Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

SaraFina

#27026 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

Ja uopce ne ocekujem da ce se Donald baviti pitanjima Balkana. U BiH se ne dogadjaju nikakva politička previranja ili procesi gdje bi Donald trebao da povuce neki odlucujuci potez u bilo ciju korist. Znaci nije na sceni nikakav proces gdje je RS krenula u ocjepljenje, pa da bi on pogodovao Srbima i precutno to aminovao. Ili presjekao i rekao da pola BiH ide Srbiji. Po svemu dosad vidjenom lik obozava takve situacije. Gdje on kao vrhovni svjetski vodja daje konacni sud.
BiH je kao i Kosovo uostalom 30 godina pod pokroviteljstvom USA. Zasto bi Donald destabilizirao Balkana i pogodovao Srbima da im poklanja bilo kakve teritorijalne ustupke.

Ja licno ne vjerujem ni u ZSO na Kosovu, a ni u neku mozebitnu samostalnost RS.
Srbija nije bitna USA, da bi im se Trump dodvoravao teritorijalnim poklonima.
A Vucic opet trenutno je i sam u gabuli i upitan mu je opstanak na vlasti. Za pokrenuti oruzani sukob bilo gdje, on nema kapaciteta a ne moze ni motivirati mase. Da nesto pokusa, to bi mu bio zadnji čavao u lijes njegovoj vladavini.
apsidejzi

#27027 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by apsidejzi »

Haris.ba wrote: 14/02/2025 13:04
geoxx wrote: 14/02/2025 12:59 Sta, sto nisu radikalna desnica pa se ovaj zato nece da sa njim susretne?

Trump ne postuje, tacnije mozda cak i mrzi EU samo zbog toga. Da na vlast dodje Afd, bez iskustva vodjenja mjesne zajednice, bili bi ravnopravan i postovan partner za Trumpa
Ma i da dodje Afd, opet bi bila u sustini isto(u pogledu uticaja EU), samo bi retorika bila drugacija.

Koliko ulozis, toliko dobijes. EU je imala priliku preuzeti primat u finansiranju Ukraine. Reci Amerima, mi cemo. Vi ako hoce sta pripomoci - fino. Ovo je nasa sigurnost.
Pa i Tramp im to crta na svoj primitivan nacin - pricom o okeanima koji stiti Ameriku.
Ali, tesko to ide kada mali mililion pozadinskih interesa ima u samoj EU.

Da EU nije imala mogucnosti isfinansirati vojno sve sto Ukraina pozeli ja bih rekao, nema se i gotovo.
Ovdje se nije htjelo. Zao im bilo se trositi, cekalo se da ce ici stara prica Ameri ih zovnu pa i EU za stolom nesta izdejstvuje i izgleda da se pita.

Vidjecemo koliko ce dana trebati da se vrate na rusku pipu gasa i nafte. Boli EU briga za Ukrainom u srazu sa interesima oko ruske energije.
Sace morat. Malo po malo vec izviruju glasovi iz Evrope. ja to pomno pratim. Jucer se oglasila Estonija, danas Poljska i Svedska. Jos uvijek Njemacka i Francuska mudro sute. Englezi takodjer. Amerika gleda americki interes bas onako kako je Trump poceo svoje presjedovanje. Ovim potezima ce pritisnuti Evropu da se uozbilji samo ovo ce vjerovatno imati bumerang efekat kad sutra krene na Kinu. Cisto sumnjam da ce se Evropa ponuditi da pomogne. Doduse, Trump jos nije dirnuo americke partnere na dalekom istoku. Tu mudro suti. Japan, Australija, Novi Zeland, onda drzave oko Indije su u dobrim odnosima. Cak je podpredsjednik imao lijepe odnose sa Indijskim predstavnicima.

Bice zanimljivo pratiti dinamiku. Iako mnogi tako misle, Trump nije glup. On je namazan do bola i jednostavno gleda svoj interes. Kad mu trebas onda te gotivi, a kad osjeti nadmoc on ti to i kaze u brk. On trenutno ne osjeca da mu Evropa moze valjati i ovako je kako je. Moguce da je to i istina. Evropa danas mnogo vise treba Ameriku, ali tome su sami sebi krivi. Dosta su zivjeli na americkoj grbaci.

