Android OS
Moderator: Benq
- Revolucionar ★
#2701 Re: Android OS
ovaj sto je dosao nije los .. par free komada sam testirao, nista specijalnoo .. svakako kad slusam mjuzu, dovoljno mi shuffle, sluske i lagano 
- van helsing
#2702 Re: Android OS
Definitivno PowerAMP. Ako vam se ne placa,onda si instalirajte Black Market i skidajte crackovane verzije.
Sent from my MB200 using Tapatalk
Sent from my MB200 using Tapatalk
-
Astrix
#2703 Re: Android OS
A ima li neka app za bolji pregled muzike, imam bruku nekih pjesama a valja to naci. Doduse ovaj moj standardni nije los, ali treba mi ko neki pretrazivac ili nesto slicno tome

- mr.torture
#2704 Re: Android OS
Ma opet isti odgovor.Astrix wrote:A ima li neka app za bolji pregled muzike, imam bruku nekih pjesama a valja to naci. Doduse ovaj moj standardni nije los, ali treba mi ko neki pretrazivac ili nesto slicno tome![]()
![]()
http://powerampapp.com/features/
PowerAMP ce ti proskenirati kompletnu karticu i sve audio fajlove koje nadje sortirati u svoj library po albumima/izvodjacima/zanrovima, radi lakseg browsanja, a isto tako moci ces i odabrati listu po folderima, u slucaju da ti neke pjesme nisu tagovane npr.
A naravno imas i search funkciju, pa opletes lagano po pretrazivanju ako bas ne mozes nikako da se snadjes u folderima i albumima.
-
Enofazni števec
#2705 Re: Android OS
Instagram je tu
Pocnite da hipster fotografisete

Pocnite da hipster fotografisete
- friskyoreo
#2706 Re: Android OS
Za one koji nemaju poklopac na kameri na telefonu (ne znam kako se to zove). Uglavnom ako vam je lens stalno otvoren i primijetili ste da vam je losija slika ima spasa.
Kod mene su slike bile skroz mutne, do te mjere da nisam vise ni korisio kameru. Uzmete malo paste za zube i lagano papirom ili krpom kruznim pokretima brisete onu plastiku koja vam ide preko lens-a. Samo malkice, nemojte puno stiskati, pasta ima jako abrazivno dejstvo. Ali razlika je nevjerovatna.
Naravno ovo radite na svoju odgovornost, ako sta zeznete, nisam vam ja kriv. Toliko sam odusevljen ovim trikom da sam morao podijeliti sa vama.

- Revolucionar ★
#2707 Re: Android OS
friskyoreo wrote:Za one koji nemaju poklopac na kameri na telefonu (ne znam kako se to zove). Uglavnom ako vam je lens stalno otvoren i primijetili ste da vam je losija slika ima spasa.Kod mene su slike bile skroz mutne, do te mjere da nisam vise ni korisio kameru. Uzmete malo paste za zube i lagano papirom ili krpom kruznim pokretima brisete onu plastiku koja vam ide preko lens-a. Samo malkice, nemojte puno stiskati, pasta ima jako abrazivno dejstvo. Ali razlika je nevjerovatna.
Naravno ovo radite na svoju odgovornost, ako sta zeznete, nisam vam ja kriv. Toliko sam odusevljen ovim trikom da sam morao podijeliti sa vama.
![]()
isto radim sa CD-ovima
- TAFKAP
#2708 Re: Android OS
Imam jedno pitanje za androidase: Koliko su sigurne/ciste aplikacije koje se mogu naci na stranicama van Marketa/Play Store-a?
Vidim da par od forumasa predlazu neke alternative Google PlayStore-u, pa se nesto pitam kako i koliko su sigurni da aplikacije koje instaliraju (i preporucuju drugim clanovima foruma) nisu malware.
Da li antiviruska rijesenja u svojim desktop varijantama mogu otkriti potencialni malware u apk-u prije instaliranja na mobilni? (npr. skeniranjem preko virustotal-a i sl.)
i
da li je moguce otkriti malware nakon instalacije apk-a, jer velika vecina AntiVirus aplikacija ima slab (ili nikakav) postotak otkrivanja malware-a, a scan desktop verzijom Antivirus programa omogucava skeniranje samo SD kartice, dok je internu memoriju mobilnog nemoguce skenirati.
Da li uopste i ako da, kako provjeravate sigurnost aplikacije/-a koje instalirate na svoj mobilni?
