Dozer wrote:crazy_diamond wrote:
Ne znam druze dozer,nije da sam ja advokat sda, nego naprosto ti argumenti ne stoje, prvo eto kod naziva bosnjak, taj naziv je propagirala i izgurala alijina najzesca opozicija, tunjo filipovic i Adil beg zulfikarpasic, koji su javno tvrdili da su oko toga vrlo tesko slomoli izetbegovica koji ih je ubjedjivao da u ratu nije vrijeme za to i da treba furati bosanstvo,iako i realno bosnjak je ok naziv, kao i bosnjanin, ista stvar i sta to ima veze toliko s turcima,rijeci su se mijenjale mnoge tokom vremena, a i bosnjaci su bili i pravoslavci i katolici itd sto je i dokumentovano, al ajd[
Ovo je tacno, i ja, zapravo, nisam nista ni rekao vezano za ovo. MBO i Tunjo su bili ti koji su navalili da se uvede Bosnjak, dok Alija jeste potencirao bosanstvo. Na kraju je cak, pred samu smrt, u svom zadnjem obracanju narodu iz bolnice porucio
"da svi trebamo biti sto vise Bosanci i Hercegovci, jer samo ce to sacuvati ovu ovu drzavu". Mislim da se taj klip moze naci na YT. Nazalost, bio je potpuno u pravu, ali cak ga ni njegov vlastiti sin ne slijedi u tome sto mu je babo, na neki nacin, ostavio u amanet. Sinu mu na obraz...
San o mladomuslimanskoj drzavi isto ne stoji, to sto je alija kao djecak zavrsio na robiji,i sto je prezivio, sta reci, ocito da tad ko balavac nije bio bitan i nije ni radio nista protivustavno, vise neki humanitarni poslici bezvezni, a druga robija je bila farsa jer brat bratu covjek je dzaba osudjen i svaka prica o tome da su on ili sda u osnovi inali namjeru stvaranje neke dzemahirije je suplja, i vise je produkt velikokomsijskih propagandi nego sto je to zaista tako, dok je alija osudjivan realno zbog necega sto nikakve veze nema sa rusenjem tadasnje jugoslavije, bez ikakvih problema tada je guslala velikosrpska propaganda otvoreno i direktno
Ovdje se, naprosto, ne mozemo nikako sloziti jer cinjenice govore drugacije.
Naime, Alija je, zajedno sa Edhemom Bicakcicem, Omerom Behmenom, Mustafom Spahicem i Hasanom Cengicem, plus jos 7 ljudi, u aprilu 1983. (a posto je Alija rodjen 1925. te '83 je imao 58 godina i bio je daleko od "balavca", kao i ostali u tom slucaju), osudjen na 14 godina zatvora radi podrivanja ustavnog poretka, tj. "Muslimanskog nacionalizma", kako je to tada okarakterisano. Onda mu je kazna smanjena na 12 g., da bi na kraju bio pusten 1988., nakon sto se "pokajao". Odlezao je skoro 5 godina.
E, tu sada dolazimo u tricky zonu, gdje se postavljaju sasvim logicna pitanja, a bazirana na poznatim cinjenicama:
1. Zasto je pusten bas tada, '88, kada je Milosevic krenuo u osvajanje vlasti?
2. Zasto je SDA bila prva osnovana, od 3 identicno profilisane politicke partije u BiH, i to bas s Alijom na celu?
3. Zasto je Alija, i uz ciju pomoc, na prevaru i kradjom preoteo predsjednicku fotelju Fikretu Abdicu, koji je bio stvari pobjednik izbora 11/90?
4. Indikativno je da su upravo pobrojani bili okosnica tadasnje SDA, a i dugo vremena nakon ratnih desavanja, pa se i tu postavlja pitanje - kako bas to tako...?
Na ovo se onda nadovezuju ostale stvari koje vec navedoh. Mislim da danas, iz ove perspektive i vremenske distance, nije prevelik problem sloziti kockice...