Ono sta Trump ne uzima u obzir je mogucnost da se okrene kolo srece, pa da im Evropa naglo zatreba. Vec su odnosi mnogo poremeceni, pogotovo sa Skandinavijom zbog Danske i Grenlanda. Nije ni Japan glup da ne vidi kako Trump funkcionise. Moze nauciti na lekciji iz Evrope, i to se moze odbiti Trumpu o glavu.
cyprus

#27028 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

Bosanski_kralj wrote: 14/02/2025 13:50
cyprus wrote: 14/02/2025 13:45
Međutim, mislim da Bosna i Hercegovina ima više unutrašnjih nego vanjskih problema... SNSD, HDZ BiH, pa i SDA/DF su mislim veći problemi za opstojnost ove zemlje nego i Zagreb i Beograd...
Apsolutno. :thumbup:

Sve te tri kompomnente bi voljele raspad BiH. Ništa manje SDA nije za raspad BiH od Dodika.
Ma dobro, ne bih ja dotle išo - ne vjerujem da je SDA primarno za raspad BiH, ali isto tako vjerujem da im to kao plan B i nije tako nezamislivo...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27030 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

razgovaraju i o starlinku u indiji

neće trump o star linku s njim
on je o carinama
Osmi Socrates

#27031 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Pod američkom i indijskom zastavom. Neizabrani čovjek razgovara o nečemu sa indijskim državnikom. :lol:

A vamo se bunite kad vam Komšića podvale. Koji je, btw, barem izabran od nekoga. :lol:
dale cooper

#27032 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

SaraFina wrote: 14/02/2025 11:12
dale cooper wrote: 14/02/2025 01:28
SaraFina wrote: 14/02/2025 01:21

Nijedna clanica NATO- a ne zeli ruski satelit na kilometar od svoje clanice. Niko nece rizikovati ni da Rs dozvoli rujama da stacioniraju svoje bojeve glave u sumskoj. Znaci bez obzira, na odluku USA, BiH je interesna zona ostalih clanica zbog svog geograrskog polozaja i zbog odnosa Srba i Rusa.
Ti haman da nikako ne pratiš da se u ovih nepunih mjesec dana kako je Trump na vlasti stvari gotovo mijenjaju na dnevnoj bazi. Pa lik je
upravo direktno sa Putinom dogovorio pregovore o Ukrajini o kojim je naknadno obavijestio Zelenskog. Dok mu u isto vrijeme ministar odbrane
govori da je nerealno da Ukrajina očekuje potpun povrat teritorije i članstvo u NATO-u. I kao što rekoh u ovom trenutku Evropa nema tu vrstu
moći da pokrene NATO akciju ako se Amerika ne složi sa time.
Ti pratis samo opet Donalda. I izvlaciš paralele koje u stvarnosti nemaju nikakvo logičko uporiste. Nisu Srbi Rusi, Niti smo mi Ukrajina.
Situacija u Srbiji je katastrofalna a da bi osigurali neke nove granice i samostalnost sumske moraju pokrenuti oruzani sukob. Ne mora USA nama garantirati nikakvu sigurnost. I ne mislim ja da bi to ni Europa uradila i izvukla svoje trupe na Brckom. No sigurno niko ne bi blagonaklono gledao da Srbi uspostavljaju granicu na kilometar od EU i NATO-a. Hrvatska bi bila osobno pogodjena. Mada od cijele te price nema nista. Vucic zbog stanja u Srbiju ne moze nikoga motivirati da ide ratovati po Kosovu ili BiH. A Dodik ni ove Srbe u sumskoj. A bez rata nema samostalnosti. Tako da je sve ovo škbbb. Prije ce u Srbiji gradjanski nego sto ce sumska dobiti samostalbost.
Činjenica je da trenutno svi gledaju u Donalda. Najveća svjetska sila ima nepredvidivog i opasnog čovjeka na svom čelu, što je dovoljan
razlog za zabrinutost i bez naše specifične situacije. Ne mislim ja da bi RS istog trenutka nakon povlačenja Amera iz DMS krenula u otcjepljenje,
i za njih same bi to bio ulazak u nesigurne i naizvjesne vode. Jedna stvar je priča za homogeniziranje naroda, a druga stvar pokrenuti jednu
takvu stvar. Ali ne treba glavu zavlačiti u pijesak i misliti da ne postoji nikakva opasnost za oružane sukobe u slučaju da Amerika odluči da
se povuče kao garant sprovođenja DMS-a. Niko ne bi gledao blagonaklono na to, ali ako nas je čemu naučio poslednji rat je da od neodobravanja
do nečega konkretnog da se spriječi sranje može proći jako mnogo vremena.
SaraFina

#27033 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 14/02/2025 15:06
dale cooper wrote: 14/02/2025 01:28

