SDA-All about

funeral blues

#27176 Re: SDA-All about

Post by funeral blues »

statixx wrote:
JThomas wrote:a ovaj nije kontre radi?
Pa 90% Bosnjaka nije ni culo za lika, sto znaci da je njegova sudbina samo iskoristena za obracun sa "zlim komunistima", odnosno danasnjim lijevo orijentiranim i gradjanskim strankama. Tako im se kaci da podrzavaju likvidaciju vjerskih cinovnika, sto je u danasnjem kontekstu besmisleno. Prosjecan glasac fura pricu kako "samo SDA Bosnjaka spasava", dok mu ostali rade o glavi i gledaju kako oduzeti vjerska prava.
To je to.
Dr Baltazar

#27177 Re: SDA-All about

Post by Dr Baltazar »

Veliki Bošnjak Mustafa Busuladžić :thumbup: Ako Bog da da se nikad ne zaboravi na ovim prostorima.
mario001

#27178 Re: SDA-All about

Post by mario001 »

PM72 wrote:
mario001 wrote:
PM72 wrote:Danas je SDA potvrdila da se radi o fašističkoj i šovinističkoj stranci.Dali su ime škole u Dobroševićima - Mustafa Busuladžić.Bilo je prijedloga da škola dobije ime po heroju - majoru Petroviću ali preče se sjetiti fašističkih sluga i saradnika.Njima je bitnije obilježiti dan bitke na Bedru nego dan odbrane Sarajeva.
Ciji je to prijedlog bio???
Čuj čiji? Pa valjda onih koji razmišljaju svojom glavom i koji su svjesni da je taj isti major 10 000 puta zaslužniji...
Budaletine Reufa, koji vise ni sam ne zna u cije ime prica...Veci legitimitet ima Damir niksic, ulicni zabavljac
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#27179 Re: SDA-All about

Post by JoseMujica »

SDA State of mind :D
Almin Handanagić je predsjednik Općinskog odbora SDA Cazin koji je u januaru ove godine primio akt Općinskog suda iz tog grada u kojem piše da se određuje izvršenje duga OO SDA Cazin prema BH Pošti u iznosu od 112 hiljada maraka, plus tri hiljade i tristo sudskih troškova. Mjesec kasnije, Handanagić se pismom obraća direktoru Pošte Mirsadu Mujiću i sekretaru SDA Amiru Zukiću. Ne priznaje SDA-ov dug za kiriju u iznosu od 112 hiljada maraka, ali nudi rješenje – SDA će do 2021. godine isplatiti 25 hiljada maraka, „a tada nastaje zastara."

Ovo je jedino moguće rješenje na obostrano zadodoljstvo. Sve drugo će dovesti do toga da Vi nećete naplatiti niti jednu konvertibilnu marku blokadom žiro računa SDA u narednih sto godina,ali ćete zato imati hipoteku da ste na jedan nerazuman, nekorektan i neposlovan način doveli do gašenja jedne općinske organizacije koja je sastavni dio SDA, bez koje ne bi bilo države BiH, kao ni Vas, ni JP BH POŠTE d.o.o. Sarajevo, napisao je Handanagić.

Osam mjeseci poslije pozivamo doktora Handanagića. Na pitanje da li je SDA isplatila svoj dug prema BH Pošti dobijamo odgovor da nije, ali da će više informacija imati kasnije. A kasnije smo dobili broj sekretara Općinskog odbora SDA Cazin i isti odgovor – SDA nije uplatila 112 hiljada maraka.
The BEN10

#27180 Re: SDA-All about

Post by The BEN10 »

Sad kad urade malo bolju analizu ispast će da je Pošta dužna SDA. :lol: :evil:
jefff

#27181 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Cudna je to rulja. Tu ima komunjara i komunjarskih tuzilaca, Dzaferovic, udbasa, lijecenih pjana, ne izljjecenih pjana, bivsih pjana dervisa, pedera - Genjac, lezba, magistara, akademika, narkodilera, mafijasa, tajkuna, hodza, rashodza, teskih grijesnika, muftija, pobornika Tita i partije, Vahabija, sufija...
crazy_diamond

#27182 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

jefff wrote:Cudna je to rulja. Tu ima komunjara i komunjarskih tuzilaca, Dzaferovic, udbasa, lijecenih pjana, ne izljjecenih pjana, bivsih pjana dervisa, pedera - Genjac, lezba, magistara, akademika, narkodilera, mafijasa, tajkuna, hodza, rashodza, teskih grijesnika, muftija, pobornika Tita i partije, Vahabija, sufija...
Ima istine, zato je meni smijesno kad neko sda naziva klerikalnom,strankom koja se bori za islamsku drzavu, nacionalistickom, da ne mogu smislit druge nacije...

