LIBIJA

Post Reply
Spejs

#2701 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

VerticalHairFactor wrote:Na tvoju opasku da je blagostanje kad neko drugi radi u tvojoj državi u dealu sa jednim čovjekom, nemam potrebe odgovarati, Libijci su rekli šta o tome misle.
Abdul-Hakim Belhadž, vođa tripolitanskog krila pobunjenika, jeste čovjek sa bogatim borbenim iskustvom - evidentno se borio u afganistansko-sovjetskom ratu, ali nikad nije radio za to smeće iz El-Kaide. Naime, pukovnik ga je hapsio po nalogu CIA-e i MI6 preko Musa Kusaa, pa je naknadno pušten. Još koliko prekjučer sam na arapskoj Al Jazeeri gledao njegovu izjavu da on osobno vjeruje u civilnu, građansku državu, jer u islamu ne postoji "islamska država", nego muslimani koji se pridržavaju propisa svoje vjere, u koje on sebe ubraja. Ne znam zašto bi borba protiv Sovjeta na strani Afgana bila nužno loša stvar, kao što ne vidim zašto bi bilo koji oblik otpora prema zavojevaču bio loša stvar sve dok se partizani drže određenih kodeksa i imaju smislen cilj. Ideologija nastala nakon svršetka rata, a koja se kovala tokom rata kod dijela arapskih dobrovoljaca na temeljima haridžijskih ideja i redukcionističkog bukvalizma, jeste smeće. Nema dokaza da Belhadž baštini takva učenja.
Ne sumnjam da su Gadafijeve pristalice izlazili i davali mu podršku, neki svojevoljno, neki po inerciji a neki zato što su morali. Njihovu istinsku lojalnost smo trebali vidjeti na djelu, ali je izostala, zato što u većini slučajeva nije bila iskrena. Tripoli ne bi Tito osvojio da su njegovi stanovnici imali, makar trećina njih, bilo kakav oblik lojalnosti prema Gadafiju. Ti ili ne možeš ovo razumijeti, ili potreba da daješ podršku tiranima i ubicama prevazilazi potrebu za racionalnim i logičnim.
Nema zavjere u Libiji, rat je počeo zbog količine ubijanja koju je prakticirao tiranin Gadafi spram neistomišljenika. Sa druge strane, ekstremne ideje i pokreti se javljaju pod opresijom. Historija ljudskog roda nije zabilježila nijednu epizodu u kojoj su Palestinci bili skloni nasilju i ekstremizmu, sve dok ih evropski i ruski doseljenici nisu počeli ugnjetavati u novodobijenoj državi Izrael. Ista je stvar i sa omladinom u Libiji, pa i Belhadžom, koji je tražio oblik djelovanja dovoljno snažan da obori tiranina nakon stečenog borbenog iskustva - ponavljam niko ga, čak ni kad je hapšen, nije dovodio u vezu sa Kaidaškim smećem, nego je "mračni Zapad" štitio svog igrača Gadafija.... tada, naravno.
Ne znam gdje si ti mene čuo da se pozivam na CNN, ja mogu prihvatiti Al Jazeerau kao meritornu zato što njene novinare hapse svi, i ne ustežu se prikazati zločine svih bliskoistočnih i Zapadnih režima, i pored toga sigurno ima nedostataka u njihovom radu, ali nikako zlonamjernosti. El-Esed govori da slike koje oni prikazuju izazivaju smutnju, ali to diktatorsko smeće nikada nije pomislilo da zapravo njegovo ubijanje izaziva smutnju i patnje među većinskim sunijama koje ugnjetava, odnosno kakve će posljedice ubijanje većinskih sunija od strane šijitske alevitske manjine imati po budućnost odnosa u Siriji, i šta će sunije uraditi da ovo ubijanje napokon prestane.

Vojska uzvikuje Allah, Surijja, Beššar we b's! Bog, Sirija Bešar i niko drugi. To je vojska koja predstavlja Siriju? Tako su uzvikivali i Gadafijevi plaćenici.

Zbog ovakvih stvari je u Libiji počeo rat, zbog ovoga će početi i u Siriji. Vojska ne može biti vlasništvo jednog čovjeka, ona je naoružana porezima svih građana, a moć da ubijaš ti ne daje "suverenitet" u nekoj državi.

Opet nemaš ništa da ponudiš osim isprazne demagogije. Ponavljaš se kao Viza za Budućnost na FTV-u.

Abdul-Hakim Belhadž je radikalni muslimanski terorista koji će u Libiji stvoriti novo talibansko uporište. Belhadž se nije borio na strani Afganstana već na strani Talibana a to su dva veoma različiti pojma. Talibani su strano tijelo nastalo u Pakistanu i ubačeno u Afganistan.
Pošto kažeš da on nije terorista možeš li onda objasniti zbog čega je dotični hapšen u Maleziji i to od strane zapadnih obavještajnih službi. Zbog čega su ga onda te strane službe (CIA,MI6) mučile i pritvarale, što je on i sam nedavno priznao. Kakvu to slobodu i demokratiju libijski narod može očekivati od radikalnog Al Kaidinog vojnika? Za koga i čije interese se taj danas bori, Libijskog naroda? Jeste ali kad bi se grudvali tramvajima!

