VerticalHairFactor wrote:Na tvoju opasku da je blagostanje kad neko drugi radi u tvojoj državi u dealu sa jednim čovjekom, nemam potrebe odgovarati, Libijci su rekli šta o tome misle.
Abdul-Hakim Belhadž, vođa tripolitanskog krila pobunjenika, jeste čovjek sa bogatim borbenim iskustvom - evidentno se borio u afganistansko-sovjetskom ratu, ali nikad nije radio za to smeće iz El-Kaide. Naime, pukovnik ga je hapsio po nalogu CIA-e i MI6 preko Musa Kusaa, pa je naknadno pušten. Još koliko prekjučer sam na arapskoj Al Jazeeri gledao njegovu izjavu da on osobno vjeruje u civilnu, građansku državu, jer u islamu ne postoji "islamska država", nego muslimani koji se pridržavaju propisa svoje vjere, u koje on sebe ubraja. Ne znam zašto bi borba protiv Sovjeta na strani Afgana bila nužno loša stvar, kao što ne vidim zašto bi bilo koji oblik otpora prema zavojevaču bio loša stvar sve dok se partizani drže određenih kodeksa i imaju smislen cilj. Ideologija nastala nakon svršetka rata, a koja se kovala tokom rata kod dijela arapskih dobrovoljaca na temeljima haridžijskih ideja i redukcionističkog bukvalizma, jeste smeće. Nema dokaza da Belhadž baštini takva učenja.
Ne sumnjam da su Gadafijeve pristalice izlazili i davali mu podršku, neki svojevoljno, neki po inerciji a neki zato što su morali. Njihovu istinsku lojalnost smo trebali vidjeti na djelu, ali je izostala, zato što u većini slučajeva nije bila iskrena. Tripoli ne bi Tito osvojio da su njegovi stanovnici imali, makar trećina njih, bilo kakav oblik lojalnosti prema Gadafiju. Ti ili ne možeš ovo razumijeti, ili potreba da daješ podršku tiranima i ubicama prevazilazi potrebu za racionalnim i logičnim.
Nema zavjere u Libiji, rat je počeo zbog količine ubijanja koju je prakticirao tiranin Gadafi spram neistomišljenika. Sa druge strane, ekstremne ideje i pokreti se javljaju pod opresijom. Historija ljudskog roda nije zabilježila nijednu epizodu u kojoj su Palestinci bili skloni nasilju i ekstremizmu, sve dok ih evropski i ruski doseljenici nisu počeli ugnjetavati u novodobijenoj državi Izrael. Ista je stvar i sa omladinom u Libiji, pa i Belhadžom, koji je tražio oblik djelovanja dovoljno snažan da obori tiranina nakon stečenog borbenog iskustva - ponavljam niko ga, čak ni kad je hapšen, nije dovodio u vezu sa Kaidaškim smećem, nego je "mračni Zapad" štitio svog igrača Gadafija.... tada, naravno.
Ne znam gdje si ti mene čuo da se pozivam na CNN, ja mogu prihvatiti Al Jazeerau kao meritornu zato što njene novinare hapse svi, i ne ustežu se prikazati zločine svih bliskoistočnih i Zapadnih režima, i pored toga sigurno ima nedostataka u njihovom radu, ali nikako zlonamjernosti. El-Esed govori da slike koje oni prikazuju izazivaju smutnju, ali to diktatorsko smeće nikada nije pomislilo da zapravo njegovo ubijanje izaziva smutnju i patnje među većinskim sunijama koje ugnjetava, odnosno kakve će posljedice ubijanje većinskih sunija od strane šijitske alevitske manjine imati po budućnost odnosa u Siriji, i šta će sunije uraditi da ovo ubijanje napokon prestane.
Vojska uzvikuje Allah, Surijja, Beššar we b's! Bog, Sirija Bešar i niko drugi. To je vojska koja predstavlja Siriju? Tako su uzvikivali i Gadafijevi plaćenici.
Zbog ovakvih stvari je u Libiji počeo rat, zbog ovoga će početi i u Siriji. Vojska ne može biti vlasništvo jednog čovjeka, ona je naoružana porezima svih građana, a moć da ubijaš ti ne daje "suverenitet" u nekoj državi.
Opet nemaš ništa da ponudiš osim isprazne demagogije. Ponavljaš se kao Viza za Budućnost na FTV-u.
Abdul-Hakim Belhadž je radikalni muslimanski terorista koji će u Libiji stvoriti novo talibansko uporište. Belhadž se nije borio na strani Afganstana već na strani Talibana a to su dva veoma različiti pojma. Talibani su strano tijelo nastalo u Pakistanu i ubačeno u Afganistan.
Pošto kažeš da on nije terorista možeš li onda objasniti zbog čega je dotični hapšen u Maleziji i to od strane zapadnih obavještajnih službi. Zbog čega su ga onda te strane službe (CIA,MI6) mučile i pritvarale, što je on i sam nedavno priznao. Kakvu to slobodu i demokratiju libijski narod može očekivati od radikalnog Al Kaidinog vojnika? Za koga i čije interese se taj danas bori, Libijskog naroda? Jeste ali kad bi se grudvali tramvajima!
Tripoli i nije baš pao šaptom kako ti kažeš. Al Kaida,SAS,CIA,plaćenici i NATO pakt su udruženim snagama bili potrebni da bi oborili Gadafija i osvojili Tripoli. Moraš shvatiti da baš i nije jednostavno ratovati protiv neprijatelja koji ti iz zraka uništi sve poluge kojim si se mogao odbraniti. Artiljeriju,tenkove,komunikaciju,skladišta sa oružjem i municijom su davno uništeni prije nego su pacovi došli do Tripolija. A u pustinji i ravnici kakva je i sama Libija, Gadafijeva armija nije imala nikakvih šansi protiv NATO aviona i Apache helikoptera. A pobunjenici su imali sve na raspolaganju, tako da ti ta priča o tome kako su Tripoli i ostali gradovi pali bez muke jer nije bilo otpora na pije vode.
Da gledaš previše All Jazzeru,vidi se iz priloženog. To smeće gore je i od samog CNN-a!
Čitav sukob i rat u Libiji je jedna obična zavjera i spletka koja se po kroz historiju dešavala mnogo puta i dolazila je uvijek iz iste kuhinje. U Iranu,Venzueli,Čileu,Gvatamali,Afganistanu... su kao i u Libiji bili organizovani pučevi i plaćane pobune.