Ima i takvih, al ja sto poznajen, a poznajem mnogo sda clanova i nekoliko visih funkcionera, vise tu ima nekadasnjih komunista nego efendija, jedan lijep broj alkosa ili onih barem koji su cesce u kafani nego dzamiji, ne primjecujem kod njih nikakvu netrpeljivost prema ljudima iz drugih nacija...

Samo je jedna prava karakteristika, a to je interes, nema u sda nikakve ideologije, samo gol interes, od onih najsitnijih kokosarskih do velikih milionskih

Nema tu nikakve japije niti ljudi sa cvrstim stavom, da ih ti stavovi povezu u neku ideologiju, da se nesto posebno voli ili mrzi, ne mogu biti nacionalisti jer bi i to prodali za kokosarski interes, da bi bio nacionalista ili radikal neki, i tu valja stisnuti ponekad i drzati se tih principa,a ovi sto vladaju sda-om na svim nivoima uglavnom su nesposobni i za to

Ima doduse jedan fin broj ljudi koji su o sebi pri sebi,koji barem nesto rade u korist naroda, ne vidi se na njiba da su nesto posebno hajrovalo muljazama,to su ov koji se bune u zadnje vrijeme i za koj se nadam da ce nesto izgurati
PM72

#27183 Re: SDA-All about

Post by PM72 »

crazy_diamond wrote:
jefff wrote:Cudna je to rulja. Tu ima komunjara i komunjarskih tuzilaca, Dzaferovic, udbasa, lijecenih pjana, ne izljjecenih pjana, bivsih pjana dervisa, pedera - Genjac, lezba, magistara, akademika, narkodilera, mafijasa, tajkuna, hodza, rashodza, teskih grijesnika, muftija, pobornika Tita i partije, Vahabija, sufija...
Ima istine, zato je meni smijesno kad neko sda naziva klerikalnom,strankom koja se bori za islamsku drzavu, nacionalistickom, da ne mogu smislit druge nacije...

Ima i takvih, al ja sto poznajen, a poznajem mnogo sda clanova i nekoliko visih funkcionera, vise tu ima nekadasnjih komunista nego efendija, jedan lijep broj alkosa ili onih barem koji su cesce u kafani nego dzamiji, ne primjecujem kod njih nikakvu netrpeljivost prema ljudima iz drugih nacija...

Samo je jedna prava karakteristika, a to je interes, nema u sda nikakve ideologije, samo gol interes, od onih najsitnijih kokosarskih do velikih milionskih

Nema tu nikakve japije niti ljudi sa cvrstim stavom, da ih ti stavovi povezu u neku ideologiju, da se nesto posebno voli ili mrzi, ne mogu biti nacionalisti jer bi i to prodali za kokosarski interes, da bi bio nacionalista ili radikal neki, i tu valja stisnuti ponekad i drzati se tih principa,a ovi sto vladaju sda-om na svim nivoima uglavnom su nesposobni i za to

Ima doduse jedan fin broj ljudi koji su o sebi pri sebi,koji barem nesto rade u korist naroda, ne vidi se na njiba da su nesto posebno hajrovalo muljazama,to su ov koji se bune u zadnje vrijeme i za koj se nadam da ce nesto izgurati
U pravu si samo treba dodati kako se šljam iz SDA (sa vrlo malo izuzetaka) krije iza Islama,vjere,džamije,efendija i ahmedija.Pa su od IZ napravili vladinu organizaciju za mužu i striganje ovaca.Sad imaš efendija vlasnika pumpi i preduzeća,možeš ih naći među načelnicima opština ili među direktorima osnovnih ili srednjih škola,kao savjetnike u državnih firmama a u upravnim odborima ima ih bataljon.

Sad kad nečije dijete upisuje srednju školu i kad kaže da se upisao u medresu ,svi mu kažu "pametno" i pokazuju na džep.Kad kaže upisao mašinsku ,gimnaziju ili ekonomsku-odmahuju glavom ko biva nema tu hljeba.E jebeš zemlju u kojoj je najbolja perspektiva biti hodža.
crazy_diamond

#27184 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

PM72 wrote:
crazy_diamond wrote:

U pravu si samo treba dodati kako se šljam iz SDA (sa vrlo malo izuzetaka) krije iza Islama,vjere,džamije,efendija i ahmedija.Pa su od IZ napravili vladinu organizaciju za mužu i striganje ovaca.Sad imaš efendija vlasnika pumpi i preduzeća,možeš ih naći među načelnicima opština ili među direktorima osnovnih ili srednjih škola,kao savjetnike u državnih firmama a u upravnim odborima ima ih bataljon.