Tripoli i nije baš pao šaptom kako ti kažeš. Al Kaida,SAS,CIA,plaćenici i NATO pakt su udruženim snagama bili potrebni da bi oborili Gadafija i osvojili Tripoli. Moraš shvatiti da baš i nije jednostavno ratovati protiv neprijatelja koji ti iz zraka uništi sve poluge kojim si se mogao odbraniti. Artiljeriju,tenkove,komunikaciju,skladišta sa oružjem i municijom su davno uništeni prije nego su pacovi došli do Tripolija. A u pustinji i ravnici kakva je i sama Libija, Gadafijeva armija nije imala nikakvih šansi protiv NATO aviona i Apache helikoptera. A pobunjenici su imali sve na raspolaganju, tako da ti ta priča o tome kako su Tripoli i ostali gradovi pali bez muke jer nije bilo otpora na pije vode.

Da gledaš previše All Jazzeru,vidi se iz priloženog. To smeće gore je i od samog CNN-a!

Čitav sukob i rat u Libiji je jedna obična zavjera i spletka koja se po kroz historiju dešavala mnogo puta i dolazila je uvijek iz iste kuhinje. U Iranu,Venzueli,Čileu,Gvatamali,Afganistanu... su kao i u Libiji bili organizovani pučevi i plaćane pobune.
Hemel

#2702 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by Hemel »

karanana wrote:druga stvar iz koje se vidi kontradiktornost ovih internet podataka koje sam u zadnjih mjesec-dva vidio barem na 20 mjesta: nezaposlenost u libiji 30%. sad ce mnogi reci, naravno da je nezaposlenost tolika jer ljudi nece da rade, ne treba im lova kad im drzava sve daje i dovodi bosnjane, srbe, bangladeshane da rade za njih.
ali kako to onda da 1/3 libijaca zivi ispod linije siromastva? kontradiktorno zar ne, nece da rade jer imaju para ali od njih jedna trecina je sirotinja.
@karanana, sta si se uhvatio statistike kao da je ona neki pokazatelj necega. :-)

p.s. svojim ocima gledamo stvari u blizem i sirem okruzenju a statistika govori drugo.

@luter, odlicno napisano samo sto smo mi velicine malog mrava u odnosu na globalni svijet. taj narod nikada nece moci da zivi po zapadnoj demokratiji. on ima svoja pravila igre koja funkcionisu hiljadama godina (ne mislim samo na libiju nego na vecinu arapskih zemalja).
dragonz

#2703 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by dragonz »

Image

evo jednog od razloga + one benzinske pumpe (oko 1000) u francuskoj i italiji
VerticalHairFactor

#2704 Re: LIBIJA

Post by VerticalHairFactor »

A šta ti nudiš osim demagogije i opravdavanja diktatora i tirana? Koji su to argumenti koje ti nudiš?
Ja se pozivam na osobno poznavanje prilika u Libiji, na činjenicu da znam šta je njegov narod govorio o njemu, i na činjenicu da ga isti taj narod ne podržava. I dalje stojim kod izjave da su ljudi koji podržavaju diktatore i ubice mentalno poremećene osobe. Tu dječiju priču o ravnoj Libiji ostavi za malu djecu. Da narod nije htio da brat veliki vođa ide, ne bi on nigdje otišao. Brat veliki vođa je najobičniji zločinac, tiranin i ubica - u dealu sa onima koji su ga odbacili jer se odveć nalokao krvi svoga naroda.
Za svoju tvrdnju da je Al Jazeera "gore smeće" od CNN-a nisi pružio niti jedan argument. Sa druge strane Al Jazeerine novinare su hapsili i kažnjavali svi - zadnji je primjer Samera Alawija kojeg je uhapsio Izrael, evo već mjesec dana leži u zatvoru bez jasne optužnice. Ja shvatam da činjenice ne odgovaraju svima jednako, i ne sporim da imaju propusta, grešaka i čega sve ne - ali oni makar ne nude interpretaciju događaja, nego same događaje. Nešto što ti nisi u stanju da pojmiš, jer si obeznanjen sektaškom ideologijom tog pametnjakovića sa avatara.
Koliko ja znam Ameri su oslobodili Belhadža, jer nisu imali nikakvih argumenata protiv njega, ali ga je onda za njih zdekovao tvoj voljeni heroj veliki brat i vođa pukovnik pa ga jedno 7 godina bez ikakve optužnice držao u zatvoru, lemao, mučio i to; metode o kojima taj tvoj sa avatara sve zna.
Zadnje što je taj čovjek izjavio jeste da je njegovo opredjeljenje građanska i civilna država, te da su Libijci svakako muslimani.... Javno je iz Babul-Azizije pred kamerama pozvao na poštivanje odluka Prelaznog vijeća, te na obavezu da se nikom ne nanese nikakvo zlo. On je zapovjednik oružanih trupa tripolitanskog krila pobunjenika, nema nikakvu političku niti ideološku autonomiju, jednostavno je iskusan vojnik, a ti si ga se dobavezao i ono ufol zavjera...
Veterani raznih ratova su ti koji znaju ratovati, šta su trebali imenovati nekog pacifistu da se sa tiraninom i ubicom pronosa.
VerticalHairFactor

#2705 Re: LIBIJA

Slažem se sa tobom, kad je NATO pomeo tiraninove tenkove i avijaciju, zločinci i ubice nisu mogli ni trenutka stati pred pobunjenicima, jer oni ratuju za krvav novac, a libijski narod za svoju slobodu i promjene nabolje.

