SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Amazonka27

#27026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Amazonka27 »

Kaka ste vi to djeca bila ako nikada niste nešto roditeljima prešutili? Možda je žena mislila da je on u školi a on pobjegao sa časa jer je na odmoru imao opet maltretiranje? Možda je rekao da će svratiti kod druga a on sprat iznad sjedi i razmišlja ima li snage za dalje? I taj odnos komšiluka mi fakat ide na klinac...što bi rekla Mircerka, znaju kad dođem kasno kući, ali kad mi se pljačka stan - to niko niti vidi niti čuje...i sve se kao nešto ne žele petljati a u sve se petlja. Neko je napisao "danas se roditelji ne bave djecom" ....aaaaaaahaaaaaaa....pa ko se bavio nama? Oba roditelja radila u smjenama...sam se spremao u školu, sam ili sa rajom ideš u školu (tako se i vraćaš), ključ oko vrata, ručak na šporetu...a danas djecu autima voze u školu, pubertetliju čuva "teta"...jebo te...u prvom osnovne me je bilo stid da me roditelji vode do škole...jednom sam ugrabila priliku kada je tata zaspao, zaključala ga i pobjegla u školu (da, prvi osnovne)...Nisu moji roditelji bili nemarni niti su imali manje vremena od drugih roditelja - tako je funkcionisao sistem... I djeca su puno inteligentnija nego što vi pojedinci mislite. Ne znam zašto optužujete ženu, ali ovo je tekst sa domaćeg terena - znači - dešava se kod nas a ne u nekom teen američkom filmu žlj produkcije. Izvucite pouku. Možda je vaše dijete žrtva ili čak nasilnik? "Ma hajde...znam ja svoje dijete najbolje"... - Sigurni ste u to?
Alhemicarkaa

#27027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Alhemicarkaa »

Velkoski wrote:Problem 'bullyjinga' postoji u školama širom svijeta, tako da ti zadnja rečenica ne stoji previše...

Klasična osnovna pred kraj i srednja škola, il' se izboriš s tim ili ne. Ovo je završilo jako tragično, ali vjerujem da smo svi u svojim generacijama imali ovakvih slučajeva... Kada neko jednostavno bude maltretiran svaki dan, jbg. Djeca (tinejdžeri) znaju biti đubrad.
Klasicna? Je li znas tacno sta se desilo pa kazes klasicna? Zbog klasicnih stvari cetrnaestogodisnjak ne skace sa osmog sprata. Zena je dala jasne naznake da se nije radilo o klasicnom zlostavljanju. Zamislite kakav je to horor koje djete natjera da skoci sa osmog sprata, da se ne pozali majci, nikome?

I odakle vam pravo prozivati majku. To sto je njen sin prozivio, kako je rekao njegov otac, gore je od danteovog devetog kruga pakla.
branimir stulic

#27028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by branimir stulic »

Lahko je naprdjivati poggotovo ovima koji nemaju djece. Ne dao Bog nikome ovo sto Dubravko i Alisa prolaze...i sad je na policiji ako imaju muda da utvrde ovo syo je gospodja napisala..a i te skole...fuj.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

Alhemicarkaa wrote:Klasicna? Je li znas tacno sta se desilo pa kazes klasicna? Zbog klasicnih stvari cetrnaestogodisnjak ne skace sa osmog sprata. Zena je dala jasne naznake da se nije radilo o klasicnom zlostavljanju. Zamislite kakav je to horor koje djete natjera da skoci sa osmog sprata, da se ne pozali majci, nikome?
Govorim iz svog iskustva i iz iskustva mojih vršnjaka. Uvijek, ali uvijek, u jednom razredu ima neko ko bude psihički, a nekad i fizički maltretiran. Sve to počinje 7-8 razreda, pa kroz srednju.

