SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uglavnomja

#27001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

bubi_mama wrote:
uglavnomja wrote:
sorrow wrote:Ne ispisuju nakon prvog incidenta, ali po njenim rijecima ovo je trajalo malo duze i desavalo se malo cesce...sto nije reagovala nakon desetog... mislim, kriv komsija koji nije upitao dijete 'kako si?', a ona kao majka ocito nije znala sta se desava, a eto komsiji bi se dijete povjerilo ili sta vec...
naravno da mi je zao djeteta, i naravno da se stvari trebaju rascistiti, ali sumnjam da ce ovim postici ista - ovo moze biti nauk samo roditeljima da se malo vise bave svojom djecom...
:thumbup:

citav tekst kao da je pisala osoba sa mrasa ... ja pa ja ... ono kao majka, ali za sve su krivi drugi, nastavnici, pedagozi, turci, fudbaleri ... samo ona nema veze ni sa cim, i jos se pita sta to dijete nije moglo da povjeri majci - valjda je do majke, a ne do nastavnika- ... posla negdje sa muzem, i mo's mislit, neko joj zvoni, i to 2 puta na interfon, a oni se ne javljaju prvi put ... i opet ona je tu zrtva, zasto su je nepripremljenu doveli da vidi uzas, pa novinari, pa komsije ...

bolje bi joj bilo da nista nije pisala :sad:
Pa majka kojoj se ubilo djete dobro da je i ovo mogla sastaviti. Kako mozete ocekivati da zena u neopisivom bolu utanko i smisleno opise dogadjaje? Ali poenta je tu bez obzira na sve.

majka koja pocinje pismo ja sam profesor, samim tim i pedagog ... i onda drvlje i kamenje na ostale pedagoge sto se nisu brinuli o NJENOM djetetu. i na komsije. sto nisu dosli da pitaju NJENO dijete zasto sjedi na stepenicama. dok se ona spremala da izadje.

i na medije, (neke sa razlogom, lesinare), ali objaviti vec objavljenu smrtovnicu - :?:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

-LIBERO- wrote:Da, samo sto si prije imao osnove otici kod rezrednice, pa ako ne poduzme bilo sta, kod direktora i pedagoga....itd..
Danas, narocito u tim skolama za 'elitnu' populaciju, mozes se zaliti svevisnjem :D . Jer babo je uplatio masnu skolarinu, cijeli razred je iz tog nekog filma...i fakticki im ne mogu nista. Niti se kome mozes zaliti, niti nesto konkretno poduzeti...jer je prag 'tolerancije' na nasilje otprilike na razini uplate za tu skolarinu.

I od starta se stvara kod te djece osjecaj osilost. Imam, bitan sam, mogu, ne moze mi niko nista. A onda se to sve reflektira na cijeli niz dodatnih situacija i zivotnih usloznjavanja. Do razine, koja u prvi pomenat i ne djeluje da se moze povezati. A moze, itekako.
Ma brate, je l' se sjećaš ikoga da je išao kod razrednika? :D

Mi smo u srednjoj imali lika kojeg su baš svi podjebavali jer je bio 'laka meta', jbg. Lik i dan danas ima posljedice od srednje, asocijalan je, depresivan itd.

Mada stoji ovo tvoje za djecu ovih kvazibogataša. Al' ipak, ako je ovaj mali iš'o s njima u školu onda je i on imao para, tako da su ovdje vjerovatno ovi 'dječji' probemi u pitanju.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_s ... o_bullying

http://www.dailymail.co.uk/news/article ... llies.html

Ima ovakvih primjera koliko hoćeš... Ne mogu ti ni nastavnici pomoći previše jer je takve obično strah da se požale, a i kada se požale bude im još gore. To bi, realno, trebali primijetiti roditelji.
bubi_mama

#27003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bubi_mama »

@uglavnomja mozda je to prvo naglasila iz razloga da bi je ljudi lakse shvatili. Ne znam, krenem od sebe kao majke koja ima djecaka istih godina. Imam srecu, tako da kazem, da sam u kuci cjeli dan, i vidim dnevno 30 promjena raspolozenja. Nekada mi kaze sta je, nekada ne. Danasnja djeca su jako jako surova i okrutna, tako da ako roditelji puno rade tesko mogu vidjeti sto se sve desava. Meni je zao djeteta, majke i njenog bola za citav zivot.
uglavnomja

