moze li se i ima li fajde od toga. Ima itekako. Ulema cak dopusta probnu rukju preka audio snimka pod odredjenim uvjetima.
Npr imas posla u kuci ili vani, pustis Kur'an da uci dok ne zavrsis, idealno u takvim situacijama,.
Smrcak15

#2730 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

Mašinac wrote:
Smrcak15 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Kazu, sejtan bjezi iz kuce u kojoj se uci sura El Bekara ... e sad, da li se pod ucenjem podrazumjeva i pustanje npr na youtube pa pojacas ?

Znam da nije isto, ali da li vrijedi i pustanje...ako ne znam uciti ?
da , moze se i pustiti sa youtuba.
Može se pustiti, ali to nije nikako isto.
Kako bi bilo da snimiš sebe kako klanjaš sve vaktove pa pustiš kad je vrijeme kojem vaktu.

:jutro: :vece:
poenta je da izgovor u ovom slucaju recitacija sa youtube Kur'anskog teksta utice na dzinne ako se nalazi u kuci, nema veze jeli ti ili youtube recitira

isto kao kad bacam kamen rukom ili prackom , kako god kamen leti prema cilju, ovaj ilio onaj nacin svejedno.
nema to veze sa tim.

klanjanje je obaveza, komunikacija izmedju Tebe i stvoritelja, a ovdje govorimo o paljbi prema dzinnima koja moze ici na ovaj ili onaj nacin.
arzuhal

#2731 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Ili napravimo analogiju sa insanom koji sjedi i sluša (sa YT) nekog učača sa lijepim glasom koji uči (melodično, s tugom u glasu, kako god..) i to ga učenje dirne pa se zamisli ili mu suza krene...Da, naprosto, učenje Kur'ana djeluje emotivno na čovjeka, da postigne isti efekt koji bi postiglo učenje Kur'ana negdje u džamiji, živim glasom.
r_faruk

#2732 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

moze li me neko uputiti na ajet koji govori o pokrivanju zene?
hvala!
zagortenej

#2733 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

+1
Smrcak15

#2734 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

evo jedan fantastican odgovor u vezi Hidzaba za mene jednog od najvecih islamskih genija mudrac par exellance :thumbup:

od njega sto sam naucio tehniku u diskusijama "let me turn the table" je fantastican nacin kako da se objasne neke stvari oponentu
zagortenej

#2735 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

r_faruk wrote:moze li me neko uputiti na ajet koji govori o pokrivanju zene?
hvala!
valjda je ovaj:

I reci vjernicama da obore poglede svoje i čuvaju ferdžove svoje, i neka ne pokazuju ukras svoj, izuzev šta je vanjsko od njega; i neka pokrivače svoje stave na prsa svoja... (24:31)

dakle, samo se naređuje da pokriju dekolte :)
asurbanipal

#2736 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:
r_faruk wrote:moze li me neko uputiti na ajet koji govori o pokrivanju zene?
hvala!
valjda je ovaj:

I reci vjernicama da obore poglede svoje i čuvaju ferdžove svoje, i neka ne pokazuju ukras svoj, izuzev šta je vanjsko od njega; i neka pokrivače svoje stave na prsa svoja... (24:31)

Jest dekolte, ako bukvalno tumačiš ajet... :mrgreen:
r_faruk

#2737 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

sta je ferdz?
asurbanipal

#2738 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

r_faruk wrote:sta je ferdz?

Kulturno rečeno, stidno mjesto...

Inače kult nevinosti je prisutan u skoro svim civilizacijama. Kod rimljana si npr. imao Vestalke - sveštenice hrama Veste (gr. Hestia), rimske boginje ognjišta.
zagortenej

#2739 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

asurbanipal wrote:
zagortenej wrote: valjda je ovaj:

Jest dekolte, ako bukvalno tumačiš ajet... :mrgreen:
kako misliš? :)
Mašinac

#2740 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Mašinac »

[/quote]
poenta je da izgovor u ovom slucaju recitacija sa youtube Kur'anskog teksta utice na dzinne ako se nalazi u kuci, nema veze jeli ti ili youtube recitira

isto kao kad bacam kamen rukom ili prackom , kako god kamen leti prema cilju, ovaj ilio onaj nacin svejedno.
nema to veze sa tim.

klanjanje je obaveza, komunikacija izmedju Tebe i stvoritelja, a ovdje govorimo o paljbi prema dzinnima koja moze ici na ovaj ili onaj nacin.[/quote]

I čovjek je kao "nekakva kuća" pa ima i svoje "ukućane".
Čovjek je taj nosilac emaneta, kako govora tako i učenja.
Možda nisi upoznat da se džini dijele isto kao i ljudi na muslimane i ne muslimane, pa umjesto da džine tjeraš iz kuće ti ih skupljaš. Možda ne muslimane i istjeraš iz kuće ali one muslimane džine privlačiš i sabiraš a da toga nisi ni svijestan ili svijesna.
lijepa u dusi

#2741 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by lijepa u dusi »

Mašinac wrote:

nema to veze sa tim.

