Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#2701 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

stojanko wrote:Hahaha. Na fasadi bi bilo najljepse da budu iste. Ali ima ona zelja za necim novim. Haha onda jos krajem godine ubacim Toshibe pa polako. Ne znam da li ima smisla razmatrati LTCA model pored Nokrie za 40+ kvadrata. Volio bi misljena o poredjenju ta dva modela. LT sa montazom izadje oko 150KM manje. Samo da se ne razvije prica upogresnom pravcu.
E hebga sad
Taman se smirili i ti opet kosku bacas :D :D :D :D
Hajlac

#2702 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Hahaha. Na fasadi bi bilo najljepse da budu iste. Ali ima ona zelja za necim novim. Haha onda jos krajem godine ubacim Toshibe pa polako. Ne znam da li ima smisla razmatrati LTCA model pored Nokrie za 40+ kvadrata. Volio bi misljena o poredjenju ta dva modela. LT sa montazom izadje oko 150KM manje. Samo da se ne razvije prica upogresnom pravcu.
Tri četiri SAD :D

A koliko ti LTCA 12 košta, jesi pitao?
stojanko

#2703 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hahah. Bas bi volio licno da testiram i druge klime. Vidim da je bilo ljudi koji su imali problema sa Mickom, a kod mene odrađuje posao bez muke. Vidi se da je uređaj kvalitetan, tih, opremljen, odlican defrost i stedljiv. Međutim, svjestan sam da ce i Fujitsu odraditi posao, nesto je jeftiniji (Nokria oko 200 KM i LT 350KM, montazu odrađuje firma koja i prodaje. A ivaljalo bi da neko na forumu ima oba modela, da ih onda testiram u istim uslovima
stojanko

#2704 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Nokria je sa montazom 2050 KM . Od ukupne cijene montaza je 200 KM. Oko 1900 KM bi me izasla sa montazom LT. Tako da je cijena LT sa popustom oko 1790-5%, a Nocria 1940-5%.
stojanko

#2705 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Kasnije cu jos kupovati po spavacim sobama klime i tu bi volio kupiti neku Toshibu desetku
Hajlac

#2706 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Hahah. Bas bi volio licno da testiram i druge klime. Vidim da je bilo ljudi koji su imali problema sa Mickom, a kod mene odrađuje posao bez muke. Vidi se da je uređaj kvalitetan, tih, opremljen, odlican defrost i stedljiv. Međutim, svjestan sam da ce i Fujitsu odraditi posao, nesto je jeftiniji (Nokria oko 200 KM i LT 350KM, montazu odrađuje firma koja i prodaje. A ivaljalo bi da neko na forumu ima oba modela, da ih onda testiram u istim uslovima
stojanko wrote:Nokria je sa montazom 2050 KM . Od ukupne cijene montaza je 200 KM. Oko 1900 KM bi me izasla sa montazom LT. Tako da je cijena LT sa popustom oko 1790-5%, a Nocria 1940-5%.
12LT(CA sa grijačem tacne) ti je bara-bara s FH35VE po snazi (max oko 2,1kW ulazne snage):
http://www.topenicerpadlem.cz/user/uplo ... n%20LT.pdf
Hajlac

#2707 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Kasnije cu jos kupovati po spavacim sobama klime i tu bi volio kupiti neku Toshibu desetku
Još bolje (za usporedbe :-D ) ako uzmeš neku podnu 9ku (možda su Fujitsu jeftinije od Toshibe i Mitsubishija).
coaveliki

#2708 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by coaveliki »

Evo da se opet malo javim. Gree change rade svoj posao. Ovaj mjesec su full korištene pa se javim kad stigne račun. Defrost radi manje više kao što i vi prijavljujete, ne obraćam puno pažnju na to. Mislim da traje između 10-15 min i kad je magla, vlaga, minus, ajmo reći svakih oko 1-2 sata. Ne smeta grijanju. U suštini interesuje me račun.
Moji prvi utisci su da je ugodnije radijatorsko grijanje, ali očekujem razliku u cijeni što će kompenzovati nedostatke. Ima li iko da koristi mek za radijatore? Dvojica prijatelja su se skinula sa gradskog grijanja ovde u BL i postavili mek-ove. Jedan mi je danas prijavio da je za prethodni mjesec dobio oko 40 km viši račun, stan oko 45 m2. Inače gradsko grijanje je bilo 75 km mjesečno tokom cijele godine i slabo. To mi zvuči dosta dobra opcija s obzirom na ugodnost radijatora. Javim i njegova iskustva (račune) u narednim mjesecima, a i od ovog drugog.
Pozdrav!
stojanko

