SDA-All about

jefff

#27101 Re: SDA-All about

Post by jefff »

GeeTnT

#27102 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

jefff wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/pocela-z ... /161025027

Ih sto voli ministre finansija.
Ispade da je bilo ucinkovitije kad je Prlic predstavljao BiH po arapskim zemljama, jess da nije znao da se u dzamiju ne ulazi u cipelama, ali barem posle njega nije bilo navale arapa na nase dulume....
Ridjobrki

#27103 Re: SDA-All about

Post by Ridjobrki »

Dozer wrote:Ne bas. Mi ovdje ne pricamo o prodaji masina neke firme, ili neiskoristenih hala...
Ali, kada imas firmu koja se bavi uslugama, dobro posluje i ostvaruje veliki profit, a usluge daje putem neke infrastrukture, nije li logicno da to nadopunjavas rentanjem kapaciteta? Ili je bolje da to prodas konkurenciji, koja onda dugorocno uzima dio kolaca, i to direktno od tebe?

Da li se u BiH može govoriti o planu bankarskih elita: prekomjerno zaduživanje, a potom prodaja „nacionalne srebrenine“ ili „nacionalnog blaga“ – tipa Elektroprivreda, BH Telecom, šumska i riječna bogatstva…?
- To što se naziva tako ili i „obiteljskim srebrom“ odavno je privatizirano. Javnost ne poznaje razliku između ekonomskog i pravnog vlasništva. Ekonomski vlasnik je onaj koji prisvaja plodove, a pravni vlasnik onaj čije je ime u vlasničkim knjigama. Jednostavno kazano, jedno je što piše čija je voćka, a drugo je ko je obire.

Elektroprivreda, telekomi i sl. su odavno stranačka gazdinstva koja prisvajaju plodove kroz zapošljavanje, plaće, javne prodaje i nabave itd. dok su, formalno pravno gledano, u javnom vlasništvu. No, ti tzv. javni vlasnici nemaju uticaja na njih. Slično vrijedi i za šumska i riječna bogatstva – neki to koriste bez plaćanja ikakve koncesijske naknade, dok drugi ne mogu i kad su voljni platiti koncesijsku naknadu. Opet se radi o stranačkim gazdinstvima, iako bi i to trebalo biti u rukama javnosti.

Budžetarijat uspijeva i ono što je i teorijski teško zamislivo – uvesti elektroprivrede i telekome u gubitke. Još je Aristotel govorio o „prokletstvu javnog“ tj. o tome da svi love ribu, a niko neće da se stara o ribnjaku. Kad javne kompanije služe kao cash-cows, jednog dana i njima dođe kraj.

Za građane BiH je najbolje što prije privatizirati preostale javne kompanije, uz uvjet da se mogu prodati onima koji imaju respektabilne reference u odnosnoj oblasti. No, takvi, u pravilu nisu zainteresirani za dolazaka u BiH, pa se sve svodi na dolazak spekulanata koji se u BiH osjećaju kao svoj na svom. Dokaz, niko se ne interesira za „dokapitalizaciju državnog kapitala“ u Aluminiju osim neki „investitor“ navodno iz Poljske.

Objasnio čovjek sve: http://balkans.aljazeera.com/vijesti/do ... nvesticija
Dozer

