Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hafis wrote:
Vjeruj mi da je bilo interesanata, dobro sam upućen. Samo ne sitne ribe, tako da bi se taj propalitet, tj. ''kriminalni milje'' sam sklonio ili bi bio sklonjen.
Većina tih poslovnih prostora u starom gradu je bila državna tj opštini se plaćala kirija, oko 30% prostora je bilo možda privatno, e sad koji su to poslovni prostori nemam pojma i ko su vlasnici, znam da je Tin držo matović sadašnji marshall, eto i tito je ala rahmetile.
islamska zajednica je vlasnik sve i jednog prostora u starom gradu.
Hafis wrote:
Vjeruj mi da je bilo interesanata, dobro sam upućen. Samo ne sitne ribe, tako da bi se taj propalitet, tj. ''kriminalni milje'' sam sklonio ili bi bio sklonjen.
Većina tih poslovnih prostora u starom gradu je bila državna tj opštini se plaćala kirija, oko 30% prostora je bilo možda privatno, e sad koji su to poslovni prostori nemam pojma i ko su vlasnici, znam da je Tin držo matović sadašnji marshall, eto i tito je ala rahmetile.
islamska zajednica je vlasnik sve i jednog prostora u starom gradu.
otimaju sve što stignu ramiz jelovac na čelu kolone
Hafis wrote:
Dobro Bobo Matović. a gdje je Aga, Slavko krojač, Stole kockar (pokojni), Bači....da ne nabrajam ljude...bilo je toga.
Što se tiče privatne imovine veći dio Šemovca, Đeriz, pa sve do nekadašnjeg Vakufa zemljišno je pripadao u većini Hrvatima...da ne nabrajam ljude.
E sad, nešto se i otkupilo zadnjih godina, ali veći dio - oteo. Pogotovo nekadašnju državnu imovinu, tj vlasništvo nekadašnje općine Stari grad.
Ali šta je tu je. Pao je takav deal.
Hafis wrote:Iskreno, taj izraz se mnogo koristi u neformalnim krugovima.
Znaš kako ga ovdje običan narod definira: daj da je tebe malo pojašem da se vidi ko je gazda, a poslije kako se dogovorimo.
ne znam sta narod definira ali znam sta sam ja time htio reci:
Iako ni farmeri sa sigurnošću ne mogu uvrditi koja je od kompanija zloupotrijebila sporazum (Piemonte, Bajra, Šišović, Suša ili Mempro), najviše njih sumnja u kompaniju "Šišović" iz Posušja, a budući da im ona nudi najniže otkupne cijene. Međutim, Ivan Pavković, jedan od direktora kompanije "Šišović", tvrdi da oni s tim nemaju nikakve veze.
Bosnjak333 wrote:Sto su oni sebi umislili da se bez njih ne moze.
Pa bez vas i Srba ce Bosna tek prodisati.
Vidi ovoga
zamjeno čovjek temu za sirija, nevažno, sve te bivše gazde od mlinice do age i njihovi prostori većinom propadaju ili se otvore kada je sezona, stari grad je pust zimi nema živa roba, ljeti to živne pa ko uhvati šta i uhvatio je.Poslovno jedino tuljanu skidam kapu tj šadrvanu, znaju ljudi radit.
155_mm wrote:
Iako ni farmeri sa sigurnošću ne mogu uvrditi koja je od kompanija zloupotrijebila sporazum (Piemonte, Bajra, Šišović, Suša ili Mempro), najviše njih sumnja u kompaniju "Šišović" iz Posušja, a budući da im ona nudi najniže otkupne cijene. Međutim, Ivan Pavković, jedan od direktora kompanije "Šišović", tvrdi da oni s tim nemaju nikakve veze.
Stvarno nisam to upratio. Ne pamtim kad sam saslušao ili čitao bilo šta vezano za domaća zbivanja. Toliko je to sve turobno i gadljivo da nemam stomaka za takve stvari.
Bosnjak333 wrote:Sto su oni sebi umislili da se bez njih ne moze.
Pa bez vas i Srba ce Bosna tek prodisati.
Vidi ovoga
zamjeno čovjek temu za sirija, nevažno, sve te bivše gazde od mlinice do age i njihovi prostori većinom propadaju ili se otvore kada je sezona, stari grad je pust zimi nema živa roba, ljeti to živne pa ko uhvati šta i uhvatio je.Poslovno jedino tuljanu skidam kapu tj šadrvanu, znaju ljudi radit.