Vidim da par od forumasa predlazu neke alternative Google PlayStore-u, pa se nesto pitam kako i koliko su sigurni da aplikacije koje instaliraju (i preporucuju drugim clanovima foruma) nisu malware.
Da li antiviruska rijesenja u svojim desktop varijantama mogu otkriti potencialni malware u apk-u prije instaliranja na mobilni? (npr. skeniranjem preko virustotal-a i sl.)
i
da li je moguce otkriti malware nakon instalacije apk-a, jer velika vecina AntiVirus aplikacija ima slab (ili nikakav) postotak otkrivanja malware-a, a scan desktop verzijom Antivirus programa omogucava skeniranje samo SD kartice, dok je internu memoriju mobilnog nemoguce skenirati.
Da li uopste i ako da, kako provjeravate sigurnost aplikacije/-a koje instalirate na svoj mobilni?
- Edinho2011
#2709 Re: Android OS
Pa ako aplikacije skidas preko racunara, skeniras ih na racunaru pa onda prebacuj na telefon !TAFKAP wrote:Imam jedno pitanje za androidase: Koliko su sigurne/ciste aplikacije koje se mogu naci na stranicama van Marketa/Play Store-a?
i
Pa ako aplikacije skidas preko racunara onda ih fino na racunaru skeniras i tek onda prebacuj na telefon !
- _Reds_
#2710 Re: Android OS
Ako ti telefon nije rootan slaba je sansa da ti ista mogu tvom mobu, ako je rootan druga prica!TAFKAP wrote:Imam jedno pitanje za androidase: Koliko su sigurne/ciste aplikacije koje se mogu naci na stranicama van Marketa/Play Store-a?
i
Drugo imas raznih antivirusa za android i to besplatno.
-
Eborg
#2711 Re: Android OS
Nedavno je bio ovdje link o tome koliko su besplatni antivirusi beskorisni tako da ne znam koliko se treba oslanjati na njih.
- _Reds_
#2712 Re: Android OS
I ja bih dodao da nisma cuo da je iko na ovoj temi imao problema sa virusima.Eborg wrote:Nedavno je bio ovdje link o tome koliko su besplatni antivirusi beskorisni tako da ne znam koliko se treba oslanjati na njih.
-
dinozzoM6
#2713 Re: Android OS
koristim avast! i na PC-u i na mobitelu 
moja preporuka za oboje
moja preporuka za oboje
- TAFKAP
#2714 Re: Android OS
To sam ja vec napisao u tekstu, samo sto nisi dobro procitao.Edinho2011 wrote:Pa ako aplikacije skidas preko racunara, skeniras ih na racunaru pa onda prebacuj na telefon !
Taj link sam ja bio postavio, bas u tome i jeste stvar, da je vecina besplatnih AntiVirus aplikacija tzv. snake oil.Eborg wrote:Nedavno je bio ovdje link o tome koliko su besplatni antivirusi beskorisni tako da ne znam koliko se treba oslanjati na njih.
@_Reds_:
Citajuci po forumima sam i ja dosao do zakljucka da je manja vjerovatnoca da malware moze uciniti nesto lose ako mobilni nije rootan, ali nigdje nisam nasao 100%-tan stav potkrijepljen cinjenicama da je to nemoguce.
PS: To da se niko na forumu dosad nije zalio ne mora da znaci da nemaju malware na mobilnom, mozda ga samo nisu primjetili.
Interesuje me (ne znam koliko su tehnicki verzirani pratioci teme), da li je npr. moguce nekako zaobici dozvole (permissions), koje dajemo aplikaciji pri njenom instaliranju na mobilni?
Ako je zaista sigurno da se te dozvole ne mogu zaobici valja samo fino procitati koje dozvole su odobrene i to je to, mada vecina aplikacija trazi konekciju sa internetom pa je tim putem moguce naknadno downloadovati malicios code sa 3rd party servera
- _Reds_
#2715 Re: Android OS
@TAFKAP
Na naravno da rootan telefon nije siguran kao onaj sto nije rootan; i da onaj ko zeli nasteti ce to lakse uraditi rootanom telefonu koji ima admin ovlasti.
Slicno je na linux-u. Obnicni user nema ovlasti koji ima SU, da bi imali neki sistemske ovlasti treba se prebaciti na SU.
Slican koncept je uveo i Windows u zadnjim verzijama, i preporucuje ga.