Jedno su suplje price, a drugo konkretna djela, a konkretno na kraju jugoslavije konkretno se pokazalo da su jedino alija i kiro gligorov bili za spasavanje iste i sprecavanje belaja,onda kad se jugoslavija raspala, i kad je bilo pitanje vremena kad ce velikosrbi direktnu agresiju izvrsiti, sve je bilo mudro taktiziranje,odugovlacenje, pokusaji trazenja spasa od svjetskih sila itd
Tacno. RIjeci su jedno, djela drugo. A sve to i dan-danas vidimo kako funkcionise, zar ne?
Ali, koja su to tacno djela na koja ovdje mislis da su ih Alija i SDA odradili u cilju ocuvanja Juge?
Ne mogu se stvari toliko teske i komplikovane tako povrsno gledati,za sve postoji dobar razlog, a razlozi su bili ti da je sda bila u nemogucoj misiji uzevsi u obzir realno stanje stvari tada, totalnu zatvorenost hermeticku,agresori sa svih strana, domacih izdajnika skoro pa pola stanovnistva,realnu nemogucnost pripreme ozbiljnije za ratni sukob kad si vec unaprijed poklopljen ozbiljnom vojnom silom, u nemogucim uslovima sda je nesto pokusavala kad niko drugi nije smio, nije to danasnj sda, tada je bio vise neki pokret nego stranka,mnogo je stvari odradjeno kilavo, al vjerovatno bolje nije ni moglo, al nesto se radilo i nije bas istina da se raja tek tako skupila i pregrupila se u ozbiljnu herojsku armiju
Tacno, od povrsnog gledanja nema nista. Ali, upravo radi toga ti i dajem mogucnost "dubinskog" pogleda na stvari. Upravo radi toga se i vracam na same pocetke, jer - bavljenje posljedicama, a ne uzrocima, nikada ne vodi ni istini, a ni rjesenju bilo kojeg problema.
Slazem se o okruzenju u to vrijeme. Ono jeste bilo takvo. Plus embargo, koji je uveden upravo da se mi ne bismo mogli naoruzati i braniti. Svijet je u svemu tome takodjer imao veliku ulogu, pocev upravo do tog embarga, pa do necinjenja nicega skoro 4 naredne godine. Mislim da je vise nego jasno da je postojao siri plan od iskljucive velikosprske mitomanije, i da je taj plan za BiH podrazumijevao jedan blitzkrieg, u kojem su svi, i Srbi i EU i MZ racunali upravo na tu vojnu premoc JNA u odnosu na narod, a sto je trebalo rezultirati maksimalno dvomjesecnim borbenim djestvima, kojima bi se narod natjerao na "humano preseljenje". Ali, jbg, to nije islo kako su zamislisli, ali ne radi SDA i njihovih organizacijsko-odbrambenih kapaciteta, nego upravo radi mase obicnih ljudi, raje, koji su se digli prvo da brane svoje kuce i porodice, a onda se to postepeno grupisalo i pretvaralo u organizovane formacije. Cinjenicna istorija, jbg...
Nemoj praviti greske u koracima moj dozer, ti sinogo gresaka uvidio, steko si iskustvo i pamet ratujuci, i to se cijeni, al analiziraj sam sebe sta si mislio recimo polovinom 91., jesil imao i primisao da valja ratovati protiv jugoarmije, kako je to nemoguce izgledalo iz tadasnje perspektive,i ne treba praviti greske u koracima, ukopavanje 91. oko sarajeva je bilo cin tada jos uvijek legalne vojne sile koji sda nije mogla sprijeciti ni na koji nacin, alija je morao mudro podvijati rep i ispadati glup,al to je tada bilo mudro,da se kofrcio bez ikakvog pokrica, ko zna kakvu bi vecu kataklizmu dozivjeli od ove koju jesmo,morala se isposlovati prvo nezavisnost itd, barem nesto tajno pripremati, pokuaavati izbjeci unistenje,traziti saveznike neke itd
Stoji to, sve. '91 niko mladji od, recimo 25, iako je i to preoptimisticno i realnije je reci ispod 30, nije mogao znati sta se tacno sprema. Zato ja cesto svima mladjima ovdje, i u RL, cesto kazem da naprosto ne mogu percipirati stvari onako kako se jesu desavale, jer su u dato vrijeme bili premaldi, ili cak nisu ni bili rodjeni. Ja licno, iako sam tada bio ispod 25, znao sam da ce ovdje biti rat. Cak sam to svojoj raji govorio jos u septembru '91. Jbg, puno sam putovao okolo, i do tada sam vec vidio, cuo i shvatio da ide nesto sto nikako ne valja. Logicno, ni '92 bas nisam sve povezivao kako treba, ni kategorisao, ni analizirao. Sto radi nedostatka vremena zbog skakanja po vukojebinama i rusevinama, sto radi realnog nedostatka dodirnih tacaka s politikom i pozadinskim desavanjima u to vrijeme. Ali, vec '93 i nakon otvaranja tunela, stvari su se polako pocele razbistravati. Nazalost, ali vec tada sam poceo uvidjati drasticne razlike izmedju rijeci i djela... Rijeci su bile tada jedno, ali djela nesto sasvim deseto, a sve je bilo u direktnoj kontradiktornosti.
