FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

BHF_Manijak

#27201 Re: FC Barcelona

Post by BHF_Manijak »

Moje misljenje je da je Xavi tu veci kocnicar od Inieste. Ipak mu je 33-34 godine, nema vuse kuveta da trci, a osnova tiki-take je kretanje i samo kretanje. Sjecam se klipova u kojima se pokazuje kako 6 igraca bez lotpe samo trckara i kruzi. Sa ovakvim Xavijem to ne ide, a ipak je prevelik luksuz, pa i za Barcelonu, da ti zrtvujes da sad 2 zadnja vezna samo za njega trce - ne ide brate.
Moraju podhitno naci idealno rjesenje za Hernandeza. FAbregas to nije, po meni su se zajebali jer Ozila nisu doveli, a on je upravo igrac koji bi Xavija 1/1 zamjenio. Polijen ko i Spanac, ali brate kad ti podvali loptu place ti se koliko je iskoristiva.
Drugo playa, koji bi stilu igre Barce odgovarao iskreno ne vidim.
Sva ova imena s kojima se licitira, te Reus, te ovaj te onaj - bojim se da nisu pravo rjesenje i da su samo magla za javnost.

Barca je najplodnija bila dok je Xavi mogao igrati na viokom nivou. Vise to ne moze, zbog godina, ne zbog (ne)znanja. Fali mlade krvi. Dodaj tu jos zasicenost i dobijes ovako bezbojnu Barcu. To ti je k'o da imas Ferrarija ali ga vozis 80 km/h.

Iniesta nije problem, po mom misljenju, koji ne prati svaku tekmu i nije u zizi dogadjaja tj. u Spaniji :mrgreen: . Iniesta bi vrlo brzo proigrao, kada bi dosao jedan kvalitetan veznjak uz njega.
Mada i kod njega ima onog faktora zasicenosti, treba mu definitivno neki novi izazov.

Motor igre trokira i zreo je za promjeni, dakle Barca mora naci rjesenje za Xavija, a trenutno u njihovom timu ne vidim momka koji odgovara Xavijem profilu igre, ali nikako!
skenderija04

#27202 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

To je sve tako, ali po meni je krpljenje. Sto prije prihvatimo da je Pep i tiki taka zavrsena prica prije ce doci i rekonstrukcija. Dobro si ti, to je Ferari ali ona Testa Rosa iz 1990.

Ali neka ih ne zanemaruju, ima kvaliteta. Problem je u glavama.
faraon_s_krilima

#27203 Re: FC Barcelona

Post by faraon_s_krilima »

Slazem se da su Xavi i Iniesta problem, ali ocekivati da Martino izbaci njih dvojicu i ubaci Songa i Sergia je malo djetinjasto. Zamislite da su igrali njih dvojica i da je Barca isto ovako igrala i izgubila 1-0. Vecina bi rekla da je Martino kriv sto je u tako teskoj utakmici ubacio dvojicu igraca koji su haman u drugom planu. Hocu da kazem da nije puno do njega, Barcelona je takav klub gdje su te 'ikone' kako ih zovete puno bitnije od trenera.

Martino je rekao da nije njegova zasluga kada je Barca dobila Real i da on jos uvijek minimalno utice na ekipu(iako bi htio da je suprotno), ne bi bilo korektno sada kada su porazi krenuli kriviti njega kada je ocigledno da je zalaganje IGRACA kljucni problem.

Sa ostalim sto ste pisali se u sustini slazem. :-D
skenderija04

#27204 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

faraon_s_krilima wrote:Slazem se da su Xavi i Iniesta problem, ali ocekivati da Martino izbaci njih dvojicu i ubaci Songa i Sergia je malo djetinjasto. Zamislite da su igrali njih dvojica i da je Barca isto ovako igrala i izgubila 1-0. Vecina bi rekla da je Martino kriv sto je u tako teskoj utakmici ubacio dvojicu igraca koji su haman u drugom planu. Hocu da kazem da nije puno do njega, Barcelona je takav klub gdje su te 'ikone' kako ih zovete puno bitnije od trenera.