Nisam davno išao u školu, tako da znam šta pričam. :)

O ovom slučaju je bezveze pričati jer niko od nas ne zna šta se tačno dešavalo. Ovo o čemu ja pričam je generalni problem 'bullyjinga', koji postoji oduvijek.
Alhemicarkaa

#27030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Alhemicarkaa »

Velkoski wrote:
Alhemicarkaa wrote:Klasicna? Je li znas tacno sta se desilo pa kazes klasicna? Zbog klasicnih stvari cetrnaestogodisnjak ne skace sa osmog sprata. Zena je dala jasne naznake da se nije radilo o klasicnom zlostavljanju. Zamislite kakav je to horor koje djete natjera da skoci sa osmog sprata, da se ne pozali majci, nikome?
Govorim iz svog iskustva i iz iskustva mojih vršnjaka. Uvijek, ali uvijek, u jednom razredu ima neko ko bude psihički, a nekad i fizički maltretiran. Sve to počinje 7-8 razreda, pa kroz srednju.

Nisam davno išao u školu, tako da znam šta pričam. :)

O ovom slučaju je bezveze pričati jer niko od nas ne zna šta se tačno dešavalo. Ovo o čemu ja pričam je generalni problem 'bullyjinga', koji postoji oduvijek.
Pa kazes "vjerujem da smo svi u generaciji imali ovakvih slucajeva".
Nismo. Ovakav horor i ovakvu izopacenost drustva ja ne pamtim. Procitajte tekst majke ponovo. Ima djelova gdje jasno insinuira da se ne radi o klasicnom zlostavljanju koje uvijek prolazi neko u generaciji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#27031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

NIsmo, al' u kurcu, bar poslije rata, a svega je bilo i prije, pa sluš'o sam priče. Doduše, nismo svi išli u Drugu gimnaziju na onaj engleski smjer, vjerujem da tamo toga nema.

Kažem ti da neću o ovome slučaju, al' kad me već vučeš za jezik. Ukoliko je majka znala kroz kakav horor dijete prolazi, a opet ga slala tamo, šta onda trebam reći na to?

Ja sam u razredu i u osnovnoj i srednjoj imao po jedno dijete koje je bivalo maltretirano iz xy razloga, a ne mo'sh od djece tražiti da budu racionalna.
zateznistub

#27032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Velkoski wrote:NIsmo, al' u kurcu, bar poslije rata, a svega je bilo i prije, pa sluš'o sam priče. Doduše, nismo svi išli u Drugu gimnaziju na onaj engleski smjer, vjerujem da tamo toga nema.

Kažem ti da neću o ovome slučaju, al' kad me već vučeš za jezik. Ukoliko je majka znala kroz kakav horor dijete prolazi, a opet ga slala tamo, šta onda trebam reći na to?

Ja sam u razredu i u osnovnoj i srednjoj imao po jedno dijete koje je bivalo maltretirano iz xy razloga, a ne mo'sh od djece tražiti da budu racionalna.
Imas li i svoju djecu pa pises iz iskustva ili onako kako su formai navikli odokativno?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#27033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

:-)

Pa nije ovdje samo jedna strana priče. Iš'o sam u školu, znam kakvi su odnosi između djece. Više nego dovoljno da bi se pričalo o ovoj temi. :)

Uopšte ne pričam o ovom slučaju, nego o BULLYJINGU. Ako vi mislite da toga nema u svakoj školi u Sarajevu onda...
Bloo
Globalna šefica

#27034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Bloo »