U tome je sva razlika.
VerticalHairFactor

#2706 Re: LIBIJA

Evo ti komunike ovog tipa nakon oslobađanja Tripolija. Ne mogu sve sa arapskog prefurati jer bi potrajalo, ali u njemu jasno kaže da je misija i borba Vojnog zapovjedništva da libijski narod živi slobodno i časno, omogućavanje civilnim vlastima da zaštite temeljna ljudska prava svih građana Libije koji žele da žive u sjeni društvene pravde i neovisnog sudstva, da se razdvoje vlasti (zakonodavna, izvršna i to) i izgrade institucije, da se iznova otvore ambasade i predstavništva inostranih zemalja, da Libija krene naprijed, itd. U tom smislu on proglašava objedinjavanje svih naoružanih formacija i njihovo striktno stavljanje pod komandu Prelaznog vijeća, odnosno razradu strategije zaštite glavnog grada i osiguravanje stranih diplomatskih predstavništava. Na kraju dodaje živjela Libija slobodna i neovisna. Zašto je nekom čudno da čovjek voli svoju zemlju i želi joj služiti, pa makar bio veteran afganistansko-sovjetskog rata.
r_faruk

#2707 Re: LIBIJA- moguci razlozi bestijalnog uništavanja

Post by r_faruk »

heh.................. meni opet pricaju ljudi koji su tamo proveli neko vrijeme (radili, zivili), da nije bas tako sjajno. infrastrukture nema, vlada anarhija, ako si rekao nesto protiv gadafija odveden si i gotovo........... niko nista o tebi ne zna............. kazu da je narod gladan............... ovo je opet rekla kazala, ja nisam bio, nisam vidio...............
ne kontam sto bi se pobunili ako im je valjalo.................

ne kontam sto su misljenja ovako suprotna...............

otac mi je radio u libiji.................. pricao mi je da im je vojska znala rekvirirati vozilo i vratiti ga sutra polupanih stakala, izresetanog idt, takodjer je vojska dolazila na gradiliste sa kanisterima od po pedest litara i uzimala im gorivo....................... jednostavno kazu naspi.............
Cyrax

#2708 Re: LIBIJA

Post by Cyrax »

VerticalHairFactor wrote:Slažem se sa tobom, kad je NATO pomeo tiraninove tenkove i avijaciju, zločinci i ubice nisu mogli ni trenutka stati pred pobunjenicima, jer oni ratuju za krvav novac, a libijski narod za svoju slobodu i promjene nabolje.

U tome je sva razlika.
Manje CNN-a, manje Al Jazeere i mozda se dohavizas. Kakvu slobodu, kakve promjene? :-)
sanaman

#2709 Re: LIBIJA

Post by sanaman »

ne valja CNN, mada kada je izvjestavao o ratu u BiH onda je valjalo

ne valja Al-Jazeera, ali kada su izvjestavali iz Iraka i bili kontra zapadnim medijima onda je valjalo

nego...sta je pravi i jedini relevatni izvor informacija?
Cyrax

#2710 Re: LIBIJA

Post by Cyrax »

sanaman wrote:ne valja CNN, mada kada je izvjestavao o ratu u BiH onda je valjalo

ne valja Al-Jazeera, ali kada su izvjestavali iz Iraka i bili kontra zapadnim medijima onda je valjalo

nego...sta je pravi i jedini relevatni izvor informacija?
Pricamo o Libiji ne o gore navedenima a i nije trebala neka osobito velika pamet da se vidi sta se radilo u BiH i Iraku.
breuer

#2711 Re: LIBIJA

Post by breuer »

Cyrax wrote:
VerticalHairFactor wrote:Slažem se sa tobom, kad je NATO pomeo tiraninove tenkove i avijaciju, zločinci i ubice nisu mogli ni trenutka stati pred pobunjenicima, jer oni ratuju za krvav novac, a libijski narod za svoju slobodu i promjene nabolje.