#27004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

bubi_mama wrote:@uglavnomja mozda je to prvo naglasila iz razloga da bi je ljudi lakse shvatili. Ne znam, krenem od sebe kao majke koja ima djecaka istih godina. Imam srecu, tako da kazem, da sam u kuci cjeli dan, i vidim dnevno 30 promjena raspolozenja. Nekada mi kaze sta je, nekada ne. Danasnja djeca su jako jako surova i okrutna, tako da ako roditelji puno rade tesko mogu vidjeti sto se sve desava. Meni je zao djeteta, majke i njenog bola za citav zivot.

meni je zao djeteta, zao mi ocuha sto je razvlacen po medijima kao monstrum ...

ali citajuci ovo pismo pitam se sta ima majcinsko u njenom odnosu prema tom djetetu? ona ga je dovela iz tuzle u nepoznato okruzenje, ona ga je upisala u tu skolu, drazala ga u njoj ... i da nije pedagog primjetila bi da nesto nije u redu ... i za sve su krivi drugi, sto se nisu brinuli o njenom djetetu, samo nema njene krivice ...

izvini, ne zelim se prepucavati sa tobom, shvatam da zeni nije lako, ali pismo je kontraproduktivno, egocentricno ... da mi samo jos vise bude zao djeteta. valjda je imala nekoga da joj kaze na sta pismo lici.
klaki

#27005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by klaki »

O'zone wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160101020

Postalo popularno rokat po policiji.
I bit ce tako, dok jedan ne ostane sa rupom posred cela... Full support policiji :thumbup:
-LIBERO- wrote:A te prozvane djevojcice su, pretpostavljam, ismijavale izgled djecaka ili...?

Jako surovo drusto je uspostavljeno kod nas, i dalje se ucvrscuje u tome. Bez trunke osjecaja za drugog i drugacijeg, po bilo kojoj osnovi. Uopste me nebi zacudilo da je ovo pismo majke 99% apsolutno istinitu, i da cilja u poentu problematike.

Tuzno drustvo smo mi vec odavno postali.
Veoma tuzno. Cak i kada imas brizne roditelje zna biti tesko, jer rjesenja ponekad nema, pogotovo ako zrtva nije malo cvrsca/nije huja/nema inata. Najveci spas (barem sto sam ja primjetio) je kada imas stariju seku koja te razumije, ili pogotovo brata koji ce uvijek stati iza tebe i dijelit batine ako zatreba :)
drag_gost wrote: Joj nogare kod ove, ko kod Safeta Susica.

Je li do mene, ali ja ove idiote nista ne razumijem?

Osim toga da ima kalas u gepeku boiii i "malu ti nisam jebo ja, ali buba je".
Nema se sta razumiti. Sve wannabe hard idioti. Vidim to je neka nova moda u svijetu repa. Mislim i prije je toga bilo, ali sad stvarno polako eskalira...

Tehnika slaba, tekstovi jos gori pozer do pozera... Ima jedino dobrih produkcija. Ne znam uopste koji je ovo zanr sto neki "repaju". Trap beat a glas u fazonu regaton....

Jedini sa ovih prostora koji je ista valjao je Edo, sto je i dokazao na 3:01

Ja da sam ovi drugi ne bi nikad vise uzeo mikrofon. Covjek u penziji dosao i pokidao im beat :lol:

Frenkija ne gotivim jer uvijek na isti fazon repa, tekstovi svi isti/slicna. Mislim ista blijeda tematika... ali kada vidim ove aktuelne piskave idiote odma mi drag Frenkie...
mali_balon

#27006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_balon »

Katastrofa...neku noc sam na nekoj srpskoj tv gledao isti problem isto zlostavljanje i ubio se malac od 12 godina....
Na zalost takav vakat je dosao da moramo djecu odgajati da budu nasilnici upravo zbog ovakvih slucajeva....Sjecam se svoje skole podjebavao sam i ja a i mene su podjebavali bilo je tuca svega ali ako me je ko tuzio stari me osusio kod kuce ne zato sto sam imao problem ili sam ja bio problem nego zato sto je dobio poziv iz skole...tek me onda pitao sta je bilo...
A danas su nam djeca zlatna...

Trebalo bi da neko "anonimno" iznese imena tih zlostavljaca...valjda ce se roditelj od tih spodoba zacrveniti ili nedaj Boze izvinuti...

