Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
NediM17
#27051 Re: Pitamo Mehanicare ?
@bitanga_sa_otesa
Je li smijem skinuti gornji lim sa klijesta i voziti bez njega? Kontam da me on ne zajebava...
Je li smijem skinuti gornji lim sa klijesta i voziti bez njega? Kontam da me on ne zajebava...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
-
NediM17
#27053 Re: Pitamo Mehanicare ?

Ovaj "na dvije vode", lijevo na slici... Sto cuva plocice odozgo...
Last edited by NediM17 on 05/05/2020 23:17, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
-
NediM17
#27055 Re: Pitamo Mehanicare ?
Lijevu i desnu stranu plocice sam poturpijao i vodilice su namazane, plocice klizu kao lude...
Nova tecnost, repariranje celjusti, promijenjeno crijevo, i opet se grije... Kontam je li moguce da ovaj gornji limic lagano nabija plocicu na disk i da to uzrokuje zagrijavanje...
Skinucu ja njega sutra i probati krug, pa ako je do njega, malo ga pokriviti na nacin da ga poravnam i da ne stisce plocice toliko odozgo... Jos jedino to vidim kao nesto sto bi potencijalno moglo praviti problem...
Nova tecnost, repariranje celjusti, promijenjeno crijevo, i opet se grije... Kontam je li moguce da ovaj gornji limic lagano nabija plocicu na disk i da to uzrokuje zagrijavanje...
Skinucu ja njega sutra i probati krug, pa ako je do njega, malo ga pokriviti na nacin da ga poravnam i da ne stisce plocice toliko odozgo... Jos jedino to vidim kao nesto sto bi potencijalno moglo praviti problem...
- bitanga_sa_otesa
#27056 Re: Pitamo Mehanicare ?
probaj ,ali ne bi smio taj limic da pravi problem .
- bilic
#27057 Re: Pitamo Mehanicare ?
Svasta je radio oko ovog tocka .
Al nesto kontam da nije disk iskrivljen več ranije kad se pregrijao .
A na pedali ne osjeti pošto je zadnji točak ..... Gdje je manja sila kočenja .
- bitanga_sa_otesa
- amar1994
#27059 Re: Pitamo Mehanicare ?
osjetio na puntu,ruzan osjecaj i nekakva nesigurnost se uvuce u glavu..
- kabal1337
#27060 Re: Pitamo Mehanicare ?
Mozda ti je glavcina kriva a ne disk
- basicm
-
made_in_sarajevo
#27062 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje u Sarajevu mogu amortizere testirati za Lagunu 2006 god i koja cijena se vrti otprilike?
-
Naslovnica
#27063 Re: Pitamo Mehanicare ?
Agram u Nedžarićima, imaju mašinu za testiranje amortizera, s ispisom. Ne znam konkretnu cijenu, nazovi pa pitaj.made_in_sarajevo wrote: ↑06/05/2020 00:32 Gdje u Sarajevu mogu amortizere testirati za Lagunu 2006 god i koja cijena se vrti otprilike?
-
NediM17
#27064 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ne bi trebao da je ležaj, glavčina bude puno hladnija od diska, definitivno pločice ostanu malo zalijepljene uz disk, kako, zašto ne odvoje 'tice znaju. Nadoće to u vožnji.
-
530i
#27065 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nedime, jesi li prekontrolisao kočioni klip? Ja sam svojevremeno imao sličan problem, tad je bila aktuelna Feroda firma, međutim oni mi rekoše da čeljust samo očiste i stave novu gumicu - to je ta famozna reparacija (i to ti može svaki pismen mehaničar uraditi). Kod mene je klip bio oštećen po površini, sasvim malo se i vidjelo i osjetilo pod prstima. Problem riješio tako što sam montirao polovnu - ispravnu čeljust. Prije toga promijenio i glavni kočioni i gumena crijeva do svih točkova.