Amazonka27 wrote:Kaka ste vi to djeca bila ako nikada niste nešto roditeljima prešutili? Možda je žena mislila da je on u školi a on pobjegao sa časa jer je na odmoru imao opet maltretiranje? Možda je rekao da će svratiti kod druga a on sprat iznad sjedi i razmišlja ima li snage za dalje? I taj odnos komšiluka mi fakat ide na klinac...što bi rekla Mircerka, znaju kad dođem kasno kući, ali kad mi se pljačka stan - to niko niti vidi niti čuje...i sve se kao nešto ne žele petljati a u sve se petlja. Neko je napisao "danas se roditelji ne bave djecom" ....aaaaaaahaaaaaaa....pa ko se bavio nama? Oba roditelja radila u smjenama...sam se spremao u školu, sam ili sa rajom ideš u školu (tako se i vraćaš), ključ oko vrata, ručak na šporetu...a danas djecu autima voze u školu, pubertetliju čuva "teta"...jebo te...u prvom osnovne me je bilo stid da me roditelji vode do škole...jednom sam ugrabila priliku kada je tata zaspao, zaključala ga i pobjegla u školu (da, prvi osnovne)...Nisu moji roditelji bili nemarni niti su imali manje vremena od drugih roditelja - tako je funkcionisao sistem... I djeca su puno inteligentnija nego što vi pojedinci mislite. Ne znam zašto optužujete ženu, ali ovo je tekst sa domaćeg terena - znači - dešava se kod nas a ne u nekom teen američkom filmu žlj produkcije. Izvucite pouku. Možda je vaše dijete žrtva ili čak nasilnik? "Ma hajde...znam ja svoje dijete najbolje"... - Sigurni ste u to?
potpisujem
šta nam se sranja desilo ili šta smo ranja uradili, pa nismo podijelili sa roditeljima?
trauma, ružnih stvari...
jedinu paralelu koju mogu da povučem između svog školovanja (osnovna i srednja) i sadašnjeg (kao prosvjetni radnik jedno vrijeme) je da su djeca postala maštovitije okrutnija...mi smo eventualno bili izloženi verbalnom maltretiranju i fizičkom..ova današnja imaju na raspolaganju čitav arsenal elektronskog maltretiranja (prijetece sms, facebook, pljuvanje ispod slika, diljenje slika, fotomontaze itd.)
radiša

#27035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by radiša »

Bloo wrote:
Amazonka27 wrote:Kaka ste vi to djeca bila ako nikada niste nešto roditeljima prešutili? Možda je žena mislila da je on u školi a on pobjegao sa časa jer je na odmoru imao opet maltretiranje? Možda je rekao da će svratiti kod druga a on sprat iznad sjedi i razmišlja ima li snage za dalje? I taj odnos komšiluka mi fakat ide na klinac...što bi rekla Mircerka, znaju kad dođem kasno kući, ali kad mi se pljačka stan - to niko niti vidi niti čuje...i sve se kao nešto ne žele petljati a u sve se petlja. Neko je napisao "danas se roditelji ne bave djecom" ....aaaaaaahaaaaaaa....pa ko se bavio nama? Oba roditelja radila u smjenama...sam se spremao u školu, sam ili sa rajom ideš u školu (tako se i vraćaš), ključ oko vrata, ručak na šporetu...a danas djecu autima voze u školu, pubertetliju čuva "teta"...jebo te...u prvom osnovne me je bilo stid da me roditelji vode do škole...jednom sam ugrabila priliku kada je tata zaspao, zaključala ga i pobjegla u školu (da, prvi osnovne)...Nisu moji roditelji bili nemarni niti su imali manje vremena od drugih roditelja - tako je funkcionisao sistem... I djeca su puno inteligentnija nego što vi pojedinci mislite. Ne znam zašto optužujete ženu, ali ovo je tekst sa domaćeg terena - znači - dešava se kod nas a ne u nekom teen američkom filmu žlj produkcije. Izvucite pouku. Možda je vaše dijete žrtva ili čak nasilnik? "Ma hajde...znam ja svoje dijete najbolje"... - Sigurni ste u to?
potpisujem
šta nam se sranja desilo ili šta smo ranja uradili, pa nismo podijelili sa roditeljima?
trauma, ružnih stvari...
jedinu paralelu koju mogu da povučem između svog školovanja (osnovna i srednja) i sadašnjeg (kao prosvjetni radnik jedno vrijeme) je da su djeca postala maštovitije okrutnija...mi smo eventualno bili izloženi verbalnom maltretiranju i fizičkom..ova današnja imaju na raspolaganju čitav arsenal elektronskog maltretiranja (prijetece sms, facebook, pljuvanje ispod slika, diljenje slika, fotomontaze itd.)
ja ne potpisujem.mene i moju generaciju su isto tako maltretirali cetnici,nisu nam dali da izadjemo vani,da jedemo,da pijemo pucali po nama pa se opet od nas niko nije ubio.mislim da vece i gore torture od rata nema.ove sve mirnodobske se daju sredit i zavrsit samo moras pronaci put i nacin.lakse u miru poslat par zlostavljaca na onaj svijet nego sebe.kad vec to rade moraju bit kaznjeni.
drugtito2011

#27036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by drugtito2011 »

Ne znam koliko onih koji komentarišu ima djecu, ali po komentarima čini mi se da nije veliki broj.
Kad budete imali djecu, drugačiju pjesmu će te pjevati.