Sjecam se nedavno nekog slucanja zlostavljanja vrsnjaka iz tuzle sta bi s tim...
bumerangss

#27007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bumerangss »

sorrow wrote:Meni samo nije jasno je li ona sve ovo znala pune dvije godine i nije uradila nista za svoje dijete (npr. ispisala ga iz škole nakon prvog incidenta, jer dijete mozes ispisati i upisati u koju god skolu hoces kad god hoces) nego je cekala da je neko posavjetuje da ga ispise... pa kakva je to onda majka - sad su joj svi krivi za nesto sto je ona prva kod kuce trebala primjetiti... nastavnici s njim provedu 90 minuta sedmicno, ako i toliko, a ona bi ipak trebala malo vise, i nastavnik ima po 200 ucenika, a ona ipak samo sina jedinca.
Slazem se :thumbup: pere savjest jer je kao roditelj i to majka najvise odgovorna
zateznistub

#27008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

Kao po obicaju, post festum, svi pametni.Ii oprvdaju to kao desava se svuda...
jao_situacije

#27009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

ove gulenove škole u sarajevu su odron i to su priče iz prve ruke ljudi koji su išli u te škole
idu i djeca dilera i tajkuna i bilo koga ko može platiti školarinu
krater

#27010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by krater »

jao_situacije wrote:ove gulenove škole u sarajevu su odron i to su priče iz prve ruke ljudi koji su išli u te škole
Kolika je skolarina, ako znas?
jao_situacije

#27011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

krater wrote:
jao_situacije wrote:ove gulenove škole u sarajevu su odron i to su priče iz prve ruke ljudi koji su išli u te škole
ne znam jel se povećavala ali bila je 3 milje
imaju i neki internat koji se dodatno plaća a to ne znam koliko košta jer osoba koja mi je pričala nije išla u internat
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#27012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Velkoski »

mali_balon wrote:Katastrofa...neku noc sam na nekoj srpskoj tv gledao isti problem isto zlostavljanje i ubio se malac od 12 godina....
Na zalost takav vakat je dosao da moramo djecu odgajati da budu nasilnici upravo zbog ovakvih slucajeva....Sjecam se svoje skole podjebavao sam i ja a i mene su podjebavali bilo je tuca svega ali ako me je ko tuzio stari me osusio kod kuce ne zato sto sam imao problem ili sam ja bio problem nego zato sto je dobio poziv iz skole...tek me onda pitao sta je bilo...

Trebalo bi da neko "anonimno" iznese imena tih zlostavljaca...valjda ce se roditelj od tih spodoba zacrveniti ili nedaj Boze izvinuti...

Sjecam se nedavno nekog slucanja zlostavljanja vrsnjaka iz tuzle sta bi s tim...
Pa činjenica je da danas roditelji mnogo manje brinu o svojoj djeci, nekada i opravdano, jebiga, valja preživiti na današnjem vaktu. Stoga nemaju vremena da se posvete problemima svoje djece, a škola nikad nije jednostavna, iz milion razloga.

A ima i onih koji jednostavno nisu sposobni da budu roditelji, koliko god ovo ružno zvučalo.
krater

#27013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by krater »

jao_situacije wrote:
krater wrote:
ne znam jel se povećavala ali bila je 3 milje
imaju i neki internat koji se dodatno plaća a to ne znam koliko košta jer osoba koja mi je pričala nije išla u internat
Skupo...moze se stan u tibri kupit :mrgreen:
FrozenCastle

#27014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by FrozenCastle »

Koji ste vi luđaci, ja sam u šoku od vaših gluposti. Vaši komentari mi se gade.
Problem nije u odnosu majke i djeteta već u sadističkom činu koji su ta j.ebena djeca guzonja uradili dječaku i nastavnicima koji su to vidjeli i šutili kao prva linija zaštite u školi. To mu se nije desilo kod kuće već u školi, i ne od majke već od te j.ebene djece i nastavnika koji su znali. Što ne kenjate o tome?
krater

#27015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by krater »

FrozenCastle wrote:Koji ste vi luđaci, ja sam u šoku od vaših gluposti. Vaši komentari mi se gade.
Problem nije u odnosu majke i djeteta već u sadističkom činu koji su ta j.ebena djeca guzonja uradili dječaku i nastavnicima koji su to vidjeli i šutili kao prva linija zaštite u školi. To mu se nije desilo kod kuće već u školi, i ne od majke već od te j.ebene djece i nastavnika koji su znali. Što ne kenjate o tome?
:thumbup:
zateznistub