#2709 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Tako sam i mislio, nokria ima veci kapacitet, ali obe su sa manje stedljivije od Micka. koja je po tvom misljenju bolja LT ili Nokrija. Samo da napomenem da ce biti kod roditelja sprat nize i da njima ne treba napredne opcije kao kod micka. Jos a pitam da li treba biti prociscivac zraka kod micka non stop upaljen ili treba ga gasiti ponekad.
Hajlac

#2710 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Tako sam i mislio, nokria ima veci kapacitet, ali obe su sa manje stedljivije od Micka. koja je po tvom misljenju bolja LT ili Nokrija. Samo da napomenem da ce biti kod roditelja sprat nize i da njima ne treba napredne opcije kao kod micka. Jos a pitam da li treba biti prociscivac zraka kod micka non stop upaljen ili treba ga gasiti ponekad.
Pročišćivač zraka obavezno stalno upaljen, čak i ako kod vas nema toliko smoga kao u ovoj kotlini. Ništa on ne šteti već samo na sebe fata najsitnije čestice prasine, čađi, alergena, bakterija, virusa, itd.

Ja bih išao ili opet na FH35VE(između ostalog, prednost su i puno bolje opcije strujanja zraka krilcima) ili na LT12 jer za 40m2 nikad ali baš nikad nećeš iskoristiti ni 50% kapaciteta Nocrie a klime su od 2008-2009. pofino napredovale (između ostalog, po specifikacijama i buka je manja kod LT nasprama AWYZ).

http://www.fujitsu-general.com/ee/data/ ... ioners.pdf
http://otus.ba/static/pdf/FH/FH_serija_Bih_web.pdf

Jesi razmišljao i o Quadro, Vox, Vivax, Neo :D
Last edited by Hajlac on 30/12/2013 00:34, edited 2 times in total.
stojanko

#2711 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Haha. Ja kad otvorim vrata od hodnika nabacim jos kvadrata. Quadro ne bi kupio ni dvd player a kamoli klimu. Mozda mi je najbolje da kupim opet FH, ali jos cemo vidjeti (izazov je veliki). Potvrđujem da je prav stvar podesavanje krilaca kod fh serije.
Hajlac

#2712 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Haha. Ja kad otvorim vrata od hodnika nabacim jos kvadrata. Quadro ne bi kupio ni dvd player a kamoli klimu. Mozda mi je najbolje da kupim opet FH, ali jos cemo vidjeti (izazov je veliki). Potvrđujem da je prav stvar podesavanje krilaca kod fh serije.
To me jako zanima, koliko ti se čini svrsishodnom/efikasnom tom opcijom postavljanja u različite položaje lijevu od desne polovice horizontalne lamele/krilca. Za ona unutra vertikalna krilca nema puno mozganja - to je odlična stvar koja sigurno pomaže u boljem raspirivanju zraka lijevo desno, pogotovo uz horizontalni gore-dolje swing.
Hajlac

#2713 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

coaveliki wrote:Evo da se opet malo javim. Gree change rade svoj posao. Ovaj mjesec su full korištene pa se javim kad stigne račun. Defrost radi manje više kao što i vi prijavljujete, ne obraćam puno pažnju na to. Mislim da traje između 10-15 min i kad je magla, vlaga, minus, ajmo reći svakih oko 1-2 sata. Ne smeta grijanju. U suštini interesuje me račun.
Moji prvi utisci su da je ugodnije radijatorsko grijanje, ali očekujem razliku u cijeni što će kompenzovati nedostatke. Ima li iko da koristi mek za radijatore? Dvojica prijatelja su se skinula sa gradskog grijanja ovde u BL i postavili mek-ove. Jedan mi je danas prijavio da je za prethodni mjesec dobio oko 40 km viši račun, stan oko 45 m2. Inače gradsko grijanje je bilo 75 km mjesečno tokom cijele godine i slabo. To mi zvuči dosta dobra opcija s obzirom na ugodnost radijatora. Javim i njegova iskustva (račune) u narednim mjesecima, a i od ovog drugog.
Pozdrav!
Nemate pojma koliko ste sretni, barem po tom pitanju kad je vlast u pitanju - ovdje monopolistička mafija suvereno vlada. Razumijem ja onaj argument da bi svie prešli na čvrsta goriva (što bi značilo pomor kao u Londonu 1950ih) ali uz jake organe zakona i propise i to bi se u korijenu zaustavilo, npr. podsticajima za prelaske na toplotne pumpe kao što se radi u Evropi itd.
stojanko