Pogledajte filmove The Klass i Spijt i puno toga će vam biti jasnije. Da postoji način, volio bih da fim Spijt bude dio nastavnog plana i da se prikazuje u školama. Osim djece, nastavnici i profesori bi mogli puno toga naučiti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#27037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

Ne kontam zašto je za ovo relevantan podatak da li neko ima djecu? Pa svi smo, valjda, išli u školu i znamo po sebi. Možda su neki od forumaša i maltretirali vršnjake iz razreda, pa onda pogotovo znaju o čemu pričaju? Možda je to relevantnije? Možda je neko bio maltretiran pa zna šta priča? Možda je neko posmatrao nešto takvo?

Jbt...
Bloo
Globalna šefica

#27038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Bloo »

drugtito2011 wrote:Ne znam koliko onih koji komentarišu ima djecu, ali po komentarima čini mi se da nije veliki broj.

Pogledajte filmove The Klass i Spijt i puno toga će vam biti jasnije. Da postoji način, volio bih da fim Spijt bude dio nastavnog plana i da se prikazuje u školama. Osim djece, nastavnici i profesori bi mogli puno toga naučiti.
ja sam kao nastavnik imala problema sa onim dijelom svoje profesije obrazovna i ODGOJNA ustanova
ja učenika vidim 2x45 minuta sedmicno
ako ga ono sto ga ja "odgojim", ne nađe potvrdu kući ili vani, džabe ja njega "odgajam"
ako ja njemu lijepo objasnim da nije prihvatljivo da nekog naziva pederom jer se bavi plesom, da nekog podjebava jer je siromašan i nema dobru odjeću, da ne odgovara mami ružno na školskom hodninu i sve ovo pada u vodu ako ne dobije potvrdu u roditeljskom domu i svijetu izvan školskih zidova
nemam djecu, ali sam bila dijete i radila sa djecom
smatram da u ovom slučaju ne treba svaljivati krivicu na roditelje kako nisu primjetili
naš obrazovni sistem je truo i djeca su postala (čast izuzecima) mali, sebični, neosjećajni i hladni monstrumi
laži, podvale i gadosti koje rade jedni drugima, ja nisam doživjela u toku svog školovanja
radiša

#27039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by radiša »

Nema to veze jel neko ima djecu ili nema jel neko ima cuku,macu ili nema.Bitno je kakav si covjek i volis li to djete,tog cuku,macu,ako ga volis i ako ti je stalo do njega posvetit ces se njemu a ne citav zivot gledat samo sebe,pravit i radjat djecu jer se omaklo... a vamo glumit odanog i casnog roditelja kojeg u sustini boli kurac za to djete.
Puna mi kapa satro moralista.Dovoljno mi je ljeti prosetat gradom i vidjet odnos vecine roditelja prema onim malim stvorenjima sto neznaju sta ih je snaslo i sve mi je jasno.
relativno84

#27040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by relativno84 »

Velkoski wrote:Ne kontam zašto je za ovo relevantan podatak da li neko ima djecu? Pa svi smo, valjda, išli u školu i znamo po sebi. Možda su neki od forumaša i maltretirali vršnjake iz razreda, pa onda pogotovo znaju o čemu pričaju? Možda je to relevantnije? Možda je neko bio maltretiran pa zna šta priča? Možda je neko posmatrao nešto takvo?

Jbt...
Druga djeca kvare moje, drugi roditelji ne vode racuna o svojoj djeci. Ja nemam nesto previse vremena za svoje ali zna ono i samo sta je dobro, samo sto ovi drugi faktori lose uticu na njega.