#27016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by zateznistub »

FrozenCastle wrote:Koji ste vi luđaci, ja sam u šoku od vaših gluposti. Vaši komentari mi se gade.
bravo
jao_situacije

#27017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by jao_situacije »

tamo se čitav razred zna iživljavati nad jednom osobom i fizički i psihički, a ko neće da maltretira riskira da i sam bude meta maltretiranja ako nije jak da ih prebije
napisao sam na onoj drugoj temi prof. su davali otkaz jer ne mogu da to podnesu, iako su im plate veće od prosječnih
djeca krimosa maltretiraju i prof. na času a ne nekog učenika/ke
FrozenCastle

#27018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by FrozenCastle »

I da dodam na ove "dušebrižnike" što vode računa o odnosu majke i djeteta koji je manje bitan u čitavom slučaju, a kakva su to vaša djeca? Jesu li odgojena po bečkim standardima koje ovdje propisujete majci? Sve vam na uho ispričaju šta se desilo u školi? Hvatate promjene raspoloženja kao radar pa sjednete sa djetetom i svaku stavku istjerate na čistac? Mogu misliti, sve doktori nauka. :roll:
mali_balon

#27019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_balon »

Velkoski wrote:
mali_balon wrote:Katastrofa...neku noc sam na nekoj srpskoj tv gledao isti problem isto zlostavljanje i ubio se malac od 12 godina....

Pa činjenica je da danas roditelji mnogo manje brinu o svojoj djeci, nekada i opravdano, jebiga, valja preživiti na današnjem vaktu. Stoga nemaju vremena da se posvete problemima svoje djece, a škola nikad nije jednostavna, iz milion razloga.

A ima i onih koji jednostavno nisu sposobni da budu roditelji, koliko god ovo ružno zvučalo.
Najveci problem je u tome sto ce rijetko koji roditelj stati i upitati se mozda je moje dijete krivo a ne odma na prvu moje dijete je zlatno ostala djeca ne valjaju i lazu....Kada dodje do te samospoznaje ili samopriznanja obicno bude kasno...
mali_balon

#27020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_balon »

FrozenCastle wrote:I da dodam na ove "dušebrižnike" što vode računa o odnosu majke i djeteta koji je manje bitan u čitavom slučaju, a kakva su to vaša djeca? Jesu li odgojena po bečkim standardima koje ovdje propisujete majci? Sve vam na uho ispričaju šta se desilo u školi? Hvatate promjene raspoloženja kao radar pa sjednete sa djetetom i svaku stavku istjerate na čistac? Mogu misliti, sve doktori nauka. :roll:
Stvar je u tome sto mozda od njih 10 jedno ima djecu ostali samo naprdjuju bezveze
bjelave

#27021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bjelave »

Tragedija je ovo sto se desilo s ovim djetetom. I nije mjesto a ni vrijeme da se raspravlja o odnosu majke i tog djecaka, niti o tome kakva je ona majka jer to naprosto nije sustina problema.Nismo svi podjednako dobri/losi roditelji kao sto ni sva djeca nisu ista. Neka ce se lako otvoriti i govoriti o svojim problemima, druga naprosto nece.
Bescutno je suditi roditelju u ovakvoj situaciji.

Ako je djecak bio izlozen konstantnom bullyingu, maltretiranju i nasilju onda skola, profesori koji to nije sprijecili moraju za to odgovarati. Kao i ona djeca koji su ucestvovala u maltretiranju i izivljavanju.

Pismo je malo presiroko, konfuzno, sto ne cudi s obzirom na bol kroz koju prolazi ova zena, ali ima sasvim dovoljno informacija da institucije rade svoj posao, od MUPa, preko skole do nadleznih ministarstava.
sorrow

#27022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sorrow »

Stvar je u tome sto je ona napisala javno pismo (i samim time se stavila na udar analize i svacijeg, pa i moga, naprdjivanja itd) u kojem je optuzila citavu masu ljudi (direktno ili indirektno), a nigdje nije navela da ni ona sama npr.nije znala gdje joj je sin jedinac u tih sat vremena koje je proveo na prozoru (ali je zato komsija trebao o tome da vodi brigu), da sumnjam da bi ona kao profesor=pedagog preuzela krivicu kad bi se desilo nesto nekom njenom studentu itd itd...uostalom, ako je vec znala i dio toga sto iznosi, zasto nije krenula 'u napad' dok je jos nesto za svoje dijete i mogla promijeniti... nego je sada duzebriznica za tudju djecu... i nije problem ni ako je majka koja nije imala vremena za svoje dijete (kao sto vecina roditelja, nazalost, danas nema), ali zasto je onda to ocekivala od svih drugih (nastavnika, komsija, drugih roditelja)...
uglavnomja

