hvalaNed071 wrote:
Ac skoljic u brijescu...
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- O'zone
- Globalni moderator
#2701 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
AS_sa
#2703 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje inace ima veci izbor auto dijelova, konkretno diskova i disk plocica ovih poznatijih proizvodjaca ?
- Em2r
#2705 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sve samo ne delphi. Textar trenutno vozim solidne su.
-
ado-šampion
#2706 Re: Pitamo Mehanicare ?
Najbolje po kataloskom broju traziti, iste plocice kao sto idu na auto, ali to je kod nas visa matematika, sto zbog dostupnosti sto zbog originalnosti.
Lucas u Sandoru imam lose iskustvo s dva para plocice, trose se ko lude.
-
direstraits0078
#2707 Re: Pitamo Mehanicare ?
A kako drugacije da ih trazis, sampinjonu? Kataloski broj originalnog proizvodjaca daje druge kataloske brojeve drugih proizvodjaca. Koji opet mogu da budu originalni, npr. u jednoj tvornici se ugradjuje OE Valeo plocica, u drugoj OE TRW plocica, u trecoj OE Ate plocica. A za dvije od ove tri plocice radi Galfer. I sta ti na osnovu ovoga mozes zakljuciti? Ocito nista.ado-šampion wrote:Najbolje po kataloskom broju traziti, iste plocice kao sto idu na auto, ali to je kod nas visa matematika, sto zbog dostupnosti sto zbog originalnosti.
-
direstraits0078
#2708 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koje vozilo, godiste, motor?AS_sa wrote:Gdje inace ima veci izbor auto dijelova, konkretno diskova i disk plocica ovih poznatijih proizvodjaca ?
-
ado-šampion
#2709 Re: Pitamo Mehanicare ?
Iskreno da ti kazem ne kontam sta si nabrojao tu.
Ako recimo plocice OE potpisuje ATE, on ima te iste plocice kao zamjenski dio, s istim kat. brojem samo bez znaka prozivodjaca auta, jer te sa znakom, logicno, mozes kupiti samo u ovlastenom servisu (originalni dio).
To je jedan nacin, na koji sam ja mislio. Drugi je da se traze plocice koje pasu autu na osnovu podataka o autu (model, motor, godiste, ...), sto vecina ljudi radi. I pri tome cesto previse pametuje i opterecuje se, tipa je Textar, ili je Ferodo, ili je Lucas. Ljudi se kod nas vole praviti pametniji od onih koji projektuju auto, to je sve.
Ako recimo plocice OE potpisuje ATE, on ima te iste plocice kao zamjenski dio, s istim kat. brojem samo bez znaka prozivodjaca auta, jer te sa znakom, logicno, mozes kupiti samo u ovlastenom servisu (originalni dio).
To je jedan nacin, na koji sam ja mislio. Drugi je da se traze plocice koje pasu autu na osnovu podataka o autu (model, motor, godiste, ...), sto vecina ljudi radi. I pri tome cesto previse pametuje i opterecuje se, tipa je Textar, ili je Ferodo, ili je Lucas. Ljudi se kod nas vole praviti pametniji od onih koji projektuju auto, to je sve.
-
direstraits0078
#2710 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ono sto pokusavam reci je da je u odredjenom periodu proizvodnje vozila ili rez. dijela za vozilo dobavljac dijela za proizvodjaca automobila promijenjen. Npr. u prvoj ugradnji je isao Ate (plocicu proizveo Galfer u fabrici gdje radnici hodaju u Galfer odjeci, na plocici stoji Ate, stoji Galfer, stoji jos npr. Renault i stoji Renaultov kataloski broj), nakon par godina proizvodjac automobila je promijenio nabavljaca jer je doslo do porasta cijene, pa prvi dobavljac nije prosao na tenderu. Tu prodje (americki) TRW za EU (kojeg je inace kupio ZF, kojeg neki znaju kao LEMFÖRDER-a, ili Sachs, ili jednostavno kao proizvodjaca getriba), a plocica dobije novi kataloski broj u Renaultovoj nomenklaturi, s tim sto je ista kao i prethodna, cak se moze desiti da je Ate proizvodi za TRW (a Galfer opet za Ate). Dakle, puno presipanja iz supljeg u prazno, prepakivanja i rebrandovanja, a plocica ista. Od plocica koje sam ja testirao, a tu je bilo svega:
Ferodo (u OE i Aftermarket)
TRW (OE i Aftermarket)
Delphi (OE i Aftermarket)
Textar (OE i Aftermarket)
Metelli (OE i Aftermarket)
Ate (OE i Aftermarket)
Zimmermann (OE i Aftermarket)
Brembo (OE i Aftermarket)
Bosch (OE i Aftermarket)
najbolji je definitivno Ate. Ali on je obicno i najskuplji, dio njemacke grupe zajedno s Contijem i VDO.