Martino je rekao da nije njegova zasluga kada je Barca dobila Real i da on jos uvijek minimalno utice na ekipu(iako bi htio da je suprotno), ne bi bilo korektno sada kada su porazi krenuli kriviti njega kada je ocigledno da je zalaganje IGRACA kljucni problem.

Sa ostalim sto ste pisali se u sustini slazem. :-D
Manje vise ovdje svi znamo koji je problem.Sve je to u krugu, ali sada je pitanje sta i kako Neka kazu, igrace mladi ne ocekujte nista ove sezone i ja zadovoljan. Barcelona nema imperativ titula kao u 80-tim.
WatersR

#27205 Re: FC Barcelona

Post by WatersR »

LSD wrote: Nema Martino muda da ostavi Iniestu i Xavija na klupi (nešto što bi Pep davno uradio).
Kada je došao trenutak da to uradi, Pep je spakovao kofere.
LSD

#27206 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

WatersR wrote:
LSD wrote: Nema Martino muda da ostavi Iniestu i Xavija na klupi (nešto što bi Pep davno uradio).
Kada je došao trenutak da to uradi, Pep je spakovao kofere.
Tacno je to, ali nisu mu dali toliko odriješene ruke za toga....znalo se za njegove nesporazume sa Rosellom.
Ako je iko imao muda da napravi neke jace rezove i zapocne remont, to je bio Pep....covjek je na vrijeme skontao, baš ovo što se sad dešava.
Kod njega bi i Messi grijao klupu, ako treba....ali jbg, Barca je takav takav klub gdje nikad niti jedan trener nije imao pune slobode u radu....uvijek su neke oscilacije, turbulencije, smjene uprava, uticaju ovih ili onih faktora (zato skidam kapu Feregusonu ili Wengeru u njihovom dugogodišnjem radu u jednom klubu)..... na to sve dodaj konstantan medijski pritisak i imperative osvajanje trofeja....pa dobro je kako izdržao 4 godine :!: i to je uspjeh u takvom klubu....znamo svi da se treneri u Realu i Barci trener ne zadržavaju puno, jer ih to pojede i potroši....par sezona i bježi.
BHF_Manijak

#27207 Re: FC Barcelona

Post by BHF_Manijak »

Pa dobro, tako to funkcionise. Mislis da je Mou imao slobodne ruke potpuno u Madridu, ili da ce Pep pored zivih Hoenessa i Kalle Rummeniggea moci raditi sve bas sta hoce? Uvijek ima ta neka hijerarhija u klubu, gdje predsjednici i legende vuku konce, pogotovo u jacim klubovima gdje su i vece legende.

Dobro mi je ostao u glavi onaj citat iz filma The Damned United (topla preporuka za sve koji nisu gledali!!!), kad se Clough uskofrcio upravi i chairmanu, pa ga ovaj spusti u smislu da je uprava prva, igraci, navijaci, te da su treneri uvijek zadnji na ljestvici prioriteta. :)
LSD

#27208 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

BHF_Manijak wrote:Pa dobro, tako to funkcionise. Mislis da je Mou imao slobodne ruke potpuno u Madridu, ili da ce Pep pored zivih Hoenessa i Kalle Rummeniggea moci raditi sve bas sta hoce? Uvijek ima ta neka hijerarhija u klubu, gdje predsjednici i legende vuku konce, pogotovo u jacim klubovima gdje su i vece legende.

Dobro mi je ostao u glavi onaj citat iz filma The Damned United (topla preporuka za sve koji nisu gledali!!!), kad se Clough uskofrcio upravi i chairmanu, pa ga ovaj spusti u smislu da je uprava prva, igraci, navijaci, te da su treneri uvijek zadnji na ljestvici prioriteta. :)
OK, ali ima tu i razlika....Bayern je sređeniji klub, ima normalno zdravo okruženje sa ljudima iz sporta (sve sami bivši asovi koji znaju svako svoj posao)....tamo nema cirkusa kao u Barci, gdje se svaki cas biraju, ofiraju i povlace po medijima, prepucavaju predsjednici, pola igraca za bivšeg predsjednika, pola za sadašnjeg... onda su i mediji normalniji, drugaciji mentalitet itd.
A da ne pricam o Fergusonu ili Wengeru koji su neprikosnoveni autoritet u svojim klubovima....koji su promjenili nekoliko generacija igraca.
Tako nešto je nemoguce u Španiji, a posebno u Barci ili Realu.
WatersR