#27104 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

crazy_diamond wrote: ne treba se razmetati milijardama donacija koje su usle poslije rata, pretjeruje se tu, nikad veci novac u komadu nije usao, legao na jedan racun, ulazilo je pomalo, tako se pomalo i kralo, tesko je bilo to i upratiti, znam bavio sam se tim stvarima, ima tu dosta suplje i od stranaca, oni su ti koji su prva ruka kod zavrtanja para, objave recimo vlada te i te zemlje donirala toliko i toliko miliona za bih, u cilju jacanja ovoga ili onoga, i onda 90 posto tih para ode osce-u, ohr-u i drugim stranim organizacijama koji to ko fol implementiraju, ili kao u slucaju poplava, odobri se milijarda, uz odredjene uslove, onda se naravno ne ispuni ni 30 posto tih uslova i na kraju imas situaciju da u bih ne udje ni 30 posto tih para
Zapravo, postoje zvanicni podaci u MIP-u BiH o tome koliko je novca zvanicno uslo na ime donacija u periodu 1996-2010 (14 godina), i uknjizeno kao takvo.
Cifra je 15 milijardi, cini mi se USD. Takodjer zvanican podatak, a koji je i objavljen prije 4-5 godina, glasio je - Za 8 milijardi postoje pisani tragovi na sta je potroseno, dok se za 7 ne zna nista, tj. nema nikakvih tragova gdje su i na sta potrosena ta sredstva.

S druge strane, postojale su i postoje razne organizacije koje su na godisnjem nivou, i mimo MIP-a, dakle direktno, ovdje injektirale i injektiraju na desetine miliona po osnovu vlastitih programa i direktnih projekata koje sami raspisuju i na koje apliciraju domace organizacije i institucije.
Npr., bilo je tu raznih manjih organizacija poput ProHelvetie, Swiss Culture Program-a, Norveskog programa za razvoj, itd., koje su ovdje kroz nekoliko godina upumpale milione na ime pomoci i unapredjenja obrazovanja, razvoja mladih, razvoja poduzetnistva, itd. Svi oni su se povukli nakon sto su im programi okoncani, i nakon sto su shvatili da od produzenja nema nikakve svrhe jer samo uzalud bacaju novac, a rezultati su nikakvi, ili vrlo slabi.

Imamo i one velike donatore poput USAID-a, UNDP-a, OSF-a, koji su i danas tu, i koji jos uvijek na godisnjem nivou pojedinacno, a cesto i zajedno, ovdje pokusavaju nesto promijeniti na bolje kroz programe pomoci mladima, pokusajima unapredjenja obrazovanja, zdravstenog sistema, pravnog sistema, itd.
Recimo, USAID i danas ovdje upumpa preko 20 miliona godisnje za razne projekte, UNDP oko 10, OSF oko 6-7...
Kada bi se sabrao neki prosjek, s tim sto su svi ovi u ranijim godinama, do 2010, ovdje davali i vise nego duplo u onosu sto daju danas, nije tesko sabrati da se i tu radi o stotinama miliona.
Dio toga, logicno, ode na plate zaposlenima, ali to je manji dio, oko 25-30%. Ostalo ide domacim organizacijama i institucijama s ciljem poboljsanja stanja. ALi, cak i taj dio koji ode na plate, opet je usao ovdje. Nisu ni te plate potrosene negje, nego takodjer ovdje, pa je cak i time poguran domaci sistem kroz poreze i doprinose.
Nazalost, po svoj prilici, sve su to uzalud bacene pare... Pogotovo one koje se daju institucijama. Organizacije ponesto i urade, ali institucije sistema su faktor koji na kraju sve treba da sprovede u djelo. A to, po pravilu, izostane.
Last edited by Dozer on 25/10/2016 11:09, edited 2 times in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27105 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