Sad kad nečije dijete upisuje srednju školu i kad kaže da se upisao u medresu ,svi mu kažu "pametno" i pokazuju na džep.Kad kaže upisao mašinsku ,gimnaziju ili ekonomsku-odmahuju glavom ko biva nema tu hljeba.E jebeš zemlju u kojoj je najbolja perspektiva biti hodža.
To je to otprilike,zato ja i kazem da je nasa kriza i dublja nego sto izgleda, i da je sda kakva takva neminovnost, i svaki napredak unutar nje je za pozdraviti,jer iluzorno je ocekivati da postoji neka druga snaga politicka ili da ce se pojavit neka nova u skorije vrijeme koja ce moci saprati vjekovne naslage gluposti,lijenosti,umisljenosti,konfrmizma i raznoraznih budalastina u nasim ljudima,osvojiti vlast u svim narodima i radikalno povuci naprijed ovu zemlju

Mi smo jednostavno zakovani,razapeti ko isus,odakle god da krenes, sve je zatrovano,politika,sudstvo,obrazovanje,vjerske zajednice,sport,estrada,ne mogu istaci niti jednu bitnu znacajniju pojavu u drustvu da nije zatrovana do srzi

Zato nije sda toliko klerikalna, sve su to paravani,sda i islamska zajednica bih ko neki glavni stubovi bosnjaka, ne zna se tu dje ima vise nekadasnjih komunista, ko govna kroz kanalizaciju plivaju komunisti kroz privatizaciju i klerikalizaciju, sve je udrobljeno u sve,a u principu niko se ne drzi nicega,nit politicari politike,nit vjerske zajednice vjere nit koji qrac

Sta ocekivati od islamske zajednice, od svog nastanka do danas je politicka organizacija,oformili su je austrougari politicki, politicki je izrazito bila pod uticajem u kraljevini jugoslaviji, u titinoj drzavi isto,da poredas tadasnje rejsove i prvake, vise bi safova bilo sluga vlasti,agenata,spijuna,cinkarosa itd ,nego sluga bozijih,dolaskom divne demokratije,ista sprega se samo nastavila samo sto su paravani druge boje

Nemamo mi nikakvih uvjerenja i pogresno nas je nazivati bilo kako, valja bit jarane i fasista i nacionalista, i tu treba neki stav koliko god je bolestan,nema toga kod nas, za polozaj u mjesnoj zajednici nacionalista moze biti komunista, komunista kapitalista, ateista klerikalista i kakvu god kombinaciju zamislis i ne mozes zamisliti, sve je moguce, samo da se uzme teka pod ruku,da se bude neka civija itd

Sda je najslicnija narodu, zato ima podrsku, svaka promjena bitnija moze krenuti samo iz sda same, unutrasnjim katarzama, poboljsanjima, samokritikom itd

Sve je pogresno, svaki sistem dosadasnji nad nama je bio pogresan, i klerikalisticki,i komunisticki,i ovaj danasnji sistem bezsistemski, velike naslage vijekova su glavama vecine stanovnistva, sve je udrobljeno, i to iz svega ono najgore, da smo vjerski nastrojeni barem bilo bi puno bolje,iz tog vjerskog miljea uzeto je samo ono najgore, tespihaj,subhanaj i dace bog,iz komunistickog isto nerad,vjerovanje u utopije, iz kapitalizma ovog samo sarene laze,potpuno je ovaj narod pogubljen u svemu,isto tako sve njegove organizacije ukljucujuci i sda, i ni u sta ti to ne mozes svrstati
jefff

#27185 Re: SDA-All about

Post by jefff »

dodao bih jos da u fasistickim organizacijama nema toliko tolerancije za izdvojeno misljenje kao sto su u SDA Mehmedovic, Ahmetovic, Sepic i drugi. Nema tu fasisticke prakse. To je jedan populisticki rastimovani orkestar.
Budjav_lebac

#27186 Re: SDA-All about

Post by Budjav_lebac »

jefff wrote:dodao bih jos da u fasistickim organizacijama nema toliko tolerancije za izdvojeno misljenje kao sto su u SDA Mehmedovic, Ahmetovic, Sepic i drugi. Nema tu fasisticke prakse. To je jedan populisticki rastimovani orkestar.
O Ahmetovicu i Sepicu mogu samo reci :lol: :lol: :lol:

Mehmedovic je za Baketa doktor nauka.
Bosanski_kralj

#27187 Re: SDA-All about

Post by Bosanski_kralj »

Nisu u SDA neki posebno izraženi nacionalisti, vjernici, čak naprotiv...samo što oni u SDA vješto koriste i naciju i vjeru da bi pokupili glasove. Nažalost dosta raje se prima na njihovu priču i često presudno što glasaju za SDA bude to jer na njihovoj listi nema Hrvata, Srba..
crazy_diamond