Istu tu plocicu moze se dobiti i u Metelli izvedbi. Apsolutno ista plocica, samo na njoj ne pise Ate. Ne pise cak ni Galfer. A ista plocica. Samo visestruko jeftinija.
Kad kupujete plocice, posebno za prednju osovinu, gdje se razvijaju visoke temperature, obratite paznju na tzv. prigusivac vibracija. Ako se radi o fleksibilnom prigusivacu, gumiranom ili slicno, mozete slobodno zaobici tu plocicu. To izgori pri prvom jacem kocenju i onda imate cviljenje i skripanje i sve ono sto nervira na Delphi,Lucas, Ferodo i Zimmermann plocicama. Za straznju osovinu moze proci fleksibilna prigusna podloska, osim ako ne vozite nesto sto koci zestoko i straznjom osovinom. Onda ce se desiti isto kao i naprijed.
Kod izbora plocice veliku ulogu igra i izbor diska. Nije svaki disk pogodan za svaku plocicu i obrnuto. Imao sam negdje tablicu kompatibilnosti diskova i plocica razlicitih proizvodjaca, ako je pronadjem postavit cu. Neke plocice su "tvrde" i skripe na koji god disk da ih montirate, osim ako to nije disk sa utorima koji ciste povrsinu plocice.
Ferodo (u OE i Aftermarket)
TRW (OE i Aftermarket)
Delphi (OE i Aftermarket)
Textar (OE i Aftermarket)
Metelli (OE i Aftermarket)
Ate (OE i Aftermarket)
Zimmermann (OE i Aftermarket)
Brembo (OE i Aftermarket)
Bosch (OE i Aftermarket)
najbolji je definitivno Ate. Ali on je obicno i najskuplji, dio njemacke grupe zajedno s Contijem i VDO.
Istu tu plocicu moze se dobiti i u Metelli izvedbi. Apsolutno ista plocica, samo na njoj ne pise Ate. Ne pise cak ni Galfer. A ista plocica. Samo visestruko jeftinija.
Kad kupujete plocice, posebno za prednju osovinu, gdje se razvijaju visoke temperature, obratite paznju na tzv. prigusivac vibracija. Ako se radi o fleksibilnom prigusivacu, gumiranom ili slicno, mozete slobodno zaobici tu plocicu. To izgori pri prvom jacem kocenju i onda imate cviljenje i skripanje i sve ono sto nervira na Delphi,Lucas, Ferodo i Zimmermann plocicama. Za straznju osovinu moze proci fleksibilna prigusna podloska, osim ako ne vozite nesto sto koci zestoko i straznjom osovinom. Onda ce se desiti isto kao i naprijed.
Kod izbora plocice veliku ulogu igra i izbor diska. Nije svaki disk pogodan za svaku plocicu i obrnuto. Imao sam negdje tablicu kompatibilnosti diskova i plocica razlicitih proizvodjaca, ako je pronadjem postavit cu. Neke plocice su "tvrde" i skripe na koji god disk da ih montirate, osim ako to nije disk sa utorima koji ciste povrsinu plocice.
- Bakir1
#2711 Re: Pitamo Mehanicare ?
imam jedno pitanje
lampica od ulja se gasi poslije 4 sek dok se malo auto ohladi, sa uljem sam presao 3000 km, ovlasteni servis ulje i svi filteri, gledao nivo ulja u vise navrata (hladan motor) nekad pokaze i preko maximuma....
uljni filter ili ulje?
senzor pritiska ulja?
ps to se pocelo desavati otkada su zamjenjena crijeva od vakuma
isto ovako:
lampica od ulja se gasi poslije 4 sek dok se malo auto ohladi, sa uljem sam presao 3000 km, ovlasteni servis ulje i svi filteri, gledao nivo ulja u vise navrata (hladan motor) nekad pokaze i preko maximuma....
uljni filter ili ulje?
senzor pritiska ulja?
isto ovako:
-
direstraits0078
#2712 Re: Pitamo Mehanicare ?
Haman si je Ćero uzBradinu kad si se s mora vrać'o?Bakir1 wrote:imam jedno pitanje![]()
uljni filter ili ulje?
senzor pritiska ulja?
isto ovako:
Ja bih krenuo od jeftinih stvari, filter, ulje. Nisu ni ovlasteni 100% nepogrjesivi.
-
mahalas505
#2713 Re: Pitamo Mehanicare ?
Sta je bio cilj testiranja i koji nacin je testirano?direstraits0078 wrote: Od plocica koje sam ja testirao, a tu je bilo svega
-
direstraits0078
#2714 Re: Pitamo Mehanicare ?
Cilj testiranja je uvijek bio isti: kad pritisnem pedalu kocnice, da vozilo bude zaustavljeno u sto kracem vremenu i predjenom putu, i to uz ponovljenu upotrebu pedale. Testirano je na nacin da se pritisne ista ova, vec spomenuta pedala kocnice.