klanjanje je obaveza, komunikacija izmedju Tebe i stvoritelja, a ovdje govorimo o paljbi prema dzinnima koja moze ici na ovaj ili onaj nacin.[/quote]

I čovjek je kao "nekakva kuća" pa ima i svoje "ukućane".
Čovjek je taj nosilac emaneta, kako govora tako i učenja.
Možda nisi upoznat da se džini dijele isto kao i ljudi na muslimane i ne muslimane, pa umjesto da džine tjeraš iz kuće ti ih skupljaš. Možda ne muslimane i istjeraš iz kuće ali one muslimane džine privlačiš i sabiraš a da toga nisi ni svijestan ili svijesna.[/quote]

Dzinnima je kao i nama zabranjeno stupati u kontakt s nama i oni koji su vjernici to znaju i njihovo prisustvo nam i ne smeta. Problem su "muslimani" koji tolerisu ucenje Kur'ana do odredjene granice, a takvi znaju i sluziti sihirbazima i smetati covjeku praveci mu odredjene zdravstvene smetnje. Ko je prisustvovao rukji, zna o cemu pricam.

Vecina "hodza", "hadzija" kod kojih ljudi idu na izlijecenje, oni im pisu zapise, sto automatski znaci da su sihirbazi i bez obzira na to oni idu u dzamiju, klanjaju, poste, dakle predstavljaju se kao muslimani. Da li bi iko od njih mogao podnijeti dugorocno ucenje Kur'ana? Sigurno da ne. U tome je razlika.
animals

#2742 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by animals »

Sarajmen wrote:Vjeruj al' ne pretjeruj.
Budi umjeren...
fatamorgana

#2743 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:Ili napravimo analogiju sa insanom koji sjedi i sluša (sa YT) nekog učača sa lijepim glasom koji uči (melodično, s tugom u glasu, kako god..) i to ga učenje dirne pa se zamisli ili mu suza krene...Da, naprosto, učenje Kur'ana djeluje emotivno na čovjeka, da postigne isti efekt koji bi postiglo učenje Kur'ana negdje u džamiji, živim glasom.
Isto ko i naše sevdalinke, čovjek se rastuži, tuga ga spopadne, nije mu ni do čega ....
arzuhal

#2744 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:Ili napravimo analogiju sa insanom koji sjedi i sluša (sa YT) nekog učača sa lijepim glasom koji uči (melodično, s tugom u glasu, kako god..) i to ga učenje dirne pa se zamisli ili mu suza krene...Da, naprosto, učenje Kur'ana djeluje emotivno na čovjeka, da postigne isti efekt koji bi postiglo učenje Kur'ana negdje u džamiji, živim glasom.
Isto ko i naše sevdalinke, čovjek se rastuži, tuga ga spopadne, nije mu ni do čega ....
Upravo...
skafiskafsnjak

#2745 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ja prosto ne mogu da vjerujem kakvo je vrijeme doslo ... DOslo je vrijeme da ljudi sve pitaju druge, da nista sami ne znaju i da se vise pouzdaju u ove neke online izvore i tzv sehjove , Boze sacuvaj .

Lajk sam bacio na takvu jednu stranicu na facebook. Ev neko pita, sta znaci po islamu mravi u kuci bla bla, da li ih je zabranjeno ubijati . Pa Booooooooozzzzeeeee dragi jesi lu ljudi glupi i ograniceni ili ja nesto ne kontam ? Jel treba sejha da pitas smijes li srat' i pisat' prije nego jedes ? :?
m_l

#2746 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

Pa, ne vidim problem, vjerovatno je negdje cuo da je mrave zabranjeno unistavati, pa covjek pita sta raditi kada ne zive u svom stanistu, nego napadaju ljudsko.

Znaci, nema nista lose sto neko postavlja nama mozda i nebitna pitanja, neko nesto zeli i usput da sazna. Medjutim, problem nastaje kada muslimani do besvjesti RASPRAVLJAJU o trivijalnim stvarima.
skafiskafsnjak

#2747 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Ma vala, meni je ovo suvisno ali eto ... postaje i smijesno, sve pitaju te neke sehjove i ne znam ti koga.
Smrcak15

#2748 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Smrcak15 »

skafiskafsnjak wrote:Ma vala, meni je ovo suvisno ali eto ... postaje i smijesno, sve pitaju te neke sehjove i ne znam ti koga.
nije suvisno nista jer mozes i radi zivotinje da zaglavis u Dzehennem, a isto tako mozes radi zivotinje da budes nagradjen Dzennetom.
r_faruk

#2749 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Ma vala, meni je ovo suvisno ali eto ... postaje i smijesno, sve pitaju te neke sehjove i ne znam ti koga.
nije suvisno nista jer mozes i radi zivotinje da zaglavis u Dzehennem, a isto tako mozes radi zivotinje da budes nagradjen Dzennetom.

al ako si glup pa ne uzmes neki prasak protiv mrava, no odes sejhu, onda je vala dzehenem za ovoga kako god. potpalit vatru sa njim....
skafiskafsnjak

#2750 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by skafiskafsnjak »

Pa govorim da se pitaju neke banalne stvari...jos malo pa ce pitati smiju li kakiti i piskiti.
Post Reply