https://www.dw.com/hr/%C5%A1ok-na-minhe ... a-71617803
PolitikaEuropa
Šok na Minhenskoj konferenciji: JD Vance oštro napao Europu
Thomas Latschan
prije 1 satprije 1 sat
Minhenska sigurnosna konferencija započela je šokom: Američki potpredsjednik JD Vance grubo dovodi u pitanje "zajedničke vrijednosti" na koje se pozivaju Europljani. Govore li SAD i Europa još uvijek istim jezikom?
"Što mi to zapravo branimo?"
I onda: nastup Vancea. 18 minuta govori američki potpredsjednik, no o vanjskoj sigurnosti Europe ili o Ukrajini jedva da je rekao neku riječ. Umjesto toga, koristi svoj nastup kao svojevrsnu lekciju o onome što Trumpova administracija smatra demokracijom.
Europa neprestano naglašava zajedničke vrijednosti, kaže Vance, ali u Sjedinjenim Državama postoji "zabrinutost o tome koje su to uopće vrijednosti".
Najveća prijetnja Europi nije Rusija ili Kina, već dolazi iznutra, objašnjava Vance: to je povlačenje Europe od nekih svojih temeljnih vrijednosti.
Kao primjer navodi poništenje, prema njegovom mišljenju,
potpuno legitimnih predsjedničkih izbora u Rumunjskoj (koji je Vrhovni sud proglasio nevažećima zbog utvrđenog masivnog ruskog utjecaja), kritizira zabranu prosvjeda protivnika pobačaja u blizini klinika u Ujedinjenom Kraljevstvu i osuđuje isključivanje ekstremnih stranaka iz političkog procesa. Sloboda mišljenja u Europi je "u povlačenju", tvrdi Vance: "Mi više ni ne znamo što to zapravo branimo. Što vi branite?" upitao je Vance gledajući u pretežno zbunjena lica europskih saveznika.
Oštre kritike na Vanceov govor
"Mi se borimo i za to da ti možeš biti protiv nas", odgovorio je njemački ministar obrane Boris Pistorius američkom potpredsjedniku. To je, kaže, temeljno načelo njemačke vojske i odraz naše demokracije. "Ovu demokraciju je američki potpredsjednik maloprije doveo u pitanje za cijelu Europu. Ako sam ga dobro razumio, uspoređuje stanje u nekim dijelovima Europe s onim u autoritarnim režimima", kaže Pistorius. "To je neprihvatljivo. To nije Europa i nije demokracija u kojoj ja živim i u kojoj upravo vodim predizbornu kampanju."
Govor JD Vancea predstavljao je kršenje normi, objašnjava politologinja Cathryn Clüver-Ashbrook iz Bertelsmannove zaklade za Deutsche Welle. "Ali drugačije nego što se očekivalo." Obično se u takvom kontekstu ne komentiraju unutarnja pitanja saveznika. No sada je bilo vidljivo
"koje strategije možemo očekivati u izvrtanju činjenica i redefiniranju normi koje smatramo temeljem demokracije", kaže ova bivša direktorica Njemačkog vijeća za vanjsku politiku (DGAP).
"Prva trećina govora bila je prožeta teorijama zavjere, dezinformacijama i pozivima da se te iskrivljene tvrdnje shvate ozbiljno."