hrvatska-more

Post Reply
mrAdil

#2726 Re: hrvatska-more

Post by mrAdil »

Tijekom ovog vikenda u Istru je stiglo 1,73 posto manje stranih putnika u odnosu na prvi vikend u kolovozu 2012. Još je veći postotak rasta broja gostiju koji su napustili Poluotok.

Prvi vikend u kolovozu za Istru lošiji nego lani

Rast odlazaka veći je za 2,57 posto u 2013. u odnosu na 2012. U apsolutnim brojkama to znači da je prvog vikenda u kolovozu u Istru stiglo 2.765 manje stranih turista nego u istom razdoblju lani, a otputovalo ih je 2.945 više.

Dakle, možemo zaključiti da u Istri ove godine boravi 5.710 manje turista nego lani. Podaci su to Policijske uprave istarske, čiji su djelatnici izbrojili 157.047 stranih putnika koji su cestovnim pravcima ušli u Istru u petak, subotu i nedjelju do 12 sati, odnosno 117.270 onih koji su istovremeno otišli. U istom razdoblju lani evidentirali su ulazak 159.812 stranih putnika, a otišlo je njih 114.325.

Na pulskom aerodromu bilježimo još veći postotak pada u odnosu na cestovni prijevoz. Kroz Zračnu luku je prošlo 3,53 posto manje putnika. U petak, subotu i nedjelju doletjelo je 5.057 putnika, a odletjelo njih 4.968. Lani je njih 5.272 sletjelo, a 5.120 otišlo. Kao i lani, najviše je stiglo putnika iz Rusije, a po brojnosti ih ponovno slijede Britanci. Skandinavci, koji su lani bili treći, sada su stigli u manjem broju pa su ih pretekli Nijemci.

U protekla tri dana zabilježeno je 39 letova, od čega gotovo trećina iz Rusije, te četiri iz Velike Britanije, tri iz Njemačke…

( glasistre)
Alfons Kauders

#2727 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Zviz wrote:
van Basten wrote:evo jedan primjer iz prakse,pokušaću bez komentara dati ga:
Prošle godine bili u nekom apartmanu u Drveniku, sve ok, mi zadovoljni, te gazde isto (napravili nam gratis večeru noć pred polazak), i hajde da ove godine na pametujemo previše -hajmo na isto mjesto.
JAvili se mailom, pitali za isti apartman i isti termin kao i prošle godine, dobijemo odgovor "hvala na interesu, javim kad provjerim termine sa mamom".
Ok...čekali odgovor 10ak dana, ništa... ponovo se javimo -ima li šta, ako nema da tražimo dalje. Stiže odgovor " mama čeka neke poljake da se jave, pokazali su interes za taj termin ali još ništa nisu odgovorili. Javim vam se kad vidimo šta oni kažu".
Ja odgovorim " ne javljajte se, tražićemo mi dalje".
Komentar :D za kraj: Znači, nismo tražili nikakav popust ili sl, ali oni opet radije čekaju poljake pod možda nego nas sigurne, koji bi došli drugu godinu zaredom i time pokazali interes da budemo stalniji gosti, da ih reklamiramo među familijom, prijateljima...

Zato sto tebi nece moci da poveca cijenu sa 40%. Ili drugacije receno u vasem slucaju bi cijena bila ista ili minimlno skuplja dok to Poljake komotno mogu da oderu. Ja sam testirao jednog za isto sam dobio dvije cijene - nazvao sam i ono skroz na skroz po domace zatrazio, cijena bila 70€ za apartman sa balkonom tri sobe (2 spavace + 1 dnevni), poslje nazovem [cisto iz radoznalosti] i skroz ko stranac tamo vamo, 120€ isti smjestaj! Mada meni su obe cijene bezobrazluk, jer sta se nudi? Osim nocenja air-condition i TV nista vise. TV ako ga upalim 5h u toku 10 dana trcim go kad dojem u SA tj. od Ilidze do Ciglana. U Francuskoj u rangu od 70 do 100€mozes naci smjestaj sa bazenom, kljuceve od teniskog igralista, svoj parking - dobro svak ima svoje, ali meni ipak takve stvari nesto znace. U grckoj za 50€ dobijes apartman da zines. Ako cemo gledati cijene hrane - u HR morska hrana skuplja nego u Danskoj kad kupujem na molu kod ribara! Eto ispade da uvoze ribu sa Pacifika dok je tako skupo prodaju. Cijene na nivou znatno skupljih restorana na Francuskoj rivijeri. Pa kafici u Dubrovnuku su skuplji nego u Kopenhagenu, jedan od najskuplih gradova na svijetu! Cijene su napuhane iz jednog jedinog razloga - trazi se masna zarada i pretezno na racun iseljenika sto iz HR sto iz BiH. Stranih turista je svega 1/4 ostalo su made in YU.
Smjestaj u Hrvatskoj je jeftin samo ako se ide na najeftinije moguce varijante, tj. na apartmane gradjene za Titinog vakta. Primjer - znam kucu koja se izdaje po €700 za noc. Jeste velika kamena kuca za 6-10 ljudi, jeste na samoj obali sa vlastitom plazom, bazenom i ostalim zajebancijama, jeste da dobijes jebene lezaljke od tikovine... Ali cifra je opet van svake pameti.
avantgarde