#27188 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

Bosanski_kralj wrote:Nisu u SDA neki posebno izraženi nacionalisti, vjernici, čak naprotiv...samo što oni u SDA vješto koriste i naciju i vjeru da bi pokupili glasove. Nažalost dosta raje se prima na njihovu priču i često presudno što glasaju za SDA bude to jer na njihovoj listi nema Hrvata, Srba..
I to je upitno, zeljko komsic je najbolji primjer,svako iz sda je znao da je hrvat, a kad je izabran u predsjednistvo masa sda glasaca je glasala upravo za njega,iako je dakle hrvat, i iako je dolazio tada sdp-a, tadasnjeg najveceg protivnika sda,i tako, prosto matematicki dokazivo, sda imala puno vise glasova nego bakir, visak dobar se prelio vrlo jasno za komsica, iako je ko fol omrazeni hrvat i komunjara

Tu se vidjelo da nema tu nikakve ideologije, nako na simpatije pobro komsic masu sda glasova, a i prije toga silajdzic kad je i unutar sda derao predsjednika sda tihica

Moze tipican sda glasac malo i sarati, cesto se desava, zbunjen je narod vise nego sto je nastrojen na nacionalizam, nije to kao kod srba i hrvata toliko se primilo i nema te dosljednosti i discipline, ne bi srbi i hrvati u vecem broju glasali za recimo bakira il nekog drugog bosnjaka, taman kad bi im ovaj na tacni dao drzave, po pola bosne,kad bi sve od bosnjaka pootimao i podijelio drugima, i kad bi jos potrovao milion bosnjaka i sve im velikosrpske zelje i zeljice ispunio, opet bi rekli,dobar je ovaj balija,al treba i njega skloniti, nako radi reda

Danasnja sda je cisto interesna grupa interesom udruzenih ljudi,cesto u tom interesu ima i manjeg ili veceg kriminala, to su oni sto vladaju, ima jedna manja grupa koji su tu ideoloski,mada ni njima samim kad ih pitas koja im je ideologija,nije ni njima jasno, vjerski da se gleda,danasnji vrh, zvizdic,novalic,gumena glava zukic,sarajlic,kukic,amir fazlic,genjac,dzaferovic... nikakve oni nemaju veze bogzna s nekom vecom religioznoscu, vidimo da mnogi preferiraju gotivna vina il pivu ko sarajlic, ne vjerujem ja da oni nesto rejsa slusaju, ili on njih, samo pozicija, pare i to je to

Ima i ovaj sad novi pravac u kojem su mladji kadrovi, cini mi se dosta i religiozniji, ali opet puno kulturniji,komunimativniji, vredniji i posteniji, narod ih cijeni vidi se to rezultatima, u krilu ove stare zabokrecine u sda stvara se jaka struja pozitivnija, nije to sad neki svjetski kvalitet, al u odnosu na ovu prvu postavu,dosta prihvatljivije, nemam ja nista protiv recimo genjca ili dzaferovica, ne znam za neke njihove afere da su imali, da su bilo kad biilo sta lose ili glupo izjavili, al ljudi su 20 godina u vrhu stranke i ne znam kako uspijevaju tolike godine ni da smrde nit mirisu, ko fikusi ljudi, nikakvog stava, odlicnog poteza,greske neke, dok sepic,ili amra babic ili ovaj efendic odmah ti zapadnu za oko,vidi im se u par minuta neka inicijativa,ambicija,veza s obicnim covjekom i sta ti ja znam, takvi i kad grijese drati su mi od ovih starih hladnokrvnih fikusa koji su izgleda stari djaci kumrovacke skole, on nek si tu, ne talasaj, pricaj suplju itd
SemaSemir

#27189 Re: SDA-All about

Post by SemaSemir »

Da li se slazete? Hrvat Mustafa iz SS-a je imao slicno misljenje.
The BEN10

#27190 Re: SDA-All about

Post by The BEN10 »

crazy_diamond wrote:To je to otprilike,zato ja i kazem da je nasa kriza i dublja nego sto izgleda, i da je sda kakva takva neminovnost, i svaki napredak unutar nje je za pozdraviti,jer iluzorno je ocekivati da postoji neka druga snaga politicka ili da ce se pojavit neka nova u skorije vrijeme koja ce moci saprati vjekovne naslage gluposti,lijenosti,umisljenosti,konfrmizma i raznoraznih budalastina u nasim ljudima,osvojiti vlast u svim narodima i radikalno povuci naprijed ovu zemlju
U mentalitetu ovdašnjih urođenika, glasača svih partija, je najveći problem.
KB9