U tome je sva razlika.
Manje CNN-a, manje Al Jazeere i mozda se dohavizas. Kakvu slobodu, kakve promjene? :-)
a šta ćemo gledati, hayat :oops:
Cyrax

#2712 Re: LIBIJA

Post by Cyrax »

breuer wrote:
Cyrax wrote:

U tome je sva razlika.
a šta ćemo gledati, hayat :oops:
Hustler, Daring TV i slicno. Nikad nije dosadno :D
breuer

#2713 Re: LIBIJA

Post by breuer »

Cyrax wrote:Hustler, Daring TV i slicno. Nikad nije dosadno :D
youtube, harun yahya, the arrivals... :oops:
Spejs

#2714 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

@Vertikalni

Opet ponavljaš istu priču i još mi spočitavaš da ti nisam ponudio ni jedan argument. Za razliku od tvojih ispraznih tvrdnji ja sam ponudio mnoštvo argumenata i dokaza koje si ti u startu okarakterisao kao propagandu ala Risto Đogo. Ako želiš da se "gađamo" argumetima, može!

Argument br.1:
Kao što iz priloženih snimaka možeš vidjeti veliki broj ljudi podržava Gadafija. Koji je tačan broj njegovoh pristalica je nepoznat.Isto tako je nepoznat i tačan broj pobunjenika pa niko u stvari i ne zna šta je prava volja libijskog naroda. Izvoli snimke koji pokazuju Gadafijeve pristalice i nadam se da ćeš mi uzvratiti snimkama koji nam govore o brojnosti pobunjenika:
http://www.youtube.com//watch?v=WRE-y8K ... r%ADelated (Tripoli)
http://www.youtube.com//watch?v=zTQxqac ... ideo_title (Ajalet)
http://www.youtube.com//watch?v=_Qf92ip ... %20500.000 (Zlitan)
http://www.youtube.com//watch?v=F-h4os5 ... 1.2million (Zawia)

Argument br. 2:
Ljudi koji ruše Gadafija su isti oni koji su dugi niz godina radili za njega. Tako da imamo situaciju gdje će sjahati Kurta a uzjahati Murta.
Image
Ovaj čovjek, Mustafa_Abdul_Jalil, je bio ministar pravde u Gadafijevoj vladi i on je trenutni predsjedavajući Libijskog Nacionalnog Vijeća koje se bori protiv Gadafija. Najbolja riječ za opisati ovu situaciju je OKSIMORON!

Argument br3:
Al Kaida se bori na strani pobunjenika!
Vođa pobunjenika i trenutno najmoćniji čovjek u Libiji je već pomenuti Abdelhakim Belhadj. On je osnivač terorističke Al Kaidine ispostave koja se zove Libijska Islamistička Borbena Grupa sa borbenim iskustvom iz Afganistana.. U svojoj prošlosti nekoliko puta je čovjek na čelu ove grupe pokušao likvidirati Gadafija sa krajnjim ciljem da od Libije napravi islamsku državu koja će se zasnivati na talibanskoj ideologiji.Nakon 911 napada u Njujorku ova grupa je bila na svim crnim listama zapadnjih zemalja a ovih dana je rehabilitovana od strane zapadnih zemalja i bori se protiv Gadafija. Broj boraca ove terorističke organizacije procjenjuje se na između 600-700 terorista. Jedan od terorista u intervjuu za New York Times potvđuje da se on prije rata u Libiji borio protiv NATO-a,Amerike i Gadafija:

“Isn’t it interesting how they were hunting us for years and were working with Muammar el-Qaddafi?” said Abu Sohaib, referring to the United States, which after Libya disbanded its unconventional weapons program in 2003 worked closely with Libyan authorities to combat terrorism. “Now we are cooperating with NATO and the West, those who used to put us in jail.”

Argument br.4:
Strane službe u Libiji!
Na početku samog izbijanja sukoba libijska tajna služba je presrela poziv između britanskog ambasadora i vođe Nacionalnog Vijeća Libije(pobunjenika) gdje se govori o raspodjeli SAS jedinica u Libiji. Njihov razgovor:

http://www.youtube.com/watch?v=8a0umRuQt6c

Čak je i sam NATO poslije nekog vremena kada je postalo i više nego očigledno njihovo prisustvo u Libiji priznao da su Britanske i Francuske trupe stacionirane u Libiji i da se na tlu bore protiv Gadafija:

British Defense Secretary Liam Fox:
"I can confirm that NATO is providing intelligence and reconnaissance assets to the NTC [National Transitional Council] to help them track down Colonel Gaddafi and other remnants of the regime,"

Snimak koji izravno potvrđuje prisustvo naoružanih vojnika na strani pobunjenika:

http://www.youtube.com/watch?v=kJYoCVNj ... re=related

Eto argumenata moj Vertikalni. Da li su dovoljni da ti barem malo poremte tvoja stajališta, odluči sam.