#2728 Re: hrvatska-more

Post by avantgarde »

gledajuci ove vase postove i iznosenja nekih podataka zbilja ova Hrvatska skupa zemlja...sad mi je malo vise drago da sam je u zadnje vrijeme zaobilazio.. :D :lol:
Alfons Kauders

#2729 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

avantgarde wrote:gledajuci ove vase postove i iznosenja nekih podataka zbilja ova Hrvatska skupa zemlja...sad mi je malo vise drago da sam je u zadnje vrijeme zaobilazio.. :D :lol:
Meni nije.

Neke stvari su osjetno skuplje nego kod nas, ali vecina jednostavno nije. Ima razlike, ali za mjesec u Hrvatskoj potrosim svega par stoja vise nego u Bosni (bez smjestaja naravno). I cijene u Hrvatskoj vec par godina ne idu gore, vise nema prostora, tako da ce biti ok... Ko je mogao priustiti odmor prije pet godina, moze i sada.
Warashii

#2730 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Alfons Kauders wrote: Smjestaj u Hrvatskoj je jeftin samo ako se ide na najeftinije moguce varijante, tj. na apartmane gradjene za Titinog vakta. Primjer - znam kucu koja se izdaje po €700 za noc. Jeste velika kamena kuca za 6-10 ljudi, jeste na samoj obali sa vlastitom plazom, bazenom i ostalim zajebancijama, jeste da dobijes jebene lezaljke od tikovine... Ali cifra je opet van svake pameti.
Tako ga dodje nekako, ja vec godinama slinim za ovom kucom http://www.novasol.hr/p/CDU171#overview-tab a opet kad skontam koji bi mi k... to uopste i trebalo ( jest da ovo i ne mogu iznajmiti ) , ovisi doduse kako ko ljetuje al iskreno da kazem nije mi bitan toliko namjestaj i sta ti ga ja znam ne veli mi tu zivit cijeli zivot a i necu dane provoditi u prostoriji.
Daj mi dobar lezaj, da je cisto a to sto je staro mi je svejedno, da je kuhinja funkcionalna, da ima vode, drazi mi je ventilator od klime :roll: da mi je more sto blize to bolje i da je mir .
Nekom to nije dovoljno i to postujem, svako ima svoj pogled na to kako treba njegov odmor/ljetovanje da izgleda.
Alfons Kauders

#2731 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:
Alfons Kauders wrote: Smjestaj u Hrvatskoj je jeftin samo ako se ide na najeftinije moguce varijante, tj. na apartmane gradjene za Titinog vakta. Primjer - znam kucu koja se izdaje po €700 za noc. Jeste velika kamena kuca za 6-10 ljudi, jeste na samoj obali sa vlastitom plazom, bazenom i ostalim zajebancijama, jeste da dobijes jebene lezaljke od tikovine... Ali cifra je opet van svake pameti.
Tako ga dodje nekako, ja vec godinama slinim za ovom kucom http://www.novasol.hr/p/CDU171#overview-tab a opet kad skontam koji bi mi k... to uopste i trebalo ( jest da ovo i ne mogu iznajmiti ) , ovisi doduse kako ko ljetuje al iskreno da kazem nije mi bitan toliko namjestaj i sta ti ga ja znam ne veli mi tu zivit cijeli zivot a i necu dane provoditi u prostoriji.
Daj mi dobar lezaj, da je cisto a to sto je staro mi je svejedno, da je kuhinja funkcionalna, da ima vode, drazi mi je ventilator od klime :roll: da mi je more sto blize to bolje i da je mir .
Nekom to nije dovoljno i to postujem, svako ima svoj pogled na to kako treba njegov odmor/ljetovanje da izgleda.
Uh, fina ti kucica... :D

Ali generalno ne treba ocekivati cuda, i neke ultra niske cijene cak i za krs apartmane... Jednostavno se na tome vise ne moze zaraditi love. Cijene smjestaja su odokativno skocile 50% od kraja devedesetih do danas, a sve druge cijene su se skoro udvostrucile, plus ima vise nameta... Nema tu nekog prostora za zaradu, dok se plate svi troskovi i porezi...