Ti haman da nikako ne pratiš da se u ovih nepunih mjesec dana kako je Trump na vlasti stvari gotovo mijenjaju na dnevnoj bazi. Pa lik je
upravo direktno sa Putinom dogovorio pregovore o Ukrajini o kojim je naknadno obavijestio Zelenskog. Dok mu u isto vrijeme ministar odbrane
govori da je nerealno da Ukrajina očekuje potpun povrat teritorije i članstvo u NATO-u. I kao što rekoh u ovom trenutku Evropa nema tu vrstu
moći da pokrene NATO akciju ako se Amerika ne složi sa time.
Ti pratis samo opet Donalda. I izvlaciš paralele koje u stvarnosti nemaju nikakvo logičko uporiste. Nisu Srbi Rusi, Niti smo mi Ukrajina.
Situacija u Srbiji je katastrofalna a da bi osigurali neke nove granice i samostalnost sumske moraju pokrenuti oruzani sukob. Ne mora USA nama garantirati nikakvu sigurnost. I ne mislim ja da bi to ni Europa uradila i izvukla svoje trupe na Brckom. No sigurno niko ne bi blagonaklono gledao da Srbi uspostavljaju granicu na kilometar od EU i NATO-a. Hrvatska bi bila osobno pogodjena. Mada od cijele te price nema nista. Vucic zbog stanja u Srbiju ne moze nikoga motivirati da ide ratovati po Kosovu ili BiH. A Dodik ni ove Srbe u sumskoj. A bez rata nema samostalnosti. Tako da je sve ovo škbbb. Prije ce u Srbiji gradjanski nego sto ce sumska dobiti samostalbost.
Činjenica je da trenutno svi gledaju u Donalda. Najveća svjetska sila ima nepredvidivog i opasnog čovjeka na svom čelu, što je dovoljan
razlog za zabrinutost i bez naše specifične situacije. Ne mislim ja da bi RS istog trenutka nakon povlačenja Amera iz DMS krenula u otcjepljenje,
i za njih same bi to bio ulazak u nesigurne i naizvjesne vode. Jedna stvar je priča za homogeniziranje naroda, a druga stvar pokrenuti jednu
takvu stvar. Ali ne treba glavu zavlačiti u pijesak i misliti da ne postoji nikakva opasnost za oružane sukobe u slučaju da Amerika odluči da
se povuče kao garant sprovođenja DMS-a. Niko ne bi gledao blagonaklono na to, ali ako nas je čemu naučio poslednji rat je da od neodobravanja
Slazem se ja da je situacija slozena. I da je na celu USA neoredvidivi egomanijak. Okruzen slicnim sebi.
Ja samo ne vidim razlog da bi Donald pogodovao i poklanjao teritoriju Srbima. U biti ne vidim razlog ni zasto bi se bavio Balkanom.
Dodatno otezavajuca okolnost je i to sto bi upravo Srbi morali izazvati oruzani sukob. Ne postoji drugi nacin da sprovedu ocjepljenje. Vucic jeste lud, i jedna je stvar sto Dodik prijeti a druga je stvar sprovesti u djelo Dodikove nebuloze. Bez vojske Srbije nema ocjepljenja. A to Znaci ulazak tenkova i ljudstva preko Race kao devedesetih. Srbija na korak od opceg ludila nema kapaciteta da rijesi proteste. Baviti Se BiH ili Kosovom i to vojno? Nema sanse. Vucic je pred politicku smrt i on ne moze trenutno ništa. Mozda bi i proslo kod Donalda i trenutne USA to sve. No Srbija je na srecu trenutno mrtav konj.
snijeg_led

#27034 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by snijeg_led »

Tako je :thumbup: nema vise JNA
SaraFina

#27035 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

Srbe ko je kleo nije dangubio. Poklopi im se Donaldov mandat ko kec na desetku. A kod njih samo sto nije gradjanski rat poceo u drzavi. Gursuzluk neopjevani. LOL

Mozda bi i proslo sto sta ispod radara u BiH ili na Kosovu, ali ko ce ici? Treba vojska da gusi proteste i mozebitno svrgavanje Vucka.
dale cooper

#27036 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by dale cooper »

