Ako ti ostanu svaki mjesec 2-3 stoje u dzepu sto usredis na gorivu, to je vec nesto.
Potrosnja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#2701 Re: Potrosnja
Haj dugorocnu ustedu fakat kontam i nemam nista protiv, dapace podrzavam ko ima racunicu (ja recimo nemam), ali kome je jos znacajna stavka gorivo do mora?!
Taman da trosi 8 litara na otvorenom, 500 kilometara, to je 70 maraka, za toliko haman da ne mozes prenociti u sezoni u Hrvatskoj. Ili odes u Mostar za 15 maraka.
Ja ne bih ni isao u Mostar ako moram kalkulisati za gorivo. Necu uopste da se zamaram s tim stvarima.
Ako ti ostanu svaki mjesec 2-3 stoje u dzepu sto usredis na gorivu, to je vec nesto.
A ovako gledati jel do Mostara 15 ili 30 maraka, ili je do mora 40 ili 70, fakat nema smisla, barem meni. Ili neki beznacajan iznos recimo 50 KM mjesecno. Nemoj piti kafu posle rucka svaki dan ostace ti 50 maraka, ali i to je besmisleno. Mislim, to su zivotni troskovi, racunas toliko i zaboravis. Sad, da ti trosis 600 maraka benzina mjesecno pa ti se isplati 3 stoje stavit u padze svaki mjesec, to je drugo.
- amar1994
#2702 Re: Potrosnja
joj potrosnjekonektovan wrote:Sarajevo - Gorazde 3.8 l po boardu dizela, i ja bih sad trebao tegliti bocu plina u gepeku, i jos pripremati ustipke, e vala necu.![]()
-
Naslovnica
#2703 Re: Potrosnja
Koje auto i motor svijuti?konektovan wrote:Sarajevo - Gorazde 3.8 l po boardu dizela, i ja bih sad trebao tegliti bocu plina u gepeku, i jos pripremati ustipke, e vala necu.![]()
- MOSALJOZE
#2704 Re: Potrosnja
Nedo na aparatima 
- Optimist
#2705 Re: Potrosnja
Vjerovatno neki 206/207 Pezo sa 1.4 HDI ili Clio sa 1.5 dCi motorom ili nesto slicno.
- klaki
#2706 Re: Potrosnja
il mrtvi ez de i
kako god nesto mrtvo jeste
pa dzaba ti šparanje kad ces na kraju sebi pucati u glavu, jer takve stvari voziti na otvorenoj patnja
i opet trosis vise od nedinog benzinca koji nije mrtav konj
kako god nesto mrtvo jeste
pa dzaba ti šparanje kad ces na kraju sebi pucati u glavu, jer takve stvari voziti na otvorenoj patnja
i opet trosis vise od nedinog benzinca koji nije mrtav konj
Last edited by klaki on 22/06/2016 18:30, edited 1 time in total.
- amar1994
#2707 Re: Potrosnja
C4 1.6hdi 66kw je kod @konektovanog
ja sa slicnim tj malo novijim i jacim (85kw) ispod 4,9 nisam mogao

ja sa slicnim tj malo novijim i jacim (85kw) ispod 4,9 nisam mogao
-
NediM17
#2708 Re: Potrosnja
Upravu si, ali kada odes jednom u godini na more, ali kada imas kucu dolje, pa ides skoro svaki vikend, pocev od 1. maja pa do kraja septembra, skontaj malo.ado-šampion wrote:Haj dugorocnu ustedu fakat kontam i nemam nista protiv, dapace podrzavam ko ima racunicu (ja recimo nemam), ali kome je jos znacajna stavka gorivo do mora?!Taman da trosi 8 litara na otvorenom, 500 kilometara, to je 70 maraka, za toliko haman da ne mozes prenociti u sezoni u Hrvatskoj. Ili odes u Mostar za 15 maraka.
Ja ne bih ni isao u Mostar ako moram kalkulisati za gorivo. Necu uopste da se zamaram s tim stvarima.
