Koja zemlja?ćiribiribela wrote:Meni jucer stigao ugovor, ali ne vjerujem dok ne bude viza u pasosu.![]()
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
Mr.Penguin
#2726 Re: Jadi nas nezaposlenih
-
Mr.Penguin
#2727 Re: Jadi nas nezaposlenih
Besplatna obuka za automobilsku industriju, VSS i SSS. http://takt.ba/proizvodnja/
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2728 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ima i Bangladeš samo takvu silu od vojske a kako im 90% stanovništva živi? Jao poređenjaVizionar 1985 wrote:Tajland,Vijetnam itd. su za nas sile.
Tajland ima Nosac Aviona mi to samo mozemo sanjati.
- ćiribiribela
#2729 Re: Jadi nas nezaposlenih
Dojcland.Mr.Penguin wrote:
Koja zemlja?
- Sanjarko
#2730 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa razvijaju se sve Azijske drzave.Lajavikrelac wrote:Ima i Bangladeš samo takvu silu od vojske a kako im 90% stanovništva živi? Jao poređenjaVizionar 1985 wrote:Tajland,Vijetnam itd. su za nas sile.
Narod zivi im danas bolje nego prije.
Nezaposlenost im manja nego u Bosni.
Vjeruj da je Tajland,Vijetnam razvijeniji od Bosne u Mnogim stvarima.
Podcijenjujete Azijate.
Tako ste se i Kini smijali i podcijenjivali je a
sada Kina broj jedan drzava u svijetu po PPP-u.
Vjeruj ta Tajlandska sema zaposljavanja veoma dobra.
Kao sto sam napisao neki oblik Modernog Segrtstva.
- Sanjarko
#2731 Re: Jadi nas nezaposlenih
Deut-shland pretpostavljao sam.ćiribiribela wrote:Dojcland.Mr.Penguin wrote:
Koja zemlja?
Gdje svi Turci tu i Mali Mujo(Bosanac/Boshnjak).
- Domaci izdajnik
#2732 Re: Jadi nas nezaposlenih
Joj jbt o čemu ti...Vizionar 1985 wrote:Pa razvijaju se sve Azijske drzave.Lajavikrelac wrote:Ima i Bangladeš samo takvu silu od vojske a kako im 90% stanovništva živi? Jao poređenjaVizionar 1985 wrote:Tajland,Vijetnam itd. su za nas sile.
Podcijenjujete Azijate.
Kao sto sam napisao neki oblik Modernog Segrtstva.
I da Tajland, Vijetnam, Bangladeš i slične države imaju ogromnu zaposlenost ali po kojoj cijeni? Polurobovska i mizerno plaćena radna snaga od jutra do mraka, ne štede ni djecu...Većina stanovništva nema osnovne higijenske uslove, po gradovima imaju kolonije gubavaca....e ako je to uspjeh kojem treba težiti neka hvala
Uostalom eto hoće da uvedu taj zakon o radu pa uživaj....sljedeći korak je pijaca robova....
- Sanjarko
#2733 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kazem ti ta njihova sema dobra.Lajavikrelac wrote:Joj jbt o čemu ti...Vizionar 1985 wrote: Pa razvijaju se sve Azijske drzave.
Podcijenjujete Azijate.
Kao sto sam napisao neki oblik Modernog Segrtstva.Kinezi i žuta rasa su strašan podanički mentalitet i u stanju su gaziti preko mrtvih da bi postizali uspjehe, oni su strašno destruktivna rasa. U stanju su hladno žrtvovati milione života radi uspjeha, pola Kine je strašno zagađeno po cijenu ekonomskog uspona....
I da Tajland, Vijetnam, Bangladeš i slične države imaju ogromnu zaposlenost ali po kojoj cijeni? Polurobovska i mizerno plaćena radna snaga od jutra do mraka, ne štede ni djecu...Većina stanovništva nema osnovne higijenske uslove, po gradovima imaju kolonije gubavaca....e ako je to uspjeh kojem treba težiti neka hvala
Uostalom eto hoće da uvedu taj zakon o radu pa uživaj....sljedeći korak je pijaca robova....
Povecala bi broj zaposlenih strahovito.
A sada nista svi skoro nezaposleni nam nekvalifikovani,
mnogi bez iskustva,ne mogu se prekvalifikovati ili preedukovati
jer nemaju para itd.
I ako se nesto drasticno ne promjeni ostat ce tako 50% stopa
nezaposlenih.
Ako nesto je dobro/ako valja sto ne prepisati/preuzeti to.
