Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2701 Re: Sarajevska zicara?

Post by bitanga_sa_otesa »

славянин wrote:
Da se nadovezem za moj slucaj jos - da su detektori temperature ulja u transformatorima nekako spojeni na buholce tako da kada ovamo kazaljka dodje do temperature za okidanje isti upucuje signal buholcu - koji upucuje signal na SF 6 da izbaci transformator....

Odo smo mi daleko.Jos jednom oprostite svi i laka vam noc :D
nisi morao na engleski prevoditi,nema ovdje engleza :lol:
spojeni su paralelno ako postoji bucholz,ali na slici koju sam ti stavio ga nema ,vec samo termoprekidac :-D
kakav si ti inzinjer ??da nisi ti moj bivsi sef ?? on je imao slicne izvale :lol: :lol:
de objasni nam kako prekidac prekidacu moze uputiti signal???prekidac upucuje signal okidacu (spuli) na 10 kv prekidacu koji prekine strujni krug na visokom naponu i iskljuci transformator :thumbup:
_Reds_

#2702 Re: Sarajevska zicara?

Post by _Reds_ »

Otvorite novu temu.
made_in_sarajevo

#2703 Re: Sarajevska zicara?

Post by made_in_sarajevo »

na stanicama mora sila nebeska udariti da bi se sprzilo i otislo u helac sve :mrgreen: . jedan je razlog tome, sto se nije fuserilo,a i firme koje su radile nece sebi dozvoliti takvo nesto inace. glavi ormari na donjoj i gornjoj imaju katodne, uzemljenje objekta je uradjeno isto kako treba.

ovo sto je gorilo na bjelasnici, eh to vam je danas moderna recenica kod direktora, elektroinzinjera... "boli me kurac ovaj je jeftiniji". e pa kad je jeftinije eto ti sad, gledaj kako gori :mrgreen: .

struja je kurva i stigne te kad tad, kod mene je stari prije rata usao na odrzavanje trafo stanice, jaranu mu preleti kljuc sa sarafa i padne na sabirnice, jaran pogine, stari izgorio. dan danas cim se napravi junak da moze on tegliti, sutra dan ide kukanje kako ga ruka boli koja je najvise najebala.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2704 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

славянин wrote:
1. Whenever gas bubbles are formed inside the transformer due to severe fault.

2. Whenever the level of transformer oil falls.

3. Whenever transformer oil flows rapidly from the conservation tank to the main or from the main tank to the conservation tank.

Advantages of Buchholz relay
Buchholz relay indicates inter turn faults and faults due to heating of core and helps in the avoidance of severe faults.
Nature and severity of fault can be determined without dismantling the transformer by testing the air samples.
Limitation of Buchholz relay
It can sense the faults occurring below the oil level only. The relay is slow and has a minimum operating range of 0.1second and an average operating range of 0.2 seconds.

Da se nadovezem za moj slucaj jos - da su detektori temperature ulja u transformatorima nekako spojeni na buholce tako da kada ovamo kazaljka dodje do temperature za okidanje isti upucuje signal buholcu - koji upucuje signal na SF 6 da izbaci transformator....
https://www.youtube.com/watch?v=YtyYPdvxFLI

evo za raju jedan clip :D
https://www.youtube.com/watch?v=D8EQPx-ptKk

Odo smo mi daleko.Jos jednom oprostite svi i laka vam noc :D
eto procitaj sta si stavio i vidjet ces da je to sto ti bitanga pise :mrgreen:

isključivo dizanje pritiska ulja radi parcijalnog pražnjenja između namota (ili ti ga kratak spoj transformatora).
Ako zelis snimim ti jednom ispitivanje trafo ulja, i pojavu mjehura zraka i nova izbijanja što automatski počinju jer zrak ima manju diel. čvrstoću

i ne ugrije se 10 tona ulja za 0.01s da možeš odreagovati... ;-)
zavisi od izvedbe ali senzori temperature namota i ulja idu uglavnom u druge svrhe
bitanga_sa_otesa

#2705 Re: Sarajevska zicara?

mk ultra wrote:
ma dobro pricamo uglavnom o manjim transformatorima tipa distributivnih 630 kVA u njih ide od 450-550 l ulja..ali dok do bucholza izadje balon zraka usljed kratkog spoja ,prije ce izgoriti vn osigurac nego sto ce bucholz iskljuciti vn prekidac.
mk ultra

#2706 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:
ma dobro pricamo uglavnom o manjim transformatorima tipa distributivnih 630 kVA u njih ide od 450-550 l ulja..ali dok do bucholza izadje balon zraka usljed kratkog spoja ,prije ce izgoriti vn osigurac nego sto ce bucholz iskljuciti vn prekidac.
Da za te manje snage

Koliko sam cuo prije 6mj iz ZOI, spaljivali su oni stari dvosjed davno, 2 puta... Radi preopterecenja
A sudeci po njigovim elektricarima i prekrajanjem NV osiguraca (ja mislim da sam i ovdje slike stavljao) sve je moguce...
Kako sam cuo, aljda je neko sa parking rampe dobio to da radi :mrgreen:

@славянин
To ogranicenje od 0.5ohm nije problem, izvede se to na drugi nacin
Da je tako pola hercegovine ne bi imalo struje
Meni je samo jednom iz BHTelecoma izvukao zivac konj sto je nulovao sebi uzemljenje u sred bjelasnice a zahtjevao ispod 5 ohma dodatno lokano... Nemoguce ga je izvesti ispod 10 ohm u krsu i da navuces 50m3 zemlje
bitanga_sa_otesa

#2707 Re: Sarajevska zicara?

mk ultra wrote:
neko sa parking rampe dobio to da radi :mrgreen:
iskusan neki elektriĆar hahaha,ma generalno ta firma je potonula,nema tamo bas nekih znalaca zaposlenih,gogi sto im je glavni je sposoban ,ali nemaju oni bas neko znanje sto se tice trafostanica,kablova i energetike...
mk ultra

#2708 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:
neko sa parking rampe dobio to da radi :mrgreen:
iskusan neki elektriĆar hahaha,ma generalno ta firma je potonula,nema tamo bas nekih znalaca zaposlenih,gogi sto im je glavni je sposoban ,ali nemaju oni bas neko znanje sto se tice trafostanica,kablova i energetike...
Evo ga, ZOI maslo :mrgreen:
Dobar osigurac nikad ne iskace :lol:

A znao sam i sinu od kompleta za uzemljenje naci umjesto osiguraca
Tako da ja ne vjerujem da je grom, prije pasjaluk

Image
Last edited by mk ultra on 22/06/2018 16:37, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa

#2709 Re: Sarajevska zicara?

mk ultra wrote: Dobar osigurac nikad ne iskace :lol:

Image
slaba je ta licna ,trebaju dvije po 4mm2 namanje i onda kad pregori dohvati do mase u ormaru i bude bas fino :D
славянин

#2710 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote: Dobar osigurac nikad ne iskace :lol:

Image
slaba je ta licna ,trebaju dvije po 4mm2 namanje i onda kad pregori dohvati do mase u ormaru i bude bas fino :D
Ma kabal na kabal direkt - bez okolisanja :D
bitanga_sa_otesa

#2711 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: Ma kabal na kabal direkt - bez okolisanja :D
da i onda mjesto kvara duzine 6 metara :lol: :lol:
славянин

#2712 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote: Ma kabal na kabal direkt - bez okolisanja :D
da i onda mjesto kvara duzine 6 metara :lol: :lol:
Pa premoscavas osigurac... ako je postavljen onaj koji treba i "preklemas" ga izgori kablo i ovako i onako :D jedino sada kad ekspert uzme pa proracuna tacno po kvadratima koliko je dodao i koliko ce dici propusnost taj previtak - sa tim da uracuna i te spojeve sto je vezao... - a moze vala i jednostavno gurnuti jaci osigurac i rijesiti problem.. pa nije valjda 10ak maraka problem.
bitanga_sa_otesa

#2713 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: pa nije valjda 10ak maraka problem.
a gdje ti zivis? u potonulim firmama je i marka problem
славянин

#2714 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
Pa ako imaju opremu koja zahtijeva ovakva napajanja trebalo bi da nema problema oko 10 maraka.Posle kad izgori motor ili zapale se instalacije tih 10 maraka dodje 10 al u hiljadama - znas to i sam :cry:

Gledaj gotive :-D
Image
Image
Image
Image
Image
Last edited by славянин on 22/06/2018 18:51, edited 6 times in total.
bitanga_sa_otesa

#2715 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote: Pa ako imaju opremu koja zahtijeva ovakva napajanja trebalo bi da nema problema oko 10 maraka.Posle kad izgori motor ili zapale se instalacije tih 10 maraka dodje 10 al u hiljadama - znas to i sam :cry:
znam ja to sve ,ali ti izgleda nisi svjestan sta lopovi i fukara mogu uraditi od svega...u ciravoj drzavi imas na stotine primjera...
mk ultra

#2716 Re: Sarajevska zicara?

Post by mk ultra »

славянин wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Pa ako imaju opremu koja zahtijeva ovakva napajanja trebalo bi da nema problema oko 10 maraka.Posle kad izgori motor ili zapale se instalacije tih 10 maraka dodje 10 al u hiljadama - znas to i sam :cry:

Gledaj gotive :-D
Prvi problem je istjwrati elektricar na teren
Pa tek poslije marke kojih nema :lol:

Koga boli briga, njemu je plata pa kako god, da plane zoi citav

Sta rade elektricari i ostali po vijecnici, al srecom to ne dospije do novina i slikanja
bitanga_sa_otesa

#2717 Re: Sarajevska zicara?

mk ultra wrote:
Sta rade elektricari i ostali po vijecnici, al srecom to ne dospije do novina i slikanja
pa de nam nekad uslikaj da se divimo ,moze i na pp :lol:
Connaisseur Karlin

#2718 Re: Sarajevska zicara?