SaraFina wrote: 14/02/2025 15:18

Slazem se ja da je situacija slozena. I da je na celu USA neoredvidivi egomanijak. Okruzen slicnim sebi.
Ja samo ne vidim razlog da bi Donald pogodovao i poklanjao teritoriju Srbima. U biti ne vidim razlog ni zasto bi se bavio Balkanom.
Dodatno otezavajuca okolnost je i to sto bi upravo Srbi morali izazvati oruzani sukob. Ne postoji drugi nacin da sprovedu ocjepljenje. Vucic jeste lud, i jedna je stvar sto Dodik prijeti a druga je stvar sprovesti u djelo Dodikove nebuloze. Bez vojske Srbije nema ocjepljenja. A to Znaci ulazak tenkova i ljudstva preko Race kao devedesetih. Srbija na korak od opceg ludila nema kapaciteta da rijesi proteste. Baviti Se BiH ili Kosovom i to vojno? Nema sanse. Vucic je pred politicku smrt i on ne moze trenutno ništa. Mozda bi i proslo kod Donalda i trenutne USA to sve. No Srbija je na srecu trenutno mrtav konj.
Ma ko govori o pogodovanju bilo kome. Sva ova priča je bila nadovezivanje na članak u kojem se govori o smanjenju ljudstva i otpuštanjima u ambasadama kao i mogućim povlačenjima iz međunarodnih sporazuma. Boli njega ona stvar realno za bilo kime na ovim prostorima. On ako
donese odluku o povačenju Amerike kao garanta DMS-a će to uraditi prije svega da se oni više ne zajebavaju sa time i jer misli da će time
napraviti neke uštede. Ali stvar je što takva odluka bez obzira iz kojeg je razloga donesena, ovdje ostavlja posljedice i politički vakum.
Osmi Socrates

#27037 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Sve je to istina, ali NATO je vojska koja garantira (dejtonski) mir u BiH. Donald može povući američke vojnike ako ih uopšte ima raspoređenih na tom zadatku, ali, mislim da sad nema moć da promjeni ovu NATO misiju.
SaraFina

#27038 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

dale cooper wrote: 14/02/2025 15:31
SaraFina wrote: 14/02/2025 15:18

Ma ko govori o pogodovanju bilo kome. Sva ova priča je bila nadovezivanje na članak u kojem se govori o smanjenju ljudstva i otpuštanjima u ambasadama kao i mogućim povlačenjima iz međunarodnih sporazuma. Boli njega ona stvar realno za bilo kime na ovim prostorima. On ako
donese odluku o povačenju Amerike kao garanta DMS-a će to uraditi prije svega da se oni više ne zajebavaju sa time i jer misli da će time
napraviti neke uštede. Ali stvar je što takva odluka bez obzira iz kojeg je razloga donesena, ovdje ostavlja posljedice i politički vakum.

Sve i da se USA povuce Srbija ne moze nista uraditi. Jedno je Dodikovo prdjenje a drugo sprovesti u djelo njegove zelje.
Ne postoji JNA i VRS. Vucic bi morao vojsku Srbije poslati u drugu drzavu. Nema veze sto bi to islo preko teritorije genocidne. Pokrenuli ponovo etnicka ciscenja distrikta i rubnih dijelove FBiH. Izvesti vojsku na entitetske Linie. Srusiti infrastrukturu (mostove) prema clanici EU Hrvatskoj. Izaci na nove granice vojskom Srbije. Itd itd

Od toga nema nista.
geoxx

#27040 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by geoxx »

Nije Dejtonski sporazum neki ugovor iz kojeg se povlacis odlukom, pogotovo da to radi neko ko je isti potpisao kao svjedok. Nemaju oni nikakve kontuirane aktivne obaveze u vezi tog sporazuma, nemaju vojnike na terenu i nemaju finansijske obaveze da bi on donosio neki akt o povlacenju.

Moze da ga mimo toga boli qrac za Dejtonom i da, kad bi mu se predocila situacija u BiH, ima drugo vidjenje. Sto vjerovatno i ima.
SaraFina

#27041 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

geoxx wrote: 14/02/2025 16:01 Nije Dejtonski sporazum neki ugovor iz kojeg se povlacis odlukom, pogotovo da to radi neko ko je isti potpisao kao svjedok. Nemaju oni nikakve kontuirane aktivne obaveze u vezi tog sporazuma, nemaju vojnike na terenu i nemaju finansijske obaveze da bi on donosio neki akt o povlacenju.