#27209 Re: FC Barcelona

Post by WatersR »

Pa vidi, 2010. smo svi mogli naslutiti u kojem pravcu će se stvari odvijati, na vrhu si i pad je neminovan samo je pitanje koliko će biti bolan.
Niko nije mogao tada a teško da može i sad napraviti neke značajne rezove, tako sve dok se ne ponovi nešto kao one sezone kada su završili iza Villareala, bijele maramice i sl. svi će imati zavezane ruke.
Do tad će nam ostati ove kozmetičke promjene.
BHF_Manijak

#27210 Re: FC Barcelona

Post by BHF_Manijak »

Upravu si. Posebno se to odnosi na Madrid, enorman je pritisak. Cini mi se da tamo cim stavis potpis na ugovor, odmah kao da ti neko 3 tone nakaci na pleca. Uzasno okruzenje za raditi i tamo ni za milijardu godina nema sanse da se desi neki "Ferguson", jer oni to ne mogu podnijeti, tj. rad, kako bi mi rekli, po istilahu. Da se nesto godinama gradi, kakvi, nema sanse. Trazi se instant uspjeh, a da to jos izgleda lijepo za oko. Ni uspjeh ti ne garantuje ostanak (Capello, Schuster, Del Bosgue) i uvijek se trazi nesto novo, nesto inovativno, da je to i estetski za 10, da je efikasno, da je najbolje u svijetu jednostavno.
Zato to i jesu klubovi, koji su vise od kluba, ima jos tu milion stvari pored. Politika, ugled, znacaj, kraljevstvo itd...
Kod Barce je to malo drugacije, ali tu onda dolaze neke druge stvari do izrazaja, borva predsjednika i slicno...
Slicno je i u Chelseau, nogira frajera koji je osvojio LP prije pola godine. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#27211 Re: FC Barcelona

Post by Tomahawk11 »

Prica da bi Messi kod Guardiole grijao klupu ne ide. Guardiola je sve bio spreman zrtvovati za Messija ;-)
missko

#27212 Re: FC Barcelona

Post by missko »

Ljudi pa Pepi je otisao za parama i usput pobjegao od stresa sa ciganima (mislim na novinare)

Gesendet von meinem GT-I9505 mit Tapatalk
sumirprimus

#27213 Re: FC Barcelona

Post by sumirprimus »

prvi poraz i potop,a bez mesija,valdeza...
:-)
lua

#27214 Re: FC Barcelona

Post by lua »

LSD wrote:
skenderija04 wrote:Ópet isto, nema trke. Veterani su pukli ili se stekaju za mundijal. Tata nema muda da ih posalje na klupu. Ovakvu Barcelonu svi mogu trkom pobijediti. Pa sa srecom momci, sada da vidimo kako ce se odvijati stvari. Liga je jos tu, zavisi od igraca. Danas nije ni do odnosa, imaju snage za pola sata.
Nema Martino muda da ostavi Iniestu i Xavija na klupi (nešto što bi Pep davno uradio), a da gurne ove mladiće željne igre i trcanja tipa Roberto, Bartra itd....stranac, boji se jadnik da ga mediji ne razapnu, politika "ne talasaj puno" - jer bi bila prica Ko je on iz Argentine da stavlja ikone na klupu....tako je i Messija na silu forsirao dok covjek nije puk'o.
Veceras su se glavni igraci, koji su okosnica igre, šetali na terenu....prošetali se malo momci, šta ima veze.

Bilbao sasvim zasluženo :thumbup: igraju ljudi, grizu teren 90 minuta.
Iskreno post ti je malo nerealan, obzirom da je kod Tate rega da na klupi ostaju te ikone. A Messi ili je forsirao samog sebe, ili ga je neko forsirao u vrijeme Tita Vilanove. Budimo samo realni, ljudi ne mogu meda. A trener vala nije kriv.
suncica24

#27215 Re: FC Barcelona

Post by suncica24 »

Pep je otisao u Bayern koji je na vrhuncu snage, moci (sportsko-finansijskih), uz sto stoji to da jeste pritisak to sto moras postici (skoro) sto i Heynceks, ali kad imas sistem i novac za shopping, te otvorene ruke za slaganja i preslaganja vec odlicne igracke masine... ta uloga i nije bas dokaz da je Pep svemocan.

