Sa jedne strane si upravu, za odnos Kurda prema Turskoj, ali postoji i druga strana priče.MMM1977 wrote:Prizeljkujem da se sami odbrane tj. Da sami pojedu kasu koju su zakuhali. Usput neka svijet olaksaju za par hiljada kozojeba.Klavikula wrote:@MMM1977
sta prizeljkujes da se desi na Kobanu?
EDIT: kako citam tvoje postove sve sam blize misljenju da je tebi neki Kurd zensku skinopa ne meres ih ovako mrziti bez razloga, ili samo zato su su uhljupi ti Kurdi sa kojima si u kontaktu
Samo tvdim da su licemjerni jer od Turske ocekuju nesto a zna se kakav odnos imaju prema istoj. I evo pocinju ponovo a sutra ce biti kuku lele.
Međutim, ti isti Kurdi su sastavni dio Turskog društva, i kao takvi u plaćaju poreze i učestvuju u izgradnji infrastrukture Turske, kako ekonomske tako i vojne. Imaju pravo da traže zaštitu svojih interesa, od vojske koju su djelomično i finansirali. Interesi Kurda u Turskoj jesu i interesi Turske, teoretski. Pad Turske na tom ispitu, sigurno će uticati na stabilnost zemlje, što se pokazuje zadnjim događajima.
Što se nas tiče, mi se jedino u ovoj cijeloj priči trebamo pitati kako da aktiviramo namjensku industriju i plasiramo neke naše proizvode, za kojima je u tom dijelu svijeta, lijepa potražnja.
Mene i ne čudi pretjerano da zemlje kojima vlada korporativna logika nema neku želju obuzdavati ISIS kao sigurno boljeg trgovinskog partnera od Kurda. S druge, ljudske strane, kao pripadnik naroda, koji se može u nekim stvarima poistovjetiti sa onim što se događa u Kobaneu, jednostavno nemogu primjenivati neku korporativnu logiku.
Kurdima u Kobaniju sa ljudske strane svaka čast na pruženom otporu, i nadam se da će izdržati. Mislim da nije u vom slučaju nije teško razlučiti dobro od zla, ili smo brzo zaboravili Srebrenicu.