-
artur morgan
#27066 Re: Pitamo Mehanicare ?
Polovna ispravna celjust je obicno privremeno rjesenje. I one su tu gdje su, slicno im se pise. Ako nadjes polovnu na otpadu zamoli i daj cvaju da je probas pola sata, ako bude htio dati probaj ako ne grije vrati i idi kupi novu. Ja bi isao na novu celjust ako je do nje. Ne mora biti OE. Ako je oko 200 km nova to i nije skupo 
-
tempuser
#27067 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja htjedoh da mu napišem da on ponovo provjeri kako si kliješta reparirana.
Više puta mi se desilo da je uzrok "fantomskog" kvara grijanja točkova lose urađena reparacija kliješta, odnosno dobro je urađena ali su kliješta beyond repair pa svi isključuju to kao uzrok. Zadnji put neki dan 2 god staroj Insigniji, od dugog stajanja klijepta stradala, pokušala se reparacija ali 0 bodova, naručena nova. I sam Irfan u Ferodi sad napravi disclaimer, prvo pregleda pa kliješta pa javi ima li išta od njih.
Više puta mi se desilo da je uzrok "fantomskog" kvara grijanja točkova lose urađena reparacija kliješta, odnosno dobro je urađena ali su kliješta beyond repair pa svi isključuju to kao uzrok. Zadnji put neki dan 2 god staroj Insigniji, od dugog stajanja klijepta stradala, pokušala se reparacija ali 0 bodova, naručena nova. I sam Irfan u Ferodi sad napravi disclaimer, prvo pregleda pa kliješta pa javi ima li išta od njih.
- ElRe
#27068 Re: Pitamo Mehanicare ?
Megane 1.6 dCi - u servisu kažu potreba zamjena klapne na ispuhu. Guma M - 1000 KM
Da li je to u stvari EGR ventil?
Da li je to u stvari EGR ventil?
-
NediM17
#27069 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma ja sam radio u HENu na Stupu, od predaje do poziva proslo pola sata. Pitanje je sta su mogli reparirati za po sata. Daj boze da su ih otvorili i izmijenili unutarnje gumice i sta vec ide uz to. Garant promijenili ovo vidljivo izvana, tj. gumice na bolcnama i na klipu i vozdrica.
Sta sam primijetio nakon reparacije da je klipu potrebno vrlo malo da izadje, mozda 1-2 cm i da vjerovatno sleti sa onog navoja unutar celjusti, vrtis ga u smjeru kazaljke na satu on se ne vraca za razliku od prije reparacije gdje je puno vise izlazio van i vracao ga bez problema. Ovaj put sam morao upotrijebiti svu snagu gurajuci ga prema unutra i zavrcuci dok valjda ne uhvati navoj i onda krene da se uvlaci.
Promijenio sam i crijevo, jedva nasao slicno, 4 cm duze od nekog Nissana ali sve isto, nikakvog napretka.
Sto se tice polovnih klijesta nasao jedna jedina na OLXu, hoce lola 2 glave, a mozda su sranje ko i moja, onda radije idu nova. U BiH nema crijeva a kamoli klijesta novih. Vidio sam da imaju neka u Auto Kresi u Zagrebu, neka zamjenska Maxgear (cini mi se poljska roba) nesto oko 600 kuna, na kraju nije problem kad bi bio siguran da je do njih.
Sta sam primijetio nakon reparacije da je klipu potrebno vrlo malo da izadje, mozda 1-2 cm i da vjerovatno sleti sa onog navoja unutar celjusti, vrtis ga u smjeru kazaljke na satu on se ne vraca za razliku od prije reparacije gdje je puno vise izlazio van i vracao ga bez problema. Ovaj put sam morao upotrijebiti svu snagu gurajuci ga prema unutra i zavrcuci dok valjda ne uhvati navoj i onda krene da se uvlaci.