#27191 Re: SDA-All about

Post by KB9 »

pametan je habibi, zna se da postoje zanimanja koja su za zenu i koja nisu

sta ce zena ic popravljat masinu kad moze otic naucit crtat :izet:
privremeni

#27192 Re: SDA-All about

Post by privremeni »

crazy_diamond wrote:
Moze tipican sda glasac malo i sarati, cesto se desava, zbunjen je narod vise nego sto je nastrojen na nacionalizam, nije to kao kod srba i hrvata toliko se primilo i nema te dosljednosti i discipline, ne bi srbi i hrvati u vecem broju glasali za recimo bakira il nekog drugog bosnjaka, taman kad bi im ovaj na tacni dao drzave, po pola bosne,kad bi sve od bosnjaka pootimao i podijelio drugima, i kad bi jos potrovao milion bosnjaka i sve im velikosrpske zelje i zeljice ispunio, opet bi rekli,dobar je ovaj balija,al treba i njega skloniti, nako radi reda

Danasnja sda je cisto interesna grupa interesom udruzenih ljudi,cesto u tom interesu ima i manjeg ili veceg kriminala, to su oni sto vladaju, ima jedna manja grupa koji su tu ideoloski,mada ni njima samim kad ih pitas koja im je ideologija,nije ni njima jasno, vjerski da se gleda,danasnji vrh, zvizdic,novalic,gumena glava zukic,sarajlic,kukic,amir fazlic,genjac,dzaferovic... nikakve oni nemaju veze bogzna s nekom vecom religioznoscu, vidimo da mnogi preferiraju gotivna vina il pivu ko sarajlic, ne vjerujem ja da oni nesto rejsa slusaju, ili on njih, samo pozicija, pare i to je to

Ima i ovaj sad novi pravac u kojem su mladji kadrovi, cini mi se dosta i religiozniji, ali opet puno kulturniji,komunimativniji, vredniji i posteniji, narod ih cijeni vidi se to rezultatima, u krilu ove stare zabokrecine u sda stvara se jaka struja pozitivnija, nije to sad neki svjetski kvalitet, al u odnosu na ovu prvu postavu,dosta prihvatljivije, nemam ja nista protiv recimo genjca ili dzaferovica, ne znam za neke njihove afere da su imali, da su bilo kad biilo sta lose ili glupo izjavili, al ljudi su 20 godina u vrhu stranke i ne znam kako uspijevaju tolike godine ni da smrde nit mirisu, ko fikusi ljudi, nikakvog stava, odlicnog poteza,greske neke, dok sepic,ili amra babic ili ovaj efendic odmah ti zapadnu za oko,vidi im se u par minuta neka inicijativa,ambicija,veza s obicnim covjekom i sta ti ja znam, takvi i kad grijese drati su mi od ovih starih hladnokrvnih fikusa koji su izgleda stari djaci kumrovacke skole, on nek si tu, ne talasaj, pricaj suplju itd
U jedinstvu je snaga!!
ultima_palabra

#27193 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

Mislim da bi trebalo uvesti "za dom spremni" kao službeni pozdrav na ovoj temi. Ko se prvi ujutru probudi neka pozdravi, a ostali će otpozdravljati.

Također, u uporabu bi trebalo uvesti korienski pravopis.
SemaSemir

#27194 Re: SDA-All about

Post by SemaSemir »

ultima_palabra wrote:Mislim da bi trebalo uvesti "za dom spremni" kao službeni pozdrav na ovoj temi. Ko se prvi ujutru probudi neka pozdravi, a ostali će otpozdravljati.

Također, u uporabu bi trebalo uvesti korienski pravopis.
"Ze selam spremni"

Domovina ih ne zanima, da se ne lazemo.
jefff

#27195 Re: SDA-All about

Post by jefff »

BAKIR BRANI SARAJEVO! Najizraženije turbulencije u SDA-u s dešavaju upravo tamo gdje je ostvarila pobjedu – u Sarajevu!

27.10.2016. u 07:32
POLITIKA

Efendić može biti indikator procjena AK Partije, ako ne i samog Tayiba Erdogana, da su ovakvom nezavidnom pozicijom Bakira Izetbegovića ugroženi njihovi politički, a posebno ekonomski interesi, te da stoga Turci preko Efendića žele imati rezervni plan zaštite svojih interesa

FOTO: (public)

Bakir Izetbegović nikad nije bio u nezavidnijem položaju; njegova fotelja je uzdrmana iz patosa i u ovakvoj konstelaciji odnosa sigurno neće doživjeti sljedeći mandat! Stoga urgentno mora nešto mijenjati. Na izvanjskom planu njegovi protivnici igraju bijelim figurama, to su mahom njegovi bivši ili sadašnji koalicioni partneri, i stoga mu preostaje da pristupi nekim promjenama na unutrašnjem planu, a to znači promjenama unutar SDA, i to, dok još bar tu može igrati bijelim figurama.