Jbg ako neko ima pristojnu popunjenost, to je opet 50tak dana po apartmanu godisnje. Jeftinija varijanta, kakvu nasa raja ganja znaci da taj neko uzima 50 eura po danu, 2500 milje bruto... Neka ima tri apartmana, 7500 bruto godisnje... Na to valja platiti porez, pa rezije, pa redovno odrzavanje itd... Uglavnom i nije neka sreca kad skontas koliko kosta kuca na obali s tri pristojna apartmana. Nesto manje pare mogu se dobiti orocenjem stednje u istom iznosu, s manje rizika i zajebancije. A ovako imas objekat, brines se o tri apartmana, kontas hoce li ti neki kreten napraviti pozar ili poplavu, hoce li ti biti dobra sezona, pa stalno nesto moras popravljati, ulagati ili vracati kredit itd...

U devedesetim je bilo smijesno jeftino jer si mogao kupiti takvu kucu za 100k maraka, a danas ne mozes ni za 100k eura. Ove kuce koje idu po par stotina eura za dan su izuzetak i siguran sam da ne cine ni 1% ponude u Hrvatskoj.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2732 Re: hrvatska-more

Post by Zviz »

Citam clanak da u Istri 1/3 svih pristalih aviona iz Rusije. :roll: Cim oni pocnu da masovno dolaze od kvaliteta nema nista. To je krkanluk da nemoze veci biti, pa nasi na kvadrad brdjani su mila majka kakvi su [naravno ne svi ali vecina] Rusi seljaci.

Na zimskim odmaralistima oni neznaju za cekanje u redu na lift, to se gura ko volovi. U Courchevel-u mislim da danas nema hotela koji ih hoce primiti. Brat mi pricao, kaze, jednostavno nisu dobro dosli i to pise debelim velikim slovima a razlog kaze bolja imati ljepsu sliku prema svijetu nego se u hladnoci se upisati u gace da bi imao toplotu 5 minu ta a poslje se vise mrznuti.
Alfons Kauders

#2733 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Zviz wrote:Citam clanak da u Istri 1/3 svih pristalih aviona iz Rusije. :roll: Cim oni pocnu da masovno dolaze od kvaliteta nema nista. To je krkanluk da nemoze veci biti, pa nasi na kvadrad brdjani su mila majka kakvi su [naravno ne svi ali vecina] Rusi seljaci.

Na zimskim odmaralistima oni neznaju za cekanje u redu na lift, to se gura ko volovi. U Courchevel-u mislim da danas nema hotela koji ih hoce primiti. Brat mi pricao, kaze, jednostavno nisu dobro dosli i to pise debelim velikim slovima a razlog kaze bolja imati ljepsu sliku prema svijetu nego se u hladnoci se upisati u gace da bi imao toplotu 5 minu ta a poslje se vise mrznuti.
Ofalili su Rusi ove godine, trebaju im vize i pravo je peglativan proces, tako da mnogi idu u Tursku ili negdje drugo.

Hajvani jesu, ali su isto tako i veliki potrosaci. Poljaci imaju slicno ponasanje sto se tice alkohola, ali nemaju toliko para - pa Ruse trpe svi. Ali da budemo iskreni, ni Englezi nisu nesto bolji kad popiju. :D
NNNN

#2734 Re: hrvatska-more

Post by NNNN »

Zviz wrote:Citam clanak da u Istri 1/3 svih pristalih aviona iz Rusije. :roll: Cim oni pocnu da masovno dolaze od kvaliteta nema nista. To je krkanluk da nemoze veci biti, pa nasi na kvadrad brdjani su mila majka kakvi su [naravno ne svi ali vecina] Rusi seljaci.

imao sam priliku par mjeseci boraviti u objektu gdje je bilo dosta rusa, ukrajinaca, kazakstanaca, armenaca i sl bagre. za njih je malo reći da su pušteni sa lanca, a još su to sve bili visokoobrazovani vladini službenici, mogu zamisliti kakvi su ostali. po svu noć su se derali po hodnicima, pokvarili aparate za čokoladice i sokove jer su ih naginjali i udarali nogama nebi li se ogrebali za koju čokoladicu....
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#2735 Re: hrvatska-more

Post by Zviz »

Alfons Kauders wrote:

Ofalili su Rusi ove godine, trebaju im vize i pravo je peglativan proces, tako da mnogi idu u Tursku ili negdje drugo.