budžetarijat. sjajno.
crazy_diamond

#27106 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

Dozer wrote:
crazy_diamond wrote: ne treba se razmetati milijardama donacija koje su usle poslije rata, pretjeruje se tu, nikad veci novac u komadu nije usao, legao na jedan racun, ulazilo je pomalo, tako se pomalo i kralo, tesko je bilo to i upratiti, znam bavio sam se tim stvarima, ima tu dosta suplje i od stranaca, oni su ti koji su prva ruka kod zavrtanja para, objave recimo vlada te i te zemlje donirala toliko i toliko miliona za bih, u cilju jacanja ovoga ili onoga, i onda 90 posto tih para ode osce-u, ohr-u i drugim stranim organizacijama koji to ko fol implementiraju, ili kao u slucaju poplava, odobri se milijarda, uz odredjene uslove, onda se naravno ne ispuni ni 30 posto tih uslova i na kraju imas situaciju da u bih ne udje ni 30 posto tih para
Zapravo, postoje zvanicni podaci u MIP-u BiH o tome koliko je novca zvanicno uslo na ime donacija u periodu 1996-2010 (14 godina), i uknjizeno kao takvo.
Cifra je 15 milijardi, cini mi se USD. Takodjer zvanican podatak, a koji je i objavljen prije 4-5 godina, glasio je - Za 8 milijardi postoje pisani tragovi na sta je potroseno, dok se za 7 ne zna nista, tj. nema nikakvih tragova gdje su i na sta potrosena ta sredstva.

S druge strane, postojale su i postoje razne organizacije koje su na godisnjem nivou, i mimo MIP-a, dakle direktno, ovdje injektirale i injektiraju na desetine miliona po osnovu vlastitih programa i direktnih projekata koje sami raspisuju i na koje apliciraju domace organizacije i institucije.
Npr., bilo je tu raznih manjih organizacija poput ProHelvetie, Swiss Culture Program-a, Norveskog programa za razvoj, itd., koje su ovdje kroz nekoliko godina upumpale milione na ime pomoci i unapredjenja obrazovanja, razvoja mladih, razvoja poduzetnistva, itd. Svi oni su se povukli nakon sto su im programi okoncani, i nakon sto su shvatili da od produzenja nema nikakve svrhe jer samo uzalud bacaju novac, a rezultati su nikakvi, ili vrlo slabi.

Imamo i one velike donatore poput USAID-a, UNDP-a, OSF-a, koji su i danas tu, i koji jos uvijek na godisnjem nivou pojedinacno, a cesto i zajedno, ovdje pokusavaju nesto promijeniti na bolje kroz programe pomoci mladima, pokusajima unapredjenja obrazovanja, zdravstenog sistema, pravnog sistema, itd.
Recimo, USAID i danas ovdje upumpa preko 20 miliona godisnje za razne projekte, UNDP oko 10, OSF oko 6-7...
Kada bi se sabrao neki prosjek, s tim sto su svi ovi u ranijim godinama, do 2010, ovdje davali i vise nego duplo u onosu sto daju danas, nije tesko sabrati da se i tu radi o stotinama miliona.
Dio toga, logicno, ode na plate zaposlenima, ali to je manji dio, oko 25-30%. Ostalo ide domacim organizacijama i institucijama s ciljem poboljsanja stanja. ALi, cak i taj dio koji ode na plate, opet je usao ovdje. Nisu ni te plate potrosene negje, nego takodjer ovdje, pa je cak i time poguran domaci sistem kroz poreze i doprinose.
Nazalost, po svoj prilici, sve su to uzalud bacene pare... Pogotovo one koje se daju institucijama. Organizacije ponesto i urade, ali institucije sistema su faktor koji na kraju sve treba da sprovede u djelo. A to, po pravilu, izostane.
ima tu svega, radio sam dosta sa tim stranim organizacijama, sta ja znam, dal sam ja tako naletio samo, al nisu bas tako naivni bili, svedska vlada i organizacije neke odobre neka velika sredstva, kontas vidi sad koje ce pare uci ,a u stvari od svih tih para vrlo malo da tako kazem kesa udje, i to malo uglavnom ide njihovom kadru koji dodje i s tim raspolaze, a od onog silnog novca se otkupe neki autobusi i ovdje se doniraju, isto tako saniteti, ortopedska pomagala itd, u principu nije to ono da nekome nase se daju ogromne pare pa da on tu nesto naveliko zavrce, zavrtanja su uglavnom na malo, ako grade igraliste neko nasi lokalci to predstave skuplje i onda se rastaljuju s izvodjacima kojim stranci plate