Ako ti ostanu svaki mjesec 2-3 stoje u dzepu sto usredis na gorivu, to je vec nesto.A ovako gledati jel do Mostara 15 ili 30 maraka, ili je do mora 40 ili 70, fakat nema smisla, barem meni. Ili neki beznacajan iznos recimo 50 KM mjesecno. Nemoj piti kafu posle rucka svaki dan ostace ti 50 maraka, ali i to je besmisleno. Mislim, to su zivotni troskovi, racunas toliko i zaboravis. Sad, da ti trosis 600 maraka benzina mjesecno pa ti se isplati 3 stoje stavit u padze svaki mjesec, to je drugo.
A za taj Mostar, nekad u 5 dana postoji potreba da se ode 5 puta dolje, pa * 25KM, racunaj. Pa kad 20-30 puta godisnje odes do Mostara, skontaj je li svejedno. Za onoga ko jednom godisnje ide do Mostara ili do mora, i ne treba mu auto. Jeftinije mu je ici taksijem pa mozda i avionom, da ne kazem autobusom ili vozom, taman su Talijani zavrsili rekunstrukciju pruge. Sad voz "juri" i 60km/h.
@ostali
U pitanju je 1.6 HDi 92hp, Citroen C4. Da ne mora preci preko Romanije bilo bi to hladno 3 litra.
Brdo ubi potrosnju. Evo moj prosjek samo za uspon uz Bradinu. Inace se vrti oko 2 litra.

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2709 Re: Potrosnja
C4 1.6 hdi 66 kw, k'o sto drug Amar rece. A jos upaljena klima i zaobilazenje autobusa i slepera na svakom cosku.Naslovnica wrote:Koje auto i motor svijuti?konektovan wrote:Sarajevo - Gorazde 3.8 l po boardu dizela, i ja bih sad trebao tegliti bocu plina u gepeku, i jos pripremati ustipke, e vala necu.![]()
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#2710 Re: Potrosnja
To nije mjerodavno. Od cepa do cepa i racunica. I ja imam prividno manju potrosnju (jos nisam racunao). Isto po boardu.amar1994 wrote:joj potrosnjekonektovan wrote:Sarajevo - Gorazde 3.8 l po boardu dizela, i ja bih sad trebao tegliti bocu plina u gepeku, i jos pripremati ustipke, e vala necu.![]()
Svaka cast @konektovan na potrosnji, i nije mi bitno koje auto vozis, bitno je da zdrav i citav stignes od A do B (tebi).
A plin, "boca", pa nije to kao sto mnogi misle tako losa stvar. Nije to kao nekad prije 30 godina ona narandjasta "flasa".
Kolega mi vozi na plin, dnevno 100 km (ugradnja 3600 KM) , isto toliko platis vise za dizela, ili ne?! U odnosu na benzinca.
Prosjek 21 radni dan, nek jednu subotu mjesecno radi =22 dana. 2200 km mjesecno. Imam i kolega sa dizelom i pojedinih
"pametnih" sa bit turbo" benzincima, ono 380 KS. Glupa da ne kazem primitvna je prica dizel vs. plin.
Eto niti vozim dizel , nit´ plin, opet plin bi bio moj izbor. Opet sam ja sa svojih 1500+ km mjesecno, i sa atmosfercem zadovoljan.
- topcam
#2711 Re: Potrosnja
IhNediM17 wrote:Upravu si, ali kada odes jednom u godini na more, ali kada imas kucu dolje, pa ides skoro svaki vikend, pocev od 1. maja pa do kraja septembra, skontaj malo.ado-šampion wrote:Haj dugorocnu ustedu fakat kontam i nemam nista protiv, dapace podrzavam ko ima racunicu (ja recimo nemam), ali kome je jos znacajna stavka gorivo do mora?!Taman da trosi 8 litara na otvorenom, 500 kilometara, to je 70 maraka, za toliko haman da ne mozes prenociti u sezoni u Hrvatskoj. Ili odes u Mostar za 15 maraka.
Ako ti ostanu svaki mjesec 2-3 stoje u dzepu sto usredis na gorivu, to je vec nesto.A ovako gledati jel do Mostara 15 ili 30 maraka, ili je do mora 40 ili 70, fakat nema smisla, barem meni. Ili neki beznacajan iznos recimo 50 KM mjesecno. Nemoj piti kafu posle rucka svaki dan ostace ti 50 maraka, ali i to je besmisleno. Mislim, to su zivotni troskovi, racunas toliko i zaboravis. Sad, da ti trosis 600 maraka benzina mjesecno pa ti se isplati 3 stoje stavit u padze svaki mjesec, to je drugo.