Promijenio sam i crijevo, jedva nasao slicno, 4 cm duze od nekog Nissana ali sve isto, nikakvog napretka.
Sto se tice polovnih klijesta nasao jedna jedina na OLXu, hoce lola 2 glave, a mozda su sranje ko i moja, onda radije idu nova. U BiH nema crijeva a kamoli klijesta novih. Vidio sam da imaju neka u Auto Kresi u Zagrebu, neka zamjenska Maxgear (cini mi se poljska roba) nesto oko 600 kuna, na kraju nije problem kad bi bio siguran da je do njih.
-
artur morgan
#27070 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nazovi servise i konsultuj se. Mozda imaju iskustva s tim. Mozda oni mogu brze doci do djelova 
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#27071 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kontam da su imali repariranaNediM17 wrote: ↑06/05/2020 14:44 Ma ja sam radio u HENu na Stupu, od predaje do poziva proslo pola sata. Pitanje je sta su mogli reparirati za po sata. Daj boze da su ih otvorili i izmijenili unutarnje gumice i sta vec ide uz to. Garant promijenili ovo vidljivo izvana, tj. gumice na bolcnama i na klipu i vozdrica.
-
tempuser
#27072 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne bi trebalo da jeste, klapna na ispuhu tj leptirasta zaklopka je zašarafljena na EGR i trebala bi da služi za ispravno gašenje vozila itd, bas je tako kod VW-a. Za Škodu je to ca 700 KM, u biti nema velikog uticaja na vožnju, motor se strese kad se gasi i u gro slučajeva grešku na motoru ukidaju softverski.
Last edited by tempuser on 06/05/2020 15:49, edited 3 times in total.
-
tempuser
#27073 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ajd ti nazovi Šandora, vjerovatno nema na stanju, ali možda može naručiti, meni je naručivao za neke japance. Nisu bila jeftina, ali su bila duplo jeftinija ili tako nešto od originalnih.NediM17 wrote: ↑06/05/2020 14:44 Sto se tice polovnih klijesta nasao jedna jedina na OLXu, hoce lola 2 glave, a mozda su sranje ko i moja, onda radije idu nova. U BiH nema crijeva a kamoli klijesta novih. Vidio sam da imaju neka u Auto Kresi u Zagrebu, neka zamjenska Maxgear (cini mi se poljska roba) nesto oko 600 kuna, na kraju nije problem kad bi bio siguran da je do njih.
-
NediM17
#27074 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma definitivno se klip vrati vrlo malo ili nimalo, mescini gore nego prije reparacije. Prije sam ga vrlo lagano vracao vrteci u smjeru kazaljke na satu sad jedva. Ne znam bih li im reklamirao ali mi je vise mrsko skidati, stavljati, odzracivati. Nek ide u pm, vozicu, praticu, dok ne zbavim nova.tempuser wrote: ↑06/05/2020 15:48Ajd ti nazovi Šandora, vjerovatno nema na stanju, ali možda može naručiti, meni je naručivao za neke japance. Nisu bila jeftina, ali su bila duplo jeftinija ili tako nešto od originalnih.NediM17 wrote: ↑06/05/2020 14:44 Sto se tice polovnih klijesta nasao jedna jedina na OLXu, hoce lola 2 glave, a mozda su sranje ko i moja, onda radije idu nova. U BiH nema crijeva a kamoli klijesta novih. Vidio sam da imaju neka u Auto Kresi u Zagrebu, neka zamjenska Maxgear (cini mi se poljska roba) nesto oko 600 kuna, na kraju nije problem kad bi bio siguran da je do njih.
U svakom slucaju hvala, provjericu sa Sandorom. Svakako je kocioni sistem Lucas trw a on s njima vrti, iako su zadnja klijesta japanski Nissin.
- amar1994
#27075 Re: Pitamo Mehanicare ?
da ne pitas dzab u ovlastenom,610 EUR je cijena jednih kljesta