Nego, ili ce se neke stvari bitno mijenjati, (stil igre, prije svega, koji bi popratile sve one prodaje i kupovine koje navede skenderija :D ) ili cemo biti osudjeni na gledanje ovakog natezanja do kraja sezone (ja drugo poluvrijeme nisam mogla odgledati). Slijedece.
Sve dok prodaja dresova ide kako ide :roll:
HB_BHF

#27216 Re: FC Barcelona

Post by HB_BHF »

U 180 minuta, jedan go' iz penala, tri u mreži Pinta... Ne zna se jel gori napad ili odbrana, ili možda je sredina kriva i za jedno i drugo :D
5 0 5

#27217 Re: FC Barcelona

Post by 5 0 5 »

ma hajde ba. od 21 utakmice, dvije izgubljene. ono sto (za mene) ne funkcionira je, taj "plan b" o kojem je skenderija prije par sedmica pricao. jednostavno, ovaj tim nije napravljen za onih dugih lopti i ispucavanja. ako planiraju tako igrati, morat ce kupiti igrace za takvu igru. inace, tim izgleda kao sto ga opisujete. spor i nezainteresovan. ja bih radije da odbace plan b, jer niti je lijep, niti ucinkovit. mozda neki treci... :)
skenderija04

#27218 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Sve zavisi kako analiziras.

1. Barcelona nije u rezultatskoj krizi. Prvi u ligi uz pobijedjen clasico,i najveci rival na tri boda. Prvi u LS. Sa te strane situacija nije alarmantna

2. Veliki broj povrijedjenih i medju njima Messi moze biti paravan za ove poraze. Ok, i to kupujem

E sad, sve je to tako ali ja mislim da Barcelona nema A. dobru fizicku pripremljenost B. Ne odigra dovoljnu kolicinu kvalitetnog fudbala da bi pobijedili. Mene niko ne moze ubijediti da Ajax i Athletic Club imaju bolje igrace i da su bolje ekipe od Barcelone.ipak, ove dvije utakmice su pokazale da je i takvim ekipama dovoljno da pojacaju intenzitet, da vise trce i samim tim izjednace tu prevagu u kvalitetu koju ima Barcelona prije utakmice. Da bi kvalitet isplivao mora se i raditi na terenu. Juce je Barcelona igrala jako dobro ali samo prvih pola sata . Pola sata je koliko traje rezervoar u Barceloni. Tu je problem. Ako vidis sve to u kompletu, @ HB_BHF ima potpuno pravo u svom postu
"U 180 minuta, jedan go' iz penala, tri u mreži Pinta... Ne zna se jel gori napad ili odbrana, ili možda je sredina kriva i za jedno i drugo"
Mislim da treba poceti prihvatiti cinjenicu da Xavi i Iniesta vise ne mogu igrati skupa i da ili jedan ili drugi moraju poceti sa klupe. Ako oni ne rade ostavljaju Busquetsa na cjedilu. Ma koliko bio dobar, sam ne moze pokriti toliki teren. Ako Busquets ne moze pokriti toliki prostor uslovljavas bocne igrace koji ne znaju da li da brane i pomazu Busquetsa ili da napadaju. Ako bocni napadnu i izgubi se lopta, odmah i ovi pozadi pocinju da se raspadaju ( gol Atlethica najbolji primjer).

Sta je najbolje valjda zna Martino. Ja mislim da je Barcelona sada u fazi da prvo mora gledati da se izvuce rezultatski a tek onda gledati estetiku jer bez fizicke spremnosti nema ni estetike. Na ustrb kvaliteta staviti misic . Sergi Roberto nije nivo Xavija ali ti moze dati trku. Pedro je kritican ali na njega mozes racunati - Trcace kao lud. Dakle izjednaciti kvalitet i fizicku spremnost. Mozes gubiti ali ne mogu te pregaziti kao juzce gdje nakon primljenog gola nije bilo snage za reakciju.
Muhamed Đakmić