![]()
A za taj Mostar, nekad u 5 dana postoji potreba da se ode 5 puta dolje, pa * 25KM, racunaj. Pa kad 20-30 puta godisnje odes do Mostara, skontaj je li svejedno. Za onoga ko jednom godisnje ide do Mostara ili do mora, i ne treba mu auto. Jeftinije mu je ici taksijem pa mozda i avionom, da ne kazem autobusom ili vozom, taman su Talijani zavrsili rekunstrukciju pruge. Sad voz "juri" i 60km/h.
@ostali
U pitanju je 1.6 HDi 92hp, Citroen C4. Da ne mora preci preko Romanije bilo bi to hladno 3 litra.
Brdo ubi potrosnju. Evo moj prosjek samo za uspon uz Bradinu. Inace se vrti oko 2 litra.
- amar1994
#2712 Re: Potrosnja
meni je pokazivao 5,6 a tom "rucnom" metodom ispalo oko 4,9topcam wrote:To nije mjerodavno. Od cepa do cepa i racunica. I ja imam prividno manju potrosnju (jos nisam racunao). Isto po boardu.amar1994 wrote:joj potrosnjekonektovan wrote:Sarajevo - Gorazde 3.8 l po boardu dizela, i ja bih sad trebao tegliti bocu plina u gepeku, i jos pripremati ustipke, e vala necu.![]()
Svaka cast @konektovan na potrosnji, i nije mi bitno koje auto vozis, bitno je da zdrav i citav stignes od A do B (tebi).
A plin, "boca", pa nije to kao sto mnogi misle tako losa stvar. Nije to kao nekad prije 30 godina ona narandjasta "flasa".
Kolega mi vozi na plin, dnevno 100 km (ugradnja 3600 KM) , isto toliko platis vise za dizela, ili ne?! U odnosu na benzinca.
Prosjek 21 radni dan, nek jednu subotu mjesecno radi =22 dana. 2200 km mjesecno. Imam i kolega sa dizelom i pojedinih
"pametnih" sa bit turbo" benzincima, ono 380 KS. Glupa da ne kazem primitvna je prica dizel vs. plin.
Eto niti vozim dizel , nit´ plin, opet plin bi bio moj izbor. Opet sam ja sa svojih 1500+ km mjesecno, i sa atmosfercem zadovoljan.
-
Naslovnica
#2713 Re: Potrosnja
Kakva je to instalacija od 3600 KM?!topcam wrote:To nije mjerodavno. Od cepa do cepa i racunica. I ja imam prividno manju potrosnju (jos nisam racunao). Isto po boardu.amar1994 wrote:joj potrosnjekonektovan wrote:Sarajevo - Gorazde 3.8 l po boardu dizela, i ja bih sad trebao tegliti bocu plina u gepeku, i jos pripremati ustipke, e vala necu.![]()
-
NediM17
#2714 Re: Potrosnja
Vjerovatno direktno ubrizgavanje.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#2715 Re: Potrosnja
Pojma nemam oko te potrosnje i da se ne petljam sa vama, meni sto pise, pise
Pri nekih 90-95 km/h - 3,7 pa do 4 potegne, po ravnom
Pri nekih 90-95 km/h - 3,7 pa do 4 potegne, po ravnom
- topcam
#2716 Re: Potrosnja
Jaranska.Naslovnica wrote: Kakva je to instalacija od 3600 KM?!
- topcam
#2717 Re: Potrosnja
Momak je prije toga imao neku drugu instalaciju, skoro 10 godina, tako da je ovo novo po njegovom iskustvu, pun pogodak.NediM17 wrote:Vjerovatno direktno ubrizgavanje.
-
Naslovnica
#2718 Re: Potrosnja
Jedino ako je rađena instalacija vani, i to za neki TSI motor šestak ili osmak.