Ja nemam živaca tamo ići, zato što me uvijek pukne fleš i sjećanja...djetinstvo sam proveo tu - skakaĆ (doduše na noge). Nekako je sve patvoreno, uglancano, izvještačeno, poput plastike...nema filinga onoga Mostara...i ni nalik onom nekadašnjem starom gradu. I brate, puno nepoznatih ljudi koji nisu iz Mostara...gdje su ono iskupili
Hafis wrote:
Ja nemam živaca tamo ići, zato što me uvijek pukne fleš i sjećanja...djetinstvo sam proveo tu - skakaĆ (doduše na noge). Nekako je sve patvoreno, uglancano, izvještačeno, poput plastike...nema filinga onoga Mostara...i ni nalik onom nekadašnjem starom gradu. I brate, puno nepoznatih ljudi koji nisu iz Mostara...gdje su ono iskupili
jebiga dovela SDA podveležac se pita sve i tamo, malo im dadnu para da okreče prostore pred sezonu i brato dobar, nek se ima za gudre, pive i kladionice ostalo ne smiju ni pitat, a koliko su dužni poreza, struje, komunalija to sami bog zna, tako da ih sve SDA dobrano drži za jaja.
Hafis wrote:Ja nemam živaca tamo ići, zato što me uvijek pukne fleš i sjećanja...djetinstvo sam proveo tu - skakaĆ (doduše na noge). Nekako je sve patvoreno, uglancano, izvještačeno, poput plastike...nema filinga onoga Mostara...i ni nalik onom nekadašnjem starom gradu. I brate, puno nepoznatih ljudi koji nisu iz Mostara...gdje su ono iskupili
za neke se prica da su ih veliki broj pokupili po sredisnjoj bosni i u mostar naselili. mada nisam siguran da mislimo na iste.
Hafis wrote:
jebiga dovela SDA podveležac se pita sve i tamo, malo im dadnu para da okreče prostore pred sezonu i brato dobar, nek se ima za gudre, pive i kladionice ostalo ne smiju ni pitat, a koliko su dužni poreza, struje, komunalija to sami bog zna, tako da ih sve SDA dobrano drži za jaja.
Neko meni veoma blizak mnogo posluje u Starom gradu....sad da ne odajem. I to ima 25 godina bez prekida. tako da znam otprilike koliko obrću i kolike su im režije. Godinama tu nije inspekcija smjela ući, tako da su ''Škutori'' mala djeca po neplaćanju dažbina u odnosu na ''patriote''. e sad se malo obruč stegao: s jedne strane IZ sve više podiže najamnine, a koliko sam upućen sprema se uvođenje i fiskalnih kasa, tako da će biti veselo ovo ljeto.
Hafis wrote:
Neko meni veoma blizak mnogo posluje u Starom gradu....sad da ne odajem. I to ima 25 godina bez prekida. tako da znam otprilike koliko obrću i kolike su im režije. Godinama tu nije inspekcija smjela ući, tako da su ''Škutori'' mala djeca po neplaćanju dažbina u odnosu na ''patriote''. e sad se malo obruč stegao: s jedne strane IZ sve više podiže najamnine, a koliko sam upućen sprema se uvođenje i fiskalnih kasa, tako da će biti veselo ovo ljeto.
Nisu plaćali pekaru hljeba a ne nešto drugo, ali stislo ih je sve sada došlo na naplatu, islamska zajednica otima sve odreda, a patriote zna se ko su, safina raja.
KIseljak12 wrote:
I tada su bili vecina, ako ne i veca nego danas.
'Ajde ne lupaj. Imaš na Wikipediji podatke popisa iz '91. pa se možeš uvjeriti u procente.
U ono doba ranih devedesetih je herceg-bosanska politika izbjeglice iz Istočne Hercegovine optuživala da su dio Alijinog projekta naseljavanje Bošnjaka u Mostaru, poručujući im da idu u Zenicu, iako su ti ljudi pobjegli ispod noža.
Danas u tom Mostaru, poglavito zapadni dio, ima više "Mostaraca" iz Zapadne Hercegovine i Srednje Bosne, i nakaradna HDZ politika koja forsira nekakav "jedinstven grad" smatra iste autohtonije, nego li one koji su Mostaru uvijek gravatirali. Recimo, ljudi sa prostora Jablanice, Podveležja ili Stoca.
škutori su mila majka za konjičke rvatine i one iz srednje bosne što su se u buretu kupali, o gačanima, podveležcima i ostalim čobanima da se i ne piše.