Takođe su interesantni podaci i o osnivanju nove Centralne Banke Libije, dugu evropskih zemalja prema Gadafijevoj Libiji, koncesiji za naftu, NATO zločinima, uvođenje zlatnog dinara i osnivanje Afričke Unije za koju se Gadafi borio.... i još mnogo drugih informacija i činjenica koje svakog ko misli svojom glavom tjera na razmišljanje o pravoj istini sukoba u Libiji.
Zahvaljujući internetu i raznovrsnosti informacija teško je danas poturati neistine kao istine i svako ko traži pravu istinu uz malo logičnog razmišljanja može doći do nje. Sukob u Libiji svakako nije u principu crno-bijelo, već ima i dosta sive boje i koju god stranu odlučiš podržati stao si na stranu ubijanja i razaranja. Jer i jedni i drugi svoje ciljeve istjeruju kalašnjikovom i bombama a ne cvijećem u rukama i pacifističkim parolama. Samo je pitanje na čijoj strani je istina!?
VerticalHairFactor

#2715 Re: LIBIJA

Zbog brojnosti i premoćne podrške Gadafiju, očekujem brzu pukovnikovu pobjedu. Sve je jasno, odričem se svojih zabluda...

I mada ga niko nije vezivao za El-Kaidu, osim po principu ako si bio u Afganistanu i borio se, svašta može biti, Belhadžu ne pomažu ni javno izrečeni stavovi, ni činjenica da se ogradio od prljave doktrine koju koristi spomenuta organizacija odmah na početku, a još manje činjenica da nije počinio niti jedno nedjelo. Jedini grijeh borba protiv brata velikog vođe dovoljan je da mu se spočita sve što si naveo. Njegova djela će pokazati ko je i šta je, ali jedno je sigurno, diktator Gadafi više neće lokati krv svom narodu, a tome je ovaj tip itekako doprinijeo.

Hendikep da niti razumiješ niti si u stanju na autentičan način pratiti izlaganja novih libijskih zvaničnika pa i Mustafu Abdul-Dželila, bivšeg ministra pravde, stoji između tebe i saznanja da je taj isti čiju si sliku postao prvi, svojevoljnim prijavljivanjem, na tapeti za istragu. Prilokom posjete Ahmeda Davutoglua Libiji pred Bajram je na konferenciji za novinare izjavio da je pokrenuta istraga protiv njega, te da je potrebno utvrditi ulogu svakoga za vrijeme Gadafijevog režima. Ono što si zaboravio reći - ako to nije bilo namjerno kao dio vaše šiitske doktrine skrivanja i tukje - jeste da je Mustafa Abdul-Dželil dao ostavku na spomenuto mjesto zbog nemogućnosti da izdejstvuje oslobađanje političkih zatvorenika, ali je odbijen i pao u nemilost brata velikog vođe. Prvi je u Bengaziju proglasio neposluh bratu velikom vođi nakon čega je spomenuti počeo klati. Njegov potez su hvalili svi koji se bave ljudskim pravima u svijetu ili barem smatraju da se ljude ne može tek tako ubijati.
Smisao je da se nakon konsolidacije pristupi izborima, a ne da Mustafa Abdul-Dželil ostane u ulozi brata velikog vođe, ali to je daleko iznad tvojih kognitivnih kapaciteta - dobra diktatura, ustreljivanje cura po trgovima, to je put Ahmedinedžada.

Gadafi nije bio budućnost, niti jedna diktatura nije budućnost spram bilo kakve društvene devijacije, makakva ona bila. Lijek za autoritarni kapitalizam i imperijalizam nije klerikalna diktatura tipa iranske šiitske tiranije, niti bilo kakva druga diktatura - Libijci neće riješiti sve probleme ovog svijeta svrgavanjem jednog tiranina, niti će riješiti sve svoje probleme, ali će barem riješiti jedan svoj problem i krenuti drukčijim putem od onog u kojem se svi talovi i sve ostalo završavaju preko jednog čovjeka, koji za sebe kaže da ne obnaša nikakvu poziciju u državi, a niti njegov sin Sejf.
Divno, dakle nije ni svrgnut, on je revolucionarni mesija, kojeg njegov narod obožava - veoma brzo će osloboditi zemlju od "pacova", u "napadu miliona" on će Libiju voditi putevima revolucije.
Moje stavove neće "poremetiti" nikakva "Ristoovska propaganda", prije će biti da su poremećeni stavovi ljudi koji podržavaju diktatore i ubice.

Ako hoćeš da vidiš koliko je i kakvi su ljudi koji podržavaju Libiju oslobođenu od zločinca Gadafija i njegovih pobornika sad imaš priliku - ako imaš Telemach, okreni na Al Jazeeru, Mustafa Abdul-Dželil i članovi Prelaznog vijeća su sletjeli na aerodrom u Tripoliju, ide live prenos, prelazna vlada se seli u glavni grad.
Evo svakog momenta očekujem "napad miliona" i uništavanje i usmrćivanje "pacova", bejt bejt, dar dar, zenga zenga... I ti zoveš ljude pacovima, zar su pacovi i ona djeca poubijana u opsadi Misrate.
Bosnolog

#2716 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

POBUNJENICI KRENULI U OFANZIVU POSLE INTERVENCIJE NATO
UBIJENO 12 SRBA I DEVET HRVATA, BORILI SE ZA GADAFIJA!