pretjeruje se tu, isto ko i za ratne donacije, pa se lupaju cifre od 20 milijardi, ko ce nam dati toliko stvarnog novca, kazu nasa dijaspora skupljala za armiju, a nasa probosanska dijaspora iz gaca da je istreses ne moze ni pola milijarde skupiti, jer to su tada bili uglavnom rudaru i baustelci, nemamo mi ko izrael dijasporu bankare, vlasnike multinacionalnih kompanija itd

mnogo je toga pokrano, mnogo vise stvarne pomoci je i uslo al pojelo se onako na klasu, nista ne znace milioni ako se odmah pojedu i popiju, a najveci dio tih sredstava nikad nije ni dosao u ruke nasim krimosima da ih rasparcaju, nisu donatori glupi nikad bili, cijene oni paru itekako, da ne cijene i da ih tako lako mogu varati nase seoske barabe, ne bi ni oni imali
Ridjobrki

#27107 Re: SDA-All about

Post by Ridjobrki »

Chmoljo wrote:budžetarijat. sjajno.
Definitivno riječ dana, hefte, mjeseca i tromjesečja. Ovo treba uvesti u svakodnevni govor kao skroz legitiman izraz.
Chmoljo

#27108 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

Ridjobrki wrote:
Definitivno riječ dana, hefte, mjeseca i tromjesečja. Ovo treba uvesti u svakodnevni govor kao skroz legitiman izraz.
više ništa nije morao ni reći.

ovo je sasvim ispravan sociološko-politički termin. novi sloj društva.
Ridjobrki

#27109 Re: SDA-All about

Post by Ridjobrki »

Chmoljo wrote:
Ridjobrki wrote:
više ništa nije morao ni reći.

ovo je sasvim ispravan sociološko-politički termin. novi sloj društva.
Bukvalno sloj društva, vladajuća kasta - budžetarijat.

Ono kad bih toliko volio da sam se ja ovog sjetio.... :-) :-) :-)
Chmoljo

#27110 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

a ne, ne. nisu ti oni vladajući. tenderokracija ti je vladajuća (samo džonim). a budžetarijat ti je sloj koji ovima obezbjeđuje vladajuću funkciju. bez tenderokracije i njihovih predstavnika, tenderbegova, budžetarijat je osuđen na propast.
Ridjobrki

#27111 Re: SDA-All about

Post by Ridjobrki »

Ja, das stimmt.
GeeTnT

#27112 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

Chmoljo wrote:a ne, ne. nisu ti oni vladajući. tenderokracija ti je vladajuća (samo džonim). a budžetarijat ti je sloj koji ovima obezbjeđuje vladajuću funkciju. bez tenderokracije i njihovih predstavnika, tenderbegova, budžetarijat je osuđen na propast.
..nisi ti nista novo napisao, ti si im samo dao nick-ove (staz u administraciji cini cuda) ...
Chmoljo

#27113 Re: SDA-All about

Post by Chmoljo »

ko je rekao da sam nešto novo napisao?
statixx

#27114 Re: SDA-All about

Post by statixx »

Profa je u pravu. Samo treba naglasiti da MMF nema nista s tim, sve je do sposobnosti nasih vlasti.
GeeTnT

#27115 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

Chmoljo wrote:ko je rekao da sam nešto novo napisao?
To je bila moja konstatacija, a tesko da se i moze nesto novo napisati na temi za guinnessa..
JThomas

#27116 Re: SDA-All about

Post by JThomas »

Opoziciji je jedino do toga zamjeni poziciju, a pošto se smjenjuju u ciklusima, očito je da postoji pakt o institucionalnom nenapadanju (preko tužilaštva, sudova i sl) nego o nadmudrivanju oko pitanja vrijednosti (npr. o „dostojanstvu naroda“) kod kojih svatko može biti i u pravu i u krivu. O stvarnim, životnim pitanjima, kakvo je zaduživanje, nema rasprave, jer bh. politika nije politika utemeljena na dokazima. Raspravlja se o nekim proceduralnim pitanjima, no ne iznose se računice.
briljantno.
Banksy