#2714 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hajlac wrote:
stojanko wrote:Haha. Ja kad otvorim vrata od hodnika nabacim jos kvadrata. Quadro ne bi kupio ni dvd player a kamoli klimu. Mozda mi je najbolje da kupim opet FH, ali jos cemo vidjeti (izazov je veliki). Potvrđujem da je prav stvar podesavanje krilaca kod fh serije.
To me jako zanima, koliko ti se čini svrsishodnom/efikasnom tom opcijom postavljanja u različite položaje lijevu od desne polovice horizontalne lamele/krilca. Za ona unutra vertikalna krilca nema puno mozganja - to je odlična stvar koja sigurno pomaže u boljem raspirivanju zraka lijevo desno, pogotovo uz horizontalni gore-dolje swing.
Kod mene je jedno okrenuto ka podu a jedno ka sredini, ventilator na trojci. Nemam problem da mi je hladno po nogama, a termometar mi pokazuje i na 4 metra od klime zadanu temperaturu.
starii

#2715 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

coaveliki wrote:Evo da se opet malo javim. Gree change rade svoj posao. Ovaj mjesec su full korištene pa se javim kad stigne račun. Defrost radi manje više kao što i vi prijavljujete, ne obraćam puno pažnju na to. Mislim da traje između 10-15 min i kad je magla, vlaga, minus, ajmo reći svakih oko 1-2 sata. Ne smeta grijanju. U suštini interesuje me račun.
Pozdrav!
koristim ja mekov (CINI) grijac u kombinaciji sa klimom...to ti je isto kao konvektor samo je bolji s obzirom da je jeftiniji, ne zauzima novi prostor kao konvektor...mislim da su dobro rjesenje kod ljudi koji imaju vec razveden svoj sistem grijanja...
racun je koliko potrosis toliko platis, uglavnom je sve jeftinije nego plin :)
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2716 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

sava84 wrote: Image
Kako ova Fujitsu ima ravcnu tacnu, kod FH je dosta drugačija, dublja je i napravljen je pad prema sredini tacne.
Ja sam za sada super zadovoljan sa rješenjem grijanja tacne i odvodnog crijeva.
I ovo kopanje fasade je rješenje, ali samo ako se planira novo navlačenje iste.
Hajlac

#2717 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

piplica wrote:
sava84 wrote: Image
Kako ova Fujitsu ima ravcnu tacnu, kod FH je dosta drugačija, dublja je i napravljen je pad prema sredini tacne.
Ja sam za sada super zadovoljan sa rješenjem grijanja tacne i odvodnog crijeva.
I ovo kopanje fasade je rješenje, ali samo ako se planira novo navlačenje iste.
I ako ne smrzne voda :D
Vidjećemo u Januaru/Februaru kad pravo zazimi...
sava84

#2718 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by sava84 »

Ako vidim da previse cesto ide u defrost, odmah cu da provjerim crijevo. Mislim da ce prvo da zaledi u dijelu cijevi od kompresora do fasade, jer je niz kucu postavljena vertikalno cijev od 5 cm, a u zemlju su cijevi dobro ukopane, omotane izolacijom a napravljen je i pad od 30% do sahta. Jedino cu mozda taj prvi dio cijevi jos malo umotati necim, a jedva cekam neki bas jak minus da vidim kako ce se instalacija pokazati.
nKrkan

#2719 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nKrkan »

ljubav je beton pusti struju
piplica
Grijem se na: Ćumur

#2720 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

sava84 wrote:Ako vidim da previse cesto ide u defrost, odmah cu da provjerim crijevo. Mislim da ce prvo da zaledi u dijelu cijevi od kompresora do fasade, jer je niz kucu postavljena vertikalno cijev od 5 cm, a u zemlju su cijevi dobro ukopane, omotane izolacijom a napravljen je i pad od 30% do sahta. Jedino cu mozda taj prvi dio cijevi jos malo umotati necim, a jedva cekam neki bas jak minus da vidim kako ce se instalacija pokazati.
Pa taj dio i jeste najkritičniji, ja sam kroz odvodno crijevo provukao grijač, pa ispod tacne.
Na -8 radi bez problema, a svega 25w.
ketronsd1

#2721 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Sretnu novu i da vam pumpe sluze :-D :) :) od srca vam zelim
rovac13

#2722 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Hvala kolega :-),i tebi zelim sve najbolje u novoj godini kao i ostalim forumasima! !!
lovacs

#2723 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lovacs »

danas sjedim u autu i ugledam ovaj biser.Image
starii

#2724 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by starii »

ovo vrijeme se ubilo za grijanja na klimu, kao da smo u dalmaciji :)
maliq53

#2725 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maliq53 »

Valjda nam ne bude kakva kontra pa da bude -20 :D .Inače ovo vrijeme je najjače,potrošnja je u feninzima 8-)
Post Reply