Na državnom nivou ima ofanzivu Dragana Čovića da uvede Milorada Dodika u vlast i uništi posljednjeg koalicionog partnera sa kojim SDA uopće više surađuje, a to je Savez za promjene. Mnogo toga ide na ruku secesionistima Dodiku i Čoviću, počevći od pada Mladena Bosića, do „okretanja ćurka“ Mladena Ivanića. Ni na federalnom nivou Izetbegovićeva pozicija nije ništa bolja. „Klimavu koaliciju“ dodatno je rasklimao Fahrudin Radončić svojim primicanjem SDP-u. Sastanak sa Nerminom Nikšićem koji se desio na Radončićevu inicijativu jednako znači distanciranje od SDA koliko i primicanje opoziciji.

Ovako nezavidnu situaciju lidera SDA ne žele propusti ni njegovi unutarstranački oponenti i klanovski bosovi kakvih u SDA ima na pretek. Povrh svega, panični tajkuni u strahu da SDA izgubi dominantnu poziciju žele čim prije osigurati ili naplatiti svoje „dionice“.

Za sada je najturbulentnije stanje u Sarajevu. Generatori ovih turbulencija uočeni su bar na četiri punkta. Prvi punkt se nalazi haman u Izetbegovićevom krevetu i tiče se njegove supruge Sebije. To je Izetbegovićeva najveća hipoteka i najteža omča oko vrata. Navodno su negativni politički trendovi zaprijetili pozicijama pulena gđe Sebije u KO SDA, preko kojih je vodila kadrovsku politiku u Sarajevu. Izetbegović je pod velikim pritiskom, navodno bio pristao na kadrovske čiste, a najtanja osovina su upravo Amir Zukić i Asim Sarajlić, tandem na kojeg se Izetbegovići najviše oslanjali. Problem generalnog sekretara SDA, koji po pravilu mora biti iz Sarajeva, može biti najveća Izetbegovićeva glavobolja, jer je on ključna sklopka preko koje se distribuira politička moć lidera na stranačke organe. Zato i oponenti imaju ambiciju (pre)uzeti tu funkciju u svoje ruke.

Drugi punkt je porodični klan Čampara, kojima pripada i Denis Zvizdić. I ovdje su akteri žene, majka braće Aljoše i Dubravka Čampare, te Zvizdićeva supruga, kao intimna prijateljica gđe Sebije. Bitka za komesara policije Vahida Ćosića, pokazuje da su Čampare, bez obzira na medijsku harangu koja je bila usmjerena protiv njih, još moćni. U okršaju sa njima izravno gubi premijer Dino Konaković. Problem premijera Konakovića, koji se zbog elokventnijih medijski nastupa predstavljao kao jedan od perspektivnih kadrova SDA, je u njegovoj kadrovskoj politici. Njega opsjedaju SDA-ovi navodni aktivisti „Hu is ju“ imidža, te mu po nepotističkim shemama utrpavaju stranačke kadrove. Tako je za savjetnika uzeo sina glavnog imama Sarajevskog medžlisa Ferida Dautovića, da bi imami podržali SDA. Zbog toga Aljoša Čampara uspijeva odbraniti ugled (svoje) policije iako su argumenti na Konakovićevoj strani.

Treći punkt je tajkunske naravi i njega predstavlja Semir Efendić, najozbiljniji kandidat da preuzme kontrolu nad KO SDA u Sarajevu. Podržan sa nekoliko nivoa, kako od lokalnog tajkuna Huse Ćesira, pa preko BBI-a lobija kojeg kontrolira Amer Bukvić, te na koncu i od Hasana Čengića, najkontroverznijeg bošnjačkog tajkuna koji je svoje poslove kamuflirao i djeluje kao predsjednik Sabora IZ-e BiH. Efendić može biti indikator procjena AK Partije, ako ne i samog Tayiba Erdogana, da su ovakvom nezavidnom pozicijom Bakira Izetbegovića ugroženi njihovi politički, a posebno ekonomski interesi, te da stoga Turci preko Efendića žele imati rezervni plan zaštite svojih interesa.

Ukoliko bi se i pola od ovih spekulacija pokazalo tačnim, Efendić bi kao jedini SDA-ov kandidat koji je imao čistu pobjedu za načelnika, mogao ostvariti istu takvu u stranačkim izborima.

Pored toga bi, u slučaju njegovog preuzimanja KO SDA, izravno mogao kandidirati novog premijera Vlade F BiH koji bi, nakon rezultata izbora mora biti iz (pobjedničko !) Sarajeva, a ne (gubitničke!) Tuzle, odnosno Gradačca iz koje baze je kandidiran premijer Fadil Novalić!