#27117 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Pa dobro to je poznato, ništa novo, svi su umreženi i povezani još od kraja rata, zajedno pljačkaju i namještaju jedan drugom, a firme ljevice i desnice su tu tek da zabave puk i daju mu iluziju da se bore oko ideoloških i političkih pitanja...
crazy_diamond

#27118 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

Banksy wrote:Pa dobro to je poznato, ništa novo, svi su umreženi i povezani još od kraja rata, zajedno pljačkaju i namještaju jedan drugom, a firme ljevice i desnice su tu tek da zabave puk i daju mu iluziju da se bore oko ideoloških i političkih pitanja...
to je ta stara matrica koja se vrti, niko nikoga ne smije dobro nagaziti jer svi su upetljani, zato je za velike pozitivne pomake potrebno mijenjati elite unutar samih stranaka, jer tu je izvoriste svega losega,i tu se ta mreza stvara

zato je jako pozitivan ovaj novi talas unutar sda s mladjim ljudima dovoljno zrelim da prave ozbiljne pomake naprijed, a nedovoljno uprljanim da ne bi smjele nikoga nagaziti u korist javnog dobra, nema tu puno mudrolije, stvari su jasne, ili da ta nova struja preuzme vrh sda, ili da se organizuje u neki novi blok koji ce kriminalizirane i zaostale elemente pobijediti na izborima i tako im izbiti pozicije moci

ovako je jako tesko, evo npr premijer novalic kad se realno i strucno sagleda, vecinom su odluke i namjere realne i korisne, planovi su dobri, al problem je taj sto ima sefa koji je upleten u sve moguce, i onda sasvim sigurno da mu je vrh stranke kocnica da provede temeljite i korisne reforme, samo vrh stranke da se promijeni cak bi i taj novalic izgledao kao odlican premijer koliko god da sad ispada smijesan ponekad, al mora se priznati da je mnoge probleme ispravno detektovao i da barem po prici ima dobar plan, al kad vrh njegove stranke i vrhovi drugih stranaka, stare taldzije to zastopaju, premijer obicno ispada glup

zalosno je sto mi imamo jos uvijek lijepe sanse da se izvucemo i za kratko vrijeme rapidno poboljsamo standard, na prvu se cini da su pare najveci problem, ali nisu, lako je doci do para, ispravno je podignuti akcizu za 15 feninga, na osnovu tog velikog novog prihoda dici ogroman kredit i ozivjeti cestogradnju i ubrzati sve, realno je sasvim na osnovu bh telecoma i elektroprivrede podici milijardu kredita za sredjivanje realnog sektora, racionalno je oporezovati kladionice i na osnovu realnih prihoda novih od 100 20o miliona godisnje, po tom osnovu dici milijardu kredita i odmah upumpati na pravi nacin u privredu, vrlo je realno i 100 000 novih radnih mjesta, realno je sistemski isplanirati ogromno smanjenje administrativnog aparata, na osnovu tih usteda dici ogroman kredit, zbrinuti sto treba,modernizovati,informatizovati, rijesiti jednom za sva vremena, svi ti krediti ogromni bi se lako vracali jer bi se koristili za stvaranje novih vrijednosti, samo sto nije realno ako ce taj proces voditi neko ko je u svim mogucim talovima, i ne smije nikoga nagaziti da se taj novac obezbijedi i investira u ta mjesta radna i podizanje konkurentnosti
Banksy

#27119 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

Od srca sam se nasmijala, posebno ovom dijelu s Novalićem i ''mladim snagama''...

Samo rasturena SDA je dobra SDA. A hoće li joj na čelu biti Bakir ili Gačani, sasvim je svejedno.
crazy_diamond

#27120 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

Banksy wrote:Od srca sam se nasmijala, posebno ovom dijelu s Novalićem i ''mladim snagama''...