Pricalo se i dalje o nezavisnoj, suverenoj i multikulti BiH, a u pozadini se islamizirala ARBiH...
Pricalo se o probojima, a sve se odradjivalo da do njih ne dodje, ili su pokusavani na imbecilno besmislenim lokacijama i s jos imbecilnijm strategijama...
Sposobni komandanti su ili smjenjivani ili degradirani ili su pogibali ili su pokusavana njihova ubistva, a komanda je prepustana diletantima...
Ali, i sve ovo je puno detaljnije opisivano na drugim namjenskim temama, pa da ne idem sad u to ovdje...
Sda je imala sigurno mnogo gresaka, al mnogo toga i nije bilo greska nego nuznost manjeg zla, mnogo je tu ljudi smijesnih bilo,tragicnih,al jbg s boljim se nije ni raspolagalo, bilo je sigurno i licne sujete, zelje za vlascu, svega,nista ja ne sporim, ali ako generalno gledamo, bolje jednostavno nije ni moglo,iz tako teske situacije i bod je dobar
Upravo je ovo taj problem... Imali smo mi vrlo kvalitetnih ljudi, ali oni su zavrsavali kako rekoh u prethodnom dijelu... A kako onda, tako je i danas. Nazalost.
Poslijeratno vrijeme je druga prica i tu se ima mnogo vise toga zamjeriti, i ja to krikujem i tu nema spora,al jbg takva nam je sudbina da nista bolje ni ozbiljnije nemamo u politickom zivotu
Ja bih dodao - niti cemo imati bar jos 20 godina.
Sda nacionalizam realno nije opasan, tamo gdje je vladala sda u najtezim uslovima kad je bilo mozda i za ocekivati odmazdu, prezivjeli su pripadnici drugih naroda,bilo.je sigurno i zlocina,nepostenja prema tim ljudima, preseravanje s islamizacijom pretjeranom,ali realno multi kulti bih kako tako je prezivjela jedino tamo gdje je sda i vladala i krojila sudbinu,sve su to fakti, a drugo je prica sta je ko zelio,sanjao itd
Ako mogu preformulisati. SDA nacionalizam, preciznije etno-nacionalizam, opasan je koliko i svaki drugi i bilo ciji.
Da, puno vise pripadnika drugih naroda je prezivjelo na teritorijama kojima je vladala SDA, ali mislim da to nije zasluga SDA, nego vise pojedinacnih ljudskih umova koji nisu bili nastrojeni na takav pravac.
Oni nakaradni su pravili sranja, to svi znamo, ali je takvih bilo neuporedivo manje nego kod Srba koji su odgojeni na mitomaniji i kojima se mrznja prema Turcima usadjuje rodjenjem. Logicno, ovdje ne generalizujem i ne govorim da su svi takvi, nego samo da je medju njima puno vise onih pojedinaca koji su spremni praviti sranje na bazi tih maloumnih etno-nacional-vjerskih osnova. A puno pojedinaca vec cini formaciju/organizaciju.
--------
Generalno, ti i ja se ne razilazimo toliko u misljenjima, samo mi se cini da ja imam malo vise licnog iskustva i podataka kojima baratam i koje mogu sklapati u cjeline.