Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
riko-ga

#2701 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

karanana wrote:A koje je naselje? Hrasno? Shanac ili kako vec?

Hrasno brdo.Tacnije izmedu nekadasnje Zagorske i Miliklacke sa spojem bivse Ozrenske.
Dupli_skalp

#2702 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

odlične slike @sarajmen :thumbup: , ako imaš još stavljaj :wink:

usput, imaš li neka saznanja o onom bunkeru opasanom armaturom?
Nekako s proljeća

#2703 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image
Image
Image
Image
Image
riko-ga

#2704 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Sarajmen wrote:Image
Image
Image
Image
Image
Sarajman moram te razocarati :D al ovi na slikama su pripadnici ARBiH ne vojnici VRS.Jer tu kucu oni nikad nisu drzali.
PM72

#2705 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

I nelogično je da si pripadnike VRS mogao vidjeti da tako "serbez" hodaju u tranšeji do koljena.Koliko se sjećam (davno je to bilo :D ) pripadnike neprijateljske vojske mogao si vidjeti jedino durbinom na velikim udaljenostima a gdje su linije bile bliže - nisi ga mogao vidjeti za lijeka,čuvali su se više nego mi.Ja sam ih vidio samo par i to na sekund.
PM72

#2706 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Vojnici sa slike su leđima okrenuti prema fotoaparatu.I to nekoliko njih.Bio si na liniji...
PM72

#2707 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Slažem se s tobom ali mi malo nelogično da su tako slobodni i leđima okrenuti idu kroz plitki tranše.S mjesta slikanja bi svaki prosječni strelac tandžarom poslao bar jednog u "mali Zejtinlik" na Sokocu.
riko-ga

#2708 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Prije 2_3 sata sam odsetao do lokaliteta.Ova kuca je jos uvijek razrusena I ova bijela kako kazes garaza je supa I danas je tu.Nasi su to drzali.Odatle nasi prokopalo tunel ispod puta ka ovoj gore kuci gdje se vidi rov od crveni vrecs.I to je nas rov.Oni su bili kuca do neni 10tak metara dalje.I danas imaju transeje.
riko-ga

#2709 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Image

Evo da pokusam da razjasnim.Crvenim zaokruzeno je ta kuca sto se vidi na slici.Plavo je otprilike nas transe.Prokopan preko puta i otprilike gdje se zavrsava taj plavi transe bila je kuca sa onim rovom od crveni vreca.To je nas rov.Zeleno su njihovi rovovi.Otprilike sam ucrtao odakle dolazi njihov transe.Gdje je ovaj srednji zeleni krug je onaj njihov rov sa mrezom ispred.Zuto zaokruzeno je vjerovatno odakle je sve slikano.A ova kuca zaokruzena crim je Comagina kuca i bila je i u nasim i u njihovim rukama.Mislim da je na kraju bila nicija to jeste nisu je nasi mogli odrzati jer su bili pod udarom sa Lalovica bocno a oni takoce su imali nase jake udare sa Kanare.
PM72

#2710 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Konkretno-svaka čast na trudu. :thumbup:
riko-ga

#2711 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Ponovovit cu da nebi bilo zabune.Ovu kucu sto spominjemo nikad VRS nije drzala.No mozda buni ovaj moj stari post i skica.Ako dobro pogledas ovaj moj stari post njihov rov 1 i 2 je oznacen i na novoj slici samo bi trebalo dodati izmedju njih jos jedan a to je onaj sa mrezom ispred.Na tom mom starom postu Comagina kuca je oznacena brojem cetiri.Moze te jedino buniti sto sam ja na starome postu objasnjavao njihov napad 92 i nase polozaje tada.Poslije toga nasi kopanjem dolaze do njihovi polozaja.

Da ta ulica je postojala i prije rata i zvala se Ozrenska a sada je Novopazarska.Stim da je poslije rata prosirena.Na tvojim slikama se cak vidi i vodovod a on se nalazi tacno na izlazu Zagorske u Ozrensku.To je rteca slika u tvom postu.Ona ulica sto se vidi je ulica uz vodovod i ta ulica vodo Majmunovicima i njihovoj Klaonici.To je njihova pozadina bila za vrijeme rata.

Ako pogledas prvu sliku u tvom trecem postu krajnje lijevo vidi se kuca na dvije vode.Ta kuca je i danas u istom obliku tu i odatle su isle njihove transe za njihove rovove ispod Ozrenske.