Samo rasturena SDA je dobra SDA. A hoće li joj na čelu biti Bakir ili Gačani, sasvim je svejedno.
mnogopostovana kolegice, nasa kriza drustveno politicka je mnogo dublja nego sto mislis, da pretpostavimo da se sad sda urusi ili nestane skroz,cak i ovakva kakva je, mislis da bi nam sucne prosjalo, bi al malo morgen, nasa kriza je toliko duboka da cak i ovakva sda je ozbiljnija od svih drugih stranaka postojecih, i bilo ko drugi ako bi preuzeo kormilo bilo bi jos gore, kao sto smo se mogli uvjeriti uostalom.

s druge strane podmladjena, cista i umivena sda moze stvari dobro prema naprijed povuci, i meni je zao sto je tako, al nemamo nikoga drugog ko bi mogao povuci, svi bi drugi sasvim sigurno bili puno opasnija rjesenja

moras znati tuznu cinjenicu kolegice da bosnjacki ili probosanski orjentisane stranke, i mi kao narod jednostavno ne znamo jos uvijek vladati sami sobom, ono malo kapaciteta sto imamo je nedovoljno, i uprljano do bola, sda jedina ima neke predispozicije, nije to nesto posebno, al sta je tu je, zato je kljuc napretka mijenjanje nje same, a taj pozitivan proces bi mozda i druge pokrenuo

nazalost stanje nam je tako, sve drugo su zelje i pozdravi,puste zelje, pusti snovi i ne nazire se jos uvijek neko puno bolje i ozbiljnije rjesenje,a do tad ti se samo smjeskaj :)
Banksy

#27121 Re: SDA-All about

Post by Banksy »

crazy_diamond wrote:
s druge strane podmladjena, cista i umivena sda...
... je i dalje samo SDA.
crazy_diamond

#27122 Re: SDA-All about

Post by crazy_diamond »

Banksy wrote:
crazy_diamond wrote:
... je i dalje samo SDA.
naravno, jedina politicka snaga koja ima kapacitet za stvaranje i odrzavanje kakvog-takvog oblika drzavnosti, multietnicnosti i bosne kakva bi trebala biti, kamo srece da imamo nesto bolje na ponudi, al jgb nemamo, bez sda ove drzave sad ne bi bilo, da je bila bolja bila bi sad i drzava bolja, od njenog kvaliteta zavisi kvalitet nasih zivota, al da je nema, sve bi otislo u neku stvar, nije postojao i ne postoji jos uvijek bolji koncept politickog udruzivanja ljudi na ovom prostoru i to je nasa tuzna historijska cinjenica
statixx

#27123 Re: SDA-All about

Post by statixx »

crazy_diamond wrote:nasa kriza je toliko duboka da cak i ovakva sda je ozbiljnija od svih drugih stranaka postojecih, i bilo ko drugi ako bi preuzeo kormilo bilo bi jos gore, kao sto smo se mogli uvjeriti uostalom.
Tesko da moze biti gori.

Posljednji put kada su se bavili mjerama stednje i smanjivanjem administracije bilo je 2009. kada su na celu sa Mujezinovicem ugovarali cetvrti aranzman sa MMF-om. Tada su umjesto usteda napravili jos vece rashode, i to kroz famozni Zakon o ustedama, koji se kao bumerang vratio u vidu tuzbi zbog smanjenja plata i naknada. Pa sad ono sto su ustedili moraju vratiti sa kamatama.
privremeni