U starom gradu se za prostor od 10 kvadrata daje 50.000 KM i niko neće da izađe iz prostora. Sjetite se prošlog ljeta nisi mogao proci starim gradom. Kad se završi Ruža otvaraju se direktni letovi iz Istambula i Ankare za Mostar.
Radi Mepas ko da je u Londonu, pun Bosanaca Crnogoraca, Hrvata iz Hrvatske, Arapa, Turaka,Japanaca. Samo pametno i Mostar nikom neće biti tijesan.
Bosnjak333 wrote:Srusite prvo ono ruglo od krsta na Humu i onu nakaradnu crkvu pa onda pricajte o poslovnim prostorima u vlasnistvu islamske zajednice.
Šuti dobro je, krst i crkva su samo građevine a "poslovni prostori u vlasnistvu islamske zajednice" predstavljaju neki vid islamizacije društvene imovine. Kad imaš nekretnine, teritoriju, lahko se formira islamska općina stari grad a od zajednica općina do islamske države je kratak put.
U starom gradu zakletva Tito, petokraka, antifa .. kad tamo.
Bosnjak333 wrote:Srusite prvo ono ruglo od krsta na Humu i onu nakaradnu crkvu pa onda pricajte o poslovnim prostorima u vlasnistvu islamske zajednice.
Šuti dobro je, krst i crkva su samo građevine a "poslovni prostori u vlasnistvu islamske zajednice" predstavljaju neki vid islamizacije društvene imovine. Kad imaš nekretnine, teritoriju, lahko se formira islamska općina stari grad a od udruženja općina do islamske države je kratak put.
Zapisali svaki komad teritorije kao psi i sad drze neko predavanje o etnickoj strukturi zamisli vlasnika poslovnih prostora u dijelu grada kojeg su u ratu rusili. Koja smo djubrad, trebali smo im rusenje Starog mosta halaliti i pokloniti im sve poslovne prostore da se osjecaju ugodno u istocnom dijelu grada.
SerijeSync wrote:škutori su mila majka za konjičke rvatine i one iz srednje bosne što su se u buretu kupali, o gačanima, podveležcima i ostalim čobanima da se i ne piše.
Jebi ga onda, vama je dole najbolje opet oružje podjeliti. Pa onda se krvite do posljednjeg autohtonog Mostarca.
Šuti dobro je, krst i crkva su samo građevine a "poslovni prostori u vlasnistvu islamske zajednice" predstavljaju neki vid islamizacije društvene imovine. Kad imaš nekretnine, teritoriju, lahko se formira islamska općina stari grad a od zajednica općina do islamske države je kratak put.
Ne vidim zašto je problem u tome što je IZ vakif poslovnih prostora u Starom Gradu? Ono što su komunističke vlasti nacionalizovale prije pedeset godina danas je vraćeno stvarnim vlasnicima, bilo to privatnim ili javnim institucijama.
Ne vidim zašto je problem u tome što je IZ vakif poslovnih prostora u Starom Gradu? Ono što su komunističke vlasti nacionalizovale prije pedeset godina danas je vraćeno stvarnim vlasnicima, bilo to privatnim ili javnim institucijama.
Navikli Srbi i Hrvati na bosnjackoj otimacini lovu zaradjivati. Pljuju komunizam, a da im nije bilo komunizma ne bi ih bilo nigdje.
Bosnjak333 wrote:Hrvati u Mostaru vise tonu nego mi pa ti pricaj sta hoces. Evo Mostar ove godine ima strasan pad rodjenih sto znaci da Mostar za njih vise nije toliko prosperitetan. Oni nemaju vise koga doseliti jer nije niko lud da s hrvatskim pasosom ide u Mostar kad moze u Njemacku. Mi jos uvijek imamo turizam od kojeg se moze dobro zivjeti.
Svaka cast za tvoj optimizam, svi nosimo roze naocale kad gledamo neke stvari u zivotu. Nije mi namjera prepucavat se brojem rodenih, ali svaka statistika FZS-a od 2001 pokazuje rast Hrvata i pad Bosnjaka. Nekad ste imali preko 550 rodenih sad imate oko 430-450 dok su Hrvati prosle godine imali oko 600. Znaci ne pricamo o proizvoljnim brojkama vec sluzbenim statistikama.
Kazes da se dogodio pad, Hrvati ce sigurno iznjeti dobar dio istoga, ali ne toliko da Bosnjaci "profitiraju".
kako znas da su ti sto se rode na BB svi Hrvati ja cu ti odmah navest bar 50 beba tamo rodjenih da su Bosnjaci, isto tako cu ti navest jos 50 djece Hrvata da ih se rodi tu a iz Capljine su ili Citluka, i kroz par dana odose nazad.