Moze da ga mimo toga boli qrac za Dejtonom i da, kad bi mu se predocila situacija u BiH, ima drugo vidjenje. Sto vjerovatno i ima.
Moze imati vidjenje kakvo zeli. Uglavnom nece slati USA trupe da Srbima ispunjava snove o velikoj Srbiji. A sam pokusaj rokanja mosta na Gunji iz pravca Brckog, znacio bi napad i na HR. Ko je prelazio zna o cemu govorim.
Osmi Socrates

#27042 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Pa to je praktično ista situacija koju Trump predlaže nakon zaustavljanja rata u Ukrajini. Zaustavi rat, Evropljani pošalju trupe da nadgledaju mir. Nema Amerikanaca. Tako da je najvjerovatnije da je DMS siguran.
toska

#27043 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by toska »

Osmi Socrates wrote: 14/02/2025 15:45 Sve je to istina, ali NATO je vojska koja garantira (dejtonski) mir u BiH. Donald može povući američke vojnike ako ih uopšte ima raspoređenih na tom zadatku, ali, mislim da sad nema moć da promjeni ovu NATO misiju.
Bar od 2004. nema američkog vojnika u BiH. Sve je od tada na EU.
geoxx

#27044 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by geoxx »

SaraFina wrote: 14/02/2025 16:06
geoxx wrote: 14/02/2025 16:01 Nije Dejtonski sporazum neki ugovor iz kojeg se povlacis odlukom, pogotovo da to radi neko ko je isti potpisao kao svjedok. Nemaju oni nikakve kontuirane aktivne obaveze u vezi tog sporazuma, nemaju vojnike na terenu i nemaju finansijske obaveze da bi on donosio neki akt o povlacenju.

Moze imati vidjenje kakvo zeli. Uglavnom nece slati USA trupe da Srbima ispunjava snove o velikoj Srbiji. A sam pokusaj rokanja mosta na Gunji iz pravca Brckog, znacio bi napad i na HR. Ko je prelazio zna o cemu govorim.
Sta ce Srbima americke trupe. Nemaju nasuprot sebe Navy Sealse. Ne treba njima podrska Trumpa. Dovoljno im je da se ovaj aktivno ne protivi. I to je sve. Nema unutar BiH niko nikakvu snagu da osvaja nekakve strogo homogene teritorije, a to odgovara onom ko se odvaja jer on i nema sta osvajati.
SaraFina

#27045 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

geoxx wrote: 14/02/2025 16:22

Sta ce Srbima americke trupe. Nemaju nasuprot sebe Navy Sealse. Ne treba njima podrska Trumpa. Dovoljno im je da se ovaj aktivno ne protivi. I to je sve. Nema unutar BiH niko nikakvu snagu da osvaja nekakve strogo homogene teritorije, a to odgovara onom ko se odvaja jer on i nema sta osvajati.
Sumska nema kapaciteta da se odvoji bez Srbije. To si dobro rekao da unutar BiH, nema snaga vrijednih i pomena. Vucko jeste budaletina, no ne bas tolika da bi okruzen clanicama NATO pakta i na veatima EU eksperimentirao i podizao ulog. I ispitivao granice dokle moze ici. Jednostavno nije u prilici. Jer mu se i u samoj drzavi ljulja dobro pozicija. Znaci nije Srbija nikakav Izrael, niti smo mi Palestina. Treba biti realan, ne stalno kukumakati. A Realnost je da od samostalnosti sumske nema nista. I zbog teritorijalnih aspekata i zbog politickih.
toska

#27046 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by toska »

geoxx wrote: 14/02/2025 16:22

Pa moraju I oni iz Avijana malo vježbati.

Te stvari ovise od Beograda, ne Dodika i ekipe.
Al da poštuju veću silu malo je reci.
Osmi Socrates

#27047 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Osmi Socrates »

Jbg, po toj logici, Dodik je RS mogao odvojiti prije deset godina, pa nije. Nije se valjda bojao da će ga Ameri početi bombardirati ako se odvoje.

EU je administrativni garant DMS-a. Tu Amerika nema nikakvu ulogu. Nije to tako lako kako se čini.
SaraFina

#27048 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

Zanimljivo je kako neki zamisljaju to „odvajanje“. Proglasis samostalnost i vozi misko. :lol: :lol:
Peacean

#27049 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Peacean »

Srbija bi bila prva među onima koji ih ne bi priznali, ne samo da bi izgubili svaku šansu sa Kosovom nego bi morali da ih izdržavaju a privreda im nije baš onakva kakvu je aca predstavlja.
SaraFina

#27050 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SaraFina »

Osmi Socrates wrote: 14/02/2025 16:31 Jbg, po toj logici, Dodik je RS mogao odvojiti prije deset godina, pa nije. Nije se valjda bojao da će ga Ameri početi bombardirati ako se odvoje.

EU je administrativni garant DMS-a. Tu Amerika nema nikakvu ulogu. Nije to tako lako kako se čini.
Dodo samo godinama s“““ ono sto bi prosjecan VRS-oval volio cuti. Cinjenica je da ovi stvaraoci RŠ imaju u prosjeku 60+ i da ce umrijeti u mrskoj BiH.
Post Reply