#27023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

FrozenCastle wrote:I da dodam na ove "dušebrižnike" što vode računa o odnosu majke i djeteta koji je manje bitan u čitavom slučaju, a kakva su to vaša djeca? Jesu li odgojena po bečkim standardima koje ovdje propisujete majci? Sve vam na uho ispričaju šta se desilo u školi? Hvatate promjene raspoloženja kao radar pa sjednete sa djetetom i svaku stavku istjerate na čistac? Mogu misliti, sve doktori nauka. :roll:
kako je odnos matere i djeteta manje bitan od odnosa nastavnika i djeteta??????
mati je mati! ne postoji bitniji odnos.

ona ga je dovela iz drugog grada, u drugu skolu ...

ona je ta kojoj se dijete trebalo povjeriti, mozda i jeste, mozda nije, ali tu je onda pitanje zasto nije?????

ta mati pedagog je trebala sama skontati i traziti ili pravdu u skoli ili ispisati dijete.
ta ista mati napada komsije sto se nisu zabrinuli za njeno dijete sto sjedi na stepenicima ...

i na kraju napise pismo u kojem je ona glavna licnost i zrtva i u kojem se obracunava sa skolom, komsilukom, fudbalerima, ambasodorima, turcima, ...ministarstvima obrazovanja, pedagoskim zavodima, bavi se tematikom zaposljavanja nastavnog kadra i nostrifikacijom diploma ..

u citavom pismu nema jauka jedne majke.

meni je djeteta zao. :sad:
a sve moji komentari su bili vezani za ovo nebulozno pismo.
bjelave

#27024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by bjelave »

sorrow wrote:Stvar je u tome sto je ona napisala javno pismo (i samim time se stavila na udar analize i svacijeg, pa i moga, naprdjivanja itd) u kojem je optuzila citavu masu ljudi (direktno ili indirektno), a nigdje nije navela da ni ona sama npr.nije znala gdje joj je sin jedinac u tih sat vremena koje je proveo na prozoru (ali je zato komsija trebao o tome da vodi brigu), da sumnjam da bi ona kao profesor=pedagog preuzela krivicu kad bi se desilo nesto nekom njenom studentu itd itd...uostalom, ako je vec znala i dio toga sto iznosi, zasto nije krenula 'u napad' dok je jos nesto za svoje dijete i mogla promijeniti... nego je sada duzebriznica za tudju djecu... i nije problem ni ako je majka koja nije imala vremena za svoje dijete (kao sto vecina roditelja, nazalost, danas nema), ali zasto je onda to ocekivala od svih drugih (nastavnika, komsija, drugih roditelja)...
Ja sam takodjer otac dijeta ovih godina tako da mi se od ove price dize kosa na glavi. I stoga mi nad ovom tragedijom ne pada na pamet ni da naprdjujem a ni da olako sudim.
Al eto, svakom svoje.

Posao ovih koje ona proziva je bio da maltretiranje sprijece, zaustave, sankcioniraju. Ako je maltretiranja i zlostavljanja bilo oni koji to nisu uradili sprijecili i poduzeli mjere treba da snose posljedice.Nisu sva djeca ista, neka lako puknu i stradaju. Duznost skole i profesora je da o tome vode racuna. Za to su placeni.

Uputila je javno pismo, neka se ispitaju navodi, nek policija, skola, ministrastva barem sada rade svoj posao.
FrozenCastle

#27025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by FrozenCastle »

@uglavnomja Dijete je zlostavljano U ŠKOLI, od strane ŠKOLSKIH DRUGOVA, na oči NASTAVNIKA. Razumijete li uopće šta se dešava i u čemu je problem?
mali_balon wrote:
Stvar je u tome sto mozda od njih 10 jedno ima djecu ostali samo naprdjuju bezveze
Tako je. I isto kao da se namjerno skreće sa teme, niko ne govori i niko se ne bavi se tim morbidnim, sadističkim nasilnicima. Halo, ljudi.
Locked