Telefon koji nije rootan nema admin povlasti i na njemu se ne mogu vrsiti nikakve sistemske promjene. Na rootanom telefonu te pita android da li ces nekoj aplikaciji dozvoliti da ima admin ovlasti.
Zasto je na LInixu manji problem sa virusima nego na Windowsima ??
Generalno prica o virusima i ostalim gluparijama uopce na mobitelima je prenapuhana, pa cak i na windowsima.
Za onoga ko ilo zna o racunarima i tehnici, sva ova silna prica o virusima je manje vise glupost, tj. ako malo pazi sta radi.
Dakle ako zelitie biti sigurni: Onda slidajte samo ga Google marketa, i to oni preko sto imaju dovoljno skidanja, i dovoljno pozitivnih komentara. Dakle ne skidajte aplikacije sa manje od par stotina skidanja.
Na naravno da rootan telefon nije siguran kao onaj sto nije rootan; i da onaj ko zeli nasteti ce to lakse uraditi rootanom telefonu koji ima admin ovlasti.
Slicno je na linux-u. Obnicni user nema ovlasti koji ima SU, da bi imali neki sistemske ovlasti treba se prebaciti na SU.
Slican koncept je uveo i Windows u zadnjim verzijama, i preporucuje ga.
Telefon koji nije rootan nema admin povlasti i na njemu se ne mogu vrsiti nikakve sistemske promjene. Na rootanom telefonu te pita android da li ces nekoj aplikaciji dozvoliti da ima admin ovlasti.
Zasto je na LInixu manji problem sa virusima nego na Windowsima ??
Generalno prica o virusima i ostalim gluparijama uopce na mobitelima je prenapuhana, pa cak i na windowsima.
Za onoga ko ilo zna o racunarima i tehnici, sva ova silna prica o virusima je manje vise glupost, tj. ako malo pazi sta radi.
Dakle ako zelitie biti sigurni: Onda slidajte samo ga Google marketa, i to oni preko sto imaju dovoljno skidanja, i dovoljno pozitivnih komentara. Dakle ne skidajte aplikacije sa manje od par stotina skidanja.
- friskyoreo
#2716 Re: Android OS
Mozes oduzeti dozvole aplikacijama na Cyanogen custom ROM-u. Vrlo je jednostavno. Ali pise tamo napomena da ako oduzmes neke permissions aplikacija moze da ne funkcionise normalno. Mada ja ovim sto su mi sumnjive redovno ukidam pristup resursima koje ne bi trebale koristiti i sve radi super.TAFKAP wrote: Interesuje me (ne znam koliko su tehnicki verzirani pratioci teme), da li je npr. moguce nekako zaobici dozvole (permissions), koje dajemo aplikaciji pri njenom instaliranju na mobilni?
Ako je zaista sigurno da se te dozvole ne mogu zaobici valja samo fino procitati koje dozvole su odobrene i to je to, mada vecina aplikacija trazi konekciju sa internetom pa je tim putem moguce naknadno downloadovati malicios code sa 3rd party servera
- mr.torture
#2717 Re: Android OS
Sva ta prica oko malware-a na Androidu, i generalno na mobilnim OS-ovima, je toliko prenapuhana da je to cudo jedno. Aplikacije koje se mogu naci na sajtovima van Marketa, ili sada Google Playa, su vecinom aplikacije jednostavno skinute sa Play-a, pa postavljene na net, za ljude koji nemaju cesto pristup wirelessu.
Sto se tice "crackovanih" aplikacija, koje na Marketu nisu besplatne, to nije ni blizu crackovanja koje se radi na aplikativnom software-u za desktop OS-ove. Dosta je jednostavnije i manja mogucnost a i interes da se upakuje maliciozni kod. Do sada nisam naisao ni na jedan slucaj nekog ko se zalio da mu je neka aplikacija skinuta sa neta inficirala telefon na bilo koji nacin, a posjecujem dosta Android foruma. Druga stvar, neke ultra-popularne sistemske aplikacije (tipa Titanium Backup-a, Root Explorer-a), koje masa ljudi skida i koristi u crackovanim izdanjima, bi se do sada pokazale malicioznim, da je ijedna verzija ikada bila inficirana icim.
Zakljucak, nema potrebe da se siri fama i panika, oko ove, realno bezopasne stvari. Ja imam na compu sve aplikacije koje inace koristim aktivno, i apdejtujem ih redovno (citaj: skidam sa neta kad se pojave nove verzije), tako da uvijek imam mogucnost nakon hard reseta npr, ili instalacije custom ROM-ova, instalirati sve sto zelim u par minuta. Imao pristup wirelessu ili ne.