3600 KM u BiH nema, da j*be rak raka.
3600 KM u BiH nema, da j*be rak raka.
- mayab
#2719 Re: Potrosnja
Ja sam jedno vrijeme kroz nekoliko mjeseci redovito točio od čepa do čepa i računao, a paralelno pratio sta računa board komp., izaslo je razlike oko 5%, sto uopće ne smatram velikom greškom, te od tada pokazivanje po bordu uzimam za mjerodavno ; uostalom na pun rezervoar od 50l na primjer, to je 2,5l koji se vrte gore doleTo nije mjerodavno. Od cepa do cepa i racunica. I ja imam prividno manju potrosnju (jos nisam racunao). Isto po boardu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2720 Re: Potrosnja
To je to, i ja sam testirao i board mi je postao gotovo siguran pokazatelj, odstupanja su minimalna.mayab wrote:Ja sam jedno vrijeme kroz nekoliko mjeseci redovito točio od čepa do čepa i računao, a paralelno pratio sta računa board komp., izaslo je razlike oko 5%, sto uopće ne smatram velikom greškom, te od tada pokazivanje po bordu uzimam za mjerodavno ; uostalom na pun rezervoar od 50l na primjer, to je 2,5l koji se vrte gore doleTo nije mjerodavno. Od cepa do cepa i racunica. I ja imam prividno manju potrosnju (jos nisam racunao). Isto po boardu.
-
ado-šampion
#2721 Re: Potrosnja
Pa gledaj, 30 puta godisnje u Mostar uz potrosnju od 8 litara na otvorenom je oko 1000 KM. Taman da je plin duplo, to je usreda 500 maraka na nivou godine. Kome treba da ide toliko cesto u Mostar valjda mu se isplati ici i tih cca 40 KM mjesecno mu ne bi trebalo biti znacajno.NediM17 wrote:Upravu si, ali kada odes jednom u godini na more, ali kada imas kucu dolje, pa ides skoro svaki vikend, pocev od 1. maja pa do kraja septembra, skontaj malo.ado-šampion wrote:Haj dugorocnu ustedu fakat kontam i nemam nista protiv, dapace podrzavam ko ima racunicu (ja recimo nemam), ali kome je jos znacajna stavka gorivo do mora?!Taman da trosi 8 litara na otvorenom, 500 kilometara, to je 70 maraka, za toliko haman da ne mozes prenociti u sezoni u Hrvatskoj. Ili odes u Mostar za 15 maraka.
![]()
@ostali
Svaki vikend na more 5 mjeseci, znaci 20 puta, 500 km, to je cca 1300-1400 KM benzina, 8 litara potrosnja, znaci godisnja usteda ako je duplo je 650-700 maraka, sto kad se podijeli na 12 mjeseci daje 50-60 KM mjesecno.
To je jos nategnuto jer koji to benzinac na otovrenom potrosi 8 litara. Dizel bi trosio jos manje tako da je usteda jos manja. I ne racunamo ni ugradnju instalacije.
Mislim, nemoj se ljutit, ali ja tu ne vidim neku specijalnu racunicu zbog koje bi se uopste isplatilo razmisljati o tome. Da, usteda za duplo izgleda privlacno, ali saberi-oduzmi...
Nikog neces privoliti na plin nekom agresivom. Jbg koliko kod tebi treba da ides na more svaki vikend, tako i meni treba da odem recimo na Bjelasnicu, dakle ne treba mi nista manje nego tebi. Auto je danas neophodno, posebno jer nam je javni saobracaj za qrac, naravno ko moze priustiti, a da gledam da auto sto vise iskoristim dok je kod mene vjerovatno ga ne bih ni imao. Sta uopste danas znaci potreba? Meni je potreba da odem na planinu, da se ne peglam autobusima, jer se tako manje umaram u vrijeme kad bih se trebao odmarati. Nekom je potreba da ide na posao, itd.
-
Throttle
#2722 Re: Potrosnja
Pa ne vozi covjek auto samo do Mostara i nazad pa da je to ta brojka. Plin se isplati ako ga uporedis i sa najstedljivijim dizelom...
I jos nesto, niko ne prica da vecina plinasa voze 100+KS a ti mali dizeli izbacuju 70-tak KS
I jos nesto, niko ne prica da vecina plinasa voze 100+KS a ti mali dizeli izbacuju 70-tak KS
- supercali
#2723 Re: Potrosnja
Pa niko I ne govori da nije usteda
Samo je pitanje od koje predjene kilometraze je plin bas usteda a ne kao sto ado kaze ustedio sam 10 maraka ili sl
Je li to 10000-15000 ili koliko?