- Domaci izdajnik
#2734 Re: Jadi nas nezaposlenih
Buraz, to su države u kojima su radnici robovi bez ikakvih prava, socijalne i zdravstvene zaštite i svega što civilizovan svijet nalaže....jest trči Nike, Addidas, Gap i sl tamo kod njih da otvori fabrike jer su veliki stručnjaci i zanatlije a ne zato što rade 12+ sati za dva dolara dnevno.... 
Što ne prepišemo od Poljske ili Češke, ovi prvi imaju rast privrede i zaposlenost a nisu polurobovi. Čak i razmišljam da me haver prebaci u PL i on se seli....
Što ne prepišemo od Poljske ili Češke, ovi prvi imaju rast privrede i zaposlenost a nisu polurobovi. Čak i razmišljam da me haver prebaci u PL i on se seli....
Last edited by Domaci izdajnik on 30/07/2015 21:32, edited 1 time in total.
- Sodom1
#2735 Re: Jadi nas nezaposlenih
Znaci birate nerad
- Sanjarko
#2736 Re: Jadi nas nezaposlenih
To je drugo slazem se sa tim.Lajavikrelac wrote:Buraz, to su države u kojima su radnici robovi bez ikakvih prava, socijalne i zdravstvene zaštite i svega što civilizovan svijet nalaže....jest trči Nike, Addidas, Gap i sl tamo kod njih da otvori fabrike jer su veliki stručnjaci i zanatlije a ne zato što rade 12+ sati za dva dolara dnevno....
Ali procitaj napisano ta njihova Tajlandska sema
veoma dobra za zaposljavanje needukovanih,
nekvalifikovanih nezaposlenih osoba.
Ako Poljaci i Cesi imaju bolju semu zaposljavanja
needukovanih nekvalifikovanih nezaposlenih osoba
od Tajlanda treba od njih prepisati semu.
Samo govorim da moramo nekako
rijesiti problem needukovanih nekvalifikovanih
nezaposlenih osoba inace ce nam stopa
nezaposlenosti ostati 50%.
- Domaci izdajnik
#2737 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ok to je tačno sve, dobro razmišljaš, ali bježati od azijskih modela....jebaće nam nanu Kinezi svima ako nam dođu. Dok su u Evropi velikaši hranili kmetove koji su im gradili dvore i plaćali porez, kineski carevi su gradeći zid stotine Kineza u smrt otjerali bez pardona. A tad je Kina bila daleko naprednija od Evrope pa ti vidi....
- Sanjarko
#2738 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma upravu si ali nesto radikalno moramo uraditi.Lajavikrelac wrote:Ok to je tačno sve, dobro razmišljaš, ali bježati od azijskih modela....jebaće nam nanu Kinezi svima ako nam dođu. Dok su u Evropi velikaši hranili kmetove koji su im gradili dvore i plaćali porez, kineski carevi su gradeći zid stotine Kineza u smrt otjerali bez pardona. A tad je Kina bila daleko naprednija od Evrope pa ti vidi....
50% nam stopa nezaposlenih upravo zbog toga
sto su ti svi skoro nezaposleni nekvalifikovani ili needukovani.
Moramo smisliti kako ih prekvalifikovati i reedukovati.
Dojclanderi to shvatili davno a nama u glavu to
ne ide.
- Domaci izdajnik
#2739 Re: Jadi nas nezaposlenih
Stoji, ali gdje? Ni privrede ni proizvodnje...samo uvoz i trgovina... 
- Sanjarko
#2740 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa barem neka ljudi se kvalifikuju pa neka idu vani raditi.Lajavikrelac wrote:Stoji, ali gdje? Ni privrede ni proizvodnje...samo uvoz i trgovina...
Dijaspora u Bosnu svake godine 2 milijarde unese.
I to je nesto barem za pocetak.
Pa vremenom se nadat da bi se i proizvodnja sve
vise pokretala a da bi se iz dijaspore neki vracali i da bi
mozda kakav i biznis pokrenuli.
Mora se odnekud poceti.
- Domaci izdajnik
#2741 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sadaka mentalitet.... 
- sWeeT_Companion
#2742 Re: Jadi nas nezaposlenih
Idiotizam vlastodržaca. Tvoje nije da brojiš uvezeni krompir i flaširanu vodu. Tvoje je da se boriš. Kažeš to je moj cilj, učiniću sve da ga ostvarim u skladu sa propisima, ako ima kakva rupa u zakonu još bolje. Ne dopusti da te neracionalnost demotiviše, uskrati pravo na rad i nipošto nemoj sebi laskat time kako ti uvoz ne da zaposlenje. Samopouzdanje + cilj + prvi korak.Lajavikrelac wrote:Stoji, ali gdje? Ni privrede ni proizvodnje...samo uvoz i trgovina...