(0) Send to friend Print Ponedeljak, 12. Septembar, 2011.| Autor: Novinske agencije
To su hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali zgradu, navode pobunjenici

MISRATA - Dvanaest Srba i devet Hrvata, koji su se borili na strani Moamera Gadafija ubijeni su tokom borbi za grad Misratu, preneo je Večernji list! U reportaži iz Libije hrvatski list navodi da je u zgradi osiguranja u centru Misrate bilo 85 stranih plaćenika!

Domaćini novinarima bili su pobunjenici.
„Zgradu su bili zauzeli plaćenici. Profesionalne ubice iz Hrvatske, BiH, Ukrajine, Srbije, Rusije, Kolumbije... Bilo ih je ukupno 85, pod punom ratnom opremom. Hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali zgradu, navodi vodič hrvatskog novinara kroz Libiju Abdelaziz Madini. Na pitanje šta se desilo sa njima on odgovara da su neki poginuli u borbi a da su ostali likvidirani nakon toga.

„To su ubice, krvnici, to nisu vojnici, nego ljudi koji bezdušno ubijaju za novac. Prema informacijama kojima raspolažem, među ubijenima je bilo devet hrvatskih državljana, 12 srpskih, 11 Ukrajinaca i 10 Kolumbijaca. Ostali, čini mi se, nisu identifikovani. Plaćenici koji su uhvaćeni u Tripoliju i drugim gradovima prebačeni su u zatvor u Bengazi i njih čeka suđenje. No, ima ih još puno i na slobodi. Pobegli su i skrivaju se u Sirtu, Bani Validu ...", navodi ovaj Libijac.

Dodaje da su napadi Gadafijevih snaga bili žestoki da su grad gađali minobacačima, veberima, dalekometnim projektilima.
„Došli su gotovo do centra grada. NATO-ova intervencija stigla je u zadnji čas. Da nisu došli, grad bi sigurno bio u njihovim rukama, a ovde bi se dogodio pravi genocid. Gadafijevi su plaćenici pobili sve ljude u predgrađu i svim mestima u koja su ušli. Ubijali su sve što je disalo. I ovde u Misrati ubijali su nevine ljude: žene, decu, starce... Tek kad im je NATO uništio teško naoružanje, mogli smo da krenemo u kontraofanzivu i isteramo ih iz grada", ispričao je Abdelaziz Madini novinaru hrvatskog lista.
Dosli dvanaestog Avgusta u ratnu Libiju :shock: :shock: :shock: :shock: ,.....Ovo su oni sto su ih zarobili kao snajperiste,....
Spejs

#2717 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

VerticalHairFactor wrote:Zbog brojnosti i premoćne podrške Gadafiju, očekujem brzu pukovnikovu pobjedu. Sve je jasno, odričem se svojih zabluda...

I mada ga niko nije vezivao za El-Kaidu, osim po principu ako si bio u Afganistanu i borio se, svašta može biti, Belhadžu ne pomažu ni javno izrečeni stavovi, ni činjenica da se ogradio od prljave doktrine koju koristi spomenuta organizacija odmah na početku, a još manje činjenica da nije počinio niti jedno nedjelo. Jedini grijeh borba protiv brata velikog vođe dovoljan je da mu se spočita sve što si naveo. Njegova djela će pokazati ko je i šta je, ali jedno je sigurno, diktator Gadafi više neće lokati krv svom narodu, a tome je ovaj tip itekako doprinijeo.

Hendikep da niti razumiješ niti si u stanju na autentičan način pratiti izlaganja novih libijskih zvaničnika pa i Mustafu Abdul-Dželila, bivšeg ministra pravde, stoji između tebe i saznanja da je taj isti čiju si sliku postao prvi, svojevoljnim prijavljivanjem, na tapeti za istragu. Prilokom posjete Ahmeda Davutoglua Libiji pred Bajram je na konferenciji za novinare izjavio da je pokrenuta istraga protiv njega, te da je potrebno utvrditi ulogu svakoga za vrijeme Gadafijevog režima. Ono što si zaboravio reći - ako to nije bilo namjerno kao dio vaše šiitske doktrine skrivanja i tukje - jeste da je Mustafa Abdul-Dželil dao ostavku na spomenuto mjesto zbog nemogućnosti da izdejstvuje oslobađanje političkih zatvorenika, ali je odbijen i pao u nemilost brata velikog vođe. Prvi je u Bengaziju proglasio neposluh bratu velikom vođi nakon čega je spomenuti počeo klati. Njegov potez su hvalili svi koji se bave ljudskim pravima u svijetu ili barem smatraju da se ljude ne može tek tako ubijati.
Smisao je da se nakon konsolidacije pristupi izborima, a ne da Mustafa Abdul-Dželil ostane u ulozi brata velikog vođe, ali to je daleko iznad tvojih kognitivnih kapaciteta - dobra diktatura, ustreljivanje cura po trgovima, to je put Ahmedinedžada.