Hajvani jesu, ali su isto tako i veliki potrosaci. Poljaci imaju slicno ponasanje sto se tice alkohola, ali nemaju toliko para - pa Ruse trpe svi. Ali da budemo iskreni, ni Englezi nisu nesto bolji kad popiju. :D
Nemozes porediti Engleze i Ruse kad popiju. Jedno je stvarati buku, pa da cujes samo Dance pogotovo ove u maldje od 17 do 25 kad popiju. Rusi i Englezi su nista po pitanju galame. Pet pijanih Danaca se nekad cuje kao 300 zestokih navijaca nekog ljevog tima, obicno su ti najglasniji :D Englezi jest da popiju ali nije da lupaju po hotelu, da razbijaju, da maltretiraju druge goste. Rusima nista nevelja, pizza previse vruca, ono skupo, ovo nije nako, vako, pa u jednu ruku sta ocekivati od ljudi u cijem jeziku rijec izvini je dvanih dana umrla. U Rusiji ako ti neko stane na nogu jos samo mozes ocekivati da se izdere nate, da te udari i mozda pokrade, jer si mu stojao na putu. Ali pricao mi je jedan vlasnik manjeg hotelica, kaze samo sam uklonio ruski jezik i sa interneta i ostalih informacija i kaze nema ih vise.

Sto se tice njihove potrosnje, pa nemogu oni potrositi koliko mogu gostiju otjerati i kad podvuces racunici onda si u minusu.

Cast izuzetcima, to su vecim skolovani (akademicari) ljudi koji cuvaju svoj obraz, ali na zalost takvi u Rusiji nekad nemaju ni za kifle.
P308

#2736 Re: hrvatska-more

Post by P308 »

NNNN wrote:

imao sam priliku par mjeseci boraviti u objektu gdje je bilo dosta rusa, ukrajinaca, kazakstanaca, armenaca i sl bagre. za njih je malo reći da su pušteni sa lanca, a još su to sve bili visokoobrazovani vladini službenici, mogu zamisliti kakvi su ostali. po svu noć su se derali po hodnicima, pokvarili aparate za čokoladice i sokove jer su ih naginjali i udarali nogama nebi li se ogrebali za koju čokoladicu....
Turska je puna Rusa. Nisam imao negativna iskustva s njima...Inace u 8 ujutro ih vidim hodaju po hotelu s pivama...Jbt, ja ne mogu sebi doci u 8 ujutro a oni vec piju :D
Alfons Kauders

#2737 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Zviz wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nemozes porediti Engleze i Ruse kad popiju. Jedno je stvarati buku, pa da cujes samo Dance pogotovo ove u maldje od 17 do 25 kad popiju. Rusi i Englezi su nista po pitanju galame. Pet pijanih Danaca se nekad cuje kao 300 zestokih navijaca nekog ljevog tima, obicno su ti najglasniji :D Englezi jest da popiju ali nije da lupaju po hotelu, da razbijaju, da maltretiraju druge goste. Rusima nista nevelja, pizza previse vruca, ono skupo, ovo nije nako, vako, pa u jednu ruku sta ocekivati od ljudi u cijem jeziku rijec izvini je dvanih dana umrla. U Rusiji ako ti neko stane na nogu jos samo mozes ocekivati da se izdere nate, da te udari i mozda pokrade, jer si mu stojao na putu. Ali pricao mi je jedan vlasnik manjeg hotelica, kaze samo sam uklonio ruski jezik i sa interneta i ostalih informacija i kaze nema ih vise.

Sto se tice njihove potrosnje, pa nemogu oni potrositi koliko mogu gostiju otjerati i kad podvuces racunici onda si u minusu.

Cast izuzetcima, to su vecim skolovani (akademicari) ljudi koji cuvaju svoj obraz, ali na zalost takvi u Rusiji nekad nemaju ni za kifle.
jbg - isto ko i kod nas... hajvani su se snasi i poklopili sve pare, a sitna raja ne moze dobaciti ni do volge... upoznao sam i super raje iz rusije, mladji svijet, obrazovani i solidno zaradjuju - mahom radeci za te konje

i oni se stide tih degenerika isto kao sto se mi stidimo kada vidimo nekog naseg mamlaza kako se bruka u makarskoj
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#2738 Re: hrvatska-more

Post by gentoo »

Jel bolje nabaviti Eure ili Kune? Sta primaju sta ne u vecini slucajeva/radnji/trafika ?
Warashii