I na koncu tu je problem izbora gradonačelnika Sarajeva. Za sada najveće izglede ima Dževad Bećirević, dosadašnji SDP-ov načelnik Općine Centar. On pripada tzv. rogatičkom klanu poput Nedžada Ajnadžića i Amira Zukića, čija je veza bila jača od stranačke, te se stoga smatra da je on bio taj koji je izdao SDP, a potom i DF, da bi za svog nasljednika dobio zemljaka. Njegov problem je u tome što vrhuška SDA, sa Izetbegovićem na čelu, na tom mjestu žele vidjeti Hrvata, SDA-ovu ikebanu, Ivicu Šarića.

(TBT, N.L.)
jefff

#27196 Re: SDA-All about

Post by jefff »

PREDSJEDNIK SDA ZENICA PODNIO OSTAVKU Zato što su u nekadašnjoj Tihićevoj bazi poraženi Amer Bukvić i Šefik Džaferović?!

28.10.2016. u 08:22
POLITIKA

Ovo je veliki poraz Šefika Džaferovića, SDA-ovog političkog „komesara“ za ZE-DO Kanton, jer definitivno mora odustati od ambicije da nasljedni Izetbegovića, a Ameru Bukviću propada kupovina vojne kasarne!

FOTO: Šišić (public)

Ibrahim Šišić, predsjednik Općinskog odbora stranke demokratske akcije Zenica (SDA) podnio je večeras ostavku na ovu dužnost, saznaje Zenicablog. Ostavka je rezultat izbornog rezultata (neuspjeha) SDA Zenica i gubljenja pozicije Gradonačelnika u gradu u kojem djeluje najmnogobrojniji gradski odbor SDA u BiH.

Šišić je ostavku podnio nakon “duple” sjednice, prvo Izvršnog, a potom Općinskog odbora SDA Zenica. Prvi odbor čine petnaestak vodećih ljudi SDA u Zenici, a drugi, širi krug, predstavnici svih mjesnih odbora i tijela stranke u Zenici.

-Ostavka je izraz moralne i političke odgovornosti, rekao je članovima OIO.

Ovo se može smatrati velikim porazom Šefika Džaferovića, SDA-ovog političkog „komesara“ za ZE-DO Kanton. Najvažnija implikacija ovog poraza je što Džaferović i definitivno mora odustati od ambicije da naslijedi Bakira Izetbegovića kao budućeg kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Malo je poznato da je Zenica bila izborna baza rahmetli Sulejmana Tihića, jer se SDA toliko sigurno osjećala u tom gradu. Poraz koji je pretrpio SDA-ov kandidat Naidin Ahmetspahić, od nezavisnog kandidata Fuada Kasumovića, može se smatrati i porazom „zelenih termita“ jer je Ahmetspahić jedan od članova moćne grupe bivših malezijskih studenata na čelu sa Amerom Bukvićem. Navodno je Bukvić bio „bacio oko“ na vojnu kasarnu u Zenici. Pored ove kasarne Bukvić je „bio bacio oko“ i na kasarnu u Visokom, gdje je također njegov kandidat Halim Zukić izgubio od nezavisnog kandidata Amre Babić. Treći veliki poslovni cilj „zelenih termita“ bio je aerodrom Željava kod Bihaća, gdje je također pobijedio kandidat GS-a Šuhret Fazlić SDA-ovog poluanonimnog kandidata.

(TBT)
crazy_diamond

#27197 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

Baketu se stolica zaljuljala opasno, probleme ima na svakom planu, unutar stranke stvara se jaka grupacija koja trazi demokratizaciju sda i neku novu posteniju i bolju politiku, vrlo ozbiljan problem i kusnja za naseg dragog baketa,vidjecemo li hoce li znati odreagovati na vrijeme,priznati greske i demokratizovati stranku, ili ce da ide dalje i da zavrsi ko lagumdzija

Odnosi u koalicijama na federalnom i drzavnom nivou vrlo losi,covic se cini mi se ponovo okrenuo dodiku i ucjenjivanju sda,sve je paralisano,parlamen ne zasijeda vec dugo,na drzavnom nivou takodje bake gubi vecinu,zakoni ne prolaze,ne glasaju ni partneri disciplinovano, a pola skoro sda parlamentaraca se javno ogradjuje od stranke i nece da glasa po direktivi

Razvukose jadnog baketa na sve strane, jasno je sad postalo i samim sdaovcima koji su se nesto i nadali da bake nije kapacitet za voditi stranku
animus