Sto se tice "crackovanih" aplikacija, koje na Marketu nisu besplatne, to nije ni blizu crackovanja koje se radi na aplikativnom software-u za desktop OS-ove. Dosta je jednostavnije i manja mogucnost a i interes da se upakuje maliciozni kod. Do sada nisam naisao ni na jedan slucaj nekog ko se zalio da mu je neka aplikacija skinuta sa neta inficirala telefon na bilo koji nacin, a posjecujem dosta Android foruma. Druga stvar, neke ultra-popularne sistemske aplikacije (tipa Titanium Backup-a, Root Explorer-a), koje masa ljudi skida i koristi u crackovanim izdanjima, bi se do sada pokazale malicioznim, da je ijedna verzija ikada bila inficirana icim.
Zakljucak, nema potrebe da se siri fama i panika, oko ove, realno bezopasne stvari. Ja imam na compu sve aplikacije koje inace koristim aktivno, i apdejtujem ih redovno (citaj: skidam sa neta kad se pojave nove verzije), tako da uvijek imam mogucnost nakon hard reseta npr, ili instalacije custom ROM-ova, instalirati sve sto zelim u par minuta. Imao pristup wirelessu ili ne.
- adis.p
#2718 Re: Android OS
Ima neka free sms aplikacija za android mozda.. moze i u pp
hvala 
-
Eborg
#2719 Re: Android OS
Probaj SMSko, konektuje se na onaj BHMobile servis gdje možeš poslati 3 poruke dnevno besplatno a ostale po 7 kf.
Domaći proizvod. 
- adis.p
#2720 Re: Android OS
Aa, jel ide na isti 'zon kao bhtelecom, il imas koliko hoces poruka bedja.. ja svoj bht ispucam samo sto iz kreveta izadjem xD

-
Eborg
#2721 Re: Android OS
Pa kažem ti, samo se konektuje na taj servis. Tri su besplatne, ostale se naplaćuju po 7 kf. Ali je dobra stvar jer ne moraš ulaziti u browser, ukucavati šifru i to već to odradiš preko aplikacije odjednom. 
- adis.p
#2722 Re: Android OS
A nista to.. mislio sam da su sve, ama bas sve besplatne.. ionako mi je neka tarifa gdje su mi poruke prema svim 61/62 po 6kf.. tako da, jbgEborg wrote:Pa kažem ti, samo se konektuje na taj servis. Tri su besplatne, ostale se naplaćuju po 7 kf. Ali je dobra stvar jer ne moraš ulaziti u browser, ukucavati šifru i to već to odradiš preko aplikacije odjednom.
-
Eborg
#2723 Re: Android OS
Pravo da ti kažem ja ti ne vjerujem u te aplikacije sa besplatnim porukama, uvijek imaju neke začkoljice. Nekad davno sam nešto koristio, bile reklame u porukama.
Jednostavno, ne da mi se dijeliti svoju korespondenciju sa nekim lijevim firmama pa da znaju šta i kome pišem iako sam svjestan da BH Telecom i Google to prate kao Veliki brat. 
- mr.torture
#2724 Re: Android OS
Racunaj s tim da svaka ta aplikacija za "free" SMS, mora da se konektuje na net da bi funkcionisala. Tako da ako nisi cesto u dometu wirelessa, ako ga nemas kuci, ako nisi komsijin provalio, ili ako ti u blizini nije kakva kafana, nema puno smisla da ih koristis, jer se podrazumijeva da ces je koristiti kada si svorc sa kreditom, a tada se ne mozes ni konektovati na mrezu svog provajdera.adis.p wrote:Ima neka free sms aplikacija za android mozda.. moze i u pphvala
Znaci, bez wirelessa skoro da i nemaju smisla, a i ono malo svrsishodnosti koju imaju, obicno podrazumijeva da i onaj koji prima poruku mora imati istu aplikaciju instaliranu na svom telefonu, i isto tako biti u dometu mreze, bilo wirelessom, bilo APN-om.
-
BadBoy
#2725 Re: Android OS
Ovako kada čovjek malo bolje prokonta, u biti se u Bosni i ne isplati toliko smartphone. Jednostavno, najveća moć istog proizlazi iz njegove 24/7 kontektovanosti na internet, a to je kod nas samo još uvijek misaona imenica.