#2739 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

gentoo wrote:Jel bolje nabaviti Eure ili Kune? Sta primaju sta ne u vecini slucajeva/radnji/trafika ?
Ma kune druze, za eure te mogu zezati al za kune ne.
uglavnomja

#2740 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

gentoo wrote:Jel bolje nabaviti Eure ili Kune? Sta primaju sta ne u vecini slucajeva/radnji/trafika ?
na svakoj radnji pise:

NE PRIMAMO EURE!

moras zamijeniti lovu za kune ili, najbolje, placaj karticom :D

i svako malo vece mjesto ima bankomat.

ako mijenjas lovu u mjenjacnici (ni slucajno u banci!!!) trazi one gdje pise 0% provizija.
Alfons Kauders

#2741 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

mijenjaj kod nas, osjetno bolji kurs...
gentoo

#2742 Re: hrvatska-more

Post by gentoo »

Kune it is.. Ma ovaj smjestaj se kao moze platiti kako god zelis, i ponuda je u € tako da cu kupiti eura taman toliko koliko je smjestaj a ostalo kune..
gentoo

#2743 Re: hrvatska-more

Post by gentoo »

Alfons Kauders wrote:

Kod nas naravno.. pun novcanik para da imam za carinike :D
Alfons Kauders

#2744 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

gentoo wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kod nas naravno.. pun novcanik para da imam za carinike :D
i obavezno provjeri kurs na netu, na temi se pricalo da je intesa najbolja... ja sam mijenjao u raifu i doslo mi je manje nego kolegi u intesi
uglavnomja

#2745 Re: hrvatska-more

Post by uglavnomja »

gentoo wrote:Kune it is.. Ma ovaj smjestaj se kao moze platiti kako god zelis, i ponuda je u € tako da cu kupiti eura taman toliko koliko je smjestaj a ostalo kune..

zvanicno hrvatska valuta je kuna i placanje u svakoj drugoj valuti je ilegalno :D

ljudi stavljaju cijene u eur da stranci lakse skontaju koliko kosta :-) , a da li love u mutnom, pa uzimaju eure na crno :zzzz:
Alfons Kauders

#2746 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

uglavnomja wrote:
gentoo wrote:Kune it is.. Ma ovaj smjestaj se kao moze platiti kako god zelis, i ponuda je u € tako da cu kupiti eura taman toliko koliko je smjestaj a ostalo kune..

zvanicno hrvatska valuta je kuna i placanje u svakoj drugoj valuti je ilegalno :D

ljudi stavljaju cijene u eur da stranci lakse skontaju koliko kosta :-) , a da li love u mutnom, pa uzimaju eure na crno :zzzz:
uzimaju apartmandzije sve... :wink:
Warashii

#2747 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

Jutros u Intesa gledao i da je kurs 3,85 a prosle sam godine mjenjao u Volksbank jer u Intesi nisu imali kuna bilo 3,75.
CBBIH Kursna lista pokazuje
Hrvatska
100
srednji 26.008378
Al u bankama to oni obicno ne racunaju bas tako :D
Alfons Kauders

#2748 Re: hrvatska-more

Post by Alfons Kauders »

Warashii wrote:Jutros u Intesa gledao i da je kurs 3,85 a prosle sam godine mjenjao u Volksbank jer u Intesi nisu imali kuna bilo 3,75.
Hrvatska
100
srednji 26.008378
da... moraju malo zavrnut...

mjenjacnice su na papiru bolje, moze se naci bolji kurs - ali nikad nemaju kuna na stanju... mozes kupiti marke za kune, ali kad udjes i kazes da bi kupio x tisucha kuna, blenu u tebe ko u budalu...
perfect_guy

#2749 Re: hrvatska-more

Post by perfect_guy »

Warashii wrote:Jutros u Intesa gledao i da je kurs 3,85 a prosle sam godine mjenjao u Volksbank jer u Intesi nisu imali kuna bilo 3,75.
Hrvatska
100
srednji 26.008378
ne zove se džaba "srednji", mora postojati nešto što daje tu sredinu
Warashii

#2750 Re: hrvatska-more

Post by Warashii »

perfect_guy wrote: ne zove se džaba "srednji", mora postojati nešto što daje tu sredinu
Pa da, kupovni je nesto malo manji i iznosi 25.943357 al nes brale dobit kune ni po tom kupovnom ;) sto rece Alfons moraju oni malo zavrnut. Iskreno tu su oni negdje sa onim sto mjenjaju na cesti jedino sto dobijes potvrdu i nekako si sigurniji kad mjenjas u banci.
Post Reply