Kad se desi nesto lose lakse je u svemu traziti krivicu osim u sebi, standardno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

turbokapitaloizam i roditeljstvo ne ide zajedno
skafiskafsnjak

#27042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by skafiskafsnjak »

Sad prolazim, AP c fazw, ispod crkve. Kralj se audijem zabio u banderu :D
julisiz es grant

#27043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by julisiz es grant »

radiša wrote:Nema to veze jel neko ima djecu ili nema jel neko ima cuku,macu ili nema.Bitno je kakav si covjek i volis li to djete,tog cuku,macu,ako ga volis i ako ti je stalo do njega posvetit ces se njemu a ne citav zivot gledat samo sebe,pravit i radjat djecu jer se omaklo... a vamo glumit odanog i casnog roditelja kojeg u sustini boli kurac za to djete.
Puna mi kapa satro moralista.Dovoljno mi je ljeti prosetat gradom i vidjet odnos vecine roditelja prema onim malim stvorenjima sto neznaju sta ih je snaslo i sve mi je jasno.
Problem je što ljudi mjere sve prema sebi i vlastitim svjetonazorima. Pa tako pojedinci koji imaju djecu i (pretpostavljamo) vole ih i brinu se za njih misle da svi drugi ljudi koji imaju djecu vole i brinu se za tu svoju djecu, a da su oni koji nemaju djecu obična bezosjećajna govna.
A ništa nije dalje od istine.
suspect_zero

#27044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by suspect_zero »

Bloo wrote:
drugtito2011 wrote:Ne znam koliko onih koji komentarišu ima djecu, ali po komentarima čini mi se da nije veliki broj.

ja sam kao nastavnik imala problema sa onim dijelom svoje profesije obrazovna i ODGOJNA ustanova
ja učenika vidim 2x45 minuta sedmicno
ako ga ono sto ga ja "odgojim", ne nađe potvrdu kući ili vani, džabe ja njega "odgajam"
ako ja njemu lijepo objasnim da nije prihvatljivo da nekog naziva pederom jer se bavi plesom, da nekog podjebava jer je siromašan i nema dobru odjeću, da ne odgovara mami ružno na školskom hodninu i sve ovo pada u vodu ako ne dobije potvrdu u roditeljskom domu i svijetu izvan školskih zidova
nemam djecu, ali sam bila dijete i radila sa djecom
smatram da u ovom slučaju ne treba svaljivati krivicu na roditelje kako nisu primjetili
naš obrazovni sistem je truo i djeca su postala (čast izuzecima) mali, sebični, neosjećajni i hladni monstrumi
laži, podvale i gadosti koje rade jedni drugima, ja nisam doživjela u toku svog školovanja
Istina :thumbup: .....nek mi je Bog na pomoći da ovo što odgajam, ne bude jedan od tih malih monstruma.
zdruzdjo

#27045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zdruzdjo »

Joj ljudi sto zivite "duginim bojama", djeca cvjeca, let the sunshine...
Gdje ba zivite. Ili necete da vidite gdje zivite
Zajexxo vrijeme do zla. Svaki dan su ljudi odrasli izlozeni maltretiranju od nekoga a kamoli djeca. Takvo je vrijeme da djecu moramo odgajati da budu vukovi. Ako nista onda da bude "zeznut ovan" koji ce opaliti rogovima pa kud puklo.
Ili ce uvijek u zivotu biti jagnje. Predatori se uvijek okome na slabu zivotinjicu.

Imam sina od 17. U osnovnoj njegovoj sam imao par puta probleme.
Jednom sam mu ocitao lekciju koja se sastojala u tome: "sljedeci put kad te neko udari i dodjes sa modricom ili ti neko nesto uzme hocu da me zove uciteljica zato sto si toga nekoga ko te udario opalio stolicom po ledjima ako je jaci, ili glavom direktno u nos ako ste isti"
Sa njim su u razred isla tri brata. Ja sam ih zvao "trio fantasticus". Bili su mi simpaticni dok nisu skontali da su njih trojica ipak "sila" zbog brojnosti.
Jednom je bio pokusaj bullinga pa je moj izvukao deblji kraj. Onda sam mu rekao da sljedeci put kad krene se nasloni uza zid i prvog koji pridje opali sto jace sakom u nos. Desilo se i naravno uciteljica zvala i mene i majku trojice. Fino objasnio da sam mu JA rekao da tako postupi jer skola uvijek ide fazonom "grupnog kaznjavanja" pa ko god bio kriv. Pa ako ce vec biti kaznjen onda nek bude s razlogom. I da nece stajati dok ga neko maltretira samo zato da ga ne bi uciteljica ukorila ili ma neki drugi nacin kaznila. "Jaoo pa ne mozete tako pesnicama da djeca probleme rjesavaju uciti ih....." ...."mogu i hocu jer neko od vas ne radi svoj posao kako treba pa moram ja".
Majci (koja fakat nije imala pojma sta ova trojica rade i bas se zena unezgodila kad je cula) objasnio da fino kaze potomcima da ce sljedeci put upotrijebiti kamen ili nesto slicno ako nastave. Otisao odmah i kod direktorice i ispricao i njoj.