Post by Connaisseur Karlin »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:
djate fotku i info tko odrzava zicaru :skoljka:
славянин

#2719 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
mk ultra wrote:
Ajd samo nemoj utrefit broj ormara ili ts... tesko ce skontati inace bi krivicne mogle krenuti da lete.Ko kod mene u jednoj zgradi slucaj - poslan tim elektricara da nesto cackaju... i sad i ja cackam iako nemam veze sa elektrikom :D - kad osjetim ja ono bridi kad dvije faze uhvati (sreca nisam bio uzemlljen) - reko "pa ima struje ovde" - Kaze ma nemaa kakva struja iskljucena glavni prekidac ba bu -"licna te to ubola" :D reko de da mi to opet malo... pogledamo.... kad ono sa glavnog prekidaca na dovodu 3 faze izvedene za jedan dio objekta (bas taj dio) :D :D Reko licna jel :D :D

Majmun neki kad je to spajao kako je dosao do takve ideje... Bog zna... eto mogao sam sjevnuti ko jelka radi nekog glupana :D
bitanga_sa_otesa

#2720 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote:[
sa glavnog prekidaca na dovodu 3 faze izvedene za jedan dio objekta (bas taj dio) :D :D Reko licna jel :D :D

Majmun neki kad je to spajao kako je dosao do takve ideje... Bog zna... eto mogao sam sjevnuti ko jelka radi nekog glupana :D
u nekim vecim zgradama imas zajednicku potrosnju odvojenu od stanova i uvijek je prije sklopke skopcana.zbog redukcija 80-ih godina su dogradjivani kontakteri koje je dispecer putem mtk uredjaja iskljucivao ,kad iskljuci stanove ,ostane da radi lift ,hidrofor i stubisno svjetlo :thumbup:
славянин

#2721 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote:[
sa glavnog prekidaca na dovodu 3 faze izvedene za jedan dio objekta (bas taj dio) :D :D Reko licna jel :D :D

u nekim vecim zgradama imas zajednicku potrosnju odvojenu od stanova i uvijek je prije sklopke skopcana.zbog redukcija 80-ih godina su dogradjivani kontakteri koje je dispecer putem mtk uredjaja iskljucivao ,kad iskljuci stanove ,ostane da radi lift ,hidrofor i stubisno svjetlo :thumbup:
Poslovna je zgrada u pitanju i napravljena je prije 6-7 godina - instalacije su "moderne" to FID sklopke na sve strane svjetla ovo ono.... i komplet zgrada ima glavni prekidac a jedna hala od 3 u sklopu zgrade... neko izvukao 3 faze prije prekidaca.... KONJ :oops: :D
bitanga_sa_otesa

#2722 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote:[neko izvukao 3 faze prije prekidaca.... KONJ :oops: :D
mozda ta hala mora imati neprekidno napajanje :D
славянин

#2723 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote:[neko izvukao 3 faze prije prekidaca.... KONJ :oops: :D
mozda ta hala mora imati neprekidno napajanje :D
Vjerovatno :D :D :D da nebi se uticnice uzegle :lol:

Jesi upalio kad objekat industriski pod napon .. i pustis jednu od distributivnih sklopki na manjem DO (320 A) a neko spojio osigurace 16A u kontru a nekoliko uticnica u nizu kratak spoj/fabricka greska :D selo gori a sklopka se ne ceslja :D
bitanga_sa_otesa

#2724 Re: Sarajevska zicara?

славянин wrote:
Jesi upalio kad objekat industriski pod napon .. i pustis jednu od distributivnih sklopki na manjem DO (320 A) a neko spojio osigurace 16A u kontru a nekoliko uticnica u nizu kratak spoj/fabricka greska :D selo gori a sklopka se ne ceslja :D
na vrhu bjelasnice radili rekonstrukciju trafostanice i jedan sto je penziju zaradio damo mu da uradi rasvjetu unutra ,prekidac,uticnica i 2 sijalice.doslo do pustanja,tehnicka komisija ,pusten 10 kv napon,ja ukljucim trafo ,kad eksplozija,bam, svjetlo se ugasi ,al trafo jos radi,svi pobjegli od ovih strucnjaka,ja baterijom posvijetlim- prekidaca nema,dezintegrisao se-gigant nulu i fazu doveo na prekidac :lol:
славянин

#2725 Re: Sarajevska zicara?

Post by славянин »

bitanga_sa_otesa wrote:
славянин wrote:
na vrhu bjelasnice radili rekonstrukciju trafostanice i jedan sto je penziju zaradio damo mu da uradi rasvjetu unutra ,prekidac,uticnica i 2 sijalice.doslo do pustanja,tehnicka komisija ,pusten 10 kv napon,ja ukljucim trafo ,kad eksplozija,bam, svjetlo se ugasi ,al trafo jos radi,svi pobjegli od ovih strucnjaka,ja baterijom posvijetlim- prekidaca nema,dezintegrisao se-gigant nulu i fazu doveo na prekidac :lol:
Mozda je kontao da prekidac treba da svijetli :D trebali ste covjeku objasniti a ja i vas :D
Post Reply