#27198 Re: RE: Re: SDA-All about

Post by animus »

crazy_diamond wrote:Baketu se stolica zaljuljala opasno, probleme ima na svakom planu, unutar stranke stvara se jaka grupacija koja trazi demokratizaciju sda i neku novu posteniju i bolju politiku, vrlo ozbiljan problem i kusnja za naseg dragog baketa,vidjecemo li hoce li znati odreagovati na vrijeme,priznati greske i demokratizovati stranku, ili ce da ide dalje i da zavrsi ko lagumdzija

Odnosi u koalicijama na federalnom i drzavnom nivou vrlo losi,covic se cini mi se ponovo okrenuo dodiku i ucjenjivanju sda,sve je paralisano,parlamen ne zasijeda vec dugo,na drzavnom nivou takodje bake gubi vecinu,zakoni ne prolaze,ne glasaju ni partneri disciplinovano, a pola skoro sda parlamentaraca se javno ogradjuje od stranke i nece da glasa po direktivi

Razvukose jadnog baketa na sve strane, jasno je sad postalo i samim sdaovcima koji su se nesto i nadali da bake nije kapacitet za voditi stranku
Nije ovo Baketu problem. Sredit ce on to kao i do sada. Sve je ovo ocekivano. Barnuo je u kladionice i poljuljao koaliciju. Koliko mi se cini nece on stati po pitanju kladionica pa makar se i koalicija srusila. Radoncic samo pokazuje koliko je naivan i koliko sa njim mogu drugi da manipulisu.
Ova pobuna unutar stranke je isto ocekivana i rezultat je greske u rukovodjenju stranke. Dok su Sarajlic i Zukic u vrhu bit ce i pobuna. Cim ih skloni sve ce se relaksirati.
Sepica treba vise ukljuciti i rijesiti njegov status sto se logicki namece nakon rezultata izbora i ostalih desavanja. Mehmedovic takodje mora biti vise poštovan i dati mu ulogu desne ruke. Ove ostale pobunjenike pozvati na razgovor i zaprijetiti. Kome su bitni ahmetovic i sokolovic. To je nesto sto bi ja napravio a sta ce biti vidjet cemo. Samo je fakat vrijeme da se reaguje jer nema vremena da se ceka. Neprijatelji drzave a i opozicija ce sigurno iskoristiti ovu situaciju ako im se pruzi prilika. Moje mišljenje je da je sa slabom sda slaba i drzava i da to donosi nestabilnost svima.
megaman4

#27199 Re: RE: Re: SDA-All about

Post by megaman4 »

animus wrote:
crazy_diamond wrote:Baketu se stolica zaljuljala opasno, probleme ima na svakom planu, unutar stranke stvara se jaka grupacija koja trazi demokratizaciju sda i neku novu posteniju i bolju politiku, vrlo ozbiljan problem i kusnja za naseg dragog baketa,vidjecemo li hoce li znati odreagovati na vrijeme,priznati greske i demokratizovati stranku, ili ce da ide dalje i da zavrsi ko lagumdzija

Nije ovo Baketu problem. Sredit ce on to kao i do sada. Sve je ovo ocekivano. Barnuo je u kladionice i poljuljao koaliciju. Koliko mi se cini nece on stati po pitanju kladionica pa makar se i koalicija srusila. Radoncic samo pokazuje koliko je naivan i koliko sa njim mogu drugi da manipulisu.
Ova pobuna unutar stranke je isto ocekivana i rezultat je greske u rukovodjenju stranke. Dok su Sarajlic i Zukic u vrhu bit ce i pobuna. Cim ih skloni sve ce se relaksirati.
Sepica treba vise ukljuciti i rijesiti njegov status sto se logicki namece nakon rezultata izbora i ostalih desavanja. Mehmedovic takodje mora biti vise poštovan i dati mu ulogu desne ruke. Ove ostale pobunjenike pozvati na razgovor i zaprijetiti. Kome su bitni ahmetovic i sokolovic. To je nesto sto bi ja napravio a sta ce biti vidjet cemo. Samo je fakat vrijeme da se reaguje jer nema vremena da se ceka. Neprijatelji drzave a i opozicija ce sigurno iskoristiti ovu situaciju ako im se pruzi prilika. Moje mišljenje je da je sa slabom sda slaba i drzava i da to donosi nestabilnost svima.
Kod nas odavno nije bitno ko je na celu ili drzave ili partije kada se zna da nasi politicari moraju slusati gazdu koji je daleko od nasih granica. Kakav narod i borba za narod? To je suplja. Evo vidimo sta radi Pernar u RH ili Orban u Madjarskoj kojeg napadaju sa svih strana. Kada nisi nezavisan, nemas ni svoju slobodu. Mi smo Americka pudlica.
jefff

#27200 Re: RE: Re: SDA-All about

Post by jefff »

animus wrote:

Cuuu? E nisam znao da je tako dobro.
Post Reply