I oko ove cijene 3600 maraka mislim da sam na nekom sajtu da li darkom ili neki drugi ugradjivac vidio tu cijenu
Ovako neki tsi motor ili sl
Ps. Evo darkom na piku 8 ventila brc neki sistem 3000
Ako je prije par godina ugradio moguce da je taj sistem bio 3600
Samo je pitanje od koje predjene kilometraze je plin bas usteda a ne kao sto ado kaze ustedio sam 10 maraka ili sl
Je li to 10000-15000 ili koliko?
I oko ove cijene 3600 maraka mislim da sam na nekom sajtu da li darkom ili neki drugi ugradjivac vidio tu cijenu
Ovako neki tsi motor ili sl
Ps. Evo darkom na piku 8 ventila brc neki sistem 3000
Ako je prije par godina ugradio moguce da je taj sistem bio 3600
-
Throttle
#2724 Re: Potrosnja
Pa ispade po ovoj njegovoj racunici 50-60KM usteda u odnosu na benzinca a na dizela jos manja. Ja imam plinsku instalaciju a zbog nasih strucnih servisa sad vozim na benzin. 7-7.5 litara otvorene plina je ispod 5KM. U rezimu u kojem ja vozim, priblizan dizelas bi trosio 5 litara.. to je duplo usteda u odnosu na dizel... imam i dizela tako da znam sta pricam... svi porede neke miksere sa puno jacim plinasima i kazu da se ne isplati. Kupio sam auto sa plinskom instalacijom tako da sam imao samo servis za otplatiti koji je 40KM. Ako sam odradis kosta 15KM.. Isao sam sa TDIjem na more, potrosio nesto preko 60KM.. malo poslije toga isao na plin u jacem autu i potrosio 35KM.. Kupresom se ganjao sa nekim 307 i par puta su bile brzine preko 170... Hrvatskom autocestom 150 konstantno, na jednom mjestu 200... znaci nisam ga stedio.. Dizelom isao normalno po ograničenju... Da ne govorim da pola ljudi koje znam pazi na potrosnju s dizelima a plinase zaboli cosak za to jer litar gore je 0.60KM dok je to na dizelu 2KM skoro.. Svi koji pricaju protiv plina nisu nikad vozili na isti ... Pad snage se primjeti, bez daljnjeg, registracija je skuplja 20-50KM, potrosnja ide gore do 10%.. Kad se sve preracuna opet je usteda ocigledna, pogotovo u gradu i u odnosu na benzin, a usteda je velika i u odnosu na dizel. Svako ima svoje al plin se isplati ako se vozi puno, ko vozi auto jednom il dvaput sedmicno nema potrebe da se zeza s tim...
-
ado-šampion
#2725 Re: Potrosnja
Nisam ja ni tvrdio druze da se apsolutno ne isplati. Ja sam samo naveo stav da je bezveze gledati to jel do mora 60 ili je 35. Eto racunice gore ides od 1. maja do 30. septembra svaki vikend i ustedis na nivou godine 50 KM mjesecno.
Onda koji to slabi benzinac trosi 8 na otvorenom? Ili koliko jak treba biti dizel da trosi preko 5 na otvorenom?
Mislim, mozda vi imate znacajnu ustedu, kako ja rekoh 2-3 stoje mjesecno, ne tvrdim da nemate, ne znam, ali argumenti koji koristite nisu dobri. Opet kazem, kad se saberem na kraju godine i skontam da sam mjesecno stedio 50-60 KM na plin, zapitao bih se sto mi je to sve trebalo.
Najprije ce biti da se fakat isplati trgovackim putnicima koji ne izlaze iz auta i koji rade 50 k godisnje i vise.
Onda koji to slabi benzinac trosi 8 na otvorenom? Ili koliko jak treba biti dizel da trosi preko 5 na otvorenom?
Mislim, mozda vi imate znacajnu ustedu, kako ja rekoh 2-3 stoje mjesecno, ne tvrdim da nemate, ne znam, ali argumenti koji koristite nisu dobri. Opet kazem, kad se saberem na kraju godine i skontam da sam mjesecno stedio 50-60 KM na plin, zapitao bih se sto mi je to sve trebalo.
Najprije ce biti da se fakat isplati trgovackim putnicima koji ne izlaze iz auta i koji rade 50 k godisnje i vise.