Bosnjak333 wrote:Hrvati u Mostaru vise tonu nego mi pa ti pricaj sta hoces. Evo Mostar ove godine ima strasan pad rodjenih sto znaci da Mostar za njih vise nije toliko prosperitetan. Oni nemaju vise koga doseliti jer nije niko lud da s hrvatskim pasosom ide u Mostar kad moze u Njemacku. Mi jos uvijek imamo turizam od kojeg se moze dobro zivjeti.
Svaka cast za tvoj optimizam, svi nosimo roze naocale kad gledamo neke stvari u zivotu. Nije mi namjera prepucavat se brojem rodenih, ali svaka statistika FZS-a od 2001 pokazuje rast Hrvata i pad Bosnjaka. Nekad ste imali preko 550 rodenih sad imate oko 430-450 dok su Hrvati prosle godine imali oko 600. Znaci ne pricamo o proizvoljnim brojkama vec sluzbenim statistikama.
Kazes da se dogodio pad, Hrvati ce sigurno iznjeti dobar dio istoga, ali ne toliko da Bosnjaci "profitiraju".
kako znas da su ti sto se rode na BB svi Hrvati ja cu ti odmah navest bar 50 beba tamo rodjenih da su Bosnjaci, isto tako cu ti navest jos 50 djece Hrvata da ih se rodi tu a iz Capljine su ili Citluka, i kroz par dana odose nazad.
Na BB se rodi preko 2000 djece, majke uredno napisu mjesto stanovanja (Mostar, Capljina, Stolac) i tu ih vodi statisticki zavod. Ne vidin tu nekakav problem, ne moze svako selo imat rodiliste i zato vecina iz oklice ide na BB.
da i ja koju prozborim, ovako, reci da se vise izgradilo u Zapadnom dijelu je smijesno, tamo se izgradilo 20 zgrada i tri trzna centra od kojih je svaki sljedeci zatvorio onaj prethodni, sa druge strane, bukvalno cijeli Istocni dio je izgradjen nanovo, dakle skoro svaka kuca, svaka soba, svaka zgrada je bila srusena, da pojasnim hrvatima koji mozda to nisu vidjeli, a citaju, Istocni Mostar je potpuni ekvivalent Vukovaru, u jos vecem obimu, cijelo staro gradsko jezgro je sravnjeno, sve sve. dalje nezanemarivo je da na Zapadnom dijelu grada zivi bar 10 000 ne Hrvata, dalje oko 60 i par posto opstine je pod kontrolom "Bosnjackog dijela grada" dalje, na sveucilistu je dosta Bosnjacke djece koja se tu skoluje. u Istocnom dijelu grada imas bar 15 motela koji rade perfektno, imas jos 10 mini hotela koji rade perfektno, imas tek sad krucijalni projekat Ruze, koja kad se otvori, po automatizmu i gostima koji dodju, ce da sklone olos iz starog grada, i podignu mu cijenu na jedan veci nivo, naravno ne treba ni pricati koliko ce Ruza uzeti klijenata ostalim vecim hotelima sa zapadne strane. iseljavanje u Mostaru je realnost, ali je ono debelo u korist Hrvata, razlika u broju stanovnika je u par procenata, bukvalno, da su Bosnjaci imalo pametniji i mudriji, i da im je zaista stalo da je Mostar vecinski proBosanski, to su mogli rijesit sa par hiljada ljudi, jos prije 20 godina, najveca baza za razvoj i izgradnju, takodjer se nalazi na Istocnoj strani, jedan Sjeverni logor vrijedi nezamislivo za grad poput Mostara, ne vidim na cemu temeljite toliki negativizam?
cinjenica je da su ljudi usli u jednu veliku kolotecinu, nezadovoljstvo i zelje za odlaskom, a svemu je doprinjelo od fejsbuka, slika dijaspore po Maldivima, Kanarskim ostrvima i sl, i zelja svih da budu Bekam i Kardasijan, a ne da rade i da se spuste na zemlju, dakle u Mostaru je bas sve u 5 deka, osim vecinom ljudi na obe strane , koji su manje vise dezorijentisani.
kad se ponovo nadje sreca u druzenju, sutanju lopte, igranju gume i klikera, kad se opet bude smijalo i veselilo malim stvarima, a manje gledalo sa je rekao taj i taj i sta je obukla ta i ta "zvijezda" kad opet Mostarac bude setao i bacao sege, tad ce krenut na bolje, do tada ce ulicama hodati ljudi smrknuta lica, i pognute glave.