#27219 Re: FC Barcelona

Post by Muhamed Đakmić »

Sad me možete napasti, ali mislim da je Real trenutno ozbiljnija ekipa od Barcelone. Jednostavno, Barcelona ne djeluje toliko uvjerljivo i kad dobija. Nije ono što je bila ranije, a da bi tiki taka bila uspješna, moraju konstantno držati onaj nivo igara. Od odlaska Guardiole oni su u silaznoj putanji. I kad je izgubljena Liga prvaka 2010. godine, i 2012. godine, i Inter i Chelsea su tokom cijelih utakmica skoro spašavali živu glavu, nisu pomišljali na neko nadigravanje i kombinatoriku. Sad već dobar broj ekipa komotno hoće da se nadigrava sa Barcelonom. A meni ne djeluje da je to rezultat promjene stila, već više rezultat toga da Barcelona nije ni blizu onog nivoa.
omar little

#27220 Re: FC Barcelona

Post by omar little »

prije je barceloni fizicka spremnost bila problematicna i opadala u zimu, februar-mart, (sto je nekako bilo normalno zbog stila koji su igrali) sad nismo ni u decembru a oni se povlace k'o prebijene macke po terenu. zar se trener ne konsultira sa strucnim timom, da se pravi plan neki fizickih priprema i rada koje odgovaraju trenerovim zamislima za igru i sezonu? ako vec hoces igrati s tim dugim loptama i brzim prodorima, gdje su ti krila vanserijske (fizicke) spremnosti?

meni barca neorganizirano izgleda, u svakom pogledu. pod guardiolom se cinilo da se na sve mislilo, ne u smislu igre, vec u smislu komplet priprema i organizacije za jednu sezonu.
faraon_s_krilima

#27221 Re: FC Barcelona

Post by faraon_s_krilima »

Ma ocigledno je da je najveci problem spremnost i zalaganje ali ono sto meni smeta jos vise je to sto oni i kad trce i pritiscu protivnika to je totalno nerezonski i neorganizovano...gore npr. alexis i cesc 'zaganjaju' a ovi samo probace loptu do svojih veznih na koje se ne vrsi nikakav pritisak i koji lezerno organizuju napad.

Jos jedna stvar je napad po Neymarovoj strani. Ja ne znam je li se to meni cini al ja ne znam kad je zadnji put Barcin lijevi bocni protrcao po strani i imao priliku za neki ubacaj(nisam gledao 2. poluv. sinoc). Jednostavno Adriano(ili Montoya) dodje do pola terena preda loptu do Andresa ili Neymara i stane. Naravno da ce se i Neymar muciti kada ga zatvaraju dvojica jer ovog jednog niko nije odvukao. A posebno mi to smeta kada Neymar ulazi u sredinu(sto relativno cesto radi) i onda citava lijeva strana ostaje prazna i to niko ne koristi.

A na drugoj strani Montoya i kad dodje u priliku za neki asist njemu se mozak zaledi, kao sinoc u prvom poluvremenu. :-D

Koliko god da su Adriano i Montoya dostojne zamjene mora se primijetiti da Barci fale Alves i Alba.
LSD

#27222 Re: FC Barcelona

Post by LSD »

http://scsport.ba/vijest/64903

Vec su počeli mediji po Španiji derati Martina....ne zbog prvog poraza nakon 15 kola, vec zbog igre (to jest zbog odstupanja od stare igre).

"Međutim, čuveni Guardilon sistem tika-taka već je prirastao za srce svima u Barceloni, pa navijači nisu bili zadovoljni ni poslije pobjede od 4:0 protiv Vallecana, jer je prvi put poslije 317 utakmica Blaugrana imala manji posjed lopte od protivnika."
skenderija04

#27223 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

Novi pozarcic: Pedro hoce da ide u januaru :D :D :D
DonVitoN

#27224 Re: FC Barcelona

Post by DonVitoN »

Tata Martin je procitan.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#27225 Re: FC Barcelona

Post by Entropio »

skenderija04 wrote:Novi pozarcic: Pedro hoce da ide u januaru :D :D :D
Pedro je izgubio startnu poziciju zbog dolaska Neymara i naglog napretka Alexisa. Ništa čudno što hoće da ide.
Post Reply