U tvom cetvrtom postu druga slika.Krajnje lijevo gdje ova crna crta(Zid kuce odakle fotogrf slika) odozgo pocinje da se lomi na desno dole je Comagina kuca.Nije usla u kadar al da je pomaknuo aparat 2-3 metra vidjela bi se.Na mom starom postu rov oznacen brojem tri nalazi se na ovoj fotografiji iznad kuce sto se vidi krajnje desno.Pa gore neki 50 metara vide se neke dvije supice.Njihov rov je tacno izmedju nji na brdu.Vidi se tu neko drvo iznad ti bijeli breza.
riko-ga

#2712 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

riko-ga wrote:Ponovovit cu da nebi bilo zabune.Ovu kucu sto spominjemo nikad VRS nije drzala.No mozda buni ovaj moj stari post i skica.Ako dobro pogledas ovaj moj stari post njihov rov 1 i 2 je oznacen i na novoj slici samo bi trebalo dodati izmedju njih jos jedan a to je onaj sa mrezom ispred.Na tom mom starom postu Comagina kuca je oznacena brojem cetiri.Moze te jedino buniti sto sam ja na starome postu objasnjavao njihov napad 92 i nase polozaje tada.Poslije toga nasi kopanjem dolaze do njihovi polozaja.

Da ta ulica je postojala i prije rata i zvala se Ozrenska a sada je Novopazarska.Stim da je poslije rata prosirena.Na tvojim slikama se cak vidi i vodovod a on se nalazi tacno na izlazu Zagorske u Ozrensku.To je treca slika u tvom postu.Ona ulica sto se vidi je ulica uz vodovod i ta ulica vodo Majmunovicima i njihovoj Klaonici.To je njihova pozadina bila za vrijeme rata.

Ako pogledas prvu sliku u tvom trecem postu krajnje lijevo vidi se kuca na dvije vode.Ta kuca je i danas u istom obliku tu i odatle su isle njihove transe za njihove rovove ispod Ozrenske.

U tvom cetvrtom postu druga slika.Krajnje lijevo gdje ova crna crta(Zid kuce odakle fotogrf slika) odozgo pocinje da se lomi na desno dole je Comagina kuca.Nije usla u kadar al da je pomaknuo aparat 2-3 metra vidjela bi se.Na mom starom postu rov oznacen brojem tri nalazi se na ovoj fotografiji iznad kuce sto se vidi krajnje desno.Pa gore neki 50 metara vide se neke dvije supice.Njihov rov je tacno izmedju nji na brdu.Vidi se tu neko drvo iznad ti bijeli breza.
kafanski_covjek

#2713 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kafanski_covjek »

gdje su bili Ruski unproforci?
agent_zero

#2714 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

@riko

Na kojoj tačno slici se vidi vodovod? Ne mogu ga skontati nikako.
riko-ga

#2715 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

agent_zero wrote:@riko

Image

Vodovod se ne vidi od ove kuce a i tacno je pri kraju kadra.Strelica pokazuje gdje je.Linija oznacava ogradu od vodovoda.
riko-ga

#2716 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Sarajmen wrote:
kafanski_covjek wrote:gdje su bili Ruski unproforci?
Ne tvrdim, ali po sjećanju bih rekao da su bili i na području Lalovića. I to u periodu 1994/95, i pamtim još iz priča naših izviđača da je na području gdje su bili raspoređeni i nisu dopuštali našim snagama ''vršljanje'' , pored one njihove bodljikave žice bilo dosta divlje maline il' kupine. A valjda će se neko javiti sa boljim il' konkretnijim odgovorom.
Bili su ti tacno gdje je onaj rov sa mrezom.Tu su bili Rusi.Lalovici su ti na suprotnoj strani da i tamo su bili.
agent_zero

#2717 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

riko-ga wrote:
agent_zero wrote:@riko

Image

Vodovod se ne vidi od ove kuce a i tacno je pri kraju kadra.Strelica pokazuje gdje je.Linija oznacava ogradu od vodovoda.
Tako sam nekako i mislio, ispravi me ako griješim:

Image

ŽUTO - vodovod sa ogradom;

CRVENA STRELICA - okrajak Ozrenske koji vodi do Majmunovića.
riko-ga

#2718 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

Da to je upravo to.
Nekako s proljeća

#2719 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

23.8.1992.
Image
agent_zero

#2720 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Šefko H. i njegovi čuveni tekstovi :-)
kafanski_covjek

#2721 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kafanski_covjek »

a ne spominje se Fakina ceka? :D
agent_zero

#2723 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Ustvari ulica je Zagorska.
pirpa

#2724 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by pirpa »

-----------------------------------------------Image
kina1921

#2725 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by kina1921 »

Da li iko ima ikakve informacije o tome ko je spalio kuću na broju 18 ja mislim, a ulica je Derviša Numića... Znam samo da je prekoputa te kuće doduše prekoputa dugih stepenica Sanasa i kada se to desilo.. ? Izvinjavam se na nasumičnom upadu, ali zanima me :)
Post Reply