Znaci djecu uciti maksimalno da se brane. Kako god: Fizicki, verbalno, kameno, drveno......
Bez obzira na posljedice. Lakse ce im biti kasnije u zivotu.
Da je sasuo bocu tinte na glavu nekoj od onih "vodja navijacica" kad je prvi put pocela da maltretira i ruga se ili proziva, drugi bi se film vrtio. A te postupke smo mi roditelji duzni nauciti djecu.
Bez obzira na posljedice.
Istjerivanje iz skole, ok.
Potuci se i dobiti batine, ok. Desice se puno toga u zivotu na ovaj ili onaj nacin.
Kazna po dzepu, ok. Jeftinija je nego zivot djeteta koje skoci sa balkona.

Kasnije se sa godinama uci kako izbjegavati belaj i sklanjati se od toga. Ali kad uletis u "kolo" moras plesati.

P.s.
Sin je osnovno skolovanje zavrsio sa odlicnim i vrlo dobrim uspjehom i sa primjernim vladanjem.
Ne ide u masinsku skolu i ne bije se po cesti. Ide u primjernu javnu skolu i tu reda odlicne uspjehe. Ne pusi. Prije pola godine je prvi put popio gutljaj chivasa. I rekao da je bljak.
Znaci nisam odgojio problematicno djete.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#27046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Truba »

Black swan wrote:turbokapitaloizam i roditeljstvo ne ide zajedno
samo da ciitram svoju umotvorinu i da je zaštitim od kopiranja :D
krater

#27047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by krater »

zdruzdjo wrote:Joj ljudi sto zivite "duginim bojama", djeca cvjeca, let the sunshine...
Gdje ba zivite. Ili necete da vidite gdje zivite
Zajexxo vrijeme do zla. Svaki dan su ljudi odrasli izlozeni maltretiranju od nekoga a kamoli djeca. Takvo je vrijeme da djecu moramo odgajati da budu vukovi. Ako nista onda da bude "zeznut ovan" koji ce opaliti rogovima pa kud puklo.
Ili ce uvijek u zivotu biti jagnje. Predatori se uvijek okome na slabu zivotinjicu.

Imam sina od 17. U osnovnoj njegovoj sam imao par puta probleme.
Jednom sam mu ocitao lekciju koja se sastojala u tome: "sljedeci put kad te neko udari i dodjes sa modricom ili ti neko nesto uzme hocu da me zove uciteljica zato sto si toga nekoga ko te udario opalio stolicom po ledjima ako je jaci, ili glavom direktno u nos ako ste isti"
Sa njim su u razred isla tri brata. Ja sam ih zvao "trio fantasticus". Bili su mi simpaticni dok nisu skontali da su njih trojica ipak "sila" zbog brojnosti.
Jednom je bio pokusaj bullinga pa je moj izvukao deblji kraj. Onda sam mu rekao da sljedeci put kad krene se nasloni uza zid i prvog koji pridje opali sto jace sakom u nos. Desilo se i naravno uciteljica zvala i mene i majku trojice. Fino objasnio da sam mu JA rekao da tako postupi jer skola uvijek ide fazonom "grupnog kaznjavanja" pa ko god bio kriv. Pa ako ce vec biti kaznjen onda nek bude s razlogom. I da nece stajati dok ga neko maltretira samo zato da ga ne bi uciteljica ukorila ili ma neki drugi nacin kaznila. "Jaoo pa ne mozete tako pesnicama da djeca probleme rjesavaju uciti ih....." ...."mogu i hocu jer neko od vas ne radi svoj posao kako treba pa moram ja".
Majci (koja fakat nije imala pojma sta ova trojica rade i bas se zena unezgodila kad je cula) objasnio da fino kaze potomcima da ce sljedeci put upotrijebiti kamen ili nesto slicno ako nastave. Otisao odmah i kod direktorice i ispricao i njoj.