#27124 Re: SDA-All about

Post by privremeni »

crazy_diamond wrote: to je ta stara matrica koja se vrti, niko nikoga ne smije dobro nagaziti jer svi su upetljani, zato je za velike pozitivne pomake potrebno mijenjati elite unutar samih stranaka, jer tu je izvoriste svega losega,i tu se ta mreza stvara

zato je jako pozitivan ovaj novi talas unutar sda s mladjim ljudima dovoljno zrelim da prave ozbiljne pomake naprijed, a nedovoljno uprljanim da ne bi smjele nikoga nagaziti u korist javnog dobra, nema tu puno mudrolije, stvari su jasne, ili da ta nova struja preuzme vrh sda, ili da se organizuje u neki novi blok koji ce kriminalizirane i zaostale elemente pobijediti na izborima i tako im izbiti pozicije moci

ovako je jako tesko, evo npr premijer novalic kad se realno i strucno sagleda, vecinom su odluke i namjere realne i korisne, planovi su dobri, al problem je taj sto ima sefa koji je upleten u sve moguce, i onda sasvim sigurno da mu je vrh stranke kocnica da provede temeljite i korisne reforme, samo vrh stranke da se promijeni cak bi i taj novalic izgledao kao odlican premijer koliko god da sad ispada smijesan ponekad, al mora se priznati da je mnoge probleme ispravno detektovao i da barem po prici ima dobar plan, al kad vrh njegove stranke i vrhovi drugih stranaka, stare taldzije to zastopaju, premijer obicno ispada glup

zalosno je sto mi imamo jos uvijek lijepe sanse da se izvucemo i za kratko vrijeme rapidno poboljsamo standard, na prvu se cini da su pare najveci problem, ali nisu, lako je doci do para, ispravno je podignuti akcizu za 15 feninga, na osnovu tog velikog novog prihoda dici ogroman kredit i ozivjeti cestogradnju i ubrzati sve, realno je sasvim na osnovu bh telecoma i elektroprivrede podici milijardu kredita za sredjivanje realnog sektora, racionalno je oporezovati kladionice i na osnovu realnih prihoda novih od 100 20o miliona godisnje, po tom osnovu dici milijardu kredita i odmah upumpati na pravi nacin u privredu, vrlo je realno i 100 000 novih radnih mjesta, realno je sistemski isplanirati ogromno smanjenje administrativnog aparata, na osnovu tih usteda dici ogroman kredit, zbrinuti sto treba,modernizovati,informatizovati, rijesiti jednom za sva vremena, svi ti krediti ogromni bi se lako vracali jer bi se koristili za stvaranje novih vrijednosti, samo sto nije realno ako ce taj proces voditi neko ko je u svim mogucim talovima, i ne smije nikoga nagaziti da se taj novac obezbijedi i investira u ta mjesta radna i podizanje konkurentnosti
Ovu strategiju izlaska iz govana, pardon iz ekonomskih problema, kroz konstantno zaduzivanje provodi SDA vec godinama, kao i vec vidjenim rezultatima. Zato sam rezolutno protiv da se mijenja vec uhodani i iskusni stranacki kadar, zbog tamo nekog podmlatka sa certifikatom SDA Politicke akademije. :D
kamberovica polje

#27125 Re: SDA-All about

Post by kamberovica polje »

crazy_diamond wrote:
Banksy wrote:
crazy_diamond wrote:
... je i dalje samo SDA.
naravno, jedina politicka snaga koja ima kapacitet za stvaranje i odrzavanje kakvog-takvog oblika drzavnosti, multietnicnosti i bosne kakva bi trebala biti, kamo srece da imamo nesto bolje na ponudi, al jgb nemamo, bez sda ove drzave sad ne bi bilo, da je bila bolja bila bi sad i drzava bolja, od njenog kvaliteta zavisi kvalitet nasih zivota, al da je nema, sve bi otislo u neku stvar, nije postojao i ne postoji jos uvijek bolji koncept politickog udruzivanja ljudi na ovom prostoru i to je nasa tuzna historijska cinjenica
Image
Blago njima uz ovakve glasače...blago njima. Da su vršili lobotomije i ispiranje mozga ne bi dobili ovakve poslušne zombije.
Post Reply