-
bumerangss
#2743 Re: Jadi nas nezaposlenih
Joj ljudi sta je ovo svi odoste iz BiH?
pa odo i ja 
-
modem33
#2744 Re: Jadi nas nezaposlenih
sWeeT_Companion wrote:Idiotizam vlastodržaca. Tvoje nije da brojiš uvezeni krompir i flaširanu vodu. Tvoje je da se boriš. Kažeš to je moj cilj, učiniću sve da ga ostvarim u skladu sa propisima, ako ima kakva rupa u zakonu još bolje. Ne dopusti da te neracionalnost demotiviše, uskrati pravo na rad i nipošto nemoj sebi laskat time kako ti uvoz ne da zaposlenje. Samopouzdanje + cilj + prvi korak.Lajavikrelac wrote:Stoji, ali gdje? Ni privrede ni proizvodnje...samo uvoz i trgovina...
Ovaj kao da pise iz drzavnog prirucnika "kako da jebeno gradjane FBiH
- sWeeT_Companion
#2745 Re: Jadi nas nezaposlenih
To mi nije namjera apsolutno. I ne bih se ograničavao na Federaciju.
Generalno, ljudi su kod nas nekako izgubili samopouzdanje, ponašaju se bezvoljno, nezainteresovano sa uvijek prisutnim pravdanjima on ima štelu, one je njegov, on je u stranci...Dosta je.
Mladi ljudi u BiH moraju uzeti stvari u svoje ruke, povući prvi korak i ne čekati na birou penziju. To je tako pesimistički. Nema ništa na tanjiru, moraš se potruditi za ono što želiš, a valjda je egzistencija svima interes. Od sjedenja u kafićima ispijanja tople čokolade i viberisanja nema ništa. Za početak lopata, a može i posao odžačara. Sjedenje nije opcija. Ni čekanje. Odmah i sada.

Generalno, ljudi su kod nas nekako izgubili samopouzdanje, ponašaju se bezvoljno, nezainteresovano sa uvijek prisutnim pravdanjima on ima štelu, one je njegov, on je u stranci...Dosta je.
Mladi ljudi u BiH moraju uzeti stvari u svoje ruke, povući prvi korak i ne čekati na birou penziju. To je tako pesimistički. Nema ništa na tanjiru, moraš se potruditi za ono što želiš, a valjda je egzistencija svima interes. Od sjedenja u kafićima ispijanja tople čokolade i viberisanja nema ništa. Za početak lopata, a može i posao odžačara. Sjedenje nije opcija. Ni čekanje. Odmah i sada.
-
[Emma]
#2746 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kako da uzmem stvari u svoje ruke? Uskoro ću biti magistar, firme u struci ne žele me ni volonterski, samo im smetam. Nisam gladna ni žedna pa ne moram raditi ko konobarica, a i da počnem radit ko konobarica kako će mi to pomoći da radim u svojoj struci? Svi krive mlade kako su lijeni, ne znam što svi misle da smo mi mladi bezobrazni što nam se baš i ne radi u kafiću sa fakultetom? Kome bi se od vas radilo? Štele nemam, a posla bez štele ima u IT-u, ali nemamo svi kapacitet da budemo programeri i web dizajneri, znala sam i ja da tu ima posla i da će ga biti, ali šta sad mogu kad struka nije za mene.
- sWeeT_Companion
#2747 Re: Jadi nas nezaposlenih
Što si završila?
- musicman80
#2749 Re: Jadi nas nezaposlenih
Problem drustva danas je unisten obrazovni sistem, a ekonomija ionako na koljenima. Danas svaka mahala ima univerzitet, i svako ko plati moze protrcati kroz isti I na kraju steci zvanje magistra. Puna zemlja magistara i visoko obrazovanog kadra koji to nije. Ako na to dodamo i ekonomske pokazatelje u zemlji, nije ni cudo da je stanje takvo kakvo jeste.
-
modem33
#2750 Re: Jadi nas nezaposlenih
sWeeT_Companion wrote:To mi nije namjera apsolutno. I ne bih se ograničavao na Federaciju.
Mladi ljudi u BiH moraju uzeti stvari u svoje ruke, povući prvi korak i ne čekati na birou penziju. To je tako pesimistički. Nema ništa na tanjiru, moraš se potruditi za ono što želiš, a valjda je egzistencija svima interes. Od sjedenja u kafićima ispijanja tople čokolade i viberisanja nema ništa. Za početak lopata, a može i posao odžačara. Sjedenje nije opcija. Ni čekanje. Odmah i sada.![]()
Hvala, prosvijetlio si me ..... Sad idem da apliciram za ministra vanjske trgovine BiH-a .... dobit cu tu funkciju 100% .... Bog mi tako rece.