Znaci djecu uciti maksimalno da se brane. Kako god: Fizicki, verbalno, kameno, drveno......
Bez obzira na posljedice. Lakse ce im biti kasnije u zivotu.
Da je sasuo bocu tinte na glavu nekoj od onih "vodja navijacica" kad je prvi put pocela da maltretira i ruga se ili proziva, drugi bi se film vrtio. A te postupke smo mi roditelji duzni nauciti djecu.
Bez obzira na posljedice.
Istjerivanje iz skole, ok.
Potuci se i dobiti batine, ok. Desice se puno toga u zivotu na ovaj ili onaj nacin.
Kazna po dzepu, ok. Jeftinija je nego zivot djeteta koje skoci sa balkona.

Kasnije se sa godinama uci kako izbjegavati belaj i sklanjati se od toga. Ali kad uletis u "kolo" moras plesati.

P.s.
Sin je osnovno skolovanje zavrsio sa odlicnim i vrlo dobrim uspjehom i sa primjernim vladanjem.
Ne ide u masinsku skolu i ne bije se po cesti. Ide u primjernu javnu skolu i tu reda odlicne uspjehe. Ne pusi. Prije pola godine je prvi put popio gutljaj chivasa. I rekao da je bljak.
Znaci nisam odgojio problematicno djete.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Alhemicarkaa

#27048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Alhemicarkaa »

Vi stalno pisete kako sam ja svoju djecu, kako je moje djete. Nisu sva djeca ista. Ja svojoj mogu do sutra tupiti udari ako te udari ona nece udariti. Jednostavno nije taj tip. I ko ste vi da sudite bilo kome kako odgaja svoje djete?

Ovdje se ne radi o klasicnom zlostavljanju udario me stolicom, vec o vrlo izopacenom devijantnom ponasanju koji bi i na zlostavljaca, s obzirom da je djete, trebalo ostaviti itekakve poslijedice. Majka nije znala, istina je izasla na vidjelo tek po izvrsenom samoubistvu, dok istraga traje ne zele iznositi detalje, ali kad izadje na vidjelo pozelicete da progutate sve sto ste ovdje napisali.

Samo mogu reci nedao Bog nikom i ovakvo nesto se nije desavalo u vrijeme kad sam ja isla u skolu, pri cemu uopce ne tvrdim da nije bilo zlostavljanja.
smijesni_ste

#27049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by smijesni_ste »

Alhemicarkaa wrote:Vi stalno pisete kako sam ja svoju djecu, kako je moje djete. Nisu sva djeca ista. Ja svojoj mogu do sutra tupiti udari ako te udari ona nece udariti. Jednostavno nije taj tip. I ko ste vi da sudite bilo kome kako odgaja svoje djete?

Ovdje se ne radi o klasicnom zlostavljanju udario me stolicom, vec o vrlo izopacenom devijantnom ponasanju koji bi i na zlostavljaca, s obzirom da je djete, trebalo ostaviti itekakve poslijedice. Majka nije znala, istina je izasla na vidjelo tek po izvrsenom samoubistvu, dok istraga traje ne zele iznositi detalje, ali kad izadje na vidjelo pozelicete da progutate sve sto ste ovdje napisali.

Samo mogu reci nedao Bog nikom i ovakvo nesto se nije desavalo u vrijeme kad sam ja isla u skolu, pri cemu uopce ne tvrdim da nije bilo zlostavljanja.
:thumbup: :thumbup:
krater

#27050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by krater »

Alhemicarkaa wrote:Vi stalno pisete kako sam ja svoju djecu, kako je moje djete. Nisu sva djeca ista. Ja svojoj mogu do sutra tupiti udari ako te udari ona nece udariti. Jednostavno nije taj tip. I ko ste vi da sudite bilo kome kako odgaja svoje djete?

U pravu si, uglavnom takve osobe najebu u zivotu :(
Locked