Nije mi bilo bitno da li plocice prljaju felge, bilo mi je bitno da koce, ne skripe, i da se ne odvajaju frikcioni materijal i plocica koja sprjecava buku od noseceg dijela plocice. Neke plocice nisu prosle test, skripale su bez obzira sto je disk bio istog proizvodjaca, nekima se odvojio frikcioni materijal od nosivog djela, nekima se odvojio/izgorio materijal koji stoji na dijelu gdje klijesta/klip pritiscu plocicu.
- Bakir1
#2715 Re: Pitamo Mehanicare ?
i jesam i nisam, mali je spavao a da dijete treham ko krompire nisam htio, ovlasteni je otpao kod mene, em sto auto odavno nije u garanciji sto nije bilo presudno, nego sto su gresku na ventilu za regulaciju rada vgt-a okarakterisali kao auto je duso stajao malo se uljenila turbinadirestraits0078 wrote:
Haman si je Ćero uzBradinu kad si se s mora vrać'o?![]()
Ja bih krenuo od jeftinih stvari, filter, ulje. Nisu ni ovlasteni 100% nepogrjesivi.
zamjeni zufer crijeva od vakuma auto leti nije isto auto uopste, kako bi i bilo kada je turbina bila mrtva.
ulje cisto, nema nikakvih odsjaja samo mi to cudno sto je nivo preko max, mozda se neko vjezbao na autu pa mu preletilo....
a auto kao auto rijetko se vozi ne stignem od sluzbenog vozati ga uopste, mislim cak da cu ovu godinu opet je vratiti u garazu i odjaviti
- basicm
#2716 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da nema kakav ventil u tom svemu koji malo kasni? Ili ono kao oni isprarivaci uljnih para?
- ranger
#2717 Re: Pitamo Mehanicare ?
neka logika mi govori, da se ta lampica inace ugasi u trenutku kad senzor izmjeri zadovoljavajuci pritisak. da bi se postigao zadovoljavajuci pritisak potrebno je da uljna pumpa radi pravilno i na vrijeme nabije pritisak ulja u motoru...
morebit da sam i u krivu
sad sto ti kasni 4s moze biti iz x razloga, mozda je senzor malo poludio... jbg mozda je i pumpa u banani...
morebit da sam i u krivu
- Bakir1
#2718 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma auto je presao 34.000 km, ne bih bas rekao da je do pumpe, auto jeste stajao ali je paljen redovno, ipak ja mislim da je neki gremlin negdje ili je ulje lijevo
-
direstraits0078
#2719 Re: Pitamo Mehanicare ?
Izvuci malo ulja preko sipke da padne ispod maksimuma pa prati nivo. Ako raste nije dobro.
- Bakir1
#2720 Re: Pitamo Mehanicare ?
ako raste nafta i injektori?
- madner
#2721 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da ispustis ulje pa provjeris koliko je istog i da li je ulje?
Cuj 34 presao, gdje ja zivim.
Cuj 34 presao, gdje ja zivim.
-
direstraits0078
#2722 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ili slijepljene karike. U svakom slucaju ne dobro. Ima li filter cestica?Bakir1 wrote:ako raste nafta i injektori?
- Bakir1
#2723 Re: Pitamo Mehanicare ?
sta da ti kazem, auto je kupljen kao rezerva, backup, kako je sluzbeni u stanju da nije sigurno sa njim putovati van granica morao sam registrovati privatni, izuzetak koji potvrdjuje pravilo, sada ce joj 10 godina dizel a presao 34.000 km 
@dire nema dpf-a obicni kat
@dire nema dpf-a obicni kat
-
mahalas505
#2724 Re: Pitamo Mehanicare ?
A ne moze se npr. testirati kako se ponasaju poslije predjenih 10.000km?direstraits0078 wrote:Cilj testiranja je uvijek bio isti: kad pritisnem pedalu kocnice, da vozilo bude zaustavljeno u sto kracem vremenu i predjenom putu, i to uz ponovljenu upotrebu pedale. Testirano je na nacin da se pritisne ista ova, vec spomenuta pedala kocnice.Nije mi bilo bitno da li plocice prljaju felge, bilo mi je bitno da koce, ne skripe, i da se ne odvajaju frikcioni materijal i plocica koja sprjecava buku od noseceg dijela plocice. Neke plocice nisu prosle test, skripale su bez obzira sto je disk bio istog proizvodjaca, nekima se odvojio frikcioni materijal od nosivog djela, nekima se odvojio/izgorio materijal koji stoji na dijelu gdje klijesta/klip pritiscu plocicu.
-
direstraits0078
#2725 Re: Pitamo Mehanicare ?
Naravno, i to.