Gadafi nije bio budućnost, niti jedna diktatura nije budućnost spram bilo kakve društvene devijacije, makakva ona bila. Lijek za autoritarni kapitalizam i imperijalizam nije klerikalna diktatura tipa iranske šiitske tiranije, niti bilo kakva druga diktatura - Libijci neće riješiti sve probleme ovog svijeta svrgavanjem jednog tiranina, niti će riješiti sve svoje probleme, ali će barem riješiti jedan svoj problem i krenuti drukčijim putem od onog u kojem se svi talovi i sve ostalo završavaju preko jednog čovjeka, koji za sebe kaže da ne obnaša nikakvu poziciju u državi, a niti njegov sin Sejf.
Divno, dakle nije ni svrgnut, on je revolucionarni mesija, kojeg njegov narod obožava - veoma brzo će osloboditi zemlju od "pacova", u "napadu miliona" on će Libiju voditi putevima revolucije.
Moje stavove neće "poremetiti" nikakva "Ristoovska propaganda", prije će biti da su poremećeni stavovi ljudi koji podržavaju diktatore i ubice.

Ako hoćeš da vidiš koliko je i kakvi su ljudi koji podržavaju Libiju oslobođenu od zločinca Gadafija i njegovih pobornika sad imaš priliku - ako imaš Telemach, okreni na Al Jazeeru, Mustafa Abdul-Dželil i članovi Prelaznog vijeća su sletjeli na aerodrom u Tripoliju, ide live prenos, prelazna vlada se seli u glavni grad.
Evo svakog momenta očekujem "napad miliona" i uništavanje i usmrćivanje "pacova", bejt bejt, dar dar, zenga zenga... I ti zoveš ljude pacovima, zar su pacovi i ona djeca poubijana u opsadi Misrate.
Talibanski borac Belhadž i Gadafijev ministar pravde Abdul-Dželil, su tek prije mjesec dana doživjeli prosvjetljenje i na jednom postali borci za demokratiju i slobodu!?

Zar ti stvarno vjeruješ u ova sranja!??

Vrijeme će pokazati pravu istinu, do tada ostaje nada da će Gadafi u životu ostati barem godinu dana kako bi konsolidovao redove i rastjerao ove pacove i Libiju po drugi put oslobodio od imperijalista!
Spejs

#2718 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Bosnolog wrote:

(0) Send to friend Print Ponedeljak, 12. Septembar, 2011.| Autor: Novinske agencije
To su hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali zgradu, navode pobunjenici

MISRATA - Dvanaest Srba i devet Hrvata, koji su se borili na strani Moamera Gadafija ubijeni su tokom borbi za grad Misratu, preneo je Večernji list! U reportaži iz Libije hrvatski list navodi da je u zgradi osiguranja u centru Misrate bilo 85 stranih plaćenika!

„Zgradu su bili zauzeli plaćenici. Profesionalne ubice iz Hrvatske, BiH, Ukrajine, Srbije, Rusije, Kolumbije... Bilo ih je ukupno 85, pod punom ratnom opremom. Hladnokrvne ubice zbog kojih smo imali velike gubitke dok smo oslobađali zgradu, navodi vodič hrvatskog novinara kroz Libiju Abdelaziz Madini. Na pitanje šta se desilo sa njima on odgovara da su neki poginuli u borbi a da su ostali likvidirani nakon toga.

„To su ubice, krvnici, to nisu vojnici, nego ljudi koji bezdušno ubijaju za novac. Prema informacijama kojima raspolažem, među ubijenima je bilo devet hrvatskih državljana, 12 srpskih, 11 Ukrajinaca i 10 Kolumbijaca. Ostali, čini mi se, nisu identifikovani. Plaćenici koji su uhvaćeni u Tripoliju i drugim gradovima prebačeni su u zatvor u Bengazi i njih čeka suđenje. No, ima ih još puno i na slobodi. Pobegli su i skrivaju se u Sirtu, Bani Validu ...", navodi ovaj Libijac.

Dodaje da su napadi Gadafijevih snaga bili žestoki da su grad gađali minobacačima, veberima, dalekometnim projektilima.
„Došli su gotovo do centra grada. NATO-ova intervencija stigla je u zadnji čas. Da nisu došli, grad bi sigurno bio u njihovim rukama, a ovde bi se dogodio pravi genocid. Gadafijevi su plaćenici pobili sve ljude u predgrađu i svim mestima u koja su ušli. Ubijali su sve što je disalo. I ovde u Misrati ubijali su nevine ljude: žene, decu, starce... Tek kad im je NATO uništio teško naoružanje, mogli smo da krenemo u kontraofanzivu i isteramo ih iz grada", ispričao je Abdelaziz Madini novinaru hrvatskog lista.
Dosli dvanaestog Avgusta u ratnu Libiju :shock: :shock: :shock: :shock: ,.....Ovo su oni sto su ih zarobili kao snajperiste,....
Eto "boraca za slobodu i demokratiju"!

Hladnokrvne ubice koje likvidiraju ratne zarobljenike...

Biće posla za Haški tribunal.
Bosnolog

#2719 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

Spejs wrote:
Bosnolog wrote:

Eto "boraca za slobodu i demokratiju"!

Hladnokrvne ubice koje likvidiraju ratne zarobljenike...

Biće posla za Haški tribunal.
Citas li ti sta su ovi radili i trazlili u Libiji,.....
Ako su dosli u LIbiju da ubijaju libijske civile ili borce protiv gadafijeve tiuranije kao snajperisti onda su dobili ono sto su trazili i zasluzili,..... ;-)

Cisto sumnjam da su radnici dosli 12 tog Avgusta da rade u ratnoj Libiji,...

Interesantno da su cetnici i ti na istoj strani,........ :oops:
Spejs

#2720 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Zaboravljaš da su pored "četnika" ubijeni Hrvati i Kolumbijci...

U ovom slučaju je očigledno kršenje Ženevske konvencije i običaja ratovanja prema ratnim zarobljenicima.

Pobunjeci su raspuštena banda koja sudi i ubija sve one koji im se nađu na putu.

Ovo je posao za Haški tribunal!
Bosnolog

#2721 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

Spejs wrote:Zaboravljaš da su pored "četnika" ubijeni Hrvati i Kolumbijci...

U ovom slučaju je očigledno kršenje Ženevske konvencije i običaja ratovanja prema ratnim zarobljenicima.

Pobunjeci su raspuštena banda koja sudi i ubija sve one koji im se nađu na putu.

Sve uljeze i strane placenike koji su dosli da ubijaju za Gadafijev novac su zauvijek uklonjeni da ne prolijevaju nevinu krv libijskog naroda i oslobodilaca Gadafijeve tiranije,nisu ih trebali ubijati bez sudenja,trebali su prvo osuditi na smrtnu kaznu a potom strijeljati,....Ratni,odnosno prijeki sud je trebao presuditi istima,.Cuj ovo za haskog suda,...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Hag je rezervisan za Gadafija i visedecenijske krvolocne zvijeri,.....ili ce zavrsiti na vjesalima ko Sadam Husen kao pravednija presuda,..;-)
Spejs

#2722 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

Bosnolog wrote:
Spejs wrote:Zaboravljaš da su pored "četnika" ubijeni Hrvati i Kolumbijci...

Sve uljeze i strane placenike koji su dosli da ubijaju za Gadafijev novac su zauvijek uklonjeni da ne prolijevaju nevinu krv libijskog naroda i oslobodilaca Gadafijeve tiranije,nisu ih trebali ubijati bez sudenja,trebali su prvo osuditi na smrtnu kaznu a potom strijeljati,....Ratni,odnosno prijeki sud je trebao presuditi istima,.Cuj ovo za haskog suda,...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Hag je rezervisan za Gadafija i visedecenijske krvolocne zvijeri,.....ili ce zavrsiti na vjesalima ko Sadam Husen kao pravednija presuda,..;-)
Zakon je jasan. Ženevska konvencija ne dozvoljava ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika.

U protivnom se desi Srebrenica.
Bosnolog

#2723 Re: LIBIJA

Post by Bosnolog »

Spejs wrote:
Zakon je jasan. Ženevska konvencija ne dozvoljava ubijanje i mučenje ratnih zarobljenika.

U protivnom se desi Srebrenica. :shock: :shock: :shock:
Porediti ove placenicke ubice i srebrenicke zrtve genocida je bolesno,..... :oops:
Sudenje za ratne zlocince i ubice koje imaju krvave ruke i zivote libijskog naroda treba suditi i presuditi a smrtna presuda je legitimna presuda,....kakao su ubijeni u to ne ulazim,ubijeni razoruzani bez sudenja ne podrzavam,strijeljani po prijekom sudu placenika i uljeza ubica je ono sto su mogli ocekivati u takvim rabotama,.....Manje zlocinackog smece na Balkanu,koje je svakako zatrpano i istima. ;-)
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2724 Re: LIBIJA

Post by -LIBERO- »

Ja ne mogu da vjerujem sta pises ti Spejs.
Halo ba,placenici tj. placene ubice su dosli i redom masakrirali Libijski narod ,i ti se pozivas na zenevske konvencije. Moze ,ja sam za..a kako opravdavas velikog pukovnika koji je aganzovao i platio te pse rata i pustio na svoj narod???

Sta bi trebalo onda sa Gadafijem uraditi???? A ti podrzavas taj i takav rezim i tog psihoparu od Gadafija. :-)
Spejs

#2725 Re: LIBIJA

Post by Spejs »

I u Beogradu vlada sveopšte mišljenje da su u Srebrenici ubijani vojnici i "mudžahedini" koji su masakrirali Srbe po okolnim selima. Sve što se tamo desilo, desilo se iz osvete i jer su to sami tražili.

Ovako i vi razmišljate. Zakon je jasan. Zabranjeno je ubijanje vojnih zarobljenika i ne postoji ni jedan razlog da se to opravda. Ovi ljudi nisu imali ni suđenje pobogu!

Da li su ti ubijeni ljudi plaćenici ili ne, ne zna niko od nas! Sve što imamo je jedan članak i izjava nekakvog Al Kaidinog borca koji im je sprašio metak u glavu. Ne opravdavajte